Göteborgsmamman

Kladdkaka med kola och maräng.

Någon mer än jag som gillar kladdkaka?

Hej på er! Den må inte se mycket ut för världen, men den här kladdkakan blev både knaprig i kanterna, seg mot mitten och rinnig inuti. Vad mer kan man begära? 🙂
Dessutom testade jag på att göra hemmagjorda maränger och det var ju verkligen busenkelt! Någon som testat?

Eftersom kombinationen choklad-kola-maräng blev en hit här hemma så måste jag ju dela med mig av receptet, inte sant? Här kommer det 🙂

Du behöver:
Kladdkaka:
130 g smör, 2 st ägg, 3 msk kakao, 3 dl socker, 1,5 dl vetemjöl och 2 tsk vaniljsocker

Maränger:
3 äggvitor, 2 dl socker och en skvätt citronsaft

Sen behöver du även en färdig kolasås. Jag använda Caramelized Milk från Torsleffs – en liten plåtburk som du hittar i bakhyllan.

Såhär gör du:
Kladdkaka:
1. Smält smöret och ställ åt sidan.
2. Blanda övriga ingredienser och häll i smöret sist.
3. Häll upp smeten i en bröad form.
4. Grädda i ugnen 30 minuter på 150 grader och höj sedan till 200 grader och kör tills den är färdig. Kolla med en sticka! Du vill fortfarande att den ska vara kladdig, men inte rinnig.

Maränger:
1. Under tiden kakan är i ugnen så kan du vispa ihop äggvitorna med sockret och citronsaften tills det går att vända skålen upp och ned utan att allt faller ut. (I dare you!)
2. Spritsa eller klicka upp på ett bakplåtspapper.
3. När kladdkakan är färdig så sänker du gradtalet till 125 grader. Där inne ska sedan marängerna gräddas i 45-60 minuter. Håll koll på färgen 🙂 45 minuter gör dem sega – 60 minuter gör dem torra.

Slutfinnishen:
Bred på kolasåsen på kladdkakan och toppa med smulad maräng. Njut!

Enjoy mina kära – den här kakan är himla god 🙂

kladdkaka med kola och maräng kladdkaka med kola och marängKladdkaka med kola och maräng – det blir inte godare! 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Conny

    Kladdkaka – konstig idé på sätt och vis. Jag tycker ju också att den är otroligt god och denna ser ut att vara den allra godaste jag någonsin ätit om jag hade smakat på den. Men kladdkaka som idé känns som ett misslyckande. Att medvetet baka så att den blir kladdig. Det skulle vara roligt att känna till hur den kommit till från första början. Var det en miss som blev bra eller satt någon och tänkte ut att det skulle bli bra att göra en kaka kladdig i stället för helt bakad? Jag bara undrar!