janemarina

Hej då bloggen – Hej då instagram

Nej inte riktigt, eller i alla fall inte än, men vissa dagar vill jag inget hellre än att radera allt jag har och äger på sociala medier. Bort med instagram. Bort med Facebook och bort med bloggen. Jag ställer mig ofta frågan varför jag uppdaterar som jag gör. Är det ett behov? Saknar jag något inom mig som behöver bli tillfredsställt? Eller gör jag det för någon annans skull?

Oftast då landar jag i att jag för det för min egen skull. Att jag mår bra av att få skriva av mig. För hur man än väljer att se på detta så är det här en dagbok och även fast det är en dagbok så är mycket tidsinställt. Medan ni tror att jag kanske befinner mig på gymmet så kan det lika gärna vara så att jag är påväg utomlands. Allt genom en bild, den jag väljer att ge er.

Att jag vill stänga ner och radera allt med socialmedier beror på att jag väljer att tro på hälften av allt jag ser. Helt ärligt så tror jag att 60 procent av det mesta man ser på nätet, instagram osv är på låtsas. Jag blir illamående av hur allt ska framstå som så jäkla perfekt. Även jag visar upp den ”finare” sidan. Så trött att se frukost på sängen bilder varje dag, mys hit och massa shopping dit. Inte en chans! Jag blundar för hälften av det jag skrollar igenom för jag tror att så mycket är påklistrat och hittepå! Någonstans bland alla taggar och bilder så spårade mycket iväg… Känns som att vi lever genom våra bilder. Inte där och då i stunden. 

Nu får ni gå till attack om ni vill, men det här är så jag känner. Vad jag faktiskt tror. Många på just instagram får mig att bli mörkrädd, för man sänder ut en perfekt värld som faktiskt inte finns! Jag vet själv hur man dras med. Jag har fått frågan själv att mitt liv verkar vara så rosa och det är skrämmande, jag vill inte att ni ska tro det för så är det verkligen INTE! Men tänk vad dessa bilder sänder ut. Vad faktiskt jag sänder ut till er!

Att jag vill skriva om just detta beror på att i veckan har jag fått mail från tjejer som frågar mig om just de här sakerna och då har jag svarat att man INTE ska tro på allt man läser för nätet är nätet. Det är en värld i sig, men väldigt påhittad. Du kan göra dig känd på att leka att du är någon annan och såklart på att vara sig själv och inspirera andra. Men det jag vill komma till är att man bör ta allt med en nypa salt. Oavsett om det handlar om människors träning eller goda fruktfat. Nätet är nätet, lika farligt som den riktiga världen vi faktiskt trampar runt på.

Ibland behövs en påminnelse för tråkigt nog så visar statistik att vi tillbringar allt fler timmar framför datorn och mobilen och då bör vi ha i baktanken om att allt inte är sant. Jag vill slutligen tilllägga att det självklart går att hitta mycket gott på nätet, saker att inspireras och hitta motivation i. Det är givetvis fantastiskt! Men som jag sa, allt har sina för och nackdelar. Det gäller bara att vara vara lite mer medveten och lyfta upp huvudet och inte leva livet genom en telefonskärm.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tresmultron

    Jag håller med dig till fullo. Jag blev ett tag väldigt stressad av att ha ett stökigt hem med två små barn och sedan se andra småbarnsfamiljers hem som är helt fläckfria och helt perfekt städade hela tiden. Men har lärt mig nu att koppla bort stressen och självklart vet jag om att alla inte alltid har det alldeles renstädat.
    Nu följer jag endast personer som kan ge mig inspiration och en härlig känsla. Din blogg inspireras jag massor av. Otroligt fina bilder och mycket bra inlägg om allt och inget.

  2. enkaosmamma

    Haha satt faktiskt igår i skrev om just detta men hur trött jag ibland e på det perfekta… Men precis som du skriver för min egen skull å mina vänner å släkt å har gjort i 16år
    så kommer nog minsann fortsätta med det trots jag blir mörkrädd ibland

  3. CarolineK

    Jag tycker du utger dig realistiskt med tanke på att du faktist skriver om ekonomiska tips, att du pluggar och Linus jobbar. Dina vardagstips är guld värda för mig, då vi själva sitter knapert till enonomiskt! ÄLSKAR att läsa din blogg!

  4. tinakarewing

    Otroligt bra skrivet! Hade själv en period då jag spydde galla över alla perfekta fluffiga konton som fann överallt, tjejer som tipsade om saker som de själva inte skulle dra på sig bara för att tjäna pengar, länkade till saker som Gavlerinken pengar än den riktiga länken för varan som hade ett annat märke.. Usch!

  5. Gabriella Joss, 20 år, fru, toppbloggare och mamma

    Förstår dig! Vi har ju båda väldigt "perfekta" bilder men bakom allt detta finns såklart mer än bara fluffluff, viktig att komma ihåg, kram <3

  6. johannaisabella

    Man måste försöka komma ihåg att det just är den bra sidan de flesta väljer att visa.. Det är inte så kul att visa/se bilder på stökiga rum och slafsiga frukostar tycker jag. Att se det som inspiration, inte dokumentation. Vi vet nog alla att det ligger gömda grejer i utkanten av alla perfekta bilder haha =)

  7. C

    Hej! Vill bara tipsa dig om vad som hjälpt mig: Rensa! Rensa, rensa, rensa alla konton som bara ger dig obehagskänsla.
    Jag bestämde mig för ca ett år sedan att följa minimalt antal kändisar (man kan klicka in lite då och så istället för att se vareeeenda jäkla bild..), ta bort alla konton som du inte riktigt vet varför du följer.
    Idag följer jag bara konton som inspirerar mig till att bli en gladare och starkare människa. Jag följer BARA brudar jag önskar att jag vore mer lik. Coola. Starka. Inga fejkkonton. Bara brudar som vågar lägga upp fula bilder lila mycket som snygga med filter.
    Att radera alla insta som bara stressar mig har gjort sådan skillnad i mitt mående och tänk.

    Och förresten – jag älskar din blogg. Du är cool och ärlig här. Vore så glad om du hittade orken till att fortsätta.
    Men kom ihåg att rensa! Mycket intryck skapar mycket stress.

    Ha det fantsstiskt

  8. emmasvardagsglimtar

    Himla bra! Håller med dig till fullo och visst är det trist! Men jag tror ändå att man till slut ser igenom det som inte är äkta och väljer att följa de som istället delar med sig av det verkliga livet! Av både bra och dåligt, ljus och mörkt. Kram