Kaos och kontroll

Att ha föräldrar som bryr sig är ingen självklarhet

Igår var det student här i Östersund. En dag fylld av alla sortens känslor för både oss lärare och elever. Jag fullkomligt älskar att jobba på avslutningar och student. Alla är glada, finklädda och man känner att nu är det sommar. Men under gårdagen var första gången som jag grät i det tysta under en student. Inte för att det var fint och alla studenter var så glada, utan för att det blev så tydligt att vissa inte har föräldrar som bryr sig.

I Coronatider blev utspringet lite annorlunda. Förr om åren har alla familjer stått tillsammans som en stor klump. Det har varit svårt att skilja familjerna åt och alla studentplaktat har på något sätt fått visa att olika familjer finns i ett virrvarr av folk. Då har det inte blivit lika tydligt att vissa elever inte har någon som står och väntar på dem. Detta år blev det tydligt.

Alla familjer blev utplacerade med minst två meter mellan varandra. Det fick endast vara två personer per elev som tog emot vid utspringet. Var det fler från familjen där fick de stå längre bort utanför skolområdet. Detta för att minska utspringet. På så sätt blev det också väldigt tydligt vilken elev som hade personer som tog emot dem.

När de två första utspringen var klar var jag tvungen att gå in i skolan igen och grina i det tysta. Vid det första utspringet var det en elev som inte hade någon som tog emot hen. Det var så hemskt att se allt det glada totalt försvinna när hen märkte att ingen var där. Det skar i mitt föräldrahjärta. Vid det andra utspringet hände samma sak. Utan studentmössa och utan föräldrar som tog emot följde en elev med sin kompis till dennes föräldrar och stod med dem. Detta blev för mycket för mig. Detta har säkert skett tidigare år men då har alla stått i en klump så det har inte synts så tydligt. Men detta år blev det tydligt att alla inte har någon som finns där. Alla har inte föräldrar som bryr sig om sitt barns student. Alla har inte föräldrar som bryr sig alls.

Jag känner att jag blir ledsen bara att skriva om det. Det som känns så självklart för många är inte så självklart för alla.

Elever springer ut
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.