Jessica Lagergrens

När han inte är hemma får jag…

Panik! Jag är verkligen sämst på att natta Elsa. Ibbe är så mycket bättre på det och tar de flesta nattningarna. Han är konsekvent. Jag är inte riktigt lika konsekvent Jag vill bara att hon ska somna och jag i princip vad som helst för att hon ska göra det. Ibbe gör samma, samma varje kväll och ibland tar nattningarna 5 minuter, ibland 30 minuter. Om mina nattningar tar mer än 10 minuter hinner jag tänka att hon aldrig någonsin kommer att somna.

Det värsta jag vet är att natta när jag inte har ätit middag. Oftast äter vi middag när Elsa har somnat men när det inte blir förens närmare 20 får jag ännu mer panik. Jag vet att alla vuxna människor ansvarar för sin egen hunger, men det är trevligt att äta tillsammans tycker jag. Jag skulle önska att jag, Elsa och Ibbe kunde äta middagarna tillsammans, så blir det inte så sent. Problemet är bara att Ibbe pendlar och sällan är hemma innan 18:30. Då startar Elsas nedvarvning och nattning så att hon skulle äta middag så sent är inte ett alternativ. Hur gör ni andra som har 2-åringar?
haklappVi ska hur som helst försöka få till en eller två middagar tillsammans på veckodagarna hela lilla familjen. När Ibbe hämtar på förskolan kan jag se till att vara hemma runt 17 så att vi kan äta gemensam middag. Mysigt! Jag tror att det är bra att få in en sån rutin i familjen.
mini_ibbeMina två. Tänk vad Elsa har vuxit sen den här bilden togs. Här syns hennes storkbett i pannan mycket. Nu har det bleknat, men det är fortfarande kvar. På BVC sa de att det oftast försvinner under de första levnadsåren. Är det någon av er som har kvar storkbett i pannan nu i vuxen ålder?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Dema,

    Här äter dom stora barnen alltid själva och vi är i köket under tiden. Att äta jag och sambon är helt underbart och att ha egentid bara vi sedan bara vi två. När Lilleman blir större kommer vi köra på samma, att han får äta med med stora barnen. Lunch äter vi alltid tillsammans.

  2. Caroline

    Hej!
    Vi äter alltid tillsmmans med barnet kl 17. Om en av oss inte hunnit hem, värmer den maten och äter senare.

    Jag tycker att man kan kompensera den studen med sin partner genom att dricka tė på kvällen eller ta en macka eller vad man gillar. Jag tycker det är viktigt att sitta er tillsammans och ha en chans att prata varje dag.
    Stor kram ?

  3. Anna

    Men varför äter ni inte med Elsa? Är det inte bättre att den som kommer hem sent värmer maten i micron. Måste vara sjukt tråkigt för Elsa att alltid få äta själv?! Bilden av att vuxna inte äter…

  4. Mia

    Vi gjorde som ni fram till att sonen var 1,5 år. Vi tyckte om våra mysiga middagar i lugn och ro ?! Men det finns då mycket bra med att
    Äta tillsammans så vi prioriterade om, sonens behov går först. Han äter mycket bätte sen vi började äta ihop ( 2 år nu).

  5. Sanna

    Vi äter alltid tillsammans ca 17.30 och nattar dottern vid 19. För oss är det jätteviktigt med gemensamma middagar och kvällar. Vår dotter är drygt två nu och när det var dags för mig att börja jobba efter föräldraledigheten bytte jag från oregelbundna tider med kvälls- och helgjobb till ett dagtidsjobb. Just för att vi anser att det är viktigt med rutiner och att spendera tid ihop hela familjen. Vi är så tacksamma att vi fått det att fungera!

  6. Anna

    Vi turas om att hämta och den som hämtar äter med vår son. Det skulle kännas konstigt om han skulle äta själv. Ibland lyckas vi tajma hela familjen.

  7. Maria

    Det finns en stor vits med att äta tillsammans med barnen enligt forskning om hur man på ett naturligt sätt kan bygga en så god grund som möjligt för att få en sund och positiv känsla och förhållande till mat.
    Då barnet äter själv, alltså i sällskap med någon, men utan att den andre äter, blir det ett fokus på just maten och hur mycket eller hur lite barnet äter. Om man istället äter tillsammans och det då blir mer av en måltid, så blir fokuset ett annat och barnet kan äta och samtidigt pratar man och bryr sig liksom inte så mycket kring själva maten utan mera av samvaron. Detta tycker jag låter logiskt och vettigt.
    Ang sovrutiner , kan du inte pröva att lägga Elsa lite senare? Hon kommer ju att somna lättare om hon är riktigt trött- tänker jag… hon är ju äldre nu och kanhända klarar att vara vaken längre?

  8. Jenny

    Vår dotter blir 2 år i februari. Vi har även en son som blir 4 år i mars. Vi äter alltid middag tillsammans hela familjen runt 17.30. Sen får de på sig pyjamas och sätter sig och kollar på Bolibompa. Vår dotter behöver vi bara lägga i hennes säng och gå ut så somnat hon på egen hand. Har varit så lätt sen jag slutade amma henne när hon var 6 månader. Vår son däremot vill att vi ska ligga hos honom tills han somnar. Men han har väldigt lätt att somna. Så det krävs inte många minuter. Vi bäddar ner oss bredvid honom, han får kolla på lite film en stund eller så läser vi. Sen släcker vi och han vill att man håller om honom. När han somnat smyger vi ut. Jag och pappan ska nattar varannan kväll. Men sonen brukar få välja och väljer oftast mig. Men det tar lika lång tid för oss. Men sonen babblar mycket mer när jag lägger honom. Han vill gärna berätta för mig vad som hänt under dagen. 🙂

  9. Jennie

    Jag har en 2 åring och en 5 åring. Dom äter mellis på fsk vid kl 14.30-15, middag hemma vid 17.30–18. Då är hela familjen samlad, i vår familj är det viktigt! En dag är sambon bottrest då äter jag själv med barnen. Skulle aldrig låta dom sitta och äta själva med mig som åskådare.

  10. Amanda

    Den som hämtar på förskolan lagar mat så att den är klar till 17 när vi är hemma hela familjen. Och då äter vi tillsammans alla 3. Vi jobbar aldrig senare än 17 så därför funkar det bra för oss

  11. Carolin

    Vi äter tillsammas vid 17.30 med barnen, om någon förälder kommer hem sent får denne äta själv, oftast efter läggnig? det funkar ju att göra som ni gör nu men ju större Elsa blir desto mer får hon ut av en gemensam middag. Inte så lätt att få ihop alltid men hellre att vuxen äter själv än barnet tycker jag.

  12. Anna

    Jag har kvar mitt storkbett i nacken, är
    26 år gammal. Roligt ändå att sonen på 2 år har ett storkbett på exakt samma ställe ?

  13. Ida

    Jag har två barn, en 6,5 år och en 1,5 år som precis börjat förskolan. Vi äter middag straxt efter 18 varje dag, det funkar toppen även om lillkillen går och lägger sig rätt snart efter. Dom brukar få lite mellis när vi hämtat från förskolan och sen står dom sig bra till middag.
    Jag tycker det är mysigt att äta middag alla tillsammans och eftersom vi pendlar både jag och min man så får midddgen bli lite sen för att vi ska hinna hem.
    Om någon av oss är borta på kvällen, jobbar extra sent eller tränar så äter den som är hemma med barnen och den andra får äta själv sen när hen kommer hem.
    Kram och tack för en härlig blogg!

  14. J

    Vi äter alltid tillsammans med barnen ca kl. 18.00. Kommer en av oss hem senare värmer man resterna. Vi lägger 2 åringen ca kl. 19.30 så det funkar perfekt för oss! När lägger sig Elsa? Fungerar det inte att äta 18.30, sen lägga runt 19.30? Hoppas ni hittar en lösning som fungerar för er lilla familj ☺️

  15. Sara

    Vi äter alltid middag 17-17.30. 9 gånger av 10 hela familjen tillsammans, annars äter den vuxne som kommer hem sent själv. Om barnen ska lära sig att äta i lugn och ro ofta dessutom att middagen är en mysig stund med tid för reflektion och diskussioner så behöver de sällskap av vuxna. Skulle aldrig i mitt liv låta barnen sitta och äta själva. Däremot kan vi vuxna ibland äta mindre mat för att vi exempelvis har en charkbricka,toast Skagen eller annat gott som väntar efter nattningen.

  16. Martina

    Jag äter två gånger. Första gången med dottern vid 17.30 och sen med min man vid 21 eller när hon somnat. Brukar också bli stressad när det tar tid att lägga henne, mest för att jag vill hinna hörs något mer än att bara äta efter att hon somnat.

  17. J

    Min dotter är bara 1 år men vi äter tillsammans vid 18-18.30. Hon går och lägger sig kl 19. Det är såklart lite tokigt att hon äter så sent men hon dricket sin välling efter o somnar gott så tycker inte det gör något faktiskt. Viktigt att hon får äta med oss båda tycker jag. Kanske en gång varannan vecka äter jag o sambon efter att hon somnat, typ ”finare” ’middag med vin isåfall.

  18. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Känner ingen som har kvar :). Sonen hade det men något sånt syns inte längre, lika så på min lillasyster som idag är 20. När hon var liten träffade mamma en bekant som bott i USA. Hon berättade att storkbett där kallas för ”an angels kiss” tycker det är mycket vackrare än storkbett :D.

    Angående äta tillsammans, det har vi alltid gjort. Men nattningen har varit olika med sonen. Han hade nattskräck och ville ogärna somna som liten då han blev rädd för sömnen på grund av nattskräcken :/.

  19. Lena

    Här äter vi vid 17.30 hela familjen tillsammans. Vi har en 2 åring som just nu helst inte vill äta mat om det inte är något som passar honom. Så för oss kämpar vi mycket med att man får sitta med vid bordet och smaka lite och oftast brukar han äta då. Våra bra nattningarna tar 30 minuter…Mitt knep för att inte stressa upp mig är att ta den tiden för mig själv och tänka på saker jag inte hunnit tänka på i vardagen med två små barn. Ex. Flyttar vi till hus om 2 veckor, så jag kan sitta och tänka på saker om det och ett tu tre så sover han.

  20. Karo

    Äter alltid tillsammans som en familj, den vuxna som är hemma äter med barnen. Har alltid jobbat skift, Är vi hemma alla så äter vi tillsammans. Det har aldrig förekommit att vi vuxna ätit middag när barnen lagt dig när de var små. Nu är våra barn stora och vi ser middag som en trevlig gemenskap.

  21. marie

    Vi äter alltid tsm med barnen. Är ena av oss inte hemma till middagen får den andra värma maten när hen kommer hem. Så vid 16.30-17 sitter vi antingen hela familjen och äter eller en förälder borta. Det funkar bäst för oss:) och så har man hela kvällen till annat ist för att stå och laga mat vid 19-20 tiden!

  22. Johanna

    Vi äter tillsammans vid 18. Nu har vi aldrig jobbat båda två samtidigt för det har alltid varit en som är föräldraledig så det kanske inte är jämförbart. Den som jobbar brukar iaf komma hem precis tills det är dax att äta. Vi ser till att ha mat som går snabbt att göra på vardagarna, typ värma nån gryta som man gjort storkok av innan, så att man i princip bara behöver koka pasta/ris/potatis/etc. till.

  23. Angelica

    Åh, jag förstår dilemmat! Min man jobbar skift så jag och barnen äter middag kl 17.00 mer eller mindre varje dag. Ibland får barnen äta först (okej barnet. Lillebror äter ju inte riktigt mat än. Haha) och så äter vi ensamma efteråt. Men det är mer undantag än regel och när vi vill lyxa till det!)
    Ibland är alla hemma kl 17.00. Ibland inte. Men jag har upptäckt att rutiner är viktiga för min dotter. Haha (jag var lääänge en motståndare till rutiner. Haha)
    Kram!