Idatuovinen

Veckans matsedel – v 2

Hej!
Ja men det var ju några som skrev att dem uppskattade mina mattips förra veckan. Enkel, snabb och hälsosam mat till hela familjen helt enkelt. Så jag kör en vända till för att se om maten vi åt förra veckan kanske kan inspirera er den här veckan?

Precis som förra veckan är det här mat som jag är helt säker på att ni alla kan bemästra. Det tar inte lång tid även om den är lagad av bra råvaror från grunden. Det är dessutom fräscht och gott och mättar magen!

Några viktiga punkter som jag alltid försöker utgå ifrån när jag lagar mat till familjen:
– Näringsinnehåll – Får vi i oss alla essentiella aminosyror? (protein är lätt att få i sig men det är viktigt att få i sig olika sorter för att må bra. Äter man kött är det lätt då det finns i köttet, är man vegetarian är det såklart viktigt att ha koll på detta och variera sin kost mycket eller äta tillskott)
Vitaminer, mineraler, gör det som vi stoppar i oss gott eller mättar det bara magen?

 – Ekologiskt och närodlat så gott det går. – Finns det ekologiskt köper vi det, Finns det svenskt köper vi självklart det. Alltid svenskt kött! Och sen tänker vi, hellre svenska icke ekologiska äpplen än ekologiska ifrån Argentina, tex..

– Undvik halvfabrikat – Vi försöker så gott det går att laga maten ifrån grunden och det är väldigt sällan vi köper halvfabrikat. Såna produkter som vi köper halvfabrikerat skulle kunna vara tomatkross,, bröd eller liknande. Någon gång per år händer det att vi köper någon färdigmat, tex. oxpytt har åkt med hem någon gång. Men som sagt väldigt sällan.

Såhär såg vår veckomatsedel ut förra veckan:

Veckomeny hemma hos familjen Tuovinen
Broccoliplättar och bönpasta

Ingredienser:
250 g Broccoli
2 nävar spenat
2 ägg
0,5 dl havregryn
salt
2 matskedar smör
Gnocchi bönpasta eller annan valfri bönpasta som du tycker om
Andra valfria grönsaker?

Gör såhär:
Koka upp broccolin, men absolut inte så att den blir överkokt.
Mixa den sedan tillsammans med ca 2 nävar spenat, 2 ägg, en stor klick smör, ca 2 msk och lite salt. Stek sedan i kokosolja.
Koka bönpastan enligt anvisning på förpackningen.

Familjens betyg: Hayden som älskar broccoli var tyvärr inte helt förtjust i broccoliplättarna. Synd tyckte jag eftersom jag mixat i spenat och ägg också som annars inte så lätt går att få i honom. Men men, lite gick ner i alla fall. Jag tyckte om det mycket och Johan åt lite kött till för att få i sig det protein han vill ha. Ni kommer märka att han är väldigt noggrann med just det, och han till och med väger all mat han äter. Jag har gjort det i olika perioder i livet också, men idag gör jag det inte längre, för mig funkar det inte att leva så för länge, men han tycker det är skönt att ha exakt koll.
Köper jag bönpasta vill jag att den ska vara helt fri från mjöl egentligen, men den här gången fanns inte den som jag gillar bäst i affären, så då blev det gnocchi som är gjord på vita bönor + durumvete.

Lax & Sötpotatis serveras med familjens favoritgrönsak, broccoli.

Ingredienser:
Lax (köp gärna i fiskbilen för att ha koll på att det är bra lax. Eller det finns självklart bra i frysarna också. Johan har bra koll på det där, så att det inte är någon fisk full med tungmetaller, som det faktiskt ofta är i frysdiskarna)
Kokosolja
Salt
citronpeppar
Sötpotatis
Broccoli

Gör såhär:
Stek laxen i kokosolja och krydda med salt samt citronpeppar.
Sötpotatisen skär du i skivor och tillagar i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera tillsammans med broccoli, uppvärmd inte överkokt.

Familjes betyg: Eftersom jag tyvärr själv är fiskallergiker är det Johan som får stå för matlagningen när det står fisk på menyn. För framförallt Haydens skull försöker vi laga fisk ibland, även om det ändå blir lite för sällan. Men denna dag stekte Johan lax till dem och jag åt istället kyckling till. Hayden älskade laxen och slevade i sig hur fort som helst. Sötpotatis är Johans favorit, och broccoli älskar vi alla, så det äter vi väldigt ofta.

Kyckling & quinoa med en grön sallad till.

Ingredienser:
Kycklingfilé
Salt
Chilikrydda
Ajvar
Quinoa
Zucchini
Grönkål
Spenat

Gör såhär:
Jag tillagade färdigtinad kyckling i ugn. Det går även bra att börja tillaga den helt fryst om du inte skulle hunnit tina den innan. Då tar det ungefär dubbla tiden för den att tillagas. Jag satte ugnen på 200 grader och körde kycklingen i ca 30 minuter, bitarna är ganska stora, ca 200 gram. Kryddade med salt, chilipeppar och något som heter ajvar som vi nyligen upptäckt. Det är en såskryddblandning på burk, väldigt god till just kyckling.
Quinoan kokar du i 15 minuter, men anvisningar för det står förstås på förpackningen.
Till detta stekte jag zucchini, spenat och grönkål.

Familjens betyg: Är det inte härligt att man kan laga så god mat så enkelt? Jättegott punkt slut.

Lins och tomatsoppa med nybakt bröd.

Ingredienser:
250 g. Röda linser
390 g. tomatkross
salt
vitpeppar

Servera med valfritt bröd.

Gör såhär:
Skölj linserna och koka sedan i vatten i ca 7 minuter. Tillsätt tomatkrossen och kryddorna och låt koka i 3 minuter till.

Familjens betyg: Alltså det här är en sån snabb och god rätt att tillaga. Ibland har jag i lök och några gånger även provat med ingefära. Allting beror på hur mycket tid och energi du har. Idag ville jag att det skulle gå fort, och med bara dessa få ingredienser smakar det hur gott som helst.
Johan tycker det är för lite protein i maten och får tillsätta det på sidan av.
Jag valde att låta bagarna sköta brödbaket idag, men vill du vara på den 100 % säkra sidan av att brödet är nyttigt kan du självklart baka det själv. Jag hade varken ork eller tid till det, så då är det ju bra att det finns dem som jobbar med det, haha!

Nötfärsbiffat, potatis och svamp serveras tillsammans med rödbetor, haricot verts och morot.

Ingredienser:
500 gram nötfärs
0,5 dl havregryn
1 dl havremjölk
1 ägg
salt
potatis
skogschampinjoner
morötter
haricot verts
rödbetor

Gör såhär:
Koka potatis och morötter.
Blanda ihop nötfärsen med havregryn, havremjölk, ägg och salt. Stek sedan i kokosolja och smör. Kokosoljan tål högre temperatur och smöret ger en godare smak.
Stek champinjonerna efteråt i samma panna, i smör och med lite salt på.
Servera med vad du vill, vi valde morötter, haricot verts och rödbetor.

Familjens betyg: Det här är väl den måltiden på hela veckan som tar längst tid, och då är det inte ens lång tid vi pratar om. Kanske 40 minuter från påbörjad matlagning till att allt är klart.
Det blir mycket gott och näringsrikt!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.