Frureinhold

Lotteriinspektionen

Vad är det egentligen som gäller när det kommer till tävlingar på exempelvis instagram och Facebook? Det är så många som bryter mot lotterilagen och även jag har gjort tabben och brutit mot denna. Därför tänkte jag lägga upp en snabb info om vad som gäller för det kan svida ordentligt om lotteriinspektionen gör en granskning.

Om utgången i arrangemanget avgörs av någons prestation till exempel en bedömning av någons förslag till en slogan eller att deltagaren kan svaret på fler kunskapsfrågor än andra som deltar, är det normalt sett inte fråga om ett lotteri. Prestationsmomentet får dock inte vara för enkelt för då kan det fortfarande anses vara ett lotteri, en helhetsbedömning av arrangemanget måste alltid göras. Det får alltså inte endast vara gilla och tagga en vän, det anses som för enkelt och bryter mot lotterilagen. 

Ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp, är ingen tävling utan räknas som ett lotteri och kräver tillstånd. Tillstånd kan inte ges till privatpersoner eller företag.(källa)

LotteriinspektionenSå tänk på det innan ni anordnar en tävling. Jag vet att både stora och små konton bryter mot reglerna och jag hoppas att detta kan bli en lite wake up call 🙂 att tagga 3 vänner enbart är ingen motprestation 🙂 att bryta mot dessa Regler kan innebära böter och fängelse upp till 6 månader, så verkligen en anledning att tänka sig för och onödig prick i belastningsregistret. 

Checklista vid tävling

  1. Alltid ha en motprestation 
  2. Alltid säga tävling och inte utlottning 
  3. Ange sluttid och vart vinnaren presenteras 
  4. Värde på priset
  5. Eventuell vinst skatt

Är man osäker så googla 🙂 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. PIXIEPATRULLEN - åsiktmaskin & mamma med NPF

    Bra sammanfattning!
    Det många även missar är att tydligt markera om och när det är samarbeten i alla former.
    Då pratar vi om allt ifrån Forever på Instagram till ”goodiebags” från mässor.
    Allt detta är reklam och man biter sig själv i baken om man inte är noga!
    Att jag mfl kritiserat ”VIP & KÖPTA ÅSIKTER” i min blogg gör mig garanterat inte poppis i många sammanhang MEN det kan jag leva med. Det här handlar om svensk lag och jag tycker det vore hemskt tråkigt om någon råkar illa ut pga slarv…

  2. Oslofru

    Tack för detta inlägget! Det här är ju superviktigt för oss bloggare att veta! Nu ska jag verkligen tänka på hur jag hanterar mina tävlingar i framtiden 🙂 Tack för info! Kramar

  3. N

    Fast nu måste jag få protestera lite ( och hoppas att du inte tar bort kommentaren)
    Jag tycker du har gjort så ganska många ggr, sedan när du ordnar olika bloggevents så har du svårt att lyfta fram , för dig ”nya” bloggare. Ta bara eventet på Kungsmässan nu i mars. De som fick förmånen att få komma är sådana som alltid är med när det ordnas bloggevents i Göteborgstrakten.
    Är det inte mer spännande för er arrangörer om helt andra bloggare får chans att komma med.
    Jag tycker det var synd och trist att du la ut en blänkare om detta event och att man skulle maila dig vid intresse… Ändå valde du såna som ”alltid” får gå.
    Hade det inte varit bättre om du bjudit in enbart de bloggerskorna och inte skylta med det i bloggen?
    Som det var nu så var det många som fick falska förhoppningar om att kanske få bli den dör utvalda bloggerskan som skulle få gå på event, men nä, så blev det inte.
    Tycker ni större bloggare borde ta ett ansvar i ett inkludera fler i bloggvärlden.
    Med vänlig hälsning,
    N

    1. frureinhold

      Maila mig din blogg och hur många följare läsare du har, tyvärr är det avgörande då företag inte ser en vinning att synas i bloggar med för lite statistik. Att det då blir samma bloggare eller till viss del samma är för att de uppfyller de krav som faktiskt krävs. Man måste inte ha STOR blogg, men att vara aktiv och ha åtminstone ett par hundra i veckan är minimum, annars är man välkommen att komma på vanliga butiksevent för kunder. Men du måste se skillnaden när det kommer till blogg och blogg. men sänd över din statstik så skall jag se varför just du inte blev vald denna gång.

      kram J

    1. frureinhold

      Tävling får du ha utan tillstånd 🙂 men lotteri är annorlunda 🙂 du måste kunna utskilja svaren i de som är med och tävlar 🙂 kram