Idatuovinen

Ketogen kost

Hej på er!
Först vill jag uppmärksamma den Amerikans högtiden thanksgiving, för att jag tycker det är en högtid för det finaste vi kan ge både oss själva och andra i vår närhet, tacksamhet!
Ta en stund för dig själv och se dig omkring på det du har att vara tacksam över, berätta också för någon när och kär att du är tacksam över att ha den personen i din närhet <3

Kanske har du din friska hälsa att vara tacksam för, eller att du har friska barn?
Min son har tyvärr epilepsi och därför tänkte jag prata om något helt annat nu, nämligen att vi bestämt oss för att börja äta helt ketogen kost i familjen för min son Haydens skull.
Hayden har varit medicinerad för epilepsi sedan han var 1,5 år och vi har läst mycket om ketodiet tidigare men inte fått medhåll från hans läkare som tycker att det bara är nödvändigt vid mycket kraftig epilepsi.

Visserligen ska man inte fråga läkare och sjukvårdspersonal för mycket om kost då det varken ingår i deras utbildning eller är något dem får rekommendera eller prata om. Men man lyssnar ju ändå, man vill ju liksom inte göra något som går emot det läkaren säger när det handlar om ens barn. Vi har dock själva och med god hjälp lärt oss mer om ketogen kost och därför valt att det är så vi kommer börja äta. Förhoppningsvis får vi under vårt nästa besök hos läkaren en remiss till en dietist som alltså barn med kraftig epilepsi får. Remissen kanske inte ger oss mer kunskap än vi har, men det ger oss rätten att ställa krav på hans mat även på förskolan.

När vi varit inne på sjukhus med Hayden av andra anledningar när han blivit sjuk är det första dem erbjudit honom alltid ett glas saft. Både jag och min man har sagt ifrån och försökt förklara att socker är inflammatoriskt, vilket innebär att har man en inflammation i kroppen så föder man den och får den att växa lättare om man matar den med socker eller annan inflammatorisk mat. I dem lägena är det ju ännu viktigare att tänka på antiinflammatorisk dricka och mat. Det finns ingen förståelse eller kunskap för det, och jag kan förstå att inte alla människor har sån kunskap om kost och hälsa som jag och min man, men jag tycker att det är så sorgligt att det inte ingår i utbildningen när man läser till ex. sjuksköterska eller framförallt läkare. Kost är en sån stor del av helheten och kan verkligen skapa under.
Också därför väljer vi att lyssna på allt annat läkare och sköterskor säger om hans epilepsi men att gå våran egen väg vad det gäller kost och vända oss till proffs inom det ämnet.

Vi tog det här beslutet under hans senaste medicinhöjning. Han har under det senaste halvåret fått höja sin medicin många gånger och mycket och det går vi inte med på utan att samtidigt göra något annat.
Medicin botar alltså inte epilepsin utan hindrar bara anfallen att komma. Både jag och min man har ett annat sätt att tänka på, vi tror på att vi måste prova olika metoder och lösningar för att hjälpa honom på traven att bota grundorsaken till hans sjukdom.
Svensk sjukvård utreder inte grundorsaken utan lever bara med en förhoppning om att han ska växa ifrån det, antingen gör han det eller så gör han det inte säger dem. Det kommer bli krångligt för er att behöva ändra eran livstil menar dem på.
Vi kan göra vad som helst för vår son och ser inte en ändrad kost eller något annat som krångligt. Det är vår plikt att göra allt för vår son oavsett vad det innebär. Vi ser möjligheter, inte problem.
På tal om det här med tacksamhet som jag skrev ovan, så ska jag säga att jag är otroligt tacksam över att jag och min man delar samma uppfattning om att ingenting är jobbigt när det kommer till vår son. Vi kan inte strunta i att ändra vår kost för att vi inte kan tänka oss att ge upp pasta, bröd, socker eller andra livsmedel som såklart är strängt förbjudna. Vi gör och kommer alltid göra det som krävs för att han ska må så bra det bara går!

Vad är ketogen kost?
Kortfattat kan jag förklara det som en väldigt strikt LCHF-kost. Vilket alltså innebär att man äter minimalt med kolhydrater, ”lagom” med protein och mycket fett.
Fett är alltså den största energikällan och kolhydrater är nästan obefintliga.

Kosten är väldigt hälsosam och något alla skulle kunna äta för att må bättre. Skulle inte vårt samhälle se ut som det gör med socker, mjöl och annat så skulle det inte alls vara något krångligt heller. Hemma kommer vi kunna följa denna kosthållning lätt, hindret kommer när vi lämnar hemmet och Hayden ska behöva få specialkost på förskolan, hos kompisar osv. Men det kommer han klara av och förstå, vi har en väldigt klok 4-åring.
I dem allra bästa världar skulle såklart alla äta som oss, men det kommer inte hända, så vi får se till att hitta bästa möjliga lösning.

Våran middag igår:
Det är ju såklart tanken att vi ska äta samma mat hela familjen, men just nu ser det ganska olika ut för oss. Varför det undrar ni? Jo för min del kan jag inte äta så mycket alls nu pga. mitt gravidillmående. Jag har iprincip levt på kyckling eller kalkon, isbergssallad, avokado, fetaost, keso, bär, kiwi och en och annan macka nu i flera veckor, jag har märkt att det är det som fungerar bäst för att inte mitt illamående ska bli värre av att jag äter. Så igår provade jag att lägga till halloumiost och spenat på min tallrik också för att prova mig fram lätt. Tyvärr så tror jag det blev lite för mycket halloumi för min del då illamåendet eskalerade efter maten, så idag ska jag prova en mindre bit och se om det går ner.

Johan är den som är mest inbiten och kör ketokosten fullt ut redan. Den största skillnaden mellan mig och min man och en egenskap jag önskar att jag hade mer av är Johans extrema perfektionism och noggrannhet. Han gör ingenting halvdant eller på känn. Ni ska se hur han håller på här hemma, det är exceldokument och noggrant uträknat så han får i sig exakt rätt mängd av allt, ingenting lämnas åt slumpen eller är på ett ungefär. Skönt för mig och Hayden som får färdiga dokument och recept på exakt vad vi kan äta sen haha.

och Hayden försöker vi helt enkelt sakta vänja in vid en ny kosthållning. Vi har tex. alltid ätit ganska mycket, potatis, ris, fullkornspasta hemma, och allt det ska ju nu bort och ersättas. Det är en del nya smaker för honom och vi provar varje dag något nytt för att han verkligen ska känna att det han äter är gott.
Det som är bra är att vi aldrig gett honom halvfabrikat eller mycket socker. Fredagsmys, lördagsgodis, bakverk och annat som många även äter hemma är något vi aldrig har gjort.. Mycket blir alltså inte så stor skillnad för honom ändå. Dem gångerna han fått äta sötsaker är på kalas, och det började han med när han var tre ungefär, nu är han fyra år, innan dess köpte han att han fick en frukt istället tex. Men inför kommande kalas får vi fundera ut något bra för att han inte ska känna sig utanför. 

Min mat igår blev: Kyckling stekt i bruscetta mix, keso, halloumiost och spenat. När jag sen ska äta en helt ketogen kost kommer jag behöva lägga till lite mer fett och ta bort lite av proteinet.

Johans smarriga tallrik blev: Bacon och grillad getost med ruccola, avokado och spenatsallad, samt lite nötter på toppen.
Hayden fick äta: Kyckling, röd paprika, gurka, pekannötter och fet rysk yoghurt. Eftersom jag är nötallergiker har vi nästan aldrig haft det hemma, Hayden ratade därför det och tyckte inte alls att det var gott. Men det är inte hela världen, nu har vi provat det och idag testar vi något annat.

Till sist vill jag tilläga att man med ketogen kost kan äta Såå mycket goda saker, kommer inte alls vara ledsen över det här känner jag 🙂

Någon annan här inne som äter såhär?
Vi har jättebra koll på matbiten nu, men är det någon som sitter på grymma bakrecept tar jag gärna emot. Inte för att vi äter så mycket bakverk, men vill ha recept så jag kan baka till Hayden när han ska på kalas tex.

Ha en fantastisk dag, och jag är väldigt tacksam att just du är här inne och läser, TACK!

/ Ida

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  Så spännande. Det där med ketogen kost har jag verkligen inte koll på. Överhuvudtaget skulle jag behöva bli lite bättre på att tänka på vad jag äter faktiskt. Intressant att läsa om olika kosthållningar.

  1. Ida Tuovinen

   Ja det kan vara så otroligt bra för många, för det som händer är ju att man inte får några blodsockerfall, och med ett jämt socker kan vi både undvika sjukdomar men också bota redan befintliga. Det går verkligen att göra mycket med kost 🙂

 2. Emelie

  Väldigt spännande läsning. Jag hade en bekant som åt strikt LCHF. Han var kraftigt överviktig och hade dåliga värden i kroppen. När han lade om till LCHF så förändrades nästan allt. Han gick ner i vikt och värdena blev väldigt mycket bättre.
  Har en kompis som är diabetiker som också provade att byta över till LCHF vilket också resulterade i bättre värden för hennes blodsocker.
  Dock så hörde jag för ett tag sen att dom som kör strikt LCHF lever kortare tid, men jag vet inte exakt hur trovärdigt det uttalandet är.
  Berätta gärna hur det går för er och hoppas ni mår bättre av detta 🙂 Håller tummarna! Lycka till!

  1. Ida Tuovinen

   Ja självklart hjälpte det 🙂 Det som händer när du äter strikt LCHF är att du inte får några blodsockerfall tex, och med ett jämt socker kommer du må mycket bättre vare sig sjukdom eller inte. Med diabetes är det ju självklart ännu viktigare.
   Det jag brukar göra är att vara väldigt noggrann med källan, varför skulle mat som är helt naturlig för oss och inte innehåller socker eller kolhydrater förkorta våra liv? Då skulle jag vara 100000 gånger mer nervös för den sockerrika kosten dem flesta äter.
   Det som är skrämmande med viss forskning ibland är som sagt källan till den. Jag kom över en artikel en gång om att socker faktiskt inte är så farligt. Gissa källan.. Coca cola.. haha.