Jessica Lagergrens

Stor bebis?

Jag träffade min barnmorska i slutet av förra veckan och då ville hon att jag ska göra ett tillväxtultraljud. Jag ligger lite över kurvan så de vill se om lilla tjejen i magen är stor. Jag har inte tänkt den tanken innan, men nu känns det lite jobbigt… Jag har en tid imorgon förmiddag för ultraljud. Det ska bli skönt att få veta om hon är stor, men hur hanterar man den informationen? Hittills har jag varit väldigt peppad på förlossningen, men jag blir lite rädd när jag tänker att hon ska vara jättestor?! Har ni andra gravida/ni som varit gravida någon erfarenhet av det här? Hur exakt kan de uppskatta en födelsevikt? Och hur väl stämde den vikten för er? Ni som har följt mig vet ju att jag har tråkiga erfarenheter av ultraljud (förutom det jag gjorde hos Dr. Stein på Sibyllekliniken, det var fantastiskt.) Hur som helst får jag se det positiva i det, jag får ju se vår lilla tjej igen… Jag uppdaterar efter ultraljudet…
elsa_bebis
Mammas hjärta.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Louise

  Jag läste ditt senare inlägg om att er lilla tös inte är så stor. Jag låg lite över den normala kurvan i vikt när jag var gravid men gjorde aldrig något tillväxtultraljud, däremot fick jag en chock när de vägde i våra ögon vår LILLA tjej och hon vägde hela 4860 gram o var 55 cm lång.

  Jag kan helt ärligt säga att hon kändes mindre när jag födde henne. Så Om er lilla tjej växer på sig i slutet så oroa dig inte, allt kommer gå galant. Om du fortsätter ha din positiva inställning till förlossningen så kommer allt gå toppen!

  Så kul att få följa dig genom graviditeten, blir sugen på en till liten, men min lilla tjeja är knappt 4 månader så jag får nog vänta innan mannen går med på nästa 😉

  Kram

 2. Emelie

  Mitt första barn låg jag långt utanför kurvan, men fick aldrig nå tillväxtultraljud, och ut kom han 10 dagar innan bf på 4600gr så han va väldigt stor för tiden, med andra barnet låg ja lite högt på kurvan men inte alls som med första, och fick 3 tillväxtultraljud som visa, mellan 8-12% större, ut kom han 12 dagar efter bf på 4700gr så de stämde rätt bra, för han va precis på gränsen till stor för tiden. Inte långt kvar nu! Lycka till när det är dags!! 🙂

 3. Erica

  Jag frågade min barnmorska några veckor innan bf om hon trodde bebisen skulle vara stor. Neej då 3,5 kg max. Under 4 kg iaf. Sa hon!
  Jag kände mig lite nervös då både min sambo och min lillebror var stora bebisar vid födseln, och jag var nervös att om de var en pojk jag bar på kanske han med var stor. Men trodde på barnmorskan.
  Tre dagar efter bf födde jag min pojke på 4425 g 53 lång och 37 omfång. Jag själv är inte lång 161 cm bredhöftad men hade problem att få ut honom. .

 4. E

  Jag har en sjukdom som kan hämma tillväxt så jag fick göra många tillväxtultraljud. Vid varje sa de att hon var mindre än standard. Ut kom en tjej på 4,2 kg 🙂 Så för mig stämde det inte!

 5. Fia

  Jag har fött stora barn (5130, 4500 o 5920 g). På sista beräknade de honom till 4900 2 dagar innan han föddes… Men de sa när de gjorde TUL att det är svårt att beräkna stora barn så jag var beredd på att det inte skulle stämma. Jag lovar dig att alla barn kommer ut o jag fick också berättat att stora barn brukar vara lättare att föda då de kan ”hjälpa” till mer att trycka sig ut. Jag födde alla vaginalt men jag tror att hade de vetat hur stor sista var så hade jag blivit snittad. Dock är jag inte säker på att jag hade velat det eftersom man inte ska lyfta för tungt efter o då hade jag inte fått lyfta min bebis själv.
  Lycka till, det kommer att gå super för dig o bebisen!

 6. Jag gick 18 dagar över med min lilla tös och får man göra flera TUL för att se så allt ser bra ut. Min BM berättade då att trots alla mätningar de gör så har de en fel

  Jag föder en tjej på 4275 på BF+18. Vi fick göra två TUL för att se så allt stöd rätt till eftersom hon blev överburen. Då berättade min BM att trots alla mätningar de gör så har de en felmarginal på 500g.
  Jag var lite rädd att hon skulle vara stor men i efterhand så tänker jag att det hade inte spelat någon roll, jag vet ju inte hur det är att föda ett litet barn.
  Visst sprack jag en hel del och fick sys av läkare flertalet stygn MEN att spricka känns ju inte, jag liksom märkte ju inte att jag sprack, dessutom sägs det att det inte är tyngden på bebisen som är det jobbiga utan huvudomfånget.

  I efterhand är jag glad att vi fick en ganska stor tjej. Hon har känts som en liten fågelunge men ändå alltid varit stark och frisk, orkat hålla sitt huvud ganska bra och orkat äta massor.

  Du kommer fixa er förlossning galant! Och kommer det en lite större tjej så är hon även stadigare och tåligare.
  Lycka till <3

 7. Eva

  Du ska vara glad att det upptäcks nu redan. I mitt fall upptäckte vården först i vecka 38-39 att bebben var stor. Men inget gjordes och bebben kom inte ut. Så när jag var 12 dagar över tiden bestämdes det att de blir planerat snitt. Men det var en fredag så jag fick vänta tills måndag, 15 dagar över tiden tills de plockade ut honom – 4,6 kg stor och 54 cm lång. Jag hade aldrig velat föda en så stor bebis nedre vägen, inser jag ju nu i efterhand men jag bearbetar fortfarande sorgen av att en vaginal förlossning ”stals” från mig alldeles på slutrakan… Snittet var tungt, det var ont i flera veckor men jag överlevde det också. Och bebben mår ju hur bra som helst och växer så det knakar fortfarande nu 6 månader efter att han föddes.

 8. Josefin

  Min son vägde 5394 gram och var 53 lång och till mig sa dom att han var normalstor! Låg lite över kurvan men inte mycket:)

 9. Jenny

  Hej
  Jag födde barn för 8 månader sen och fick då förklarat för mig att barnets storlek inte påverkar din förlossning. Min barnmorska sa att om du inte är genetiskt väldigt liten (typ asiat) och föder en vit jättestor mans barn. Vet inte hur pk det var men fattade vad hon menade. Tydligen är din förlossning redan bestämd i din kropp så om ditt barn väger 3000 eller 4000 g skulle inte spela någon till.

 10. anna

  Min första son uppskattades väga dryga 5000 och blev därför förlöst med ks i v40+3 och vägde då 4660. Andra sonen som föddes i dec trodde de skulle väga strax under 3500 och därför togs beslutet att föda vaginalt och när lilla S kom i december så visade det sig att han vägde 4200…så de sena ultraljuden har ganska stor felmarginal, för mig har det ju blivit både + och – på uppskattningarna. Om du känner dig orolig efter UL så be om remiss till samtalsbarnmorska, jag var på flera samtal på bb sthlm och det var verkligen toppen att få hjälp att lägga upp en plan och få ventilera tankarna med rätt personer! Lycka till idag!!

 11. Malin

  Det kommer gå jätte bra! Större bebisar sägs kunna ”hjälpa” till mer vid förlossningen än mindre. Hursomhelst så kommer hon komma ut och landa på ditt bröst.

 12. Michelle

  Hejje,
  Oroa dig inte. SF-måttet säger inget om bebisens vikt. Men jag tycker det är himla bra att din bm skickar iväg dig på ett tul när måttet är högt. Både i förra graviditeten och den här så har jag stor mage och var/är orolig. Med Elise så låg hon på +12% i vecka 38-39 på TUL och den här bebisen som bakas nu så får jag veta 6 maj hur det ligger till. Men i mitt fall så är jag beviljad ks om barnet är större än medel pga en ryggskada. Men vi får se.
  När jag gjorde tul med Elise så var det svårt att se allt då allt är så himla stort. Bebisen är ju liksom klar. Hoppas allt går bra idag och att det känns okej när allt är klart.
  Lycka till och kram

 13. Bella

  Se det som något positivt, att de är rädda om dig! <3 på mig gjorde de inte det och barnmorskorna på förlossningen var ganska upprörda över det.. Min son föddes tre dagar innan BF och var 4412 g! Är de över 5 kg kan det ju vara riskabelt att föda vaginalt så hade jag gått över hade vi inte ens varit förberedda! Galet! Så se det som att du får större insikt i hur det ligger till och hur du kan förhålla dig till förlossningen. Kommer gå jättebra fina du! <3
  Tror de brukar tajma hyffsat bra med mätningen, +- 10% .. Men har ju som sagt inte gjort någon själv. Bara vad jag hört 🙂

 14. Elin

  Jag gjorde ett gäng TUL p.g.a högt blodtryck och alla visade att min bebis var en JÄTTE! Jag hade panik och fick snacka med en superfin barnmorska som lugnade mig och sa att bara för att bebisen väger mer i vikt så är huvudet ändå alltid störst. Så oavsett om bebisen väger 3500g eller 4500g så är det huvudet som är störst. Och så länge man inte väntar en bebis som beräknas väga mer än 5000g så är det inga problem. Och det kändes så himla bra! Ut kom en liten kille på 4200 g (inte så jättebebis alltså) och förlossningen gick hur bra som helst!

  Så fortsätt bara vara superpeppad på förlossningen! Det är en aphäftig upplevelse, gör svinont, men när du får bebisen på ditt bröst och möter de där små fina ögonen så kommer allt vara värt det!

 15. Sandra

  Båda mina barn var ”lite större” än det normala. Dottern vägde 4285 gram och var 54 cm lång. Kom 3 dagar efter bf. Hon var 11 % större, om jag inte minns fel, på tillväxt-ul. Sonen vägde 5200 gram och var 56 cm lång. Kom 8 dagar efter bf. Han var 8-9 % större på tillväxt-ul… Dock var han ju betydligt mycket större när han kom ut. MEN båda förlossningarna gick hur bra som helst, utan några som helst komplikationer.. Varken för mig eller kidsen. Så det är nog ingen fara på taket 🙂 Tänk positivt, ni får se eran lilla skatt en till gång 🙂

 16. Linda

  Hej!
  Jag fick höra ett tillväxtultra för en läkare trodde att bebisen var jättestor! På ultrat visade sig att hon var helt som hon skulle. Födde i v.38 pga havandeskapsförgiftning och få vägde hon 3285g.
  Tack för en fin blogg!

 17. Sara

  Våran tjej låg 20 % över genomsnittet. Deras uppskattning gällande födelsevikten stämde ganska bra. Vägde 4336 g och var 51,1 cm. Var lite nojig över just storleken men allt gick jättebra!

 18. Anna mamma till Vincent

  Min son Vincent vägde 4310 gram och 53 cm lång samt huvudomfång på 38cm. Gick över 13 dagar och blev då igångsatt. Allt gick fint och behövde bara sy 2 stygn. Det sägs att i regel får man ej större barn än ens kropp klarar av. Vincent är nu 4 år men kan ser lika lång ut som vissa 5 åringar. Kul att följa din graviditet förresten! Jag är själv gravid i vecka 19. Kram

 19. Lisa

  Födde en dotter 40+6 på 4070g och 55cm.. Hon lom vidöppet så det var kämpigt, väntar andra barnet närsom och är jättenervös för hur stor den kommer vara. Ska till BM imorgon och se hur kurvan ser ut.. Men runt 4kg är ju inte så jättestort längre och behöver inte påverka förlossningen alls. Men runt 5 kanske man börjar diskutera alternativ..
  Det kommer gå jättebra, ta ett steg i taget. Först ta reda på vikten och sen ta ställning! ❤️

 20. Lisa PI

  Med första barnet låg jag på den övre sf-kurvan så då blev det TUL. Men hon låg bara på +5% enligt UL som gjordes i v.32+1. Sedan föddes hon en vecka senare med snitt pga prematur vattenavgång och sätesbjudning och var en superkort liten knubbis.

  Andra barnet låg jag straxt över medelkurvan…på tvillingkurvan! =O så då blev det TUL även då och bebis bedömdes +7% men ut kom en fullgången (38+2) liiiiten pytte på 3400g och 48cm.

  Nu tredje graviditeten ligger jag på normalkurvan (!) och det gjorde bm supernrvös så det blev TUL. Men det visade +9% nu i v.34 så vi får se inom kort när bebis kikar ut. Jag blir igångsatt i v.38 denna gång pga supersnabb förlossning sist.

  Det kommer att gå fint! OM bebis bedöms vara mycket större än genomsnitt så kommer du bli väl omhändertagen. Läkare kommer att mäta ditt bäcken och du kommer att kunna ge önskemål.

  Kram

 21. Jennifer

  Födde min son för en månad sen. I vecka 39+2 uppskattades hans vikt till 4000 g. Han föddes sedan hela 14 dagar senare och vägde 4040g. Har svårt att tro att han endast gått upp 40 g på 14 dagar. Har hört att det som de mäter är +/- 500g. Så var inte orolig! Jag förväntade mig en jättebebis och han var ”normalstor”

 22. Monika

  Jag låg också lite över kurvan, fick göra ett tillväxtul i v 35.
  Visade sig att lilla Abbe var precis lagom i vikt, han beräknades väga 3500g vid bf. Han kom i v 38 och vägde 3350g.
  Jag fick helt enkelt lite större mage än ”vanliga” gravida.

 23. Karin

  Gjorde först en.mätning i vecka 35 då de sa att bebisen var +6%, gjorde en ny.mätning i vecka 39 och de sa då att bebisen skulle vara +23 % och väga ca 4500 g. Ut kom en lång kille på 57 cm och 4200 gram. Var också rädd innan förlossningen men det gick super bra!
  Håller tummarna för en normal stor tjej

 24. Jennifer Bertilsson

  Hej! Jag gjorde ett ultraljud i vecka 38 men av motsatt anledning – jag trodde han var lite liten helt enkelt. Enligt ultraljudet beräknades han väga 3,1 kg på bf och han vägde 3162 gram. Så det var ju väldigt nära och bra gissat. Hoppas det går bra imorgon! Stor kram <3

 25. Linda

  Oroa dej inte 😀 Vi fick oxå gå på tillväxtultraljud och då visade det sig bara att dottern hade lite extra gott om vatten där inne 😉 Heheh ! Dom trodde att hon skulle väga typ 4500g men när hon kom ut vägde hon bara 3800g så det stämmer inte jätte bra asså 😛 Det är inte svårare o trycka ut en tyngre bäbis då det är huvudet som liksom är det stora på bäbisen, och ja så mycket vikt sitter juh inte direkt i huvudet ;P Hehhehe !! Det kommer gå jätte bra,lycka till 😀

 26. Mp

  Min dotter vägde 4110g och 52cm förlossningen gick jätte bra, hon kom 40+ 5. Var inne och gjorde ett ul på bf då uppskattade dem hennes vikt till ca 3750g och överburna barn går upp ca 500g i veckan så de stämde nästan på pricken! Men jag tror de är svårt för dem att uppskatta födelsevikten tex på barnet nu i den veckan du är i. Väntar vårt andra barn i dagarna, och på ul i v25 så var han mindre än ”normal svensson bebisen” i den veckan. Men bm trodde att om jag fött stora barn innan så köttar han på sig nu i slutet. Vi får väl se

 27. Mp

  Min dotter vägde 4110g och 52cm förlossningen gick jätte bra, hon kom 40+ 5. Var inne och gjorde ett ul på bf då uppskattade dem hennes vikt till ca 3750g och överburna barn går upp ca 500g i veckan så de stämde nästan på pricken! Men jag tror de är svårt för dem att uppskatta födelsevikten tex på barnet nu i den veckan du är i. Väntar vårt andra barn i dagarna, och på ul i v25 så var han mindre än ”normal svensson bebisen” i den veckan. Men bm trodde att om jag fött stora barn innan så köttar han på sig nu i slutet. Vi får väl se

 28. Jennifer på Fashioncut

  Våran mätning de gjorde när mitt vatten gick diffade på 100g, (vecka 29), han är född 29+1 två dagar efter vattenavgång. Men har haft vänner i mammagruppen som de räknat helt fel på just på grund av huvudmåtten som Emma ovan skriver. Någon fick en uppskattning på 4800 men ut kom en ”liten” på 3400 vilket är helt ”normalt” 😉

 29. Louise

  När jag var gravid sa dom att min dotter var 7% för stor. Jag blev faktiskt lite rädd och trodde aldrig att jag skulle klara av det.. Men förlossningen gick hur lätt som helst, och hon vägde 4 kg. Det kommer säkert gå jättebra för dig! Lycka till kram:)

 30. Hanna

  Jag vet inte om det är en myt eller inte.. men jag har hört att större barn är lättare att förlösa för dom orkar mera under en förlossning 🙂

  Jag gjorde ett tillväxt ul på måndagen och min dotter är född natten fredag/lördag dom uppskattade att hon skulle väga ca 2800gram och ut kom hon 4 dagar senare på 3124gram så rätt bra mätt måste jag säga i mitt fall 🙂

 31. Therese

  När jag väntade dottern gjorde vi ett tillväxtultraljud då min man va stor när han föddes och vägde hela 5750g och jag va orolig att dottern skulle bli en riktig kloss också. På ul uppskattade dom att hon skulle väga max 4500g om jag gick tiden ut men att hon garanterat skulle väga 4000g iaf. Hon föddes en vecka innan bf och vägde 3536g och va 48 cm lång. Så jag tror ändå att man ska ta det hela med en liten klackspark så att säga. Men har hört att det ska va lättare att föda större bebisar då dom kan ”hjälpa till” mer när dom ska ut, sen om det stämmer vet jag dock inte.

 32. Josephine

  Moa trodde dem var stor eftersom mitt SF mått var över kurvan, men hon kom i v35 och vägde 2650g helt perfekt mitt på mittkurvan. Milo såg dem på ul var stor, +25% drygt, han kom i vecka 32 och vägde 2914g. Tur i oturen! Men jag hade diabetes. När förlossningen väl kommer så märker du troligtvis ingen skillnad och blir barnet föör stort så sätter dem igång dig innan. Med Milo hade jag nog inte fått gått full tid om han hade velat stanna 🙂 lycka till!

 33. Michaela

  Hej Jessica!
  Jag har gått över med båda mina barn och då får man göra extra ultraljud. Första barnet uppskattades BF+10 till 4500g (+\-10%) och jag kände genast hur musslan slöt sig och jag kände att det aldrig kommer att gå. Men ut kom killen 16 dagar över tiden 4660g, 54cm och huvudomfånget 37cm. Förlossningen gick hur bra som helst och jag hade inte behövt oroa mig för att bebisen inte skulle kunna komma ut genom snippilainen eller spricka från Ystad till Haparanda. Andra barnet uppskattades BF+10 till 3900g (+\-10%), dagen efter föddes hon 4600g, 54cm och huvudomfång 36cm. Jag är stor själv (178cm och 86kg) och föder tydligen stora barn. Lycka till!

 34. lin

  Jag låg två snäpp över medelkurvan. Alltså nästan över normal. Var rätt nervös efterrsom pappsen är 2 meter/100 kg – hur enorm kommer bebbo bli?! Men ut kom en 4-kiloskille bf+6. Hade han kommit på bf hade han nog bara vägt ca 3.8 kg.

  Och hur tung bebisen är behöver inte ha att göra med hur jobbig förlossningen blir (sedan kanske det inte var det som oroade dig?). Det är ju snarare huvudstorleken. Min bebis gjorde inte särskilt ont att krysta ut (vill säga ”inte ont alls, men man minns ju inte så mycket) och han vägde ju ändå mer än medlet.

  Lycka till imorgon! Kul att se lillan igen! Kanske har hon massa hår? Och om det blir en otrevlig bm igen, be henne att keep:a her pie hole shut – dina värden tar du med DIN bm. Och oroande/sårande kommentarer kan hon hålla för sig själv. Var inte rädd för att vara otrevlig. Folk är verkligen otrevliga alltför sällan… Äh, var otrevlig även om bm inte är det! Bra övning inför framtiden!

  Ps Du är min favvotvilling. Älskar podden!

 35. Emma

  Hej! I vecka 30, 32 och 35 (född i 35+2 pga tidig vattenavgång) var lilleman beräknad +20% så jag vet exakt hur du känner. I vårt fall stämde det rätt illa då han 35+1 beräknades till 3005 men dagen därpå när han kom vägde han 2690. Det berodde på att han har sin mammas runda huvudform och när man mäter värdet över huvudet blir det ”för stort” och fuckar upp alla värden. Motsvarande hände en vän med en liten bebis med smalt huvud.
  fördelen med en lite större bebbe är ju dock att de är lite mer tåliga. Inte lika sköra om de tappar lite vikt i början eller skulle dra på sig en infektion.
  Lycka till! Kommer gå jättebra.

 36. Linda

  Har fött två barn 4770 g 54 cm och 5120g 55 cm (!) Det har gått hur bra som helst! Dock gjorde jag inga tillväxt ultaljud innan, det kommer jag att fråga efter om det blir en trea, bara för att va förberedd ☺

 37. Anna Piotrowska

  Hej Jessica! Va inte orolig! De kommer gå toppen se de som en extra chans att få se bebis på skärmen innan du får se henne IRL :)….jag fick göra extra undersökningar på båda mina o mina båda var normala 3140g o 3480g. Och de gissade/bedömde 3200 och 3500g på kontrollen! Så ganska nära! Njut istället av dagen imorrn! Kommer gå toppen 🙂 !!! Kul ju!! Kramar

 38. Maria

  Jag fick göra tillväxtultraljud vid min förra graviditet, men då för att magen hade stannat lite i växten. Det visade sig iaf att det inte var nåt fel utan de räknade ut, utifrån mätningar, att barnet var 2% över ”normalt”. När hon föddes vägde hon 3570, vilket är just 2% över normalkurvan som lär 3500 🙂 Så ja, för mig stämde deras uppskattning extremt bra för hur det sen blev!

  Lycka till imorrn!

 39. J

  Båda mina tjejer har varit ganska stora.. 4160 g och 51 cm, och den yngsta 3990 g och 52 lång. Eller jag vet inte om det räknas som jätte stort, men dom jag känner som har barn, har mina tjejer varit stora jämfört mot deras.
  Jag tänkte faktiskt inte så mkt på det inför förlossningen. Men det gick superbra båda gånger! 🙂
  Det är ju bra att dom gör extra UL, är hon för stor för att pressas ut så borde dom väl snitta?

  lycka till imorgon!

  1. lin

   De är ju långt från gränsen för ”onormalt”. 🙂 +4500 g är ett stort barn enligt vården. Min syster klämde ut en 4.8-kilos bebbe. Grejer det. Dock inga mätbara tecken på att bebisen skulle vara så stor.

 40. Camilla

  Jag gjorde ett ul dagen innan vår dotter kom till världen. Inte för att kolla tillväxten utanför att jag var på väg att få preeklapsi och då kollar de tydligen bebb också när man ändå är inne. Nu kom hon 3 veckor för tidigt men läkaren bedömande vikten till ungefär exakt 3000g och hon vägde 2930, så ja ganska exakt! Min svägerska låg ganska rejält över kurvan ( men fick inget extra ul) och han beräknades väga närmare 5 kilo, han kom dagen efter BF och vägde 3800g, så de där måttbanden känns ju inte helt tillförlitliga och då är det ju kanon att du kan få ett extra ul 🙂 !

 41. Felicia

  Vi fick också göra ett tillväxtultraljud med vår dotter, även jag låg lite över kurvan men hon var precis lagom när hon kom. 3,5kg och 50cm så det behöver du inte vara orolig för, det är bara kul att få se bebisen en gång till!

 42. Anna

  Kan kanske lugna dig lite med att tala om att jag hela tiden låg på den övre kurvan, någon gång även strax över. Ut kom en liten pojke på 3380 gram och var 50cm lång 5 dagar före bf. Så behöver inte vara så att bebisen är stor är många saker som kan spela in. Men min barnmorska förklarade för mig att det tydligen inte ska vara så jättestor skillnad på att föda ett barn på 3,5kg eller 4,5kg.