Idatuovinen

Sminktips till dig som ska gifta dig!

Hej!
Ida Tuovinen heter jag, men eftersom jag heter både makeupida på instagram och facebook, finns det dem som numera även börjat kalla mig det.
Jag blev färdigutbildad makeupartist för 8 år sedan, och fick då även diplom för mina maskör och perukmakarkurser som jag gick kvällstid samtidigt som jag på dagarna utbildade mig till makeupartist på gymnasiet.

Ett av mina allra första jobb som var för 11 år sedan när jag bara några månader innan påbörjat min utbildning var ett bröllop.
Då var det, (precis som det fortfarande är idag) en stor ära att få sminka en brud till en av hennes absolut största dagar i livet. När jag får ett uppdrag om att sminka, och styla hår som jag också gör, blir jag otroligt glad och tar mitt jobb på det största möjliga allvar. Det finns ingen plats för misstag eller dåligt utfört jobb, bröllopsbilderna är antagligen dem bilder vi kommer titta mest på i livet och spara allra längst och det skulle vara förödande om mitt arbete gjorde att brudens dag blev sämre. Alla mina jobb är viktiga, men just bröllop är därför extra speciellt.

Vare sig du väljer att göra ditt eget smink eller anlita en makeupartist på din stora dag finns det några saker som är väldigt bra att tänka på både innan och på den stora dagen. Nedan tänkte jag lista dem och hoppas att det kan vara till hjälp.

Att tänka på innan bröllopsdagen:

Hudens förberedelser – Det är alltid viktigt med en återfuktad hy, men när du ska sminka dig så att det sitter länge är den här punkten extra viktigt. Att få en makeup att sitta från morgon till kväll kräver att du har en bra grund att jobba på, alltså din egen hud.
Tänk dock på att INTE byta till en ny hudvårdsserie för nära inpå bröllopet då nya produkter kan skapa reaktioner på huden i form av blemmor och annat som du såklart vill undvika. Använd det du brukar, men var bara extra noggrann med att inte slarva. Har du inga hudvårdsprodukter alls idag, se till att börja i god tid och ta gärna hjälp av en makeup artist eller hudterapeut för att få rätt anpassad hudvård just för dig.

– Spraytan och brun utan sol – Kanske vill du vara lite extra brun på ditt bröllop? Om du har möjlighet till riktig sol skulle jag rekommendera det, men har du inte det och funderar på en spraytan eller brun utan solbehandling skulle jag säga att det är bra att göra en provomgång i god tid innan. Det är alltid bra att veta hur din hy reagerar på produkter som du aldrig använd innan, och att personen som utför behandlingen kan sin sak. Oftast blir en spraytan som bäst om du gör den 2 dagar innan själva eventet. Då hinner den både suga in ordentligt, och du hinner duscha en gång innan för att få den där lagom solkyssta färgen.
Jag vill också tillägga att du inte ska sola i riktigt sol på ett par dagar innan, huden blir oftast lätt röd dem första dagarna, så allra finast är om du låtit den vara ifrån solen i åtminstone två dagar. Det blir också mer lättsminkat då.

– Fransförlängning –Idag är det väldigt populärt att göra en fransförlängning istället för att använda engångsfransar. Det kan vara superfint, men det finns också några saker som är bra att tänka på. Det första är att alla inte tål limmet som fransarna fästs med, och därför är det väldigt viktigt att du gör en förlängning någon månad innan för att prova, fyll sedan på inför den stora dagen om du tålde det. Det andra som är viktigt är att du får fransar som du trivs i och passar i. Har du väldigt korta fransar i dig själv kanske du inte alls kommer känna dig bekväm i dem där långa fransarna som din vän brukar välja? Eller har du naturligt ganska mycket fransar vill du kanske fylla på extra mycket? Rådfråga din franstjej eller kille om vad du passar i, och prova sedan att sminka dig efteråt för att se om dem fortfarande känns lika bra. Ibland kan det kännas mycket när man är osminkad men helt perfekt när sminket kommer på tex.

– Ögonbryn – Noppa inte brynen precis innan du ska sminka dig, utan gör det gärna dagen innan eller åtminstone ett par timmar så att porerna hunnit stänga sig igen och eventuella hudirritationer lägga sig.

– Läppar – Peela gärna dina läppar innan i ett par dagar så att dem inte är torra och fnasiga. Det finns färdig peeling att köpa, men du kan också prova med ett husmorsknep, honung och socker, ta det på fingertoppen och gnugga, skölj sedan bort med vatten och torka med en handduk.

– Boka i god tid – Om du väljer att sminka dig själv eller att anlita en makeupartist är såklart helt upp till dig, men väljer du att anlita någon rekommenderar jag att göra det i god tid, ca 3-4 månader innan bröllopet, för att du ska hinna med en konsultation en gång innan. Alla väljer inte att göra en konsultation, men jag rekommenderar alltid det, för både min egen och kundens trygghet. En idé om hur du vill ha det och hur det sen ser ut när du försökt förmedla den till din makeupartist kan skilja sig. Så det viktiga är att ni provar ut sminkningen tillsammans och jobbar fram den till perfektion, så att du kan känna dig så vacker som det bara går på din stora dag. Det kan, även om det är väldigt sällsynt ske reaktioner på huden av sminkprodukter, kanske är du allergisk mot något ämne? Därför är det också bra att ha provat ut sminket som din makeup artist använder sig av en gång innan. Ett annat plus är att ni sparar tid på bröllopsdagen, båda vet exakt hur det ska se ut, så det är bara att sätta igång, och det kommer inte uppstå några frågetecken under vägen. Av egen erfarenhet och efter många många bröllopssminkningar så är just trygghet och lugn det viktigaste för en brud på sin bröllopsdag, att behöva vara nervös i onödan eller att stressa upp sig om det inte blir som man tänkt sig skulle bara ta ner stämningen, vilket man ju såklart inte vill.
Samma gäller håret, prova gärna innan, eller åtminstone prata fram en klar idé innan bröllopsdagen.

Att tänka på om du ska sminka dig själv:

Som makeupartist och hårstylist finns det många steg jag noggrant går igenom när jag gör en brud. Det finns alltid mycket att tänka på, men vid ett sånt här tillfälle är det förstås väldigt viktigt att det ska sitta bra och länge.
Jag tänkte att jag skulle lista dem viktigaste sakerna som kanske kan underlätta för dig som väljer att göra din egen sminkning.

Grunden

Fukt – Som jag nämnde ovan är fukten väldigt viktig, en återfuktad hud kommer vara mycket lättare att jobba på, och risken för att sminket ska släppa under dagen minimeras också. Så börja alltid med ett ansiktsvatten och fuktkräm under ditt smink. Låt det suga in en stund innan du börjar sminka dig.

Primer –Jag brukar jämföra primer med att grundmåla huset. Har du ingen grundfärg kommer garanterat målarfärgen varken att se lika snygg ut eller fästa lika bra, risken för att färgen börjar flagna efter en stund är också stor. Så glöm inte din primer!

Borstar och verktyg –Precis som jag jämförde primer med en grundfärg som målarna har brukar jag jämföra borstarna med snickarens verktyg. Har du inte en bra hammare när du ska slå ner en spik är det inte konstigt om den bli sned även om du är ett proffs. Utan bra borstar som är makeupartistens verktyg, är det svårt att få till sminkningen riktigt bra, hur mycket proffs du än är. Tänk på att ha bra borstar, och köper du bra borstar från början kommer du garanterat ha dem väldigt länge.

Foundation, puder och concealer –
Det viktigaste här är att dessa produkter är anpassade för din hudtyp och färg. Rådfråga i butiken där du handlar om du själv är osäker.

Bronzer, rouge, highlighter – Med en bronzer eller om du vill kalla det solpuder, kan du fint skulptera ditt ansikte, lägg det i dina befintliga skuggor och där solen tar först för att framhäva ansikte på ett naturligt sätt. Jag skulle säga att en bronzer är en av mina favoritprodukter då det verkligen gör att ett ansikte som fått foundation, puder och cocealer återfår sina skuggor. Återigen är det dock viktigt med färgmatchning, rådfråga om du är osäker. Du vill inte se för brun eller orange ut.
Rouge ger dig härligt rosiga kinder och framhäver dem, och vill du se extra fräsch ut samt framhäva vissa partier i ansiktet lite mer tycker jag absolut att du ska ha en highlighter också.

Ögon

-Vattenfast mascara
Har du fransförlängning behöver du kanske ändå mascara till underfransarna, glöm då inte att mascaran ska vara vattenfast, för med största sannolikhet kommer du fälla en och annan tår.

– Ögonskuggsprimer och ögonskuggor
Om det är viktigt att ha en primer under din foundation, skulle jag säga att det är dubbelt så viktigt att ha en primer under din ögonskugga. Ögonlocken är en typisk plats som oljar sig lätt och utan en primer kommer din ögonskugga att så småningom ligga i små väck istället för att se fin och jämn ut.
Ögonskuggor får du förstås välja själv utifrån smak och tycke, kör på det du tycker är fint helt enkelt!

Ögonbryn
Penna, skugga, flytande ögonbrynsfärg eller gel, det finns massor av valmöjligheter. Kör på det du tycker om bäst, men tänk på att skugga kan släppa snabbare än tex. En penna. Vill du vara extra säker på att det sitter bra kan ett bra alternativ vara att använda först en ögonbrynspenna och sedan fästa den med en skugga ovanpå. Har du långa strån i dina bryn kan det även vara bra att fästa dem med en ögonbrynsgel.

Läppar
Vissa sminkmärken har även primer till läpparna för att få produkterna att sitta längre på plats. Antingen tycker jag att du ska ha det, eller så kan du jobba lager på lager med produkter för att få det att sitta på plats längre.

Då kan du tex. Göra såhär:
1. Fukta läpparna med ett läppbalsam, låt suga in.

2. Läppenna på hela läppen

3.Läppstift
4. Läppglans
Vill du att läpparna ska vara matta kan du skippa läppglanset förstås. Du kan även pudra läpparna lite försiktigt med ett transparent puder efter läppstiftet och sedan köra på ett lager läppstift till. Det kommer sitta som berget, men se då verkligen till att du har ordentligt återfuktade läppar från grunden så att det inte krackelerar.

Bra att ha med sig i väskan:
Även om du gjort alla stegen rätt, riktigt och ordentligt kan du förstås behöva bättra på några saker under dagen eller kvällen.Kanske har du gråtit mycket under vigseln, stått ute i blåsten eller solen under fotografering eller dansat som en galning på festen och behöver bättra på några områden.
Antingen tar du med dig allt ditt smink, om du har plats och vill vara helt på den säkra sidan, eller också tar du med dig några av dem viktigaste sakerna.

Här kommer mitt tips på kit som jag alltid rekommenderar att ha med sig i väskan.                                            
1. Puder– Antingen ett transparent som bara mattar ner om du blivit svettig och blank, eller ett med lite färg om du behöver bättra på någonstans.
2. Läpprodukter– Allt som du valt att ha på läpparna är bra att ha med sig för att bättra på med. När du äter och dricker försvinner det förr eller senare.

3. Concealer– Om du gråter mycket finns risken att du kan behöva bättra på lite under ögonen, det är därför inte dumt att ha med sig en liten concealer i väskan också.

4. Borstar –Glöm inte att ta med verktygen till produkterna så du inte står där sen och behöver peta med fingrarna.

Ett sista tips:
Om du bokar en brudsminkning, boka gärna en sminkning till brudgum också. Lite puder på honom så att ni båda ser jämna och fina ut på bröllopsbilderna är ett extra plus.

Jag hoppas att mina tips var till hjälp och jag önskar dig som går i bröllopstankar och planer ett stort grattis och lycka till!

Vill du ha min hjälp på den stora dagen kan du skicka en förfrågan om tillgänglighet till:
[email protected]
Jag återkommer då med prisuppgifter och vidare information om jag är ledig på din dag.

Några bilder på smink och hår ifrån bröllop som jag gjorde förra året.

Klassiskt vackert med en sotning och utsläppt hollywoodsvall.
Bröllop med 50-talstema kräver passande looker.
Bruden beskriver sin idé som vi sedan tillsammans återskapar på henne för att det ska bli exakt så som hon vill ha det.
Tärna och brud i matchande looker.
Flätor ger alltid en romantisk känsla.
Alla är vackra, och därför är det extra roligt att få möjligheten och äran att få framhäva det bästa ur varenda brud <3

Vill du se mer av vad jag gjort innan kan du gå in på makeupida på facebook. Även lite jobbilder finns under samma namn på instagram.

/ Ida

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.