Recept= Ris à la Malta med citron och blåbärssoppa
Jag vill slå ett slag för ris à la Malta. En perfekt dessert eller alternativ till diverse helfabrikat av rismellanmål som finns på marknaden. När jag gör min variant värmer jag på mjölken i micron och låter gröten gå klart långsamt. På så vis bränner jag aldrig gröten. Mycket behändigt. Om vi ska ha gröten till lunchen, så gör jag klart allt vid frukosten och låter sedan gröten få stå och svälla i lugn och ro fram till lunch. Mycket behändigt. Denna variant av Ris à la Malta är fastare i konsistensen än vad många är vana vid. Men jag, och många med mig, upplever att det är godare så. Det blir inte lika grötigt….
Ris à la Malta med citron och Blåbärssoppa
10 små portioner
2dl grötris
2msk smör
1msk smaklös olja
4dl vatten
1 nypa salt
1msk agavesirap (Jag använder Rene Voltairs då den är godast enligt mig)
1st kanelstång
1/2 vaniljstång
7dl mjölk
Rivet skal av 1 citron
1dl vispgrädde
Saften av 1/2 citron Skivor av 1/2 citron till garnityr
5dl Blåbärssoppa (jag köper denna (om jag inte kokar egen), för den är inte så söt)
- Stek riset i smör och olja i en kastrull, tills riset är glansigt och nästan genomskinligt. Tillsätt sedan vatten, salt, agavesirap, kanelstång, vaniljstången (frön + stång) och låt vattnet koka in i riset (cirka 10min)
- Koka upp mjölken (i en kanna i micron).
- När vattnet kokat in i riset tillsätt den varma mjölken och lät det hela koka upp hastigt under omrörning. Stäng sedan av plattan och låt gröten vara. Riset kommer nu att svälla, men det kommer att ta en timme eller två. Fördelen är att gröten inte kommer att brännas vid. (om du har lite bråttom så skud gröten på låg värme, då är den klar på 30min. Var dock noga med att röra om lite di och då så den inte bränner fast)
- Gröten är klar när den är fast i konsistensen.
- Vispa grädde och riv skalet av citronen.
- När gröten svalnat blada i citron och grädde
- Blanda blåbärssoppa och citronsaft i en fin kanna.
- Servera ris ala malta i små skålar, garneta med en citronskiva och pudra lite vaniljpulver över. Låt gästerna själva fylla på med blåbärssoppan i skålarna.