Familjen Annorlunda

Är folk lata eller bara allmänt likgiltiga?

Jag var och handlade på CityGross häromdagen. Nästan framme vid kassorna, så hade någon ställt ifrån sig en liter grädde bland pocketböckerna?

Vafan?

Vad är det för fel på folk som inte orkar gå tillbaka med varor man kommer på att man inte vill ha?

Exakt hur jobbigt kan det vara? Har man ork nog att ta sig till butiken så har man nog ork att gå den lilla extra vändan tillbaka om man kommer på att man inte vill ha en vara., Annars får man väl tänka till innan.

”Är huvudet dumt får kroppen lida” ett favorit-ordspråk som jag själv ofta får användning för;)

Och om man absolut inte orkar – lämna den till kassörskan då. Så de kan återbörda den till sin rätta plats. Att ställa en liter grädde bland böckerna är ju samma sak som att stjäla den. Den går ju inte att sälja. Inkomstförlust kanske inte är samma som stöld förvisso, men typ. Eller kanske klassas det mer som skadegörelse? Alla vet ju att grädde är kylvara, och att då ställa den nån annanstans är ju ett medvetet val, Man förstör den, fullt medveten om vad man gör.

Samma med prickig korven som ligger bland brödet, eller den grillade kycklingen nån lagt ovanpå frysdiskarnas lock.

Läste om att en hel pall med mjölförpackningar fick kastas eftersom nån stjärna lagt ett paket smör ovanpå. Smöret smälte och mjölet förstördes.

Så jäkla skabbigt beteende.

 

Varor man inte vill ha, går man tillbaka med. PUNKT.

 

Kossan som gav den här grädden… Hon ska ha mat, vatten och omvårdnad. Den ska mjölkas, sen ska mjölken forslas till mejerierna i tankbilar, som släpper ut avgaser.  Mejeriet förädlar mjölken till grädde, som sen ska köras till butiker. Mjölken måste hållas kyld hela vägen från kossa till konsument.

Och så ställer nån dumidiot förpackningen med grädde på en hylla bland pocketböckerna, för att man inte orkade gå tillbaka med den…

Vilket slöseri! På allt. Miljö, kossa, människor, arbete.  Och detta var ”bara” grädde, det handlar ju om allt möjligt som förstörs.

 

 

När jag handlar så kör jag samma runda varje gång, eftersom jag hittar och min mentala minneslista är upplagd efter hur affären ser ut. I princip VARJE gång, så kan jag konstatera att det står varor på fel ställen.

Och till det så kommer allt skräp som folk ställer ifrån sig. En halvtom pappersmugg med kaffe bland konserverna kanske? Eller små provsmaks-tallrikar, bananskal, colaburkar, använda pappersnäsdukar eller varför inte pappret från en McD-burgare? Eller alla dessa gamla snusprillor??

Äckligt.

Det är ju samma visa även utomhus, folk kastar skräp precis där de går och står. Själv går jag runt med fickorna fulla av tuggummipapper, plasten från sugröret till Mer-drycker, glasspinnar och diverse annat. Tills jag hittar en papperskorg. Det verkar jag vara rätt ensam om.

Vad fan hände med Håll Sverige rent?

 

Varför gör folk så här? Hur svårt kan det vara att ta reda på sitt eget skräp? Att inte bara lägga det i närmsta hylla eller droppa det på marken. För mig är det ett så otänkbart beteende att jag omöjligen kan fatta hur andra gör det. Skräp slänger man i därför avsedd behållare. Man tar reda på sitt eget.

 

Vad kan man anse sig ha för ursäkter för att kasta skräp och ställa ifrån sig varor precis där man är?

Vem gör så? Varför?

Vem ska ta reda på det tycker man? Anser man att det är butikspersonalens göra att kasta mitt gamla halvdruckna kaffe? Eller tror man att det försvinner av sig själv? Tror man att pappret man kastar på marken blir ett träd igen i morgon? Eller att den där Någon Annan kan plocka upp?

Nä fy farao vad jag tycker illa om folk som gör så här.

Det handlar om vår miljö.

Det handlar om respekt för miljön och för andra människor. Ingen vill ta reda på ditt skräp, kasta det själv!

Ingen vill heller köpa in varor som du sen ställer på fel ställe i butiken för att du inte orkar gå tillbaka med det.

 

 

Det finns folk till allt.

Men det är dags att skärpa sig nu, tycker jag.

Ärligt nu – gör ni så här? Eller är ni som jag vandrande sopkorgar med fickorna full av skräp;)?

Låt höra nu:)

 

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tess W

    Har precis arbetstränat på en matvaruaffär. Hittade allt möjligt i hyllorna för hårvård och kroppshygien där jag var. Halväten banan, en halv vattenmelon och en senapssill burk! Hittade också tomma förpackningar och förpackningar som det saknades någon eller några saker i. Så tråkigt! Stora kramar Tess W

  2. Hanne

    Att det ibland är skräpigt utomhus känner jag även igen mig i där jag bor. Supertråkigt! Men problemet med varor på fel ställen i butiken och kvarlämnat skräp inomhus verkar inte vara något problem där jag handlar – det är ju verkligen sjukt märkligt beteende. Håller verkligen med om att folk får skärpa sig! Jag tycker iochförsig att det borde gälla miljömedvetenhet i allmänhet – sluta med onödiga bilresor och flygresor, onödig shopping och så vidare. Ju vänligare och mer hållbart man lever ju lyckligare blir man.

  3. Josefine

    Jag stoppar allt i mina fickor eller i väskan. Värst är nog min arbetsjacka. Eftersom jag är Förskollärare så har jag en ficka för rena näsdukar och en för använda. Vore ju trevligt om man kom ihåg att tömma den efter varje dag ? men men. Vi har iallafall en skräpplockarvecka varje år i samband med håll Sverige rent och påtalar för barnen att inte slänga. Vi har faktiskt även en soptunna ute som barnen kan slänga det de hittar som blåser in på gården?

  4. Lotta

    Jaaa… herre jädrar…. hur många gånger har man inte tänkt fula tankar om skräp!!!! Jobbar som yrkeschaufför och kör allt så som beställnings- / linje-trafik och skola. Blir så himla besviken och less på allt grisande som förekommer på bussarna detta trots att jag hänger upp skräppåsar på varje stolsrad så går det inte att slänga skräpet där… konstigt!!
    Körde en skolklass inkl lärare och döm av min förvåning när jag hittar en mosig banan nedtryckt mellan väggen och stolen på den raden som läraren hade suttit. Kan inte en lärare sköta sig så hur sjutton ska då ungarna veta hur man ska göra. Blev en del jobb att ta rätt på den bananen. Det är ju trångt att komma åt.
    Det är många säckar med skräp o kladd som jag burit ur bussarna efter avslutad körning för att sen tvätta o dammsuga så det är klart för nästa körning. Älskar mitt jobb men kommer aldrig förstå varför det ska vara så himla svårt att ta rätt på sitt eget skräp/skit!!

  5. MB

    Jag har alltid fickor och väska fulla med skräp som jag slänger i papperskorg eller hemma i soporna
    Jag och min sambo har mer eller mindre blivit nån sorts ”affärspoliser” och springer runt och ställer tillbaka saker andra ställt omkring i butiken.
    Men ALLT som står där det inte ska behöver INTE bero på att nån ställt det på fel plats bara för att man ångrat sig. Det KAN ju komma sig av att man ställer ifrån sig nåt för man vill titta på annat, sen glömmer man det och kommer ihåg först när man kommit hem att fan nu glömde jag grädden ( eller vad det kan va)
    Men efter att ha närstående som jobbar i butik så vet man hur mycket folk stökar ner. Precis som du skriver. Men det är väl ungefär som nät 08-orna är uppåt landet på sportlov och grisar ner å det grövsta på toaletter och skötrum längs vägen. De tycker nån annan kan ta reda på skiten efter dem!
    Skämmes människor !

  6. maria

    Jag har alltid skräp i fickorna, hittar jag ingen papperskorg så får det följa med hem för att kastas
    En annan sak, varför låter folk hundskit ligga överallt, så man trampar i det, också väldigt respektlöst, har man hund kan man banne mig köpa påsar, kostar inte många kronor o sen plockar man upp
    Jag har tre hundar, två riktigt stora o en liten, plockar alltid upp efter dem, bor väldigt många hundar här men väldigt få plockar upp efter sin hund
    Mariai Skåne

  7. Gunilla Holmberg

    Härlig start på morgonen då jag för första gången hittat fram till din blogg! Blev full i skratt med tanke på att jag blir lika irriterad.som du av alla som dräller sitt skräp överallt! Älskade inlägget om kossan! Hälsningar från en annan vandrande papperskorg

  8. Sandra

    Som hundägare har jag oftast en bajspåse i någon ficka som använda till skräp bär jag är ute och far runt. Även en rulle i bilen som kan utnyttjas vid behov.

  9. M

    Jag verkar bli först ut med att erkänna viss lathet :P Jag kan fuska med att ställa tillbaka tex godis i godishyllan om det finns på många olika platser och jag verkligen är lat/stressad. Men skulle ALDRIG ställa kyl/frysvaror på annan plats än avsett. Godiset blir inte förstört medans kyl-/frysvaror garanterat blir det. Har faktiskt arbetat en del i butik och gått runt och städat undan ”Ufon” som iaf den affären kallade dessa varor. Är även jag en vandrande sopkorg. Tur man har småbarn så man oftast har något form av papper/våtservett med sig att lägga storasyskons ex tuggummin i :P

  10. Jenny

    Ja man blir ju faktiskt lite ledsen och framförallt trött på respektlösa människor. Här där jag bor (typ ute i skogen) ser jag jämt skräp i dikena när jag tar min dagliga promenad. Det är främst godispapper och skräp från mcdonalds. Tomma cigarettpaket. Vid flera tillfällen har jag även sett sopsäckar fulla med skräp i diket. Tomma läskburkar finns också väldigt ofta. Min hund skar sig i nosen på en trasig glasflaska för några år sedan när hon nosade runt. Hur tusan tänker folk?

  11. M

    Du som skrev att det kunde t ex vara ambulanspersonal som fick larm o släppte allt !
    Tror nog att dom skulle säga till o lämna det i kassan,dom måste ju i alla fall ut den vägen !!

    Kram till dig Carola !

  12. Annika

    You go girl! Bra!!!! Jag fattar inte heller och jag slänger ALDRIG något på marken utan samlar i fickorna och slänger där det ska vara. Jag röker och slänger ICKE fimpar på marken – bryts ner efter typ 100 (???) år eller vad det nu var. Oavsett vad -spelar ingen roll – man slänger där det ska vara eller åtminstone i en papperskorg. Och att missköta sig i en affär – shame on you!!!! Usch! Tänk vad lätt det skulle vara om alla gjorde ”lite rätt” – tänk vad miljön skulle bli bättre.
    Kram!

  13. Lotta

    Hemskt att folk beter sig så här dom borde få prova att jobba i affär så kanske går upp ett ljus för dom

  14. Malin

    Sen KAN det vara så att det tex är ambulanspersonal som är inne för att handla lite lunch och de får ett larm så de släpper allt för att rusa. Det är antagligen inte så. Men det KAN vara.
    Det finns absolut latmaskar, överallt, men man ska nog inte döma för snabbt alla gånger.

    1. familjenannorlunda

      Klart att det ibland finns folk som måste släppa allt och dra, MEN tex utryckningspersonal tänker jag hojtar nåt i kassan och kastar dit det de handlat. Inte bara ställer det i en gång och drar. Jag vill tro det iaf :)

  15. Lotta

    Hemskt att folk beter sig så här dom borde få prova att jobba i affär så kanske går upp ett ljus bra blogg

  16. Helena

    I jackfickor, handväska och facket på insidan av bilens förardörr samlas dverse skräp för vidare transport till sophanteringen hemma. Jag tror att egoism är huvudorsaken till att många lämnar skräp lite här och där, ute i naturen, i butiker och på andra gemensamma ytor. Personen i fråga ska ju inte vara kvar där skräpet landar….. jag tror inte att de lägger ut snusen på golvet i sitt eget hem. Eller så har en stor andel av befolkningen ingen förmåga att förstå sambandet mellan handlingar och konsekvenser, dvs vi har många vuxna tvååringar där ute…..

  17. niobarnsmamman

    Först och främst förstår jag inte varför man tar en vara om man inte tänkt handla den. Man borde väl kunna bestämma hur man vill ha det när man handlar men OM man är i en sådan situation att man hamnar att lägga bort en vara så självklart ska den tillbaka på rätt plats. Minimum är att kylvaror läggs i kyl, frysvaror i frys och torrvaror bland torrvaror även om det blir en hylla fel. Sen ser jag även rött åt att folk slänger skräp omkring sig. Hur ska man kunna lära sina barn att värna om naturen när vuxna gör så?

  18. Therese

    Jag brukar ställa tillbaka om jag ändrar mig.
    Men häromdagen var jag i mataffären med mina två huliganer. Dom var för jä…Iga helt enkelt just då. Dålig planering av mig jag vet. Alla trötta.hungriga och så vidare. Lämnade därför en packad korg med varor i en gång och gick. Fick så jävla dåligt samvete så jag ringde affären och bad att få betala om jag förstört något. Det hade jag inte försäkrade dom det var ingen fara dom hade sett(hört) oss och förstod. Phu nu har jag lättat samvetet lite. Tack för en bra blog

    1. familjenannorlunda

      Men whaooow? Du försökte ställa det tillrätta, du struntade inte bara i det. Och du erbjöd dig att betala. Tycker du förtjänar en guldstjärna ⭐️
      Tack!

  19. Carina

    Vandrade soptunna, jag är även skittråkig och säger till folk som skräpar ner. Vi har bara en planet..

  20. Susanne

    Du sätter huvet på spiken. Jobbar i mataffär o ser detta hela tiden. Funderar ofta o upprörs inombords. Kan inte sätta ord o skriva nåt bra men håller med dig till 100%. ?Du är bäst?

    1. familjenannorlunda

      Jag tycker det verkar som ett kul jobb att jobba i butik… om man slapp alla kunder ;)
      Skulle bli tokig på att behöva städa rätt efter vuxna fullt fungerande människor.
      Stor styrkekram till dig!

Comments are closed.