Inte min mening att uppmuntra till kött/listeria – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Inte min mening att uppmuntra till kött/listeria

Ojoj, ibland går det lite väl fort i TVILLINGPODDEN, vilket många av er nog är vana vid efter 224 avsnitt och flera år senare. Jag och Angelica fastnade på ämnet mat (igen!) och jag “erkände” att jag har ätit charkisar nu när jag är gravid. Det var en kompis till mig som också är gravid som sa att det inte var någon fara och att hon ätit det massor under sin graviditet. Att en läkarkompis till henne sa att det var hur ovanligt som helst att bli drabbad. Hur som helst pratade jag om det i veckans avsnitt av TVILLINGPODDEN och sa hur gott det var med charkisar (fast jag inte gillat det innan). Det var som att min kropp skrek efter kött, vilket kanske borde vara ett tecken på någon brist, men mina värden är toppen.

Jag vill iallafall be om ursäkt att jag förskönade köttätande och främst för att det faktiskt kan vara farligt med listeria, speciellt som gravid. Man ska ta det vi säger i podden med en skopa salt och vi har sällan eller aldrig källor på det vi babblar om, om vi inte säger att vi har fakta/källor så är det oftast bara känslor vi går på. Som sagt, när det gäller listeria – gå på vad Livsmedelsverket skriver och var läkarna säger – inte min upphetsning över charkisarnas smak och att jag kanska viftade bort risken med det.

Älskade tvilling!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofie

  Trist att ni ska behöva be om ursäkt varje gång ni poddar, har aldrig sett någon av manspoddarna göra det trots riktigt grova utspel ibland. Skulle verkligen tycka att det vore deppigt om ni gav upp podden på grund av lättkränkta muppar! Ni är asroliga och jag älskar ert snack. Keep up the good work! Kram. PS. Det är konstigt att ni inte har sponsorer, är det ingen som säljer in till er? Ni borde ju kunna generera massor av trafik till alla företag ni nämner regelbundet. DS.

 2. Tessie

  Tycker inte att du behöver förklara dig, du är ju ingen expert, men tycker ändå att det var bra av dig att berätta hur du tänker.
  Jag förstår att många säger “man får göra som man själv vill”, men varningarna om vissa livmedel när man är gravid finns ju av en anledning. 9 månader är faktiskt inte någon lång tid att “hålla sig borta” från viss mat kan jag tycka och att riskera att ens ofödda barn kan ta skada för att man är väldigt sugen på någonting… Jag vet inte. Jag tycker inte att det är värt det.

  Tack för en fin blogg!

 3. Johanna

  Även icke-gravida blir ju sjuka av listeria, bara skillnaden att de inte har en bebis i magen som riskerar att dö. Men hur många har du hört om som fått listeria? Jag har inte hört om någon. Förra året var det väl nån som insjuknade och då sa de att det var det första fallet på flera år.

  Jag både ost och charkisar när jag var gravid. Man gör som man vill helt enkelt.

 4. Nat

  tycker inte du behöver förklara dig, du har varken utgett dig för att vara allvetare eller expert av något slag utan bara en tjej med åsikter och tankar. Babbla på som ni vill och jag tycker verkligen inte du behöver ursäkta eller förklara vad du än äter som gravid eller icke gravid, det är ju upp till var och en

  kör hårt tycker ni är toppen

  1. Linda (Malmö)

   Instämmer, har blivit så löjligt att man måste förklara sig för nästan allt man gör. Var tog det sunda och egna beslutet vägen hos alla människor.
   Kör på som vanligt Jessica ❤️

 5. Jessica

  Jag fuskåt oxå saker när jag var gravid. Lite ost och salami m.m. Under de andra graviditeterna var jag varit noggrannare men denna gång var jag så sugen så det inte heller gick att låta bli. Väldigt glad att det inte hände något och att bäbisarna föddes friska. Dumt att chansa. Gäller ju bara 9 månader så det borde vara lätt att låta bli. Men men

 6. E

  Det är förresten inte listeria man riskerar att få av charkisar, utan toxoplasma. Listeria kan finnas i rå fisk eller mjölkprodukter som inte är pastoriserade. Toxoplasma däremot kan finnas i kött som inte tillretts tillräckligt. Toxoplasma dör inte vid uppvärmning, vilket listeria däremot gör. Lycka till med graviditeten! Väntar själv i vecka 40+1 på när förlossningen ska komma igång.

 7. Helena - Vägen till ett plus ➕

  Alla får väl göra som de vill. Folk har liksom fött barn i miljoners med år och det har gått bra. Allt med måtta, tycker jag. Vill du äta ost en gång på din födelsedag, gör det. Vill du äta oxfilé en fredag gör det. Vill du äta gravad lax på jul så gör det. Det enda jag är emot under graviditeten är röka och dricka vin/öl etc men återigen, alla gör som de vill. Det är så himla bajsnödigt allt så man blir alldeles matt.

  En kvinna i ett gravidforum skrev att hon precis ätit knäckebröd och fått ont i magen och undrade om hon skrapat sönder barnets huvud. En annan skrev att man får missfall om man tvättar fönstren. En annan att barnet blir missbildat om man får Yes tvättmedel på fingrarna när man diskar. En annan att barnet blir missbildat om man dammsuger oftare än en gång i veckan. På riktigt. Vanliga människor.

  Hur ska dessa människor kunna ha barn undrar jag? Allt med måtta och lita på sin egen förmåga, det är mina ledord som blivande mamma och gravid.

  1. Malin

   Håller med dig Helena i det allra mesta du skriver. Rädslan hos en del är helt orimlig. Tänker oxå att vänta bara tills bebisen kommit… däremot tkr jag det här med att folk fött barn i alla tider och det har ju gått bra är lite onödigt. Klart människan var det men fakta är att barndödlighet och att dö under graviditet/förlossning har minskat avsevärt mot historian. Och det tror jag de allra flesta ser som positivt…