När det känns som jordens undergång – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

När det känns som jordens undergång

Allt går emot mig. Tårarna sprutar för ingenting och jag drabbas av en känsla av att vara totalt värdelös. Alla kläder sitter illa. Jag ska separera och förlora jobbet på samma dag… Jag känner mig skör. Som ett ostadigt korthus som bara behöver en liten vindpust för att falla. Världsliga saker blir oproportionerligt stora och det känns på riktigt som jordens undergång. Irritationen sköljer över mig för minsta lilla och det känns som att varenda liten cell i kroppen skriker rakt ut. Såhär mår jag varje gång jag har PMS och det är allt annat än värdigt.

När min PMS är över kan jag inte förstå hur jag kunde må så dåligt och ser återigen alla möjligheter i världen. Att jag är på väg mot toppen av allt vad livet har att erbjuda och att absolut ingenting är omöjligt för mig, bara jag vill det riktigt mycket. Jag glömmer dessutom att jag har mått dåligt och blir förvånad när mina låga dagar kommer. Jag förstår ju ändå trots att jag glömmer att det här är ohållbart och något jag behöver ta tag i. Jag ska börja med att byta ut min kopparspiral till en hormonspiral och se hur det påverkar mig. Har ni några andra tips för att lindra PMS? Såhär kan jag inte ha det.

image

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nella G

  Måste bara skriva en kommentar och hoppas att fler tjejer läser detta. Hade också Pms från helvetet efter barn, min dotter är nu snart 2 år och fick premalx utskrivet (är ju lite i ropet nu), men det funkade inte alls för mig. Fick inga dalar, men kände mig samtidigt helt likgiltig inför allt, och så är det tydligen när jag läste vidare om det på nätet..Så jag slutade. Då började jag istället ta 5-htp efter mkt läsande på nätet, alltså ett kosttillskott som är himmelriket. Funkar hur bra som helst!! fattar inte att fler inte vet om det, men det är rena magin! Tar 100 mg ca dag 17 i cykeln och sen fram till 3 dagar in på mensen. Tar det på morgonen. De dagar som jag har riktigt svår pms så tar jag 150 mg (tre tabletter). Fler tjejer borde prova, helt ovärderligt! Väldigt populärt i USA och UK, men av någon anledning är det inte så många som känner till detta i Sverige, OBS, ska inte tas tillsammans med premalex!

 2. Nella

  Måste bara skriva en kommentar och hoppas att fler tjejer läser detta. Hade också Pms från helvetet efter barn, min dotter är nu snart 2 år och fick premalx utskrivet (är ju lite i ropet nu), men det funkade inte alls för mig. Fick inga dalar, men kände mig samtidigt helt likgiltig inför allt, och så är det tydligen när jag läste vidare om det på nätet..Så jag slutade. Då började jag istället ta 5-htp efter mkt läsande på nätet, alltså ett kosttillskott som är himmelriket. Funkar hur bra som helst!! fattar inte att fler inte vet om det, men det är rena magin! Tar 100 mg ca dag 17 i cykeln och sen fram till 3 dagar in på mensen. Tar det på morgonen. De dagar som jag har riktigt svår pms så tar jag 150 mg (tre tabletter). Fler tjejer borde prova, helt ovärderligt! Väldigt populärt i USA och UK, men av någon anledning är det inte så många som känner till detta i Sverige, OBS, ska inte tas tillsammans med premalex!

 3. PMS-podden

  Fina fina du! Det är verkligen vidrigt att behöva må som du gör. Och problemet är ju att när mensen kommer så…ja glömmer man allt igen. Som en guldfisk! 😉 ”Inte var det sååå farligt”, Sen blir man knockad igen! Sen vi startade podden har vi fått en otroligt gensvar från våra lyssnare och en sak är väldigt tydlig. Det finns inte EN lösning som passar alla. En del blir hjälpta av ssri, en del mår värre av det. En del mår bättre av kosttillskott, en del känner ingen skillnad överhuvudtaget. I podden testar vi allt och rapporterar hur vi mår. Det är högt och lågt. Asgarv och tårar. Känslan av att vara en värdelös mamma vs känslan av att vara oövervinnerlig. En sak är säker, du är värd att må bättre och nu har du tagit första steget genom att berätta att du mår dåligt. Så modigt och bra! Hurra för dig! Lyssna gärna på podden, förhoppningsvis kommer känna igen dig massor! Stor kram från oss! / Jenny & Charlie på PMS -Podden

  https://www.instagram.com/pmspodden/
  http://pmspodden.libsyn.com

 4. Ellen

  Har haft det preciiiiis så! Tog äntligen tag i det för någon vecka sedan och fick utskrivet antidepressiva att ta 1-2 veckor innan mens. Bästa som hänt på länge!

 5. victoria

  Finns så många som känner igen sig i detta. Efter mitt andra barn var jag ett vrak så fort jag fick pms, kunde knappt få ut sängen var rädd för allt och de kändes som jorden skulle gå under. Min räddning blev jasmin p-piller. Värt att testa iaf☺

 6. Emma

  Hade det precis som du plus att jag även fick panikångest, aldrig haft de problemen innan utan de kom efter jag fått barn. Fick hjälp av gynekolog och äter nu medicinen citalopram ägglossning till mens och det har verkligen hjälpt mig! Livet är för kort för att må dåligt varje månad. Finns även bra hälsokost som t.ex femal balans. Hoppas du också får rätt hjälp snart 😊 Ut i naturen och motionera är också toppen när man känner sig nere!

 7. Annika

  Kära du, jag känner igen mig så. Efter mitt andra barn blev min PMS värre och värre och var till slut en period från ägglossning till mens, varje månad var två veckor av mitt liv som i en dimma där jag var arg, ledsen och deprimerad. Till slut tog jag kontakt med kvinnokliniken där jag fick papper att fylla i under kommande tre månader där man skulle skatta fysiska och psykiska besvär från dag till dag, och jösses vad tydligt det blev att symtomen var PMDS ( den värre varianten av PMS).
  Jag gick prova Premalex på låg dos som flera andra skriver om, det funkade okej eftersom det tog bort de värsta dalarna men jag upplevde också att det tog bort topparna, jag var varken glad eller ledsen. Istället började jag med ett nytt p-piller som heter Yaz och som är speciellt för svår PMS. Jag äter tre kartor ihop för att få så stabila nivåer under så lång period som möjligt, och det FUNKAR! Jag har ätit i snart 1,5 år och är en helt annan människa, jag fungerar under hela månaden och är inte i närheten av den arga och ledsna människa jag var under mina PMS-perioder förut.

  En annan sak som jag har upptäckt hjälper till att stabilisera mitt humör är omega 3+ D-vitamin.

  Sök hjälp, man behöver inte må så dåligt somdu gör. Kram!

 8. Jossan

  Sök hjälp direkt hos din kvinnomottagning. Du behöver garanterat medici tex sepralex prelalex som man äter vid ägglissning sen till första dagen du får mens dvs ca 14 dagar. Jag sökte hjälp o undrar varför ja inte gjorde de tidigare. P piller hjälper oxå mot hormonrubbningen som blir. Kan bli att du får byta prev medel. Jag började må dåligt så fort mensen kom igång efter förlossningen.
  Sök hjälp direkt nu.

 9. Sara

  Premalex! Tabletter att äta ett par dagar i månaden för att underlätta måendet. Jag vill inte stoppa i mig för mycket tabletter men om det finns hjälp att få så varför inte? Om det krävs så gör jag det sen. Min kompis äter och mår mycket bättre, Bella Löwengrip äter.. Läs på lite och testa tycker jag! Fy fan för att må sådär. Puss och kram!

 10. Beatrice

  Hej Jessica!
  Jag har precis samma symptom som du. Det kallas PMDS. Du kan googla för mer info.
  Jag kämpar varje månad med dessa plågor. Ett tips är att föra anteckningar varje gång du mår såhär, för att få ett mönster och på ett ungefär veta när dessa perioder är. Då kan du varna dina nära om dessa perioder och därmed blir ni medvetna om att ditt mående bara är en kort period och att det ”inte är du” utan hormoner som spökar.
  Ta bort spiralen, det är skit! Prova ett p-piller som heter cerazette som innehåller små mängder av kvinnliga hormonet gestagenet (tror de heter så) som påverkar oss ytterst lite i jämfört med andra p-piller.
  Be din läkare skriva ut en låg dos antidepressiva tabletter till dig. Det är inte farligt, och jag lovar att det hjälper!
  Om du behöver spy ur dig all skit du känner till någon som vet precis vad du pratar om tveka inte att höra av dig.

  Stor kram/ Beatrice

 11. Sabina

  Tråkigt att behöva må så :/ jag är 25 år och väntar mitt andra barn och har börjat fundera på vilka alternativ som finns efter denna graviditet. Jag använde p-ring innan denna graviditet i ca 6 månader och det tyckte jag fungerade bra! Aldrig haft märkbara pms besvär vad jag kan minnas vilket är otroligt skönt när man läser om dina känslor du sköljs över med.
  Personligen skulle jag aldrig sätta in en hormonspiral då jag har en i min närhet som fått stroke i 30-års åldern och läkarna tror det berodde på hormonspiralen.
  Men det verkat ju funka för många. Lycka till och hoppas de känns bättre snart! Lyssnar på tvillingpodden och älskar den !!!

 12. Sarah

  Femal balans, ett naturligt växtbaserat läkemedel, det har hjälpt nig väldigt mycket. Helt klart värt att testa om man inte vill stoppa i sig starkare medel så som anti depressiva💕

 13. Elina

  Jag hade samma problem med pms förut och känslorna som du beskriver är så på pricken lika som jag kände. Nattljusolja från hälsokost har hjälpt mig. Att träna mycket under de dagar som man har pms är också bra, träningen gör så att kroppen producerar positiva endorfiner vilket gör att man blir lugnare och gladare.
  Jättebra att du delar med dig av detta ämne! Hoppas du hittar ett sätt att bli av med din pms! Kram!

 14. Malin

  Jag har p-piller med fem oilka piller på en karta, olika mycket hormoner. Jag har inte haft PMS på typ två år sen jag bytte, Förut så hade jag extrem PMS och låg och grät 2,5 veckor i månaden, helt sjukt. Nu kan jag känna att jag vill ta en extra kram eller att jag är lite känsligare precis när mensen kommit.

 15. Hanna

  Jag mådde jätte dåligt med hormon spiral,mådde hyfsat bra med yasmin p-piller men har nu ätit yaz i 3 månader och är förvånad över resultatet vid pms. Dem ska tydligen vara utvecklade just för pms besvären. Hoppas din barnmorska kan hjälpa dig att hitta rätt,ingen förtjänar att må så dåligt en gång i månaden. Kramar

 16. Linnea

  Här finns en till, efter första barnet satte jag in en hormonspiral. Den förändrade mig så sakta men säkert till någon helt oigenkännbar. Tappade lusten att leva totalt, inte förrän en väns syster frågade, och sa åt mig att ta ut den förbannade spiralen så släppte det. Tog ca en månad, men sen var jag tillbaka till mig själv. Nu efter andra barnet är Pmsen helt gaalen! Jag törs absolut inte varken sätta i spiral eller äta p-piller pga rädd att tappa lusten att leva igen. men däremot äter jag medicin mot själva pmdsen, ca 7-10 dagar innan mensen väntas komma. Det tar udden av det jobbiga, och det är jätteskönt. Min sambo har stor förståelse, och jag räknar röda och gröna dagar för att vi inte ska bli oönskat gravida.

 17. Hanna

  Jag mår som bäst på p-piller faktiskt. Äter Yasmin. Ville inte börja äta det igen efter mina graviditeter för det blivit lite tabu med hormoner men nu när jag vet att det får mig att må bra bryr jag mig inte. Alla funkar olika och jag är en helt annan människa nu när jag äter p-piller! Hoppas du hittar nåt som funkar för dig!

 18. Malin

  Jag äter femal balance! Gå in på deras hemsida och läs… Man äter dem varje dag, men det tycker jag är bra för många andra tabletter ska man bara ta när man har pms och jag är så dålig på att veta när det börjar. Jag vet bara när jag är mitt i helvetet!
  Jag har använt femal balance sedan april nu och jag känner en stor förbättring!

  Mvh Malin

 19. Hanna

  Det är väldigt vanligt att pms blir värre efter en fött barn, det finns hjälp att få om du pratar med din gynekolog

 20. Lisa

  Har precis genomlidit exakt en sån vecka. Allt har varit värdelöst å det har till å med letat sej in katastrofer i mina drömmar. 🙁
  Jag har en hormonspiral å blöder aldrig något så jag har aldrig koll på vad jag mår dåligt av.
  31 år å noll koll på att det är pms som spökar förrän jag mått skrot i flera dagar.
  Hoppas du mår bättre snart! Kram

 21. Elinda

  Hej Jessica,
  Jag fick min son i juni 15, och har sen jag slutat amma i dec 15 haft sådan sjuk pms. Jag vill skilja mig, vill ingenting, inte träffa människor etc. En vecka innan mens så är jag världens elakaste tjej mot min man. Ja det är han som får ta smällen.
  Förra månaden läste jag allt om PMDS, då jag ficken aha upplevelse att det alltid var innan mens jag blev galen.
  Bokade tid hos min gynekolog och fick Premalex utskrivet. Började ta det och tro mig, förra månaden var jag inte arg eller upprörd alls 😊 Jag hoppas och tror att det blir bättre. Förra månaden hade vi inget gräl. Nu är det dags igen för att ta tabletten.
  Lycka till, sök hjälp. Vänta inte ett halvår som jag gjorde.

 22. Malou

  Ring din läkare, det finns hjälp att få! Jag äter Premalex vid pms sedan förra året och det är verkligen stor skillnad. Bara att kunna gå till jobbet hela månaden liksom..

 23. Maria

  Fick du pms efter att Elsa föddes? Jag fick det efter att jag blev mamma och det tog ett tag innan jag fattade att det var pms när världen gick under ungefär samma tid varje månad. Och foglossningen blir värre och hela kroppen gör ont förutom att jag blir näst intill deprimerad. Dessutom klumpig och tappar saker, gör mig illa osv. Inte härligt alls!

  Har tyvärr inga tips för att må bättre men jag har nyligen hittat pms-podden och det är så skönt att lyssna på andra som har samma skit så man inte känner sig helt ensam. De testar olika metoder och där får man lite tips. Kram!

 24. Zarah Cunvik

  Tack för att du tar upp detta!! För här har du en till!! Med åren har jag lärt mig att inte ta beslut när jag har mens t.ex. Men en gång i tiden va det illa. Har gjort slut, sagt upp mig från jobb och sagt upp vänskaper. Och sen sjuk ångest efteråt. HEMSKT problem för en del av oss!

 25. Johanna

  Hej tråkigt att behöva känna så.jag tycker du ska testa att vara utan någonting.-använd kondom under en period. Visst tråkigt, men så värt det för att få må bra. Det tar dock ganska lång tid innan kopparen går ur kroppen. Läs om kopparförgiftning. Jag tror inte hormonspiralen är bättre alls, många blir just humörsvängiga. Att inte använda något kan vara det bästa som hänt mig. Kram!