Göteborgsmamman

9 tips till ditt första träningspass efter graviditeten.

Nu kör vi! Det är dags att komma igång efter graviditeten.

Så du har varit gravid i 9 månader och de sista veckorna kändes kroppen riktigt tung och seg. Du var trött och sa många gånger till dig själv att ”så fort ungen är ute så ska jag börja träna och äta nyttigt!” – rätt eller fel? Har du hunnit börja än eller är du kanske fortfarande inne i bebisbubblan? Jag tänkte hjälpa dig med ett par tips så kör vi igång tillsammans!

I det här inlägget tänker jag mig att vi startar med några tips när det kommer till själva träningen och sen fyller vi på med kosten allt eftersom. Hur låter det? 🙂
Kom ihåg att träning i livet ska vara kul och ge dig energi. En stark kropp orkar mer och känslan efter ett träningspass är obeskrivlig. Du kan det här!

  1. Tips nummer ett är: Ta. Det. Lugnt. Både vad gäller hur hårt du tar i och hur ofta du tänker träna. Det är viktigt för kroppen att få återhämta sig helt från förlossning och det kan ingen känna efter bättre än du. Riktlinjerna för en tyngre kroppslig ansträngning så som tex löpning är att man bör vänta runt 12 veckor. Om det sedan blir 10 eller 14 är olika från person till person.
  2. Gör inget som gör ont. Det kan låta ganska självklart, men ibland kan viljan ta över. Då är det bra om du kan ta lättare vikter eller byta övning.
  3. Fokusera på bäckenbotten och magen. Visst vill man kanske ha tillbaka den rumpa som försvann när magen växte, men en stark kropp kräver stark bålmuskulatur. Gör dina knipövningar (hissen-går-upp eller knäppa-tighta-jeans-modellen) och försök tänka på att sträcka på dig och spänna magen när du går.
  4. Vardagsmotionera. Att hoppa av en hållplats tidigare eller ta de klassiska trapporna är perfekta moment för dig som vill aktivera dig lite extra.
  5. Du behöver inget gymkort. Idag finns både youtube-videos, guider på nätet och appar som kan visa dig övningar att göra hemma. Många gånger krävs inte ens redskap. Använd nätet!
  6. Ha en morot. Vill du ändå ha något att sträva mot? Ge dig själv något när du uppfyllt ett delmål!
  7. Ta hjälp av varandra. Det finns garanterat någon mer mamma/icke mamma där ute som också vill komma igång. Gå ihop ett gäng tjejer så kan ni peppa varandra. Kanske en tävling er emellan? Där vinnaren blir bjuden på middag? 🙂
  8. Ingen press. Åter igen – ta det lugnt. Tanken är att det aktiva livet ska bli långvarigt. Försök därför hitta en balans som får dig nöjd. Och missar du träningen någon gång så gör det inget – ta nya tag nästa dag istället!
  9. Hitta din träningsform. Efter en graviditet är det viktigt att du kör delvis styrka för att hitta tillbaka till din gamla, men starkare, hållning. Övriga tiden kan du träna vad du än tycker lockar mest. Gillar du att dansa? Springa? Promenera? Boxas? Gymma? Ja, men gör det då! Allt som får dig svettig räknas som aktiv träning.

Är du med på resan? Nu kör vi!

Kram.

graviditeten

Hitta någon som kan peppa dig, stötta dig och som förstår ditt sug efter att vilja träna. Det är så viktigt att få den där supporten vilken sport det än gäller! Bilden på Fredrick här är från när han cyklat upp för ett välkänt pass i Italien: Stelviopasset. Min känsla var en blandning av hat och kärlek, men vad gör man inte när ens partner vill något så gärna? <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.