Familjen Annorlunda

Trapprenovering:)

Ja, som bekant så har jag och min syster lekt hantverkare i helgen. Och den stora frågan till er riktiga byggare är nu – Hur fan klarar ni av att stå på knä timme ut och timme in?

Våra knän är ömma och onda:)

Vi lade ju golvet uppe i hallen i fredags, det tog tid. Första gången man gör något så gör det ju det. Man måste fundera ett varv extra hela tiden. Först sopa golvet, sen lägga ut sån där foam och sen lägga golvplattorna. Klura ut hur värstingsågen funkade…gahhh, ibland alltså;) Men efter att ha kliat oss i huvudet en stund så hade vi koll, men sen ska man ju mäta och markera rätt också. Sågen var grymt bra, vi lite sämre på att såga efter markeringar;)

Men golvet blev lagt.

Igår var det dags för trappan ner. Tolv trappsteg. Vi skruvade bort lister och drog bort plastmattor redan i lördagskväll, samt slipade massor.

Igår åkte vi och köpte färg, spackel, slippapper och penslar och sånt. Trappans lodräta kanter ska målas vita, och eftersom det sitter en del lim kvar som vi inte orkade slipa bort, så tänkte vi spackla över. Smart:)

Bara det att det var skitbökigt att spackla. Efter ett varsitt trappsteg bestämde vi att vi skiter i det här, och åker och köper sån där struktur i stället. Vi såg på färgaffären att det fanns färg som blev som skrovlig mur, och det borde ju funka. Nä, sa tjejen i butiken det måste vara lackfärg. Inget annat funkar.

Äh sa vi och åkte till Bauhaus. Eller syrran åkte och jag gjorde mallar till trappstegen.

Hon kom tillbaka med en burk struktur och en kille som sagt att det kommer bli kanoners:)

Och det blir det, men ni får se sen. Man blandar någon slags korn i vanlig färg och målar med så blir det som en skrovlig yta, och limmet under syns inte Latmansvägen:) Fast det är snyggt som sjutton:) Tycker jag iaf.

Eftersom vi aldrig gjort sånt här förr, så gör vi på vårt sätt. Kanske fel, kanske onödigt besvärligt och så, men för oss funkade det bra. Vi gjorde mallar av trappstegen i papper, som vi sen sågade efter. En platta golv räcker inte, utan det måste skarvas, och på vissa steg blir det flera skarvar, men det ser bra ut:)

Stegen slipade vi, med sandpapper, efter att ha spettat loss lim med stämjärn:)

trappstegDet här är ju en trappa som är gjord för att täckas, det finns inte ett dugg charmigt i den naken så här, och att måla den vit som en del av er föreslog skulle säkert inte bli fult, men det skulle inte bli riktigt bra heller.

Plus att vitt??

Hemma hos mig? Ni skämtar va;)?

Det här är det vita papper vi gjorde mallen av. Vi sopade av det så det var helt rent, och så tog det väl en sekund eller så innan Doris hår hade hittat hit. Utan att hon ens gått här alltså.

trappsteg

Och små gruskorn.

Nä vitt funkar inte så bra här. Den här trappan är nog på nåt vis extra utsatt för skit, den ligger precis intill ytterdörren och allt ramlar ner och samlas här, Har jag dammsugit den så ser den lika illa ut nästan omgående. Katt och hundhår speciellt.

Och okey då, Damm:)

På det svarta golvet som ligger uppe i hallen nu så sopade jag igår kväll, Jag såg massa skräp efter vårt jobb, men inte något grus eller hår, Men det sopades upp en jäkla massa sånt på skyffeln, så jag har gott hopp om att detta golv kommer vara ungefär hundra gånger mindre synligt smutsigt än det beigea.

Mallar, verktyg och vår arbetsplats för att mäta i den lilla hallen. Som förvisso är stor som en balsal när den är tom utan några kläder och skor;)

trapprenovering

Massa sågande. MASSA sågande alltså, Ibland blev det totalt hjärnsläpp och vi markerade på fel sida och fick spegelvända bitar. suck. Men det gick ändå rätt så bra:)

trapprenovering

Steget där kofoten ligger är hatsteget. Vi har mätt, sågat, mätt, sågat, finslipat, karvat med kniven och kastat bitarna åt skogen. Jäkla skitsteg! Men även det har nu golv:)

Panelväggen har jag alltid trott varit original. Den var trävit när vi flyttade hit, så det var som att kliva in i en bastu. Fruktansvärt. Vi vitlaserade den, Gör inte det, är ett hett tos från mig. Och gör ni det så gör det ordentligt:) Vi laserade tre omgångar, det såg ut som skit och vi hade inte tid så det fick vara. Fem år senare tog vi hit en målare som målade vitt. Mycket bättre:)

Men nu insåg jag att panelväggen är uppsatt senare. Under den finns en vävtapet, målad i mossgrönt. Jag hade tänkt byta trappräcket, eller ledaren heter det kanske, men då måste jag riva hela panelväggen för att komma åt, de har effektivt byggt in fästena, så det får vara. Kanske att jag målar det vitt. Mest troligt inte för det kommer bara vara skitigt;)

Dammsugit hundra gånger, Minst.

traprenovering

Och till sist.

trapprenovering

Det är inte limmat för jag tänker ta bort dem när jag målar kanterna. Smart, och jag slipper kladda ner dem direkt.

Ja, jag har skarven på samma sida, ja det är fult, men det är inte på alla steg och nej det syns inte så mycket IRL.

Och vem fan bryr sig:)

trapprenovering

Det blir fint ihop med stengolvet nere:)

Idag skulle jag ha målat, men jag hinner inte. Jag har tagit alldeles för lång tid på mig med det vardagliga, och ska på ett utvecklingssamtal med Novalie kl 16.00. Eftersom jag inte bytt till vinterdäck och det är en halv decimeter snö på marken så lär jag åka buss:/

Jag har tid nästa torsdag för byte men får se, blir det inte barmark igen får jag väl sätta mig i kö nån dag.

I morgon ska jag och Helen till Stockholm och kolla på Europe!!! och jag messade henne nyss och hoppas att hennes bil har vinterdäck annars får vi åka tåg. Eller låna pappas bil kanske, men den har syrran tills hon bytt sina däck på onsdag… Jäkla skit. Finns många anledningar att jag ogillar vintern som sagt, detta hör dit. Jag hade såklart kunnat byta redan, och normalt brukar jag vara ute i hyfsad tid, men av olika anledningar så har jag avvaktat i år.

Nåväl, det drabbar ingen utom mig:) för jag kör inte med sommarsulor på det här.

Måste kolla om syrran hämtar mig ikväll när vi ska träna bara….

 

Nä, nu måste jag fixa lite, bussen går snart!

Bye bye:)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cecilia

  Då vi renoverade vår trapp så målade vi först med slittålig färg i vitt. Grundade först! Sedan la vi parkett i ek då vi har ekgolv.. Parkett är tåligare och flisar sig inte så som laminat lätt gör. Framtill på kanterna sattes en snygg list så att parketten i stegen fick ett snyggt avslut. Utan listen såg de ofärdigt ut. Ser ut som de renoveringssteg man kan köpa. Blev mycket bra för en billig peng :)

 2. Russintanten

  Vi har målat väggarna i hallen med sådan färg , som liknar en murad vägg. Men vi var ännu snålare för vi köpte billig färg och blandade med fin sand som hela vår tomt innehåller. Färgen blev lite grå men vi fick måla över med extra vitt. Det blev nog inte billigare, men jätte snyggt. Kan jag få hyra dig och din syster för jag har slitet ut gubben och han mig. Kram från två gamla russin

 3. Ina

  Hejsan! VIll mest säga att din blogg är kanon. Saknar dig dom dagarna du inte skriver något. Sen undrar jag om du fortfarande har ett samarbete med några som sålde hoverboards eller airboards. Vilka var det och går det fortfarande att använda rabatt koden? Mvh ina

 4. Ulrika

  Jäklar vad ni är BRA!
  Ni verkar vara ett bra team du & din syster : )

  TACK för en mkt bra blogg!

  Kram från Gbg

 5. Tellervo

  Själv hittade jag bra knäskydd på Lidl, typ 55 spänn paret. Man fäster dem kardborreband runt benet.
  Måste än en gång tala om vilket härligt språk du har, är det fortvarande aktuellt med journalistutbildningen?

 6. Ewi

  Tips till nästa år eller nu om du vill. Finns däckbytare på Coop Boländernas parkering. Jag åkte dit direkt de öppnade så ingen kö då.

  1. familjenannorlunda

   Jag har däcken på däckhotell… Så lär ändå ha ut dem;)
   Annars hade jag gjort så:)

Comments are closed.