Smärtan är helt olidlig – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Annons

Smärtan är helt olidlig

Inatt trodde jag att jag skulle dö av smärta. Eller imorse var det nog. Jag har fått mjölkstas vilket gör helt fruktansvärt ont. Greppet om ena bröstet strular lite så vissa matningar är plågsamma rakt igenom. Men imorse fick jag även världens eftervärkar. Jag trodde att man fick dom i direkt anslutning till förlossningen, inte fem dagar efter. Det var under en amning så jag hade ont på två ställen samtidigt och trodde att jag skulle svimma. Jag tog värktabletter och efter en stund avtog smärtan.

Jag tycker att det är helt orimligt att det ska behöva vara såhär smärtsamt och jobbigt med amningen. Varför har naturen inte gjort det enklare? Jag kommer kombinera amning med ersättning från och med nu för det här går inte för mig. Det gör för ont och jag känner att jag mår så dåligt av det. Det är så många som skriver att det ”går över om några veckor”. Vill inte må såhär i några veckor….

Elsa mådde hur bra som helst utan amningen och även om jag vet om alla fördelar med amningen måste jag göra det jag inte mår såhär dåligt av. Det känns bara så frustrerande att det inte fungerar. Så mycket blandade känslor just nu och vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Jag vet att jag inte är en dålig mamma om jag inte ammar men kan inte styra över att jag känner mig misslyckad.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sandra

  Du matar dina barn på det sätt som passar dig bäst ❤️ Båda mina barn är flaskmatade och är starka som små hästar 😄

 2. Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent & doula

  Jag är Hjälpmamma inom Amningshjälpen, har du provat cottermans handgrepp? Det är bra vid just mjölkstas? Skickar med några länkar med filmer som underlättar. Vill du ha mer hjälp tipsar jag dig om FB gruppen hjälpmammor svarar, eller att gå in på http://www.amningshjalpen.se och kontakta en hjälpmamma.

  http://www.babybaby.se/2018/05/video-cottermans-handgrepp-2-min/

  https://www.google.se/amp/s/sagogrynet.wordpress.com/2012/01/29/cottermans-handgrepp/amp/

 3. Sanna

  Så var de för mig med! Då körde jag med Amningsnapp ett öar tre gånger för att avlasta sen typ varannan gång med napp varannan gång utan i någon dag sen behövde ja nappen mindre o använde den bara om ja började få mer ont! Sen behövde ja den inte mer o min lille är 4 månader o ja helammar fortfarande utan problem!

 4. Ninna

  Med min son gav jag upp snabbt, 2 månader halvamning och ersättning. Sedan gav jag upp amningen helt. Jag var totalt oförberedd på smärtan! Med min dotter var jag fast besluten att kämpa på lite mer men jag kan ju säga direkt att hade det inte varit för tabletter som jag tog konstant och min envishet så hade det aldrig gått. Jag förstår varför många ger upp som jag gjorde första gången. Smärtan är olidlig utan tabletter. Tog dom flera dagar, veckor fast tappade ner och bet ihop. Det funkade. Men jag vet att min lilla tjej hade mått lika bra av ersättning. Det var mest jag som skulle må dåligt om jag gav upp denna gången med.
  Barnet ska ha mat, är det via amning eller ersättning spelar Ingen roll. Mätt bebis=nöjd bebis=nöjd mamma. Lycka till❤️❤️❤️

 5. Sara

  När jag fick andra barnet så sa barnmorska en så bra sak till mig. Det är inte alla barn som kan amma. Det hjälpte mig i det jobbiga. För all fokus är ju hela tiden på en själv om det går eller inte,

 6. Emma

  Även om det är sommar kan det vara bra att skydda brösten mot mjölkstockning. Finns skydd att köpa på apoteket att lägga innanför tröjan/bh-n, vissa är extremt känsliga och minsta lilla få mjölkstockning av lite drag. Är som ett inlägg! Hoppas det snart gör mindre ont ❤️

 7. Jenny

  Amningsnappen har varit min räddning båda gångerna. Utan den hade jag inte kunnat amma! Ingen smärta och bebisen får ett bra grepp. Genialisk uppfinning!

 8. Camilla

  Jag ammande ingen av mina barn, jo den första mjölken på BB fick båda, sedan ville jag inte mer.. jag hade redan bestämt innan barnen kom. Det är en omställning att få barn, allt är nytt och mycket mindre sömn blir det, för lite sömn, ont vid amning mm tär på ett förhållande och det ville inte jag.
  Vi hjälptes åt med matning och jag visste exakt hur mycket bäbis fick i sig..
  jag anser att man är en dålig förälder om man inte tänker på sig själv . Man är inte en dålig förälder för att man inte ammar sitt barn.. barn/bäbisar vill ha föräldrar som mår bra .
  Du ska alltså göra precis så som du känner och INTE behöva förklara dig.. tänk på dig och din familj och skit i andra❤️

 9. Therese

  Förlossningen gör ju ont men den tar den tid det tar. Där tänker man sjutusen ggr att man ska ge upp men man gör det inte för dwt går ju inte. Amningen gör också ont men det är bara de första veckorna. Tänk ”detta går snart över”, ge inte upp för smärtan är kortvarig i jämförelse med hur bra det blir efter ett tag. Det gör ont, så är det tyvärr. Finns ingen enkel väg till amning men när den korta smärtsamma tiden är förbi är det UNDERBART! Hang in there! !

 10. Sara

  Men usch, det låter verkligen inte roligt! Vill bara säga att du gör precis som du vill och det du vet att du kommer må bra av. Mår mamma bra mår bebis bra! Och jag tycker det är konstigt med folk som skriver att ”det gör så ont, kämpa dig igenom det” för ärligt talat, jag har ammat mitt barn och även om det stundtals gjorde ont i början var det aldrig plågsamt eller gjorde så ont som vissa beskriver set. Det är olika svårt och lätt för alla och därför ska man aldrig döma eller säga till någon annan att ”jag klarade det, du gör det också” för allas smärta är olika osv.

 11. linnlissel
  linnlissel

  men gud vad söt hon är!! Jag kombinerar ! 🙂 Det hjälper att ställa sig i duschen och handpumpa lite medan det gör sådär ont, tips om du inte testat <3

 12. Rebecca

  Det ÄR smärtsamt att amma i början… mjölk som rinner till, sprängfyllda bröst och såriga bröstvårtor! Aj! Jag har tre barn, har ammat allihop. Första två veckorna har varit tufft, det gör ont, tar tid… massera, varma duschar, lufta, gå runt utan topp… amningkupor i amningsbhån för att minska friktionen.. Om du står ut med detta i x antal dagar, då är det SÅ värt det!!
  Orkar du inte det, skippa det. Du är inte en sämre mamma för det!
  Ville mest bara påminna om att amningen är inget som “bara fungerar”, det krävs jobb och tid även för de som väljer att helamma.. Tyvärr så finns tron på att det ska vara så himla enkelt att amma, annars fungerar det inte.. men så är det ju inte.. Jag själv skrek i en kudde vid varje amningstillfälle första veckan.. varför skippade jag inte amningen då? För att jag ville inte helt enkelt.
  Oavsett, du är bästa mamman till ditt barn!

 13. Sofie

  Fina du, skit i amningen om det inte funkar! Min son fick ersättning från start, han är helt perfekt i utvecklingen och vi älskar varandra och har grym anknytning. Det är väl bättre med en underbar första tid i livet än smärtsamt kan jag känna. Du är så fantastisk mamma oavsett vad.

 14. Hanna

  Söta du! Om du vill verkligen vill kan du säkert få det att fungera. Amningsnapp kan vara guld för att låta såriga vårtor läka. Amningshjälpen har flera tipsat om. Finns väl. Amningsmottagning på Danderyd också? Mjälkstas ger sig efter ett par dagar. MEN med det sagt så är ju en grundförutsättning för att kämpa på att du tycker att det är värt det. Värt det för just dig och de besluten kan bara du fatta. Egen erfarenhet säger mig att det är i anslutning till beslutet att inte amma, eller som i mitt fall delamma, som man mår som sämst oxj det dåliga samvetet spökar. Fatta ditt beslut, tillått dig att vara ledsen om du är det och sen när Bonnie växer och är glad och du läker så kommer det bli bra. Glad mamma = glad bebis är väl en bra huvudregel!

 15. T

  Om du vill ge amningen en helhjärtad chans så hade jag satt upp en tidsgräns för hur länge du ska kämpa. Då är det lättare att tänka “bara 7 dagar till” eller vad du nu bestämmer dig för. Att du ändå känner dig sorgsen över amningen gör ändå att jag får en känsla av att du vill ge det en chans..? Det tar tid att etablera en fungerande amning och när det fungerar kan det vara underbart! Jag har två döttrar. Med första kämpade jag i 4,5 månad (!) visserligen inte med smärtor men med en bebis som inte gick upp i vikt osv. Med andra kickade allting igång efter 5/6 dagars fix och trix och har fungerat perfekt hela vägen och jag ammar fortfarande 2-3 gånger per dygn nu när hon är 11 månader. Det är så olika från barn till barn och mamma till mamma. Ge det en ärlig chans och går det inte så går det inte helt enkelt! Du är inte en sämre mamma för det ❤️

  1. T

   Och som tillägg: JA amning är det bästa ur näringssynpunkt och mammas hälsa med minskad risk för bröstcancer osv. MEN med det sagt så hjälper ju inte det dig när du har ont och kämpar. Mår du dåligt och har ont så hjälper ju inte det att tänka “det är det bästa” Det får ju snarare pressen och stressen att öka. Gör vad som känns bra och försona dig med det beslutet oavsett vad du väljer ❤️

 16. Carina H

  Vill/kan Du inte amma,ska du inte göra det.Du är inte sämre mamma för det. mina har inte lidit nån nöd på tillägg. bättre med en glad mamma än att Du skall vara irriterad på amningen.

 17. Anne

  Mjölkstasen släpper på något eller några dygn, det håller inte i sig i flera veckor. Pumpa om det gör ont när hon ammar på det bröstet, och amma på de andra. Men vill du ge amningen en chans. ska du inte börja med ersättning, för då är det stor risk att amningen inte kommer att fungera.

 18. Tessie - mamma till två döttrar

  Förstår din frustration, klart det är jobbigt när det gör så fruktansvärt ont. Om du vill ta ersättning också eller istället så tycker jag att du kan göra det, helt med gott samvete. Du är en supermamma till dina barn oavsett. Glad mamma – Glad bebis <3

  OM du skulle vilja testa amningen lite mer så vill jag tipsa om amningsnapp. Det hjälpte mig jättemycket i början, då gör det inte lika ont och bebisen får lättare grepp. Sen tog vi bort den längre fram och då var bröstvårtorna så vana redan, så då gjorde det inte ont alls.

  Stor kram

 19. Maria

  Kontakta Amningshjälpen.
  Smärtan i brösten beror antagligen på att mjölkproduktionen kommit igång och att du behöver tömma dem.. om du ger ersättning så kommer bebis att bli mätt och inte tömma brösten vilket är Aoch O.
  Kanske behöver du hjälp med att se så bebis suger med ett korrekt tag.
  Bara lite feed-back nu då du ju delar med dig av din situation

  1. Lina

   Fast för mig funkade det jättebra att kombinera. Man kan ju tömma för hand så man skonar bröstvårtorna lite i starten. Minskade i alla fall stressen för mig, så kunde jag gå över till helamning när det funkade.

 20. Malin

  Har du provat amnings napp tror jag att det heter , en plasttuta som man sätter på bröstet så att bebis får bättre grepp , är jättebra, finns på apoteket att köpa , räddade mina såriga bröst.

 21. Therese

  Känn dig inte dålig! Huvudsaken är att du mår bra och att Bonnie får mat. Glad mamma, glad bebis.
  Med första barnet kämpade jag med amning och tilläggsmatning i två veckor – det va SÅ skönt när jag släppte pressen och bestämde mig för enbart ersättning.
  Andra barnet ammade jag i två dygn, sen dippade hon i vikt och jag va stressad och mådde dåligt. Tänkte att jag på återbesöket skulle få en föreläsning av läkaren om hur bra amning är och hade en klump i magen när vi kom dit. Det var SÅ skönt när hon sa ”funkar det inte så ge ersättning, vi har så bra vatten och ersättning i Sverige så plåga inte dig själv”.

  Gör det som är bäst för dig och Bonnie. 🌸

 22. Johanna

  Förstår hur du känner, Våndades med liknande känsla! Hade så dåligt samvete o kände mig lite misslyckad ända tills jag upplevde skillnaden/lättnaden när matstunderna blev MYSIGA istället för snudd på hemskt! Stressen o paniken försvann för mig när jag började flaskmata och jag kände bara jaha Wow är det så här det kan/ska kännas! Plötsligt kunde jag knyta an o verkligen ta till mej min älskade lilla tjej❤️ (Som nu är 11 år😳🥰) Lycka till (oavsett hur du väljer att göra) ❣️

 23. Jessica

  Tycker du gör helt rätt! Amningen ska inte vara något man plågar sig igenom när det finns så
  bra ersättning nu för tiden. Du ger ditt barn närhet som gynnar anknytningen oavsett vart maten kommer ifrån!

 24. Malin

  Ta hjälp av Amningshjälpen! Grymma tjejer som jobbar med just amningssvårigheter. Kan vara så att Bonnie har lite fel teknik och då gör det satans ont! Det är komplicerat med amning ibland. Du är en fantastisk mamma hur du än gör!

 25. Sandra

  Jag tror att det är viktigare för både bebisen och anknytningen att mamman mår bra och inte kopplar ihop amning (och ev bebis) med smärta än att prompt kämpa på. Sen kan ju pappan också mata med flaskan. Det tyckte min man var guld värt, han kände sig så mycket mer delaktig och behövd.

  Så klart trist om det inte funkar med amningen om det är något du verkligen vill göra, men huvudsaken är att Bonnie får mat och sen hur hon får det är inte det viktigaste.

Annons