Frureinhold

sponsrad video telenor

82 procent av alla föräldrar uppger att de har stor eller mycket stor koll på vad barnen gör på nätet. Men en jämförelse med barnens verkliga användande visar en annan bild. Många föräldrar har till exempel låg kunskap om flera av de populäraste sociala nätverken bland unga. Många vet inte ens att deras barn använder dem. Det visar Telenors undersökning med över 1 000 föräldrar. Bara var tredje förälder känner till exempel till Kik, endast var tionde vet vad Ask.fm är och inte ens fyra av tio känner till Snapchat. Detta skrämmer mig och det är ännu mer skrämmande att föräldrar inte har större koll på sina barn.

Jämförelser med undersökningar* med barn indikerar dessutom att fler barn än vad föräldrarna känner till är utsatta för till exempel kränkande kommentarer, nätmobbning och kommer i kontakt med olämpligt material som våld och porr på nätet. Fyra av tio föräldrar pratar aldrig eller sällan med barnen om deras liv online, hälften ser inget behov. När de har frågor om barns vanor online vänder sig tre av fyra till andra föräldrar. Bara en av fyra vet var de kan vända sig för information eller stöd kring barns internetanvändning.

Som en del av sitt långsiktiga arbete med trygghet på nätet som pågått sedan 2004 lanserar Telenor Sverige nu därför #Nätprat, Jag har skrivit om det förut och det är till för att främja samtalet om nätet mellan barn och vuxna. Tillsammans med organisationen Surfa Lugnt har Telenor bland annat tagit fram en praktisk nätpratsguide. Heja telenor och uppmaning till alla föräldrar, intressera er av era barn och häng med i utvecklingen 🙂

//detta är ett sponsrat inlägg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.