Jessica Lagergrens

Vegetariska recept sökes!

Vi försöker äta mer vegetariskt hemma av flera olika anledningar, men Ibbe älskar inte att inte äta kött. Jag tror att det är en vanesak, men han kan känna att han inte ätit en ordentlig middag när jag lagar något vegetariskt. Nu skulle jag behöva era absolut bästa och godaste vegetariska recept. De där rätterna som ni känner ”GUD VAD GOTT JAG STÅR INTE UT!”, inte ”halvgott, mättar, helt ok-middag”. Jag tycker att det är klurigt att veta om nånting ska bli gott bara av att läsa ett recept, så hit me with your bästa vegetariska recept. Jag tänker att jag testar mig igenom era tips och sen sätter jag ihop ett inlägg med de sju bästa recepten och kallar inlägget för ”vegetariska veckan”. Vad tror ni om det?

Jag älskar mat som smakar mycket och när det inte är ”samma samma” genom hela rätten. Som tex köttfärssås och spagetti. Det är liksom två komponenter och inte så skojigt i min mening. Jag ÄLSKAR det libanesiska köket. Jag har jobbat en sommar på Beirut café i saluhallen vid Östermalmstorg och jag åt ingenting annat på hela den sommaren. Det finns så mycket att välja mellan och jag älskar alla typer av röror. Apropå mat från andra länder så längtar jag ihjäl mig efter att äta thaimat i Thailand. Jag minns det som sååå gott! Vilken är er absoluta favoriträtt? Jag älskar tacos också. Haha, åh jag är hungrig så nu måste jag sluta skriva om mat. Hörs senare idag bästa ni!
jennifer-pallian-200439 Foto: Unsplash.comelsa_frukostElsa älskar det mesta! För henne spelar det mindre roll om maten är vegetarisk, men hennes absoluta favorit är korv.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cathrin

    På undertian.com finns många bra och goda recept. En stor favorit är billig vegetarisk lasagne. Gör dock bechamelsås istället för créme fraichen som står i receptet. Blir godast så. 🙂

    Ser fram emot sammanställningen!

  2. Jennie

    Mina två favoriter är lasagne och gryta.

    Lasagne:
    Koka upp passerade tomater, buljong, vitlök, gul lök, salt, peppar, basilika, oregano, chili, cayenne efter smak, det ska vara lite sting men inte mycket.

    Låt svalna, blanda sedan i rivna morötter från två eller tre morötter och två burkar keso.

    Skär zucchini I slantar. Lägg lasagneplattor i botten, sedan zucchini, sedan tomatblandningen, sedan ett lager riven ost. Sedan lasagneplattor, zucchini, tomatblandningen, ost. Varva två eller tre gånger, avsluta med ost och citronpeppar högst upp. In i ugnen i 30 minuter eller så långt det står på lasagneplattorna. Detta räcker till en hel pluton! Och är det godaste jag ätit på riktigt!!!

    Grytan:

    Potatis
    Gul lök
    Paprika i olika farger
    Zucchini
    Morötter
    Röda linser
    Blandade bönor eller bönor efter smak
    Krossade tomater
    Buljong
    Salt, peppar efter smak.
    Ev rökarom.

    Koka upp rotfrukterna i mindre bitar ca 5-10 minuter. Häll bort vattnet och fyll på med krossade tomater, buljong, resten av grönsakerna (går att använda vilka som helst) och linserna. Salta och peppra. Jag brukar ha basilika, fem peppar silverburken, oregano, chili och rökarom. Låt puttra i 20-30 minuter på svag värme. När potatisen är klar är grytan klar. Kan ätas som soppa eller tillbehör till grillad halloumi eller kalkonkorv. Godaste är att blanda ner kalkonkorv i grytan!

    Bägge två år godast dagen efter. Du MÅSTE göra detta, så fantastiskt jäkla gott!!! Min sambo är som Ibbe men älskar dessa rätter!

    Stor kram! ❤️

  3. Cecilia

    Ett sätt att kanske komma runt att sakna köttet (känner igen från sambon) kan vara att börja strukturera måltiderna kring det vegetariska. Och eventuellt kött blir mer som ett tillbehör. Bara för att ändra om tänket kring hur en måltid ”ska” vara uppbyggd. Det blir ju så att man lättare kör på i gamla hjulspår. Och när man väl vill slå på och äta kött. Så köp riktigt bra råvara, där du vet att djuret mått bra. Tex hitta lokala bönder el liknande.
    Recept brukar jag mest freestyla så har inga konkreta. Men jag brukar göra tex:
    Ist.f. köttfärssås = byter ut kött mot röda eko linser färdigkokta på tetrapack. Dessa är sååå bra!
    Halloumi – burgare, till matiga sallader konsistensen ger lite att tugga på och att behöva ragga mer mättar också mer (innehåller ofta löpe så leta efter sort utan om du vill ha helt vego)
    Pizza
    Quesadillas
    Matiga sallader med pasta, bulgur el potatis, grönsaker, nötter och frön, bönor och linser och nån god ost tex fetaost, salladsost. (Favorit hos dottern)
    Ugnspannkaka m keso (favorit hos dottern)
    Allmänt tycker jag det är toppen att få in nötter och frön i mat under dagen. Mättar och innehåller mycket nyttigt. Till frukosten i müslin, som mellis, på salladen eller pastarätter för crunch. Vi gillar pumpakärnor, solrosfrön, cashewnötter, jordnötter, mandel gärna flagad. (Hackade nötter till dottern)
    Smoothies får förstärkning med vita chiafrön.
    Soppor är ju så gott! Kålsoppa mums! (Strimlad vitkål, gul lök, morot. Grönsaksland, tomatpuré, paprikapulver och lägga till valfria kryddor tex curry/spiskummin/örter)
    Kul med mycket tips i kommentarerna. Många jag sparar ner. ?

  4. Angelica

    Halloumistroganoff med morötter! Så pang-gott verkligen! Stek halloumi, ta undan och stek sen lök och morötter snabbt och häll på tomatkross, grädde, soya, salt, peppar och lite timjan. Red av om det behövs. Häll på halloumin nån minut innan du ska servera och servera med ris! Hela min familj (min man är också köttälskare) älskar den!

  5. Ellen

    Du måååste prova det här kikärtsburgar receptet, vi älskar det hela familjen inklusive min 22 månaders dotter! https://www.bbcgoodfood.com/recipes/1364634/chickpea-and-coriander-burgers

    En annan favorit är quesadillias, stek tunt skivad squash, svamp, paprika el någon annan grönsak du gillar med lök och vitlök, ev lite sambal, lägg på hälften av ett tortillia bröd, strö över riven ost, koriander vik över så att det blir en halvmåne. Stek tills osten smält och ät med en guaccamole, sååå gott och samma här, hela familjen älskar det!

  6. Jennie

    Hej! Jag har också nästa nyss börjat äta mer vegetariskt. Jag har en super enkel och god pastasås.

    1 broccoli
    6-7 delade cocktailtomater
    1 paket eko linser
    1 paket eko fetaost
    1 eko grönsaksbuljong

    Man steker broccoli och tomat tills det mjuknar. Häll på lite av vätskan från linserna och lite vatten och lägg i buljonen. Låt puttra ihop. Sist lägger du i linserna och fetaosten och låter osten smälta och linserna bli varma. Servera med pasta.

    Kram!
    Tar 10 min att göra!

  7. Emmie

    Måste tipsa om en rätt, jättegod wok!! Strimla morötter, paprika, haricot vertes, rödlök. Skiva champinjoner. Woka allt utom champisarna tills de börjar mjukna, då kan du tillsätta dom. Gör sedan en sås vid sidan av, fräs pressad vitlök och ingefära, tillsätt sedan soya och lite socker, red den sedan till en lite tjockare konsistens med maizena. Tillsätt sedan såsen till woken när grönsakerna är mjuka/al dente. Sedan wokar du ihop det med kokta nudlar, servera med cashewnötter. Så!!!!! Gott!!!!

  8. M

    Tipsar om lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor. Recept från ICA, går säkert lätt att hitta. Barnen ej så fötjusta men vi vuxna älskar den!

  9. Hanna

    Finns ju så många smaskiga vegorecept! Här är ett

    Kikärtor 1 burk
    Kokosmjölk 1 burk
    Fina krossade tomater 1 burk
    2 vitlöksklyftor
    0,5 dl jordnötssmör
    Hackade jordnötter
    Curry
    1 buljongtärning
    Banan (om man gillar det)
    Ris/bulgur/bröd

    Hacka o fräs vitlöken i olja i en gryta tillsammans med curry (jag ääälskad curry så brukar ha i rätt mkt men nån tesked kanske?). Häll i avsköljda kikärtor, kokosmjölk, krossad tomat och lägg i buljong. Puttra ca 15 min. Under tiden koka ris el bulgur om du vill ha det till. När riset är klart rör du ner jordnötssmör i grytan.

    Servera med sallad, ris/bröd/bulgur och toppa med jordnötter o banan

  10. Frida

    Nu är det förvisso väldigt nära just köttfärssås och spagetti, men Beluga-bolognese är helt fantastiskt. Koka 1,5 dl svarta linser (belugalinser) med 1 burk krossade tomater, grönsaksbuljong (tärning + typ 2 dl vatten), rivna morötter, lök och ”vanliga bolognese-kryddor” ca 20 minuter, mixa. Klart. Och pasta och parmesan till det.

  11. Rebecka

    Hej Jessica! Vegetarisk lasagne är hur gott som helst, speciellt med butternutpumpa i. Hittade inte receptet jag och min syster använde då det fanns i en av jamie olivers kokböcker. Men detta receptet är snarlikt: https://www.hemkop.se/Recept/2012/9/Pumpa–och-svamplasagne/
    Rekommenderar dock jamie olivers kokbok ”jamies supermat”. Där finns det väldigt olika maträtter, både vegetariska och inte. Där i finns receptet på den godaste vegetariska lasagnen jag någonsin ätit!!

    Kram på dig!

  12. sofia

    Då måste du testa min halloumipasta! Man blandar fem dl creme fraiche med en hel påse bladspenat, så det gojsar ihop sig och blir en sås. I den har du salt, peppar och sambal oelek och så klipper du ner (smidigare än att skära, hehe) en burk soltorkade tomater. Under tiden kan du koka valfri pasta som du rör ihop med denna goda sås! Allra sist steker man halloumi så den är varm och god, och lägger ihop med pastan + såsen, bli såå gott! Sambal oelek är ju starkt men gillar man stark mat kan man ta mycket, och gör man inte det kan man bara ta en tesked 🙂

  13. Lina - Vardagslyx och Inredning

    Min favorit är haloumiburgare.

    Stek haloumi, gör en dressing på en dl cremefraich och 1-2 msk sweetchilisås, Lägg lite dressing på ett hamburgerbröd, på med ett salladsblad, halloumi, hackad chili, rödlök. skivad mango och avokado.

    Såååå Gott!

    Ett annat recept som är sjukt gott är detta. https://www.linanilsson.se/uncategorized/min-favoritratt-just-nu/

    Innehåller iofs fisk men den går ju att byta ut mot qourn eller liknande. Såsen ihop med sötpotatisen är to die for!!

  14. Rebecka

    Jag håller också på att bygga upp en receptbank vad gäller vegetariska alternativ. Min absoluta favoriträtt är en vardagsvariant av Palak paneer. Jag har själv svårt för ”köttsubstitut”, halloumi däremot är ju underbart =)

    Ingredienser (för 4 pers)
    1 st gul lök, 2 klyftor vitlök, 1 burk krossade tomater, 2 msk tomatpuré, 500 g bladspenat, ca 2-3 msk garam masalapulver, 1 msk mald spiskummin (om man har hemma), 1 msk korianderpulver (om man har hemma), 0,5 dl grädde, ca 4-5 dl vatten, 1 kruka färsk koriander (om man har hemma), Salt och peppar, Ca 300 g halloumi

    Hacka lök, stek tills mjuk tillsammans med vitlök och kryddor. Häll på resterande ingredienser (förutom spenaten), låt puttra. Skär halloumi i kuber, stek tills gyllenbruna. Häll ned i grytan tillsammans med bladspenat. Servera med ris. Klarrrrt!

  15. Marielle

    Något som jag brukar göra ganska ofta är en bulgursallad. Jag har i bulgur (kokar upp bulgur med en grönsaksbuljong), kikärtor, soltorkade tomater, halloumi, avocado, salt och peppar. Går jättesnabbt att tillaga och är jättegott 🙂

  16. Frida

    Hej! Några vardagsfavoriter:

    Halloumi stroganoff, byt ut korven mot halloumi.
    Kikärtscurry med basmatiris
    Soppor! VI äter vegosoppa varje måndag, känns bra att börja veckan så. Potatis- och purjo, sötpotatis, spenat, svamp, blomkål, ja you name it. Finns hur många som helst.
    Grönsakswok med nudlar

    Kan tilläggas att jag var vegetarian i nästan tio år, var vegan en period också men äter numera allt. Men för mig är det en självklarhet att äta vego ett par dagar i veckan.

    1. Emma

      Blir du mätt på soppa? Jag tycker inte jag håller mig mätt om jag inte gör matmuffins, pannkakor eller något annat till.

      1. Frida

        Nja, nu gör jag oftast krämiga soppor (med grädde eller creme fraiche) och det mättar ju bättre. Men vi serverar alltid bröd till.

  17. Elin

    Jag skulle definitivt rekommendera bako-gryta! Den smakar underbart och väldigt annorlunda, samt är otroligt mastig!! 🙂 Få ingredienser och lätt att laga (morot, lök, kikärtor, margarin, tomatpuré)! Recept finns på kryddburken 🙂

  18. Emilia

    Veg Tacos! Byt ut köttfärs mot svarta bönor (som man har i burrito vanligtvis) och värm på spisen med taco-kryddan. också – halloumi stroganoff och lasagne med halloumi och mozzarella. Osten istället för den vita såsen, smälter ihop riktigt gott i ugnen! 🙂

  19. Michaela

    Jag måste dela med mig av en supergod enkel snabb rätt för att min sambo hade förr samma inställning som Ibbe mot vego.
    (Han går nu igenom en cancerbehandling, hjärntumör.. så nu är han väldigt öppen för all snäll näringsrik mat jag vill boosta hans celler med, förlåt de hörde inte till å denna maträtt vände honom lite mer mot vego redan innan cancerbeskedet)

    I en bunke – dela cocktailtomater, hacka i färsk basilika, pressa i vitlöksklyftor, skär mozzarella i bitar på med en skvätt olivolja å krydda med salt å peppar, blanda ihop med nykoktpasta (och en skvätt från pastavattnet)
    Suuuupergott? Tack för bra podd å bloggar?

  20. Elin

    Min man är likadan, föreslår alltid ’hjälpsamt’ att vi ’lägger till lite kyckling eller kanske chorizo’ när jag lagar vegetariskt. Denna chilli har han aldrig sagt nåt sånt om dock och han har till och med bett mig laga den igen flera gånger.
    I och med att den är väldigt smakrik och kan serveras som den är eller med ris eller nachos (favorit här hemma) låter det som att det är en rätt som kanske funkar för alla (jag tar ur lite till en separat kastrull innan jag lägger till chilipulver för min 11 månaders son)!

    https://www.google.co.uk/amp/s/www.bbcgoodfood.com/recipes/burnt-aubergine-veggie-chilli%3Famp

    Lycka till

  21. Annika

    Mina barn älskar denna ”fejkrisotto”, och den är Amazing som sidorätt till t.ex grillad kyckling eller fisk, om man vill det.
    Ägg gör detta måltid nog proteinrikt för att mätta ordentligt, och den är hur lätt som helst att justera efter årstider, bara slänga i grönsaker som är billiga just då!

    man kokar Risoni-pasta, det som ser ut som ris,

    medans den kokar så blandar man:

    1 dl grädde
    1 dl parmesanost, eller annan hårdost
    1-2 äggulor
    skalet rivet av en halv citron+ saften
    salt+peppar , cayennepeppar om man gillar lite hetta

    När pastan är färdigt blandar man ihop såsen med pastan, med kontinuerlig omrörning så äggen inte kokar utan bara tillagas av värmen av pastan.
    lite olivolja på och färsk timjan och du har UNDERBAR fejkrisotto på ca 15 minuter.
    Vi lägger i stekt sparris när det är sparrissäsong, eller ärtor/majs ibland för omväxling.

    Ha det gott, du är fin!

  22. Jannie

    Måhååste bara kommentera på detta inlägg! Det Ibbe säger om att inte känna sig helt mätt efter vegomat har jag också upplevt. Man måste äta mycket mer grönsaker ( i volym) för att bli lika mätt som av en biff. MEN efter att ätit vegetariskt i några år kan jag å andra sidan påpeka att man alltid blir skönt mätt efter plantbaserade mål. Alltså aldrig äcklig matkoma då man helt enkelt är övermätt och inte kan göra annat än ligga på soffan.

    Vege är rätt håll att gå, till exempel visar massor av forskning att plantbaserad kost (vegan) BOTAR hjärt-och kärlsjukdomar och cancer och diabetes bland andra. https://theveganstorm.wordpress.com/category/cancer/
    Kom ihåg att då det var i tiden att röka cigaretter behövdes det 30 år av forskning som visade att det är skadligt, innan trenden och marknaden började vända. Säger bara att den animaliska industrin har jävligt mycket pengar i rullning..

    Nåt riktigt gott recept då? Jag tänker dela med mig av ett som är snabbt och gott: nudelwok!

    Cashewnötter naturell (eller vilka nötter man råkar gilla bäst)
    1 Stor lök
    1 röd paprika
    3 medium morötter
    1/2 zucchini
    100-150g färska eller frysta hela sockerärtor (sugar snaps!)
    1/5 vitkålshuvud
    Att steka i: kokosolja ger rätten extra sötma, men såklart går vilken olja som helst, tex sesamfröolja eller rypsolja
    Nudlar (äggfria för veganskt alternativ!)
    Extra protein: kikärtor 1 burk eller 1dl kokta
    Till servering: soja och sötsur chilisås

    Hacka lök och paprika. Riv morot och zucchini. Skär vitkål i tunna rivor. Rosta cashewnötterna i kokosolja. Då de är klara, lägg i mer kokosolja i pannan och tillred vitkålrivorna. Det vill säga först fräs dem, häll över 1/2 dl vatten och låt det ånga bort. Krydda med sojasås och sesamfrön. Gör efter detta själva woken; bryn löken, ha i morotsraspet, efter en stund paprikabitarna och zucchinin. Kom ihåg att wok ska tillredas med hög värme! Eftersom rivna grönsaker ger ifrån sig rätt mycket vatten, är detta viktigt för att rätten inte ska bli vattnig! Koka nudlarna. Sockerärterna åker med sist och woken är klar då de är varma (5min).

    Servera portionen med nudlar, wok, vitkålsside, och toppa med rostade cashews och sötsur sås -kanske lite mera soja ifall man gillar det.
    Lycka till!

  23. Emmie

    Min favorit: skiva morötter som du kokar i vatten tillsammans med en buljongtärning, jag brukar använda köttbuljong. Sedan tar du en Annan kastrull där du fräser hackad gullök och skivade champinjoner. När morötterna är någorlunda mjuka så häller du över dom och buljong till gullöken och champisarna. Låt det sedan reducera ner lite. Sen tillsätter du en lagom mäng créme fraiche, typ ett helt litet paket, beroende på konsistens. Och sist det viktigaste, krydda med torkad dragon. Det ger hela rätten dens karaktär. Sen brukar jag slänga i lite broccoli och harico vertes ibland. Servera med pasta!

  24. Lisa

    Åh min godaste är: Halloumi fajitas.

    Skär sötpotatis i tärningar och tillaga de med olja och salt i ugnen.

    Stek lök, paprika och halloumi. Krydda antingen med en färdig fajitasmix eller spiskummin och lite chili.

    Gör en guacamole och limesås (creme fraîche, honung och lime)

    Lägg sötpotatis och halloumiröran på ett tortillabröd, klicka på guacamole och limesås – jag tycker också det är gott med koriander och pickladrödlök på! wrapa ihop rullen, ät och njut!

  25. Elisabet

    Halloumi Stroganoff är ett höjdarrecept i vår familj! Finns bland recept på Coops hemsida, men kommer från kokboken ”Ännu mera vego”.

  26. Elisabet

    Halloumi Stroganoff är ett höjdarrecept i vår familj! Finns bland recept på Coops hemsida, men kommer från kokboken ”Mera vego”.

  27. Elin

    Indisk mat! Riktig indisk mat är oftast vegetarisk. Jag bodde några månader i Indien när jag gjorde min praktik som socionom. En av mina favoriter var Samosas! Underbart goda med mycket kryddor, potatis, vitlök och ärtor i! Supergott och smakrikt utan att det blir för starkt att äta.

    1. Jannie

      Så sant! Kunde inte hålla med mer. I jakt på god vegetarisk mat (som inte innehåller en massa halvfabrikat eller syntetiska konstigheter utan är REN mat) har vi också kollat in andra kulturer, sånna som är traditionellt / historiskt vegetariska/ veganska.

      Indisk mat är riktigt riktigt god, och har ofta en massa underbara tillbehör såsom bröd, röror (raita, mango chutney..) och såser. Afrikansk -tex morockansk (falafelarnas förfäder?) mat är ofta vegansk -och otroligt smakrik- med, och Sydamerikansk likaså. Antar att tacos egentligen traditionellt sett ”ska” lagas med bönor/majs istället för kött/fisk/ost. Detta var bara för att nämna några få kulturer.

  28. Emelie

    Men vegetariska favorit är portabelloburgare som är panerade i pankoströbröd! Gärna med en sås/dressing som påminner om Asien med lime, ingefära, chili, mums.

  29. Josefin

    Jag ÄLSKAR att laga vegetarisk mat, och min sambo hade lite lika inställning som Ibbe förut Nu äter han allt, han har vant sig kanske 😉

    Godaste vegetariska pastasåsen:
    Rosta pinjenötter i kastrull, släng i mascarponeost, soltorkade tomater som du klippt i bitar och babyspenat. Koka ihop och servera med pasta. SÅ GOTT!

    Halloumiwrap
    Stek halloumi och servera med tortillabröd med massa goda hackade grönsaker och en röra eller sås…. ex..

    Röror/såser:
    – Mixa kikärter, olivolja, salt och en vitlöksklyfta och du har godaste hummusen!
    – Gräddfil, vitlöksklyfta och lite chilisås. Enkelt och gott!
    – Mixa fetaost och creme freisch
    – Mixa kidneyböner med lite salt och olja

    Mums!