Jessica Lagergrens

När det som inte får hända händer!

Angelica har alltid varit väldigt orolig när det kommer till Alice och mat och att hon ska sätta i halsen. Man har ju hört alldeles för många skräckhistorier för att inte vara rädd för det. I fredags var Elsa överlycklig över att få äta ett kex helt själv. Jag frågade Angelica innan hur hon tyckte att jag skulle göra, om jag skulle dela det i minibitar, men hon sa att många i hennes mammagrupp gav barnen ett helt kex som de satt och sög på, men att det är viktigt att man sitter med och tittar på hela tiden. Mycket riktigt gick det toppen. Elsa satt och knaprade på kexet med sina två små tänder och sedan sög hon på det innan det svaldes eller hamnade på golvet. När hon sen fick en majskrok hände det som inte får hända – hon satte i halsen. Eftersom att jag (som tur är) satt och tittade på henne hela tiden såg jag att hon inte fick luft. Hon hostade inte, harklade sig inte utan satt bara helt still och fick inte luft. Jag greps av panik! Jag drog upp henne ur stolen och skrek SNYYYYYYLTIS rakt ut! Jag hann lägga henne över ena armen innan Angelica (som tur var, var hemma hos mig) skrek att jag skulle ta av haklappen. Precis när hon ropade det hörde jag att Snyltis andades igen. VILKEN LÄTTNAD!
Skärmavbild 2016-01-25 kl. 00.03.51Jag har betalat för en HLR-kurs men inte gått den än. Jag måste boka den och gå den snarast. Jag tycker att det borde ingå en sån kurs i föräldrarkursen som man går innan man får barn. LOPPI skrev nyligen en artikel om vad man gör om barnet sätter i halsen. Jag delar även filmen med Camilla Thurell från Life in mind som berättar och visar hur man gör på både stora och små barn om de har satt i halsen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. AM

  Jag lyssnade precis på podden och måste berätta att jag känner som dig. Har en bebis på 8-månader, är livrädd att han ska dö (sätta i halsen, cancer, drunkna etc) gråter varje dag över detta. Läser massor av sorgliga ”mitt barn har dött bloggar” och gråter ännu mer. Superjobbigt och jag vet liksom inte vad jag ska göra åt det.

 2. E

  Min tjej satte också ett rån i halsen, tog lååång tid innan hon fick smaka igen! Min kompis barn satte faktiskt potatismos i halsen och blev helt blå innan han spydde. Så man kan ju inte skydda barnen från allt

 3. Susanne

  Fy va obehagligt! Ja, det är min största fasa också! Håller med om att det borde ingå som en kurs på Mvc eller Bvc.

  Annars är ju smörgåsrånen toppen för att introducera gluten. Du har säkert fått det tipset innan men om man brer på lite smör på det är det lättare för barnen att svälja rånet + att de då får i sig lite extra fett!

 4. Sandra

  Usch vilken mardröm! Tur att det gick så bra.
  Min ena son satte något i halsen när han kröp runt på golvet som bebis. Han hann bli blå och få svullen tunga innan vi fick ut skräpet och jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv.
  Jag tycker det ska ingå på BVC att få en ordentlig genomgång av HLR efter barnets ålder. På arbetsplatser får vi lära oss att rädda liv på vuxna människor, men som föräldraledig får vi inte lära oss att rädda det värdefullaste vi har… Inte ens på barnens förskola får personalen lära sig det kontinuerligt, det får gå en personal (totalt från hela förskolan med fyra avdelningar) om året. Skrämmande.

 5. Cathrin

  Det borde verkligen vara en del av föräldrautbildningen. Skönt att det gick bra. Se till att boka och gå den kursen. Bästa och viktigaste utbildningen jag gått.

 6. Karoline

  vilken tur att det gick bra,
  Smörgåsrån och majskrokar kan sätta sig som en slemklump i halsen på de små liven.
  Vi hade HLR kurs i mammagruppen på BVC när mina barn var små, det var jättebra, då hade man barnen med sig och man kunde testa även på dockor.