Snälla sömnmetoder för barn. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Snälla sömnmetoder för barn.

Hej på er! 
 
Elise har faktiskt varit en riktig baddare på att sova sedan hon bara var ett par månader. Ganska snabbt började hon sova genom hela nätterna, medan Julia börjat göra det först när hon passerade året – tänk vad olika de kan vara trots att de har samma föräldrar. Fredrick är en av de som sover rätt dåligt, medan jag kan sova genom allt (förutom barnens gnyande – är inte det märkligt?) så jag antar att Julia fick ärva ett par gener från honom ;) 
 
Hursomhelst, det finns ju faktiskt en del metoder man kan testa på sina små. 
Har du testat någon av de här?
 
Sömnplanen
Den individuella lösningen som behöver minst 2 veckor för att man ska se resultat. 
Vad går den ut på? Börja med att skriva en sömndagbok. Hur länge sover ditt barn? Hur ofta och hur länge är barnet vaket under natten? Logga varenda rutin och även powernapsen på dagen. 
Försök skapa en stillsam läggningsrutin som barnet kan förknippa med natt. Musik/ljud, minska på tupplurarna under dagen, bestäm er för en läggningstid osv.
Skriv in dina lösningar i sömnplanen – som ett schema för att lyckas få barnet att somna och sova bättre.
Följ planen i 10 dagar. Utvärdera och revidera om det behövs. Ge det 10 nya dagar. Justera efterhand.
 
Tassmetoden
Metoden kommer ursprungligen från Kanada och används flitigt i Finland. 
Tanken är att man med en mjuk, tung hand ska lägga denna på bebisens kropp för att hjälpa honom/henne att komma till ro, precis som djur gör när de lägger en tass på sin unge. Viktigast är att ta bort handen innan barnet somnar så att det får somna själv.
Vad går den ut på? Lägg handen på barnets mage, bröstkorg, sida eller rygg beroende på hur barnet ligger. Säg gärna något lugnande som att “mamma/pappa är här”, “nu ska vi sova” etc. 
Fortsätter barnet att gråta så kan du smeka barnet över mage, skuldror, rygg eller rumpa. Sista steget – om barnet fortsätter gråta – är att ta upp och vagga barnet. När han/hon lugnar sig så lägger du ner det igen och behåller handen på en stund till. 
 
Stanna-kvar-sättet
Tillvägagångssättet kommer från den brittiska psykologen Penelope Leach som skrivit boken The Essential First Year. Tanken är att barnet ska somna i sin egen säng medan du flyttar dig längre och längre bort. Dela upp flyttningen på ungefär en vecka för att sedan kunna gå ut från rummet när veckan är slut. Här gäller tålamod.
Vad går den ut på? Barnet ska vid vaket tillstånd läggas i sin säng. Säg godnatt och placera dig själv intill barnets säng (på tex en stol) och sitt där tills barnet somnat. Prata inte, men vyssja gärna om barnet verkar oroligt. Ta inte upp henne/honom ur sängen. Flytta stolen en bit bort efter ett par dagar, men inte så långt bort att barnet inte kan se dig. Öka avståndet lite för varje kväll, men ha inte för bråttom. 
 
Titta-till-sättet
Påminner lite om det föregående sättet, men med ett annat syfte.
Vad går den ut på? Lägg barnet i sängen, säg godnatt och gå ut ur rummet. Om han/hon börjar gråta så går du in igen för att visa att du finns där. Säg godnatt igen och gå ut. Gör om detta tills barnet kommit till ro.
 
Övriga tips för att ge barnet en bättre sömn:
  • Se till att rummet inte är för varmt eller kallt
  • Kolla barnets blöja – är den torr?
  • Lägg barnet mätt
  • Se vad som passar just nu – mycket kan ändras och inget barn är likt något annat
  • Gör förändringar pö om pö om du tex ska sluta nattamma – ett bra tips kan vara att stanna kvar inne hos barnet ett par dagar
  • Rummet bör vara mörkt
  • Fram tills barnet är ca 6 månader så kommer han/hon med stor sannolikhet behöva äta på natten
Har du några tips som fått ditt barn att sova som en prins eller prinsessa så får du gärna dela med dig! :)
 
Kram.
 
De 4 metoderna ovan kommer från Vi Föräldrar’s hemsida. 
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

  1. Mamma till två pojkar 🤗

    Tycker att alla barn är olika, vår första son ville alltid att någon skulle vara med innan han somnade, man skulle vagga eller klappa honom på ryggen. Medan lillebror var bara att lägga ner o Gå ut ur rummet så somnade han själv. Storebror är idag 7år fortfarande "svår somnad" medan lillebror 5år somnar på en sekund själv i sitt rum. Får se hur nr 3 blir, men kommer nog inte köra någon metod alls förutom den metod barnet vill. 🤗

Annons