Frureinhold

Hälsosam resa mot hälsa

Nu är det snart maj, vilket innebär att det snart är juni, juli och augusti. Just dessa tre månader är för många en riktig plåga, ni vet bikinin skall i regel på och man står där i provrummet eller hemma och ser på sin kropp med dömmande ögon. Jag har en önsketanke där man kastar alla speglar, raderar alla föreställningar om hur man skall se ut och istället lägger 200 % till den upplevda hälsan som kommer inifrån och ut. För hälsa är inget som sitter i skalet. Jag kan få kommentaren om jag lägger upp en bild i bikini att ”åh hur kan du vara så smal, bantar du, hur tränar du etc etc etc.” Jag har i mina gener en fördel när vi kommer till kropp och tydligen passar den in i den bikiniroll som många ser upp till. Man utstrålar för många sundhet för att man ser ut som jag gör. Jag blir faktiskt lite ledsen när jag tänker på det, för hälsa ligger inte i skalet utan hälsa betyder att vara frisk och att må bra inifrån och ut.

hälsa ligger inte i skalet utan hälsa betyder att vara frisk och att må bra inifrån och ut.

Jag vill skapa en sund syn på hur man faktiskt mår bra. Jag hörde ngt så himla bra på sanningspodden imorse, där pratade de om främst vikt. Kan vi inte en gång för alla slänga ut vågen genom rutan? En våg skapar så många gånger ångest, negativ energi och tillför i mina ögon mer negativa effekter på hälsan än positiva. Jag hade själv ätstörningar som tonåring och vägde mig mer eller mindre varje dag, efter varje måltid, mitt i natten etc. Vi har ingen våg hemma och kommer inte köpa hem det heller. Så ut med vågen är en del. Sen köp inte försmå kläder för att du skall träna för att sedan komma i dom. Köp kläder som passar nu och som också passar om du skulle minska i omfång, men köp inget som bara stirrar på dig och spär på det dåliga samvetet för att du inte kommer i dom. Under åren så ändras kroppen och även om du är sund och tränar kanske kläderna ändå inte passar, så släpp fokus på de där byxorna som passar för 10 år sedan, njut i ett par som passar nu 🙂

köp inget som bara stirrar på dig och spär på det dåliga samvetet

Men hur sjutton uppnår man hälsa och tillfredsställelse inifrån och ut? Om jag kunde det rätta svaret på det hade jag varit miljonär idag. Vi måste sluta beskylla alla andra för att vi själva inte mår  bra. Jag blev avföljd på instagram av en så kallad vän för att jag la mycket fokus på mitt utseende. Jag blev såklart ledsen att hon tog illa vid sig och mådde dåligt. Men samtidigt tänker jag att vi överallt pumpas med påstådda ideal, träningsformer och kostråd. Jag tror att vi först måste börja acceptera och lära känna oss själva och våra kroppar. Sen måste vi sluta banta, att banta är inte hållbart och ingen lösning på problemet. Jag vet att många inte hinner träna och jag skrev ett inlägg tidigare som ni kan läsa HÄR där jag lyfter just hälsoeffekten av att bara ta en promenad eller att aktivera sig ihop med sina barn.

Vi går mot ljusare tider och en halvtimma i parken kan räcka för er båda. Sen en väldigt viktig, men ack så svår bit är att skära ner på sockret. Nu tänker ni säkert, ah men då bantar man ju. Fast nej, det gör vi inte. Men den mängden socker som vi konsumerar just nu är så enormt. Jag skrev i inlägget som jag länkade innan att socker är som en drog, detta är det flera som tar upp och det går att likna samma beroendekänsla som för någon som tar amfetamin. Ni som dejtat en missbrukare vet nog hur det brukar låta, ’’jag skall bara ta en sista” ”det är detta och sen inget mer” and so on.

Återigen säger jag inte att ni inte skall ta en kaka till kaffet om ni verkligen vill det. Se till min mormor och morfar som åt elva kaffe varje dag tills de dog vid 90 års ålder. Men vad är och var skillnaden på mina 90 år gamla mor och farförälder? De rörde på sig precis hela tiden. De gör vi inte alls på samma sätt idag, vi sitter still, vi åker bil och vi sitter still hemma. Sen slutar det sällan med en litet kaka till elva kaffet, det blir oftast mycket mer. Nu drar jag det hårt, för vi har ju trots allt våra hemsysslor, men det har vi alltid haft och klassas tyvärr inte som träning. Hjärtat måste få arbeta, pumpa runt blodet och bli matad med sånt som kroppen mår bra av.

Det är ingen klyscha att ren mat är bra mat. Sida där ni kan läsa om ren mat hittar ni HÄR, eller om ni vill köpa en superbra bok kan jag tipsa om Annikas paleo bok 🙂

Men för att knyta ihop det. Sluta hetsa kring vikt, vikt är bara en siffra och kroppen förändras. Släng ut speglarna om de påverkar er, skönheten kommer alltid inifrån och det är också det som syns på utsidan. Det är inte alltid enkelt att se på sig själv och vara nöjd, men sluta upp med att jämföra er med andra. Hitta det som du älskar med din kropp, fokusera inte på att träna 7 dagar i veckan, men se om du inte kan hitta på ngt ihop med dina partner eller dina barn. Se möjligheterna och tänk på att skalet inte speglar en hälsosam person, hälsa innefattar både fysisk och psykisk balans <3

Hitta det som du älskar med din kropp, fokusera inte på att träna 7 dagar i veckan, men se om du inte kan hitta på ngt ihop med dina partner eller dina barn.

Jag kommer från och med nu inte att publicera några bikinibilder i spegeln, självklart lär det dyka upp ngn eller flera bilder på mig i sommar med bikini. Men inget mer poserande i spegeln för att visa upp en ny bikini 🙂 Från och med nu vill jag spegla och lyfta hälsa och hälsa är mer än bara en smal yta!

img_2769

Foto: Johanna Svanström!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.