I dag på eftermiddagen så bakade jag och lillebror äppelsockerkaka som vi åt efter middagen nu i kväll. Stina åt två stora bitar och sa ”mmm..”. efter varje tugga så jag antar att den fick godkänt! Pappan i huset jobbar sent den här veckan så han får smaka är han kommer hem istället. 🙂
Äppelsockerkaka
Du behöver:
2-3 äpplen
2 ägg
2 dl strösocker
50 gram smör
3 dl vetemjöl (180 g)
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
2 tsk kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena, lägg klyftorna i en liten plastpåse och häll i 1/2 dl av sockret och 2 tsk kanel. Blås in lite luft i påsen, tillslut och skaka tills alla klytor täckts av kanel och sockerblandingen.
3. Smörj och bröa en sockerkaksform (ca 1 1/2 liters). Vispa ägg och resten av sockret pösigt.
4. Smält smöret. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner det avsvalnade smöret, vattnet och mjölblandingen i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
5. Häll smeten i den smorda formen och grädda i ca 45 minuter. Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den. Låt kakan svalna något utan form så att lite av ångan försvinner, annars kan kakan lätt bli lite fuktig.