janemarina

Ångest över jul och julklappar

I morse när jag öppnade upp min mail så hittade jag ett ledsamt och ångestladdat mail. Ett mail där en tjej öppnade upp sig om kärlek och vänskap, men även om ångesten om julklappar. En ångest över alla måsten kring jul, en ångest över att pengarna inte räcker, att pengarna inte finns. En önskan över att kunna ge mängder med julklappar, men möjligheten finns inte. I slutet på mailet så frågade hon mig om jag hade några tips på hur man kan få ihop till julklappar.

Jag ska försöka hjälpa till med ett svar, men det är inte säkert att svaret blir som önskat. Jag tänker nämligen såhär. Julen är julen. Det kan vara någons favorit högtid och någon annans mardröm. Det är så individuellt, det är så olika vad vi har för referenser för julen.

För mig är julen en tid där man träffar nära och kära. En tid där man umgås och bara mår i varandras sällskap. Julen har blivit så förstorad, det finns så mycket prestige bakom det. Bara det ger mig stress. Jag förstår tanken att man vill skämma bort med julklappar för jag vill också det, men julen blir minst lika fin av gåvor där det är tanken som räknas. Små symboliska julklappar är mer än nog!

Man behöver inte vända in och ut på sin plånbok och vet ni, man behöver inte öppna upp den alls. Umgås, ät gott och se Kalle Anka. Det är för mig det bästa med julen! Alla är vi olika och julen betyder så olika för var och en av oss. Det viktigaste är att man funderar över vad man själv vill och behöver. Vill man träffa sin släkt? Vill man äta julmat eller ska man köra tacos? Ska man köpa julklappar eller ha det julklappsfritt.

Sist men inte minst. Våga ventilera dina känslor. Man behöver inte älska julen om känslan är den och vet ni, det är även jätteokej att älska julen om man gör det. Lyssna till DIG vad som känns mest rätt. Gör julen till din.

Lånad bild från weheartit

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. livsförändringar

    Det vore fantastiskt om fler kunde se styrkan i att inte köpa presenter. Inte minst för att lägga fokus på mötet med människor framför konsumtion av produkter. Tack för att du lyfter detta i ditt inlägg ?

  2. emiliaparon

    har med fått så många mail om just detta, speciellt från unga mammor som känner att pengarna inte räcker till! så tråkigt att man ska behöva känns så under julen ?