Julia Mjörnstedt Karlsten

2019, JAG LOVAR DIG DETTA.

Ibland känns det som att det enda livet går ut på är att man ska bli en massa saker. Vi ska vilja sträva, ha högt uppsatta mål och våga drömma stort. Ett konstant kämpande uppåt och framåt har blivit en statusgrej, något man ska skryta om på middagar och i sitt cv. Och vid den här tiden på året är det som om det pågår någon outtalad tävling i vem som kan sätta flest och högst mål inför det nya året? Det är så jävla inne att vilja bli.

Jag brukar vara bra på det där. Bra på att skriva listor på saker jag vill uppnå, tänka långt framåt, längta efter att bli något nytt. Speciellt inför ett nytt år brukar även min hjärna gå på högvarv. Nytt år har alltid inneburit en möjlighet till omstart, en möjlighet att bli något nytt. Förra året vid den här tidpunkten skrev jag ner allt jag ville bli: crossfitare, mer närvarande mamma, bättre fru, keramiker, en sån som äter frukost etc.

Tanken var att göra samma sak idag.

Men så tänkte jag att kanske, kanske handlar det inte om att jag ska bli något nytt eller mer? Kanske handlar det istället om att obli allt som inte är jag. Alla roller jag tilldelats, alla egenskaper jag tagit på mig, alla känslor jag fått ärva. Ta bort och obli den jag kanske alltid trott att jag måste vara för att bli omtyckt av andra och mig själv. Våga ifrågasätta sidor hos mig själv som andra kanske uppskattar men som inte är jag. Skala bort allt som kommer på reflex och plocka fram det som ligger långt, långt där inne men som grävts allt djupare ner för att jag istället bara lagt på något nytt jag ska bli.

Nej, jag ska inte bli ett skit 2019.
Jag ska bara vara Julia.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hedvig

  Håller med! Har alltid känt mig så dålig över att INTE ha så jäkla många mål och strävan efter karriär osv. Satt orimliga krav på vem jag borde vara och vad jag borde göra,, familjenässigt, hobbymässigt, socialt. Men inte utefter vad jag själv vill och behöver. Så ne, sänka kraven, sluta jämföra sig och bara vara Hedvig tänker jag låter lagom??

 2. Maria Olsen

  Jag blir 60 bästa år, och gör precis samma resa. Sade till min andra hälft häromdagen att ”om 5 år går vi i pension”. Fick till svar ”då är jag gammal” Helt plötsligt insåg jag att klyschan att leva i nuet faktiskt stämmer.
  Nästa år kommer jag att gräva fram de energier som faktiskt är ”jag”. De har tryckts undan alldeles för länge….

 3. Maria

  Jag blir 60 bästa år, och gör precis samma resa. Sade till min andra hälft häromdagen att ”om 5 år går vi i pension”. Fick till svar ”då är jag gammal” Helt plötsligt insåg jag att klyschan att leva i nuet faktiskt stämmer.
  Nästa år kommer jag att gräva fram de energier som faktiskt är ”jag”. De har tryckts undan alldeles för länge….