janemarina

Få dina pengar att räcka längre

Att vara student och mammaledig är inte det roligaste för plånboken. Jag har tur som lever ihop med någon. En person som älskar mig och stöttar mig i mina mål och drömmar. Annars hade jag aldrig kunnat fullfölja min utbildning. Vi vet ju att det kommer att löna sig i slutändan.

När månadskassan inte är den största varje månad så gäller det att planera sin ekonomi. Det har vi dock alltid gjort! Ekonomi är det som styr väldigt mycket och därför gäller det att vara noggrann med att sköta den. Tänkte dela med mig av lite enkla tips hur ni får mer koll på pengarna! Dessutom är det den 25 januari idag. Den fattigaste helgen på året är över och många kommer att shoppa loss, men innan, läs nedan!

1. Betala ALLTID räkningarna innan ni sticker ut på shoppingrunda när lönen har trillat in på kontot! För då ser ni hur mycket ni har att förhålla er till under den månaden.

2. Ha olika konton! Vi har ett matkonto, bil konto, resekonto, sparkonto osv för att lägga in pengar helt enkelt. På matkontot exempelvis så lägger jag in samma summa varje månad som jag vet att våra matkostnader ligger på, så handlar vi ifrån det!

3. Är ni ”duktiga” på att slösa på takeaway kaffe, godis, små shopping hit och dit. Lägg då pengar i fyra olika kuvert. Nöje kuvert! 300 kronor i ett kuvert är för roligheter under en vecka. För fika, godis, bio osv. Förstår ni?

4. Attt gå till frisören är inte billigt. För min del är det ett måste! Men jag har inte råd att knycka dom pengarna hur som helst så då lägger jag istället undan några hundra två månader innan så att utgiften inte ”påverkar” vår ekonomi på ett märkbart sett.

5. Handla inte på tom mage och kolla igenom garderoben innan du ska köpa nytt. Jag har verkligen slutat spontan köpa kläder. Vill verkligen köpa det jag ska ha! Och om du fastnar för något, tänk efter innan. Utgifter över 500 kr sover jag på!

Här var lite tips som är heliga för mig! Förr kunde jag shoppa för flera tusen i månaden och ibland inte veta vart jag satt sprätt på pengarna. Inte så kul! Idag ser jag på ekonomi med helt andra ögon. Och vet ni! jag ser så mycket fram emot att tjäna en vanlig lön sen. Tänk så mycket vi kommer att kunna spara! 

Mat, frukt och annat gott lägger vi gärna pengar på! Mat är en sådan stor del av vardagen, av livet, men man behöver ju fortfarande inte slösa och går att planeras!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sissi

    Bra tips för mig som är en slösare och ska vara hemma och mammaledig ett tag nu, men måste erkänna att det tar tid o vänja sig vid den nya inkomsten om man vill snåla med sina föräldradagar.

  2. Maximiliansmaamma

    Det var jätte bra tips. Ekonomi är något vi pratar om mycket här hemma då jag är en slösare och köper det jag INTE behöver. Min son har mer kläder än vad han hinner att använda. Men dessa tips skall jag nämna för sambon ! ☺️❣