Frureinhold

Liseberg den nya fritidsgården

– Det är nya attraktionen Helix som lockat många ungdomar.

Anders Fridehäll är säkerhetschef på Liseberg. Denna eftermiddag promenerar han genom parken, hejar på gäster och är synlig om någon av de tusentals besökarna skulle behöva hjälp.

Med det ökade antalet gäster i allmänhet, och ungdomar i synnerhet, har också den lilla andel besökare som missköter sig ökat, berättar han. En del ungdomar har under våren blivit av med sina åkpass, ofta genom att någon stått vid utgången och bett gäster på väg ut om deras åkband. Men det händer också att de hotat med våld.

– Detta har vi arbetat med under våren. Vi märkte att anmälningarna blev fler och genomförde då tätare kontroller under 20 dagar. Vi fann 150 personer som hade på sig hoptejpade åkpass och har hittills kontaktat föräldrar till 60 av dem, säger Anders Fridehäll.

15-årige Albin Jangeborg som tar igen sig i trappan nedanför Atmosphere är en av dem som fått sitt åkband stulet från armen. Det var på Gröna Lund i Stockholm, men tillvägagångssättet liknar det som Anders Fridehäll beskrivit förekommer även på Liseberg.

– En kille i 20-årsåldern kom och krävde att få mitt åkband. Han var otrevlig, drog fram en sax och klippte av det innan jag hann reagera. Jag blev chockad och tyckte att det var otäckt, säger han.

I år har Albin guldpass på Liseberg. Det kostar 1 500 kronor och då ingår åkpass varje dag under säsongen.

12-åriga Bella Josefsson Sammeli och hennes kompis Caroline Höglund har också guldpass och hänger ofta på Liseberg.

– Jag är här typ två, tre dagar i veckan. Det är kul att träffa kompisar och Liseberg ligger i mitten av där alla vänner bor, säger Caroline.

Ibland träffar de också nya kompisar i parken. Båda tror att det är lättare för deras föräldrar att låta dem gå själva på Liseberg, än att till exempel låta dem gå själva i stan.

– Fast de vill att vi tänker oss för. Mamma har sagt att en person blev ivägdragen av en man här förra sommaren och vi vet att vi ska hålla oss där det finns folk, säger Bella.

Hon och Caroline får heller inte vara kvar tills parken stänger.

– Speciellt inte på fredagar, då är föräldrarna rädda att det ska vara ungdomar här som festar.

Men enligt Anders Fridehäll, säkerhetschefen, är det inte främst ungdomarna som festar i parken. Restaurangerna som serverar alkohol har 21-årsgräns.

– Vi har i princip inga problem alls med ungdomsfylla. De som blir för berusade är nästan uteslutande vuxna.

Fakta: Året på Liseberg

Liseberg har omkring 2,8 miljoner besökare årligen. I år har hittills 700 000 gäster varit i parken. En genomsnittlig dag har den ungefär 10–15 000 gäster. Liseberg har 380 årsanställda och cirka 2 000 säsongsanställda. Säkerhetsbemanningen består av ordningsvakter och parkvärdar. Vakterna får utbildning och ett förordnande av polismyndigheten vilket ger dem befogenheter att avhysa alltför berusade gäster och andra som inte sköter sig. Parkvärdarna utbildas internt på Liseberg.

20140628-175419-64459237.jpg
länk

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.