Gabriella Joss

Äta mer veganskt

Hej Gabriella! Först vill jag bara säga att jag beundrar dig & din blogg något enormt. Du verkar verkligen vara en jordnära & fin person. Iaf, jag har sett att du & F äter mycket vegetarianskt/veganskt. Jag ska börja bli vegan men har svårt att hitta goda saker att äta. De bilder du lägger ut på din mat ser så gott ut. Speciellt dina smoothies. Skulle du inte kunna skriva ett inlägg om hur det är att vara vegan & ge lite tips? Du kanske har gjort detta innan så då ber jag om ursäkt att jag frågar.
Något som upprör mig är att alla tror att äta veganskt innebär att man har anorexia. Mina föräldrar & andra anhöriga ser väldigt skeptiskt på denna livsstil. Jag har oxå läst på internet hur de tycker att veganskt= anorexia. Men det finns ju så mkt vegansla näringsrika alternativ. Tycker man ska få välja själv hur man vill leva. Jag vill göra något bra för djuren & miljön för den delen. Ska man inte få det utan att få påhopp från andra?

Hej! Tack snälla för så fina ord, blir jätteglad! Vi är ju vegetarianer och inte veganer. Vi äter alltså ägg och mjölkprodukter. Vi äter dock mycket veganskt också då vi tycker att det är så gott och det är dessutom enkelt att göra det idag då det finns så himla mycket bra alternativ i butikerna.

När det kommer till smoothies så kör jag i princip alltid på samma grundrecept! Jag brukar ha i banan, frysta bär och någon form av växtmjölk (mandelmjölk, cashewdryck och kokosmjölk är favoriterna). Detta recept kan man ju sedan utveckla massor och lägga till saker. Det går att slänga i broccoli, spenat, avokado (världens bästa tips då det inte smakar alls men innehåller massor med nyttigheter och ger krämighet), hampafrön, yoghurt, olika frukter och grönsaker… =) Man kan lägga i nästan vad som helst utan att det påverkar smaken speciellt mycket om man kör mjölk, bär och banan som grund. Man kan också ta bort bären helt och välja att ha i frukt istället (mango och kiwi är jättegott att ha i) =) Dadlar gör sig också så himla bra i smoothies, ger mycket sötma och döljer smaken av ex. broccoli och spenat om man nu har i det. Här har jag delat med mig av en smoothie som är supergod och mättande

Men åh, vad konstigt att folk säger så.. Jag har faktiskt aldrig hört det påståendet själv! Att vara vegan eller vegetarian innebär ju verkligen inte alls att man har anorexia! Jag tycker att du ska stå på dig och göra det du själv vill! Vill du utesluta mer kött och mjölk och känner att det är rätt för dig så ska du göra det! Du behöver inte förklara dit beslut för andra då det är ditt liv det handlar om. Idag är det dessutom så himla lätt att utesluta animaliska produkter då det finns sååå mycket olika alternativ att byta ut köttet och mjölken mot. Man behöver ju inte heller utesluta allt direkt! Du kan känna dig fram och plocka bort lite i taget. Allt som känns bra för just dig är rätt för dig. Vi är alla så olika och det som funkar för någon funkar inte för någon annan! Det viktigaste är ju bara att man äter varierat och får i sig alla näringsämnen som man behöver. Ett bra tips är att alltid ha kikärtor, bönor och linser hemma. Det kan man alltid slänga ner i grytor och det är även lätt att göra hemgjorda biffar då. Det finns ju också massor av veganska och vegetariska produkter som bara behöver stekas upp i mataffären. Så det ÄR lätt att vara vegetarian om man har en önskan om att vara det. Jag brukar också alltid ha sojafärs hemma bara för att det är så enkelt att laga mat av den. Passar i alla från såser till lasagne. Jättesmidigt!

Hoppas att du fick svar på din fråga! Kram <3

14518771_10210650721485544_2069000935_n

Dessa är också supersmidiga att ha hemma! Billigt och bra dessutom =) F är duktig på att lägga bönor och sådant i blöt över natten och sedan koka upp och frysa in. Då har man dom färdiga när man väl ska laga mat.

14389721_10210545161446609_1925071546_n

Köper oftast torra linser men dessa är smidiga att ha om man vill ha mat snabbt och kanske bara ska göra en snabb pastasås. Linser kan man också använda istället för färs i tacos, lägga i lasagne, göra biffar av.. Här har jag delat en snabb pastasås (den är dock inte vegansk utan innehåller mjölk).

13330491_10209543650689466_1672970708_n

Världens enklaste och godaste mattips är ju också att steka upp massor med grönsaker (och även champinjoner om man gillar det) och krydda med sina favoritkryddor, hälla över havregrädde och äta med ris, pasta eller potatis. Det är så enkelt! Och det behöver ju inte vara med komplicerat än så. Och så kan man ju även ha i qournbitar, sojabitar, kikärtor eller bönor för att göra det mer matigt.. =)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Amanda

    Hej. Skulle vara bättre att du skrev att ni är lacto/ovo. Vegeterianer är ni egentligen inte eftersom det är kost helt fri animaler.
    Vegan är ju själva livvstilen.
    Inte alla som vet

    1. gabriellajoss

      Ja, det är ju faktiskt sant 🙂 jag tänker att en vegan inte äter något animaliskt men en vegetarian äter mjölk och ägg.. Men är ju så olika vad man säger. Men ja, du har helt rätt, kram <3

      1. Amanda

        Menade mer att jag som vegetarian tycker ibland det är lite störigt att man måste säga vegan för att folk ska förstå. Många tror jag äter fisk jag bah nej det är djur också.
        Men liksom jag kallade mig vegetarian även om jag inte var det då jag åt ägg o mejeriprodukter, det var innan jag har påläst också.

  2. Karolina

    Sedan jag blev njurtransplanterad så har jag av någon anledning fått ett sådant sug efter mer vegetarisk och hälsosam mat! Äter knappt kött längre förutom när jag är iväg på middagar men hemma består min kost utav vegansk, vegetarisk och fiskrätter. Min mamma donerade sin njure och hon har alltid älskat grönsaker medan jag knappt åt det. Vet inte om det är slumpen eller faktiskt någon bakomliggande orsak att jag fått en del av henne genom transplantationen =) Det är så inspirerande att se andras livsstil kring kost och middagar och jag inspireras verkligen utav eran kosthållning men också vad det innebär att leva som vegan eller vegetarian, att det handlar om mer än enbart kost, utan en påverkan kring hälsan, miljön, djurens hållning och andra aspekter. Får mycket tips av era middagar så fortsätt med det ni gör och sprid eran mysiga energi!

    1. gabriellajoss

      Åh förstår 🙂 ja, så kan det kanske vara! Så intressant och coolt om det faktiskt är så 🙂 <3 Håller med, det handlar om mycket mer än bara kost. Kram kram och vad glad jag blir att du känner så 😀 <3

    2. Jen

      Vegetarisk = äter bara växter, inget från djur
      Vegan = livstil, äter vegetariskt och utöver de inget dun, läder osv

      Lakto-ovo vegetarian = äter inte något typ av kött/fisk men äter mejeri och ägg. Gabriella och hennes familj är lakto ovo vegetarianer inte vegetarianer