Idatuovinen

Veckans matsedel

Hej på er!
Jag kommer antagligen inte bli en matbloggare på heltid hehe, men eftersom många är intresserade av mat och tycker det är svårt att få till bra, hälsosam vardagsmat så tänkte jag att jag kunde dela med mig av hur en vecka kan se ut för oss. Kanske kan det inspirera någon, underlätta?

För mig finns några viktiga saker som jag alltid försöker tänka på när jag lagar middag till familjen. Sen kan vi absolut ibland avvika ifrån dessa och äta något mindre hälsosamt, men det är mer undantag än regel. Som tex. på veckans meny där du kan se tacorullar på fredag. Inte det mest hälsosamma valet, men heller inte det värsta.

Några viktiga punkter som jag alltid försöker utgå ifrån:
– Näringsinnehåll – Får vi i oss alla essentiella aminosyror? (protein är lätt att få i sig men det är viktigt att få i sig olika sorter för att må bra. Äter man kött är det lätt då det finns i köttet, är man vegetarian är det såklart viktigt att ha koll på detta och variera sin kost mycket eller äta tillskott)
Vitaminer, mineraler, gör det som vi stoppar i oss gott eller mättar det bara magen?

 – Ekologiskt och närodlat så gott det går. – Finns det ekologiskt köper vi det, Finns det svenskt köper vi självklart det. Alltid svenskt kött! Och sen tänker vi, hellre svenska icke ekologiska äpplen än ekologiska ifrån Argentina, tex..

– Undvik halvfabrikat – Vi försöker så gott det går att laga maten ifrån grunden och det är väldigt sällan vi köper halvfabrikat. Såna produkter som vi köper halvfabrikerat skulle kunna vara tomatkross,, bröd eller liknande. Någon gång per år händer det att vi köper någon färdigmat, tex. oxpytt har åkt med hem någon gång. Men som sagt väldigt sällan.

Här kommer en meny för dig om är intresserad att kopiera den rakt av eller bli inspirerad:

Måndag

Ingredienser:
Kycklingfilé
Kokosolja
Valfri krydda
Potatis
Spenat
Grönkål
Fetaost
Granatäpplekärnor

(Hayden tycker inte om vanlig grönsallad, så när han äter spenat och grönkål tex. måste jag blanda i det i mat. Idag var jag sugen på en kall sallad och valde därför istället att göra en egen sallad till honom med sånt som han tycker om, i detta fall, broccoli, paprika och granatäpplekärnor)


Sallad:
Grönkål, spenat, granatäpplekärnor och fetaost


Stek kycklingen i kokosolja och krydda med valfri krydda. Jag valde idag att krydda med en krydda som jag köpt ifrån en gullig skolelev som kom hit och sålde kryddor för att samla in pengar till klasskassan. Det var en grillkryddsmix med bara naturliga råvaror. Inga e-ämnen är viktigt.


Potatis i ugn är enligt oss alla i familjen väldigt gott, idag valde jag att skiva den i tunna skivor och tillagade i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Familjens betyg: Mycket gott, enkelt, snabbt och fräscht!
Hayden 4,5 år gillar som sagt tyvärr inte bladgrönsaker. Väldigt ofta lurar jag i spenat eller annat i hans mat, men kallt såhär går inte. Viktigt dock att han får äta grönsaker, vilket han älskar, så idag fick han välja några av sina favoriter.

Tisdag

Ingredienser:
Zucchini
Morötter
Spenat
Tomarkross
kokosolja
salt
peppar
Kycklingfärs (går bra med vilken färs som helst, men jag har under graviditeten haft lite svårt för nötfärs, så därför blev valet kycklingfärs för oss idag)
Ost

Skiva zucchinin med en osthyvel och använd som lasagneplattor. Ett lager i botten, sedan fyllningen och sedan ett lager till på toppen.

Stek färsen tillsammans med spenat och tomatkross i kokosolja. Jag kryddade med salt och lite peppar idag.

Riv morötter och lägg på. Du kan minska köttmängden väldigt enkelt genom att välja hälften kött, hälften morötter istället för bara kött.


Sista lagret zucchini och sedan ett lager ost på toppen.


Ställ i ugnen på ca 175 grader i 20 minuter, eller tills osten är härligt gyllene.

Familjens betyg: Gott, snabbt och enkelt med varmrätt och grönsaker i ett.
Perfekt sätt att lura i både det ena och det andra till barn som vårat, som tex. inte tycker om att äta spenat. När det är tillagat går det alldeles utmärkt.

Onsdag

Ingredienser: 
Avokado
Naturell yoghurt
Linser
Ägg
Havregryn
salt
peppar
valfria rotgrönsaker


Blanda en avokado med ca 0,5 dl naturell yoghurt. Salta lite lätt.


Linsbiffar går att göra på många sätt. Johan är väldigt noga med att jag ska försöka få upp proteinintaget i dem, så jag tillsätter 3 ägg till 200 gram linser. Någon gång har jag gjort med bara 1 eller 2 ägg. Men dem blir faktiskt lättare att steka om det är fler ägg i, eftersom att jag bara har i 0,5 dl havregryn i dem för att binda dem bättre. Steker gör jag i kokosolja. Kryddar gör jag med salt och peppar.


Grönsakerna är köpta frysta (wookmix) Stekta i kokosolja och lätt saltade.

Familjens betyg: Återigen enkelt, snabbt och samtidigt mycket gott. Avokado är inte Haydens favorit heller tyvärr, men försökte lura i honom lite på det här sättet, det gick inte jättebra tyvärr. Han åt lite, för att man måste smaka innan man får säga att det inte är gott. Men vi får nog prova några gånger till och hoppas att han kan bli en avokadoälskare likt hans mor och far. Vårt fel som introducerade det för sent för honom. Läxa lärd, lillasyster kommer få äta det så fort hon får börja äta. Det märks tydligt att dem saker Hayden fick äta allra först är hans favoriter idag, det första han fick smaka på var tex. broccoli, därefter fick han äta morot, och idag är det hans två favoritgrönsaker.

Torsdag

Ingredienser:
Kokosmjölk
Vatten
Ingefära
Broccoli
Potatis
Salt


Koka potatisen först tills den nästan är färdig, häll ut lite av vattnet, tillsätt kokosmjölk och skiva i broccolin. Riv i lite färsk ingefära och salta.Familjens betyg:
Gott och enkelt. För lite protein för att mannen i huset ska godkänna, men mamma och son äter och mumsar i sig med glädje, eftersom vi delar meningen om att broccoli är den bästa och godaste grönsaken.

Fredag

Ingredienser:
Grönkål
Zucchini
Broccoli
salt
kokosolja
tortillabröd
nötfärs
Cremefraische
valfri krydda (vi valde tacokrydda)
ost

En god grön sallad stekt i kokosolja blir ett perfekt hälsosamt inslag till denna måltid.
Stek inte för länge, mest bara så att grönsakerna får lite färg.
Vi valde att ha i broccoli, grönkål och zucchini. Lätt saltade.


Stek nötfärsen i kokosolja och blanda i tacokrydda och creme fraiche. Du kan ha i allt möjligt gott i dem här, tex. väldigt gott med svamp, men idag höll vi det enkelt.

Lägg i fyllningen i tortillabröd och rulla ihop. Lägg på en skiva ost.

Grädda i ugnen på ca 200 grader i 10 minuter eller tills osten fått gyllenbrun färg.
Servera om du vill med en tomatsås som jag gjorde här.

Familjens betyg: Väldigt gott, såklart inte det mest nyttiga, men att jämföra med mycket annat så finns det absolut värre alternativ. Här får i ändå i oss många näringsämnen samtidigt som det blir lite extra fredagslyxgott.

Blev du inspirerad?

Hoppas du tyckte om att se hur en vecka för oss kan se ut. Gjorde du det får du gärna tala om det så kan jag göra det igen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.