Frureinhold

Barns säkerhet i bil

Detta inlägg är i samarbete med BeSafe

Barn säkerhet i bilen är ett ämne som kan skapa otroliga rubriker och diskussioner i olika forum. Hur skall barn färdas? hur länge skall barn färdas på ett visst sätt? vilken längd är rätt? vilken vikt är rätt? vilken stol är bäst? ja ni känner säkert igen just dessa frågor, kanske har ni ställt er som själva eller så har ni hört andra fråga precis dessa. Jag var precis som så många andra helt grön när jag skulle köpa min första stol till vår äldsta dotter. Jag valde att inte google så mycket utan mer fråga personer som jag litade på och som misstänkte hade bra koll. Vi var faktiskt i en butik i Göteborg som var återförsäljare av just den stolen vi sedan köpte. Jag var nöjd med mitt köp och var övertygad om att just den stolen var säker för mitt barn. För det är ju så, att man litar på vad andra säger.

Just ordet litar på vad andra säger  är lite läskigt, vi litar på alla dessa personer och forum, men skiter i de verkliga testen. Test som helt oberoende av märket visar vilken stol som faktiskt är säkrast för ditt barn. Test ljuger inte, men det gör faktiskt vissa av dessa forum. Det är fel att säga att människor ljuger, men det handlar oftast om okunskap som faktiskt skapar fakta som inte ligger i grund med sanningen.

När vi besökte VTI i Linköping förra veckan fick vi extremt mycket information kring just test av bilbarnstolar. Nu var vi där i uppdrag av Besafe. Men personerna som utför dessa tester är en oberoende testgrupp som inte har något med Besafe att göra, Frågar du vilken stol som är bäst ger dem dig enbart testresultat, helt fri från värderingar. Under vistelsen i Linköping skulle två stolar testas, en framåtvänd kombistol som enbart finns på den internationella marknaden och en bakåtvänd stol som heter BeSafe iZi Kid x2 i-size. På plats var förutom vi, en stor grupp från övriga Europa. Tyvärr är det så att många vänder sina barn redan vid 1 års ålder, det är mer eller mindre bara vi i Sverige som har våra barn bakåtvända längre.

DSC00267 IMG_5150

Testerna som utfördes gick ut på att visa vad som hände vid en kollision i 50 km/h, vilken skillnad det är på att färdas framåt respektive bakåtvänt. Det genomförde ett såkallat plustest. Plustest är något man skall leta efter när man köper en stol då det innebär att stolen gått igenom väldigt hårda tester, detta för att bland annat skydda barnets nacke vid en eventuell krock.

DSC00272 DSC00291

DSC_0371

Bild lånad av emilys liv, här ser ni skillnaden på nacken vid en kollision med en framåt respektive bakåtvänd stol. Jag tycker grafen visar sitt tydliga språk. Ni kan även se på klippet nedan, lånad av Linda Blom.

Detta märke skall ni leta efter när ni köper en stol, detta märke innebär att stolen är plustestad. En plustestad stol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision.

 

VTI_PlusTest_25

Men det känns som att jag inte behöver skriva så mycket om att ha barnet bakåtvänt så länge det går. Det finns så bra stolar idag som både tar lite plats i bilen och som rymmer även större barn. Jag tänker aldrig slänga med några pekpinnar angående bakåtvända barn, däremot kommer jag sprida den kunskap som jag fått kring hur barn färdas säkert i bilen. För hur vi än vänder och vrider på myntet kommer bakåtvänt alltid att vara säkrast. Gnäll dödar inte, spyor dödar inte, men en bruten nacke kan vara livshotande. Vi i Sverige skall klappa oss på axeln, för vi är världsledande när det kommer till bakåtvända barn, så heja oss. Nu skall vi bara sprida detta budskap ut till våra grannländer.

13238900_1357214507638724_7055349424152691018_n

Slutligen vill jag presentera en fantastisk nyhet där BeSafes iZi Kid X2 i-Size kammade hem den ärofyllda placeringen som testvinnare (ålder 1-4 år) av det tyska ADAC och Stiftung Warentest. Stolarnas säkerhet bedöms på en skala 1,0 – 5,0 där 1,0 är det bästa möjliga resultatet. Detta resultat fick de reda på under tiden som vi var på VTI så när dagen var slut avslöjade det allt för oss. BeSafes iZi kid x2 i-size lyckades få bästa betyget med 1.1 som slutresultat, helt otroligt, speciellt med tanke på att det var 66 stolar som testades. Så välförtjänt med tanke på allt BeSafe lägger ned för att framställa så säkra stolar som möjligt. Sip + som jag skrivit om förut är senaste tillskottet i BeSafes säkerhet och skyddar upp till 20 % bättre vid en sidokollision. Sip + fungerar på alla BeSafes bakvända stolar och finns att köpa till för den som har en äldre modell.

img_2545_5745cfa89606ee4c9b2e53ac

Denna bild får avsluta detta något långa inlägg 🙂 vilket härligt gäng vi är <3 stort tack för denna gång !

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jennie

    Så vid vilken ålder kan man vända barnen? Jag går i tankarna att köpa en framåtvända stol. Min son är lika gammal som din stora.

    1. frureinhold

      Rekommendationerna är till 4 års ålder men ju längre desto bättre. Vi har nu köpt besafes framåtvända stol som är i min ögon säkrast. Den har extra krockskydd och andra detaljer som höjer säkerheten 🙂