Göteborgsmamman

3D-printers, elbilar & Swish – framtidsprodukter vi aldrig trodde skulle komma.

Har ni någon gång tänkt på den galna utvecklingsfasen vi befinner oss i?

Jag är född på 90-talet. Då lyssnade vi på Spice Girls på cd-skiva, tittade på film med hjälp av en VHS och hörde tjutet från en dator som kopplade upp sig på internet. Hur arg blev man då inte sen när någon lyfte på luren och allting bröts?
Om ni tänker på vad som har hänt sedan ni föddes – vilken är den största revolutionen i tekniken som ni är mest fascinerade av?
Det finns så många saker som jag ibland faktiskt undrar hur man lyckats uppfinna och skapa. Saker som bara får en att tänka ”va?”. Så som 3D-printer – hur lyckas man skapa en sån?!
Här kommer ett par exempel.

  1. 3D-printers. Häromdagen gick jag in i en affär på 421 i Mölndal. Jag fick syn på en liten, liten monter under en skylt som presenterade just den här produkten: 3D-printer. Där stod en låda och bredvid kunde man känna och ta på de små gipsliknande figurer som den printat ut. Det var som att ta på vilken prydnadssak som helst – men den här hade printats ut. Perfekt att ta med på utflykterna om man glömt stativet, tallrikar eller varför inte printa ut en ny ljusstake till hemmet. Det här är ju revolution om något! Har kollat på olika tester av 3D-printers och det verkar finnas en uppsjö av olika modeller!
  2. Solceller. För att – istället för eld – ta vara på solen som redan finns. Lagra energi och sälj den vidare till de som behöver. Heja miljötänk!
  3. LED-lampor. Allt för att spara på energin. Såna här miljöprodukter kan minska energiförbrukningen med 90% jämför med en vanlig traditionell glömlampa – men behåller samma ljusstyrka.
  4. Swish. Skicka över pengar till en annan person/företag med ett enkelt knapptryck. Kommer sedlarna försvinna till slut?
  5. Drönare. För att fotografera och filma uppifrån lyften. Nu kan du lämna stegen hemma och låta någon annan filma släktmiddagen där alla är med.
  6. El-cyklar. Traditionella cyklar i all ära, men för den som har lite längre att pendla eller varför inte ta en tripp ut i naturen. En ny målgrupp kommer garanterat att finna intresset i att ta sig fram på andra sätt än bilen.
  7. Självkörande bilar. Och cyklarna tar oss vidare till bilarna. Om bara ett par år kommer du att kunna luta dig tillbaka och sova medan bilen kör åt dig. Undra om de trodde det var möjligt när det skrittade fram med häst och vagn?
  8. Hårddisken. Tänk om man visst förr att framtiden inte skulle kräva att du tog dig till fotoaffären för att framkalla alla de bilder du tagit. Tänk om man visste att man idag skulle kunna spara allt i en liten dosa istället?
  9. Telefoner. Inte nog med att det finns telefoner som du kan prata med och få hjälp av, nu kan vi även ringa och surfa i många fall gratis utomlands. Var det inte sånt man betalade typ 20:-/minuten för förr?

När jag gjorde lite research om 3D-printers så såg jag även en artikel där de till och med påstår att vi snart kommer kunna skriva ut kläder i hemmet! Det här med just 3D-utskrifter verkar vara ett väldigt brett område. Kul!

Vilken av de här punkterna hade ni inte trott skulle kunna uppfinnas när ni var unga? Fyll gärna på listan! 🙂

Kram.

3d-printers 3d-printers

Tänk om farfar visste att han skulle kunna spara alla sina bilder från studion i den här platta dosan? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Stina Gissleholm

    Det kör runt självkörande bilar i Göteborg just nu. Ett antal familjer som fått ansöka och vara med på det testet.