Frureinhold

Riktigt förbannad

Nu får det vara bra,  jag brukar inte bli arg, det händer väldigt sällan och än mer sällan att jag sätter mig här och skriver när jag är sådär arg. Men nu får det vara nog. Ett återkommande diskussionsämne bland framförallt tjejer är utseende, välmående, träning, kost etc. Lägger jag upp en bild på träning eller nyttig lunch får jag en bråkdel av likes om jag jämför där jag lägger upp en bild med text ”because I’m worth it, I love my carbs” Jag tycker det är beklämmande att sockret har satt sig som en drog i så många hjärnor att kvinnor (lägger fokus på kvinnor i detta inlägg) inte ser faran i att hylla en osund livsstil. Socker är en drog, likt en kokain missbrukare har sockret en liknande abstinens effekt.

I love my carbs…

Jag menar inte att det är fel att ta en kaka till kaffet eller äta tårta när man fyller år, eller en godisbit till mellon. Men helt ärligt nu, jag blir så förbannad när kvinnor sitter, så fort någon peppar för en sund livsstil får hälsenorna kapade med en slö kniv. Jag är inte för att svälta sig själv, att banta, att hets träna. Men kan vi bena upp detta nu med att hets träna. Vi människor är gjorda för att röra på sig, vi är byggda för att ha en fysisk livsstil med allt vad det innebär. Vi är inte gjorda för att svulla kakor och godis varje dag, vi är inte gjorda för att sitta still 8-9 h per dag, våra kroppar mår INTE bra av att sitta still och med en osund livsstil.

vi är inte gjorda för att svulla kakor..

men vad är då en osund livsstil? Basic är att vi rör på oss alldeles för lite, ha som tum regel att få upp pulsen minst 30 min per dag, ät en varierad kost, med BRA råvaror. Man behöver inte gå på någon diet, utan med rätt kost och rätt träning mår kroppen bra. Sen absolut, vill man bygga muskler kan man behöva ta hjälp av en kostrådgivare för att uppnå de resultat man önskar. Men helt Basic nu, skär ner på sockret, ät mer ekologisk frukt och grönt, välj fair trade och RÖR PÅ ER!

Sen till det som grundar hela detta inlägg, kan vi inte sluta hacka på dom som faktiskt motiverar andra till att få en sundare livsstil? kan vi inte arbeta emot sockret som förstör våra kroppar och hjärnor? Idag på nyhetsmorgon pratade dom om cancer. Att inom 30 år kommer var 3:de svensk ha cancer. Stor anledning till ökningen är den osunda livsstil som vi svenskar har. Vi blir allt mer överviktiga, hjärt och kärlsjukdomarna ökar och bollen är i rullning. Notera att cancer inte enbart skapas kring val av livsstil, det är också genetiskt.

Vi blir allt mer överviktiga, hjärt och kärlsjukdomarna ökar och bollen är i rullning.

Jag hyllar alla i detta inlägg som väljer att motivera andra till en sund livsstil, jag hyllar er som tar ert ansvar gentemot era barn att motivera dom till fysisk aktivitet. Jag hyllar också de kvinnor som vågar stå upp mot idiotin att kritisera andra kvinnor, skärpning till er andra !

We women have to stick together!

Mycket text och kanske inte alls rätt tid när jag är så irriterad, men hoppas att budskapet kom fram !

img_0023

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra

    Du skriver vi ska inte kritisera andra men vad gör du nu? Ser att ytligare en har märkt detsamma, svaret hon fick, att hon tar illa vid sig.

    Jag tränar 5 dagar i veckan, äter skit nyttigt, ( behöver min fysik i mitt arbete). Men detta inlägg var bara otroligt klumpigt. Du kunde ha fått fram vad du ville på ett så mycket bättre sätt!

  2. Susanne

    Vi lever i en otroligt snedvriden och onödigt stressig värld idag. Vi matas av bilder på
    vältrande kroppar, nybyggda hus, inredning, smink, senaste modet både på vuxna och barn, nyttiga middagar (sallad, fruktfat) m.m..
    Alla vill leva ett perfekt liv och alla tror att bilderna vi ser varje dag är det vi ska sträva efter för att bli lyckliga men det är FEL!
    Vi måste sluta att jämföra oss med det falska (och perfekta) livet som tex instagram visar!
    Det är först när vi lyckats med det som vi kommer kunna slappna av och njuta av livet! Då kommer all prestationsångest försvinna och vi kommer få mer ork att lägga på oss själva!
    Den onda cirkeln kommer att försvinna och helt plötsligt kommer vi orka ta den där promenaden för att VI mår bra av det och inte för att alla instagramkompisar minsann orkade med den där promenaden!
    Logga ut från instagram och sluta läs om alls perfekta liv och skapa istället ditt egna liv, perfekt för just dig!

  3. Petra F

    Jättebra skrivet Jennifer!
    Jag håller med dig fullständigt, det är ju en ren investering i sig själv vad kan vara bättre?! Tycker det är så trist att det alltid ska vara någon som ska tjafsa när det faktiskt är något sunt och bra det handlar om. Om en del människor inte anser sig ha tid eller vara värda att ta hand om sig själv på ett så basic sätt, som att avstå socket och röra på sig 30 minuter/dag så får dom tycka det. Men inte sjutton kan det ge dem rätten att kritisera oss som faktiskt försöker att leva efter det mottot? Som du så klokt säjer, handlar det faktiskt inte om att träna utan att röra på sig, det är stor skillnad! Personligen tycker jag inte att det är att ”unna sig” om jag kalasar på onyttiga saker på fikarasten varje dag, snarare tvärt om… Jag gör mig själv en otjänst som bara kommer att få mig att må sämre i långa loppet. Att ”unna sig” är faktiskt att tänka sig för lite vad man äter och hur det påverkar hälsan samt att försöka vara aktiv.
    Allt gott till dig Jennifer, kram!

  4. Joi

    Håller med dig. Vi käkar bara eko tänker på vad o när vi stoppar i oss och är noga med sockret. Jag har varit godis efterrätts och glassfri sedan första januari och får faktiskt försvara detta. Hur fan tänker man då?
    Jag har alltid varor smal och även fast jag nu gått upp kilon och gärna vill gå ned dem för min egen skull får jag bara höra ”ingen gillar en benget” eller att jag absolut inte ska gå ned mer.
    Men vad fan. Jag har ju inte ens börjat.
    Är så förbannat trött på att behöva försvara en sund livsstil och varför vi inte vill överösa våra barn med socker.
    Vad sjutton vi är ju bara snälla.
    Kram

  5. Sarah

    Du skriver att man ska hylla de som inte kritiserar andra kvinnor. Min fråga är, vad är det du gör här? Du kritiserar de kvinnor som tar en chokladboll till kaffet på eftermiddagen eller en plopp efter maten. Du kritiserar även de som inte kan röra på sig 30 minuter VARJE DAG. Jag har på riktigt inte 30 minuter över varje dag. Jag har inte råd att ta in städhjälp, så det måste jag göra själv, jag behöver även laga mat, tvätta och andra vardagssysslor. Jag jobbar heltid, dock bara ett barn som jag leker med varje dag. Jag sitter typ aldrig still. Men inte har jag 30 minuter över för att ut och röra på mig (få upp flåset). Och nej, jag sitter extremt sällan på soffan o hänger.
    Men jag hållet med dig, sockret är en drog och man ska absolut inte hacka på de som uppmuntrar andra till en hälsosam livsstil, det är kanon och du gör ett bra jobb med det. Men jag tycker faktiskt att du kritisera mig i ditt blogginlägg.

    1. frureinhold

      Hej, super tråkigt att du tar illa vid dig. Men tycker spontant att du rör på dig 30 min per dag via alla sysslor. Det handlar inte om gym 30 min. Sen som ett tips kan du ta med barnet ut på en tur, då får ni båda frisk luft och fysisk aktivitet. Du måste förstå att det är skillnad på fysisk aktivitet och träning. Som hälsovetare har jag läst flera studier som visar på att vi människor måste röra på oss minst 30 min per dag för att ha en god livsstil och för att våra kroppar skall må bra. Jag är medveten om att det vissa dagar inte är genomförbart, man kan vara sjuk etc etc. Men jag skriver tumregel, inget annat.

      Det är beklämmande med kommentarer som denna och en innan där ni tar det som att jag kritiserar er. När jag egentligen bara publicerar fakta. Självklart kan man ta en bulle till kaffet, precis som jag skriver. Men problemet kring att vi svenskar rör på oss alldeles för lite är inte bra.

      Sen tänker jag att denna kommentar kanske tog 10 min att svara på pch att läsa mitt inlägg tog säkert omkring 10 min, där är vi uppe i 20 min som man i praktiken hade kunnat köra ett pass hemma. Eller en promenad ute 🙂

      Hoppas du får en fin kväll 🙂 kram

      1. Sarah

        Fast nu var det så att jag hade en kvarts rast på jobbet så då hade jag ändå inte kunnat träna. (men jag misstänkte att du skulle påpeka det). Och nu sitter jag i bilen på väg hem (nej jag kör inte). Fast du skriver i ditt inlägg att du tycker att man ska få upp flåset i 30 minuter och det får inte jag i allafall när jag städar osv. ”Basic är att vi rör på oss alldeles för lite, ha som tum regel att få upp pulsen minst 30 min per dag”.
        Vi är ute flera timmar de dagar jag är ledig, men när man börjar jobba kl 9, har ca 40 minuter till jobbet (inkl ombyte), slutar 18 och sen 40 minuter hem så ska man vara glad att man över huvud taget hinner med allt man borde.
        Jag tycker att du är en förebild så det är inte så att jag vill vara elak på något vis utan jag vill bara påpeka att ditt inlägg kan tolkas som kritik mot oss som tar en bulle eller chokladbit till kaffet, varje dag.

        Tack för en bra blogg och intressanta ämnen.

        1. frureinhold

          Jag förstår precis och jag vill inte alls ge dig ngt dåligt samvete <3 tror också att du rör på dig tillräckligt. Det jag helst ville få fram med mitt inlägg var att vi måste sluta hacka på dem som faktiskt pushar för en sund livsstil. Sen vill jag absolut inte slänga med pekpinnar och få andra att må dåligt, tvärt om 🙂

          Tack för att du tog dig tid att skriva :kr

          Kram

  6. Anna

    Hej! Jag tillhör kategorin ”aldrig kommenterat”, jag brukar sitta hemma och tycka för mig själv, men jag blir faktiskt provocerad när jag läser en del av din text. Jag köper det mesta, att man ska göra goda val i kosten och att man behöver röra på sig, men när du skriver citat ”ha som tum regel att få upp pulsen minst 30 min per dag, ” blir jag irriterad. Jag tränar 3-4 dagar i veckan och det är absolut max vad jag kan hinna med på min vecka. Är jag då en sämre människa för att jag inte får upp pulsen varje dag? Det är sådana kommentarer som skapar prestationsångest hos många, och som gör att många flickor/kvinnor idag tränar sig sjuka! Om man använder sitt sunda förnuft och äter och rör på sig i normala mängder så mår man bra och slipper fetma, hjärt/kärlsjukdomar och ångestrelaterade sjukdomar!

    1. frureinhold

      Hej. Tråkigt att du känner så. Men 30 minuter kommer inte vara den bidragande faktorn till att unga tränar ihjäl sig. 30 minuter tillhör en vanlig människas grundfysik, det handlar inte om gymmet 30 minuter varje dag. Utan en rask promenad, cykla etc. Jag är utbildad hälsovetare och detta är något som alla hälsoprofilen oavsett kategori skulle anse som normalt. Det är superbra att du tränar 3-4 gånger i veckan, inget snack om de. Men detta handlade alltså inte om träning utan om att faktiskt röra på sig. Jag vill ändå tro att alla har 30 minuter över i slutet av dagen, eller i början.

      När det kommer till barn och unga tror jag inte att detta inlägg kommer skapa ångest eller träningshets 🙂

      Ha en fin kväll !

  7. Petra P

    Jag kan inte annat än att hålla med dig! Vet inte hur många gånger varje vecka som jag får försvara mig för människor i min omgivning men även kommentarer på bloggen eller Instagram. Jag är tydligen för hetsig och hetsar till en för strikt livsstil eftersom jag vill gå ner i vikt. När jag i januari sa hej då till sockret och onödiga kalorier så var jag en dålig förebild för Selma. Jag väljer bort sockret och rör på mig för min skull men också för Selmas skull. Jag hade aldrig hamnat i den här sitsen om mina föräldrar hade haft ett bättre syn på mat och socker och lärt mig att röra på mig och lärt mig uppskatta bra mat som min kropp behövde. Bra inlägg Jennifer! <3