Jessica Lagergrens

Napp till vilken ålder tycker du?

Elsa har napp när hon ska sova. Hon fyller 3 år om 3 månader. Vi har inte satt någon åldersgräns för när hon ska sluta med nappen. Det är inte så längesen hon blev blöjfri så vi tänker att vi tar en sak i taget. Hur mycket påverkar napp tänderna och bettet? Jag minns att jag och Angelica hade riktiga nappbett när vi var små. Båda fick ha tandställning för våra överbett senare. Men jag undrar om vi hade behövt det ändå? Vi slutade med napp är vi var runt 8 år. Skoja! Jag vet inte när vi slutade med napp. Så det kan inte varit en särskilt traumatisk upplevelse.

Elsa är mer nappig nu än hon har varit tidigare. Vi har en napplåda här hemma där vi lägger nappen på morgonen. Just idag vägrar hon att lägga nappen i lådan och har den i munnen. Jag tänker som jag har tänkt med allt annat när det kommer till Elsa. Det får ta den tiden det tar. Men nu undrar jag på riktigt hur napp påverkar tänderna. Är det någon av er som jobbar som tandläkare/tandsköterska som vet? Det vore superintressant att göra en kortare intervju med någon av er och sedan lägga ut svaren här i bloggen. Maila mig på [email protected].
nappMin lilla nappmunk!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefin

    Sonen var 2år och 8 månader. Då tröttnade jag på att han vaknade flera gånger för att nappen var borta. Första natten var jag inte populär. Men på tre nätter så var detinga diskutioner. Dottern har fortfarande napp på natten och ibland på kvällen hon är 2 år i april så det får bli till semestern om hon själv inte slutar innan.

  2. Ulli

    Tycker snarare barnet skapar ett beroende ju äldre de blir – det finns ju inget behov…
    Jag hade själv napp väldigt länge typ till 4-5 år och jag har haft alla tandställningar man kan få….. inte roligt!!
    Jag tycker man som vuxen ska ta det beslutet…. man är ju inte snäll bara för att man låter barnet ha napp- tycker man ska fundera på varför barnet ska ha napp när det är 2-3-4 år – de flesta föräldrar tycker det är smidigt.

  3. Malin

    Tandhygienist med 9 års erfarenhet. Håller med tandläkarkollegans svar här i kommentarsfältet fullt ut!
    Har två egna barn som jag lät sluta med napp kring ett års ålder. Många barn blir mer fästa vid nappen ju äldre de blir.
    Kämpigt, men SÅ värt när den är avvänjd!

    1. Petra

      Jag tänker spontant att nappar är till för bebisar som har sugbehov inte barn. Förstår att det är lättare sagt än gjort dock! Min son spottade ut nappen när jag försökte stoppa i den en natt när han var 13 el 14 månader o då fick han helt enkelt somna om utan. Det gick faktiskt utan problem. Upptäckte dock några dagar senare kindtänder som spruckit igenom så det var nog inte så konstigt att han inte ville ha nappen i munnen!! Men det var helt grymt skönt att aldrig ha nåt problem framför oss när han skulle sluta med nappen. Han hade innan bara fått ha nappen till dagsvilorna o nattsömnen, aldrig när han var ledsen eller bara vaken.

      Lycka till för Elsa o er!!

  4. Mia

    När min son skulle sluta med napp så började vi först med att dra ner användandet till bara när han skulle sova. Det var såklart en omställning och jobbigt för honom och så småningom tog vi bort den. Det tog en helg, han var 3 år då. Lycka till!

  5. Helena

    Vår äldsta slutade med napp när hon precis blivit två är. De är i senaste laget tycker jag då napp är till för bebisar. Vi har varit hårda jämfört med vänner och bekanta. Napp har man när man sover. Inte i bilen, när man leker eller för att tysta ett gnälligt barn. Till en början tog vi bort nappen vid lunchvilan. Valde då att somna i vagnen, gungandet hjälpte mycket. När det funkade bra pratade vi om att somna utan napp på kvällen och efter det var det inga problem. Att vara konsekvent och dra ner på användandet av napp är nog en bra början för många.
    Tillexempel att börja åka bil utan napp om barnet är vant vid det. Fasa ut det istället för att sluta tvärt. Med den minsta slängde jag napparna när jag började trappa ner på amningen, han var ca.10 månader då.
    Hoppas att ni hittar ett sätt som passar Elsa.

  6. Stina

    Äldsta dottern slutade vid 3.5 år. Då hade hon fått ett stort nappbett. Fick lite panik och slängde ut alla napparna till både henne och lillasyster 1.5. Gick hur bra som helst, efter några dagar frågade ingen av dem efter napp. Nu efter 3 mån har nappbettet gått tillbaka och tänderna ser jättefina ut. Skulle rekommender alla föräldrar att ta bort napp vid 3 år som riktmärke.

  7. Emelie

    Jag var sjult opedagogisk med äldsta sonen… När vi var hos tandläkaren (han hade precis fyllt 3) sa han att det snart är läge att sluta så inte tänderna började stå ut..

    När vi gick därifrån sa jag ”hörde du vad tand-doktorn sa? ”Näe?” ”Att du skulle sluta ha napp, annars får du ont i dina tänder…”
    ”Jaha” sa Melker. Sen slängde vi dem i soporna och han sa inte ett ljud om dem.. 🙂 haha. Så ett smidigt sätt, men kunde ju blivit en hatisk relation till tandläkaren – inte smart av mig! Peppar peppar är han 8 nu och det har aldrig varit ngt bekymmer 🙂

  8. Kristina

    Vad hände med att ta beslutet själv, som vuxen? Är det inte vi som vet bäst, eller vi lägger det i händerna på 2-3 åringar för att slippa ta fighten!? Bestäm en tidpunkt då nappen ska väck och förbered barnet på det. Men äldsta fälldes inte en enda tår, men andra fick vi ett par jobbiga nätter. Men det är väl självklar värt det!? Våga vara förälder!

  9. Fanny

    Första sonen slutade vid 1,5. Vår andra son är nu 1,7 o han har napp ännu när han sover men tanken är att han skall sluta med den Nu under våren.. Jag tror att tandläkaren o BVC här i Finland rekommenderar att barnen slutar med napp innan 2 års ålder!

  10. Cecilia

    Tills barnet själv väljer att sluta. Tror inte att hets eller tvång blir bra för nån. Mitt barn hade minst tre nappar när hon sov, en i munnen och en i varje hand. När hon var 2 år och två månader fick hon en lillebror som blev lika nappgalen han. När hon var 3 år och typ 2 månader skulle vi åka till Kolmården, pratade med henne om att där bor bamse och du skulle kunna ge dina nappar till honom.. och sen åka till leksaksaffär och välja nåt. Första gången vi var på Kolmården (vi bor i Norrköping och har årskort) kollade hon läger, var lämnar man napparna osv.. men var inte redo. Sen en dag när vi skulle åka sa hon själv att det var dags. La sina nappar i en påse och lämnade dem. Inget mer med det trots att hon var så besatt! Ta det bara vackert!

  11. Sara

    Jag hade redan bestämt sen början att efter 3 årsdagen är det dags att sluta med nappen. Så en vecka efter 3 årsdagen slutade vi ? då hade vi pratat om det i säkert tre månader innan att ”när du fyller 3 år så ska vi ge dina nappar till kaninungarna”. Vi vande först bort nappen helt på dagarna ca två månader innan för att vi tänkte att det inte skulle bli lika jobbigt för henne när det väl var dags att sluta. Det gick verkligen smärtfritt och hon frågade efter nappen några enstaka gånger när hon skulle sova men då påminde vi henne om att kaninungarna har ju fått dom och hon accepterade vårt svar och det var aldrig några tårar över nappen. Vi var helt chockade, vi hade liksom räknat med en lång kamp ?

  12. Felicia

    Max 3 år tycker jag. Finns inget behov överhuvudtaget kvar då. Utan mest lathet och en vana tror jag. Vi tog bort nappen när dottern var 2,5 år. Tänker samma med sonen (han är två nu).

  13. Jennie

    Hej Jessica!
    Jag tar min tandläkarexamen nästa sommar och kan försöka sammanfatta lite kring napp och att sluta med detta. Helst vill man att barn slutar med sina sugvanor innan 3 års ålder, detta för att inte bettet ska öppna sig och tänderna börja peka utåt i överkäken och inåt i underkäken. Detta bettfel har en viss genetisk faktor också men den största faktorn är sugvanor. Att ha ett öppet bett (”tuttbett”) kan även ge andra problem såsom svårigheter att bita av och tugga mat, att man inte får ett vuxet sväljmönster utan pressar ner maten med tungan istället (även i vuxen ålder om det kvarstår). Har man kvar bettfelet i vuxen ålder kan man få stora besvär med smärta från käkarna och tycka att det är jobbigt att äta socialt pga svårigheterna. Att suga på napp/tumme kan också ge käken en långsmal form och även hämma tillväxten i näsan så att man får trängre näsgångar och mer problem av detta. Så JA det är superviktigt att sluta med napp i tid! Det finns en viss självkorrigering hos små barn som sugit lite för länge men långt ifrån alla går tillbaka helt. Ett tips för att få henne att sluta kan vara att ge bort dem i en fin burk till någon bekant som har ett mindre barn och förklara att bebisen behöver dem bättre. Kanske byta ut dem mot en ny nalle eller liknande så hon blir nöjd. Hoppas svaret var till hjälp!

      1. Jennie

        Jag sög på tummen nattetid till jag var 11 år, enstaka gånger upp till 13, och mina tänder är jättefina och har alltid varit det. Så jag är helt okej med att använda napp/tumme nattetid så länge barnet själv vill.

        1. Sophie

          Jag sög också på tumme och napp länge! Har haft olika tandställningar i sju år och dragit 3 mjölktänder, 4 permanenta och samtliga visdomständer. Kan säkert hända utan napp också, och som du säger kan man säkert klara sig fast man har napp – men varför öka risken för att utsätta sin tonåring för gummiband som flyger från tandställningen över halva lunchmatsalen på högstadiet om man inte måste? Barnen lider inte (mer än typ tre dagar) av att ta bort nappen

          1. Jennie

            Svårt att veta egentligen VAD som orsakar dina sneda tänder, OM det verkligen var den långa sug-perioden eller genetiken. Båda mina föräldrar har fina tänder och jag och min syster fick också det oavsett hur länge vi hade napp/tumme. Dock är det ju bra att försöka sluta tidigt för att minimera risken såklart! Det var väldigt svårt att sluta med tummen dock när den ständigt åkte in i munnen när jag sov haha. Inte ens Stopp & Väx funkade, snart var ju det bortslickat och tummen åkte omedvetet in igen hehe.

          2. Jennie

            Svårt att veta egentligen VAD som orsakar dina sneda tänder, OM det verkligen var den långa sug-perioden eller genetiken. Eller bara allmän otur 🙁 Båda mina föräldrar har fina tänder och jag och min syster fick också det oavsett hur länge vi hade napp/tumme. Dock är det ju bra att försöka sluta tidigt för att minimera risken såklart! Det var väldigt svårt att sluta med tummen dock när den ständigt åkte in i munnen när jag sov haha. Inte ens Stopp & Väx funkade, snart var ju det bortslickat och tummen åkte omedvetet in igen hehe.

  14. Emma

    Vår tandläkare sa 3år till oss. Vid två drog vi ner att dottern bara fick ha när hon sov, inget annat. Undantag nät hon var sjuk men då var vi tydliga med det. Vår dotter slutade med blöja i juli och i augusti började vi prata om att nappen skulle vara borta till hon fyllde tre år i oktober. Jag tyckte det kändes jobbigt, fick även en lillasyster i somras så blev orolig att det var för mycket på en gång… men så åkte vi bort en helg och jag glömde nappen! Blev orolig hur sömnen skulle bli men det var absolut inga problem! Så då tyckte jag det kändes lättare att nappen skulle bort. Hon lämnade nappen tre dagar efter 3-årsdagen. Första dagen var jobbig men sedan har det inte varit några problem!
    Vi har också haft inställningen att mycket löser sig, men just med napp hade det nog inte gjort det för oss.

  15. Jessica

    Sonen slutade med napp vid 3 år och 2 månader! Gick hur fint som helst, han frågade knappt efter nappen! MEN herregud vad svårt det blivit för honom att slappna av och varva ner, ändå har han en snutte som han släpar runt på! Kvällarna går bra men vi försöker alltid ha lite vila när lillebror sover på em, de är helt omöjligt att få honom att sitta still nu ??

  16. -Jenny-

    Olika råd från olika tandläkare. Vår sa 4 år. Vi slutade vid 3,5 på vår stora och planerar samma för minstingen nu som verkligen älskar nappen. Vår stora hade ett riktigt nappbett men nu när han fyllt 5 är det nästan helt borta. Ingen stress för Elsa tänker jag!

  17. marie

    Tandläkaren sa på 3 årskontrollen att vid 3-4 ska de sluta enligt hennes rekomendationer. Min äldsta var 3 år o ngn månad när han slutade. Jag köpte de napparna från mam som är smala o är för att skapa mindre problem för tänderna, de går inte att suga ihop eftersom de är ihop. Svårt o förklara? men iaf när han fick dessa nappar slutade han direkt för han gillade inte dem eftersom de smakade konstigt enligt honom. Så jag sa att ja men det måste vara för att du är så stor nu o inte behöver napp längre. Sen la han bara den. 🙂

  18. Sofia

    Vi hade tänkt förska få vår Elsa att lämna napparna nu i maj när hon blir 3år.. Hade hon fått bestämma hade hon haft den alltid..

  19. Anna

    Slutar man när man är runt 3 år så korrigerar sig bettet (öppet bett där tutte eller tumme passar) av sig själv. Ju längre efter den åldern man har napp så ökar risken för att man behöver korrigera bettet med tandställning.
    En napp hämmar tillväxten av (framförallt) överkäken och gör att den blir smal. Överkurs men är man biter ihop ska tänder i överkäken hamna lite utanför tänderna i underkäken men de ska självklart ha kontakt (dvs bita mot varandra)

    Mina egna barn har slutat strax innan de var 3 år. Började med att minska ned användningen av napp till endast när de sover och i bilen. Sen tog vi bort bilen.
    Sen har vi typ bestämt med barnen att de ska sluta och gjort ett papper med 10 rutor och och för varje natt de sover utan tutte ( de har självklart inte fått den när de bett om den) så har de fått sätta ett klistermärke i en ruta. När alla 10 rutorna är fulla så fick de åka till leksakersaffören och välja en leksak

  20. Maria

    Har 3 barn och två av mina har varit nappbarn, min nu snart 4a åring slutade vi med napp med när hon blev 8 månader , innan hon hann fästa sig vid den. Och tänker försöka på samma sak med våran 4 månaders bebis nu också ? dels för att livet med napp är så jäkla jobbigt och för att ta bort den innan de blir medvetna på riktigt ! Börja prata med Elsa om att sluta med nappen, är väl ändå högtid att sluta med nappen nu hon är ju en ”stor tjej” ? vet att många lämnat nappen på skansen ! Ta fighten , de är.värt det !

  21. Sara

    3 år sa våra tandläkare. Båda barnen lämnade bort napparna dagen efter 3årsdagen, gick hur smidigt som helst trots att de blev tuttigare än nånsin sista månaderna. Men vi pratade om det lite då och då ganska länge innan, att när du fylller tre år är du stor och behöver inte napp längre, då ska du få ge bort de till grisbebisarna (i en park där vi bor). Trodde aldrig det skulle gå smidigt för vi fick ingen direkt respons men gick utan problem med båda barnen, frågade knappt efter dem ?

  22. Sandra

    Vi följde tandläkarens rekommendationer, att sluta vid tre års ålder. Han fyllde tre i november så vid jul fick han lämna napparna till tomten. Allt gick väldigt smidigt, han har frågat efter napp kanske en gång efter det. Men han hade den bara på natten och även själv glömt den några ggr innan vi slutade helt. Potträningen däremot! Inte lika lätt!?

  23. Sara

    Min son är född juni 2015 o slutade med napp i somras, så cirka 2 år.
    Vi trappa ner användandet mer o mer. Till sist fick han ha bara på natten o till slut så tog vi bort den då med. Funka fint både för oss o sonen. Istället för napp på natten fick han ett gossedjur som blev hans nya trygghet.

  24. Johanna

    Vår tandläkare sa att det var från 3 år som det började påverka tänderna/bettet. Vi valde dock att begränsa så att vårt nappbarn (bara en av tre som velat ha napp) bara har napp på natten från att han var 1 år. Själv hade jag napp tills jag var 4-5 år och har både fina tänder och bett utan att behövt h tandställning så det är bog individuellt.

  25. Andrea

    Runt 3, max 4, har jag hört av min tandläkare. Men vi är inte där än. Dottern är bara 15 månader och har bara 4 tänder ?