janemarina

Hur nattar ni era små?

Vi har hamnat lite i en ond cirkel. Vi har jättemysigt innan Melina ska sova. Vi borstar tänderna, läser bok och ligger och gosar innan vi säger godnatt, men direkt efter det så går det inte! Hon vill INTE sova. Hon säger det tydligt själv, men jag ser på hela henne att hon är jättetrött.

Melina blir två år i augusti. Hon somnar senast 19.00 varje dag. Det känns som en bra tid och framförallt viktig för att hon ska få sina timmar varje natt. När hon väl somnar så sover hon utan tvekan till åtta på morgonen, hon är en riktig sömntuta och har varit sedan hon föddes. Men just momentet där hon ska sova, där är det kämpigt. Hon stretar verkligen emot.

Jag tror inte att detta är något unikt för Melina, jag tror att många barn hellre är uppe och leker än lägger sig, men jag känner att jag verkligen vill ha era bästa nattningstips. Melina skulle aldrig somna om jag bara la ner henne i sin säng i hennes rum. Det skulle inte funka. Hon skulle kliva upp lika fort igen.

Jag skulle helst av allt vilja att Melina slapp bli ledsen och frustrerad av att hon måste sova. Är det ens möjligt? Snälla kom med era bästa nattningstips! Hur gör ni? Dom vore guldvärda för mig.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. CarolineK

    Jag nattar mina barn enklast genom att låta dom ligga ifred, minsta på 6 månader somnar INTE om man sitter brevid henne, hon vill verkligen känna lugn och ro om hon ska somna. Min snart 2 åring har varit lite krånglig dom senaste kvällarna men tror det är en period bara! Hon vill också gärna bara ligga ifred, har en bok som spelar visor som hon alltid somnar till ?

  2. Johanna

    Vill också säga att den av oss föräldrar som nattar ligger kvar hos barnen tills dom somnat. Vi lämnar inte rummet innan och dom vet om det, alltså ingen stress över att ”mamma kommer lämna mig snart”. Den lilla sover i vår säng och den stora i egen säng, men är alltid välkommen till vår säng när hon vill. Vi har så lite dramatik det bara går runt nattningen och försöker följa barnens behov. ?

  3. Johanna

    Jag hade låtit henne vara uppe en timme till, hon om leker lugnt och inte är uppe och skriker av övertrötthet. Vi har en 5åring och en 2,5åring. Den minsta lägger vi mellan 19.30 och 20. Vi äter oftast inte middag förrän kl 18, 18.30 så det blir för tidigt att dom ska sova klockan 19. Medan vi föräldrar fixar med disk osv leker barnen eller kanske ser lite barnprogram, sen börjar vi med tandborstningen och det vid 19.30. Så länge barnen kan pula på med sitt tycker jag inte att det är någon fara att de är uppe lite längre. ? lycka till!

  4. eschutz

    Jag tror de där går i perioder . Wiggo ska kämpa emot in i det sista, hålla sig vaken så länge han kan. Jag försöker att snappa upp så fort han börjar bli trött så myser vi i famnen , jag ammar ju så han får amma så han typ sommar sen erbjuder jag vällingvilket han dock sällan tar men amma i famnen o mycket närhet o lugn o ro är det enda som funkar för oss. Innan la vi honom 21 o då tog nattningen sååå lång tids nu försöker vi få honom o sova runt 19-19:30 de är då han börjar bli trött & som du säger behöver han sina timmar !

  5. idahilli

    Det är nog en period.. lillan blir 2år om en vecka och brukar försöka hålla sig vaken även fast hon är hur trött som helst. Jag brukar ligga bredvid henne tills hon somnar. Vi har helt släckt i rummet, hon sover med sin Pippi docka och brukar pyssla på med den lite men jag ligger bara bredvid och låtsas lite ”mamma är trött och ska sova nu”. Brukar även hitta på sagor att berätta för henne, sjunga.. och det senaste ”ska vi se hur länge My.. t.ex kan ligga ner” och så börjar jag räkna högt. Hon lyssnar noga och tillslut blir det nog långtråkigt så hon somnar typ när jag räknat till 200, haha.. Man får hitta sina knep ? det viktiga hos oss är att stanna kvar i rummet, om hon får gå ut börjar hon såklart leka och vägrar somna

  6. bolmgren

    Tråkigt att höra! ❤️ Hoppad att de går bättre snart att lägga dom! Vi har det väldigt enkelt. Det enda vi gör är att lägga dom i sängen, ge dom en flaska välling/ersättning, sen sover de hela nätterna ? vi kan inte läsa för våra baen, för då blir dom bara pigga och vill inte sova

  7. ahlberglinn

    Jag har själv inga barn, men jag har varit barnvakt + jobbat på nattöppen förskola. Då lägger man flera barn och när jag är barnvakt har jag också ansvar för att natta barnen. ? (det är absolut inte samma sak, men kanske kan vara lite till hjälp trots allt) Jag har varit med om barn som prompt inte vill sova, och mitt bästa knep är att själv vara trött när man ligger bredvid barnet. Att vara så pass avslappnad att man själv nästan somnar har fungerat toppen! Ett barn jag hade kunde bara sova om man killade honom på armen/benet. Men, det kanske bara är en liten period också? Troligen är det så, och då är det ju bara kämpa på som du gör så ger det sig tillslut! Lycka till! ?