Familjen Annorlunda

På egna ben :) hela dagen

God förmiddag!

Fy farao vad dagarna ramlar på, det är redan 21 mars!  Jag tror att jag har haft sjuka barn mer eller mindre alla marsdagar, just nu har styrkan bytts ut lite och det är Novalies tur att må kasst. Trixie är fortfarande inte pigg, men Jordan gick till skolan redan förra veckan när jag var iväg. Så alla de små har varit eller är dåliga, jag har haft en kort släng av nåt där i början av månaden, så det är väl egentligen tvillingarnas tur nu kanske. Få se om de klarar sig, de är ju inte upp i varandra som de andra är.

Igår var det ju umgänge. Idag upptäckte jag de obligatoriska kvarlämningarna…

plastpåseEn kasse med blöta badkläder. Varenda gång. Alternativt en korg/kasse med annat, fika eller så. Jag antar att han anser att när klockan är 18.00 prick så lämnar han av kidsen vid grinden och åker iväg, och då är hans ansvar slut. Så badkläderna är liksom mitt ansvar. Funderar på att skaffa ett extra set som han kan ta med sig och hänga upp hemma hos sig. Han kanske har tvättmaskin och torktumlare, och slipper hänga badlakan över stolar och dörrar för att torka tänker jag… Som det är i nuläget, och har varit sen i augusti så har jag väldigt liten plats för blöta kläder. Ja så får det nog bli.

Nej, det är ingen big deal egentligen, men när det upprepar sig varenda gång så ledsnar man ju till sist. Och nej jag kommer inte ringa upp honom och snacka lite om det, sist jag talade direkt till honom eller tvärtom, (inklusive att säga) ”hej” är nog typ…tja…två år sen ungefär. Det är hans val, och så småningom fogar man sig. eftersom det inte finns nån väg att gå längre. Det är hans förlust, men eftersom det även var hans val så skiter jag i det.

Ungarna hade alltså badat, eller de som var friska och fick följa med, tror det var Jamie, Jordan och Lovelia. Trixie ligger mest på soffan och snorar och hostar, och de lite större följer ju aldrig med. Det är skitbra att de åker och badar, då får ungarna vattenvana och kan träna på att simma, så på det är det tumme upp.

Jag klev upp mitt i natten, klockan halv åtta;) och packade i ordning mig, gick ut med Doris och åt frukost, sen kom syrran och vi styrde kosan mot Kungsberget. Vi körde i duggregn mot Sandviken och det kändes lite halvskumt att tänka slalom, men väl framme så sken solen och det var nån minusgrad.

Precis som förra gången så bokade jag vår utrustning via deras hemsida på vägen upp. Det är hur smidigt som helst, man klickar bara i vad man vill ha, betalar med kort och så får man ett sms att det är klart och står och väntar  i ett bås. Vi körde på paket även denna gång, med skidor, pjäxor och stavar. Plus hjälm eftersom ni sa att det var varmt och skönt om öronen.

Kungsberget skiduthyrning

Så står det i fina bås och allt är klart för att klä på sig:)

Alltså, de här modernare prylarna… Kan någon berätta om det verkligen är meningen att pjäxan liksom ska integreras med foten för evigt? Det är ett liten helvete att få på den först av allt, känns som att försöka få ner foten i ett alldeles för litet hål. Mina egna pjäxor har två spännen, och när jag knäpper upp dem så viker sig liksom plösen framåt så man både får av och på den utan problem men även kan gå rätt ”obehindrat ” i dem. Alltså obehindrat är ju en stor överdrift, för alla som gått i ett par slalompjäxor vet att det är allt annat än graciöst;) Mina hyrda pjäxor är sköna att åka i, men ingen större skillnad när man knäpper upp dem, och att sen försöka få av dem…holy smoke det är mission impossible;) Vad är knepet här?? Måste ju vara så att jag gör något mindre rätt?

Men efter att ha kämpat med att få på pjäxorna så var vi klara.

Det här med hjälm..

carola wetterholm

Jag har otroligt svårt för att ha något på huvudet, har sällan mössa om jag inte fryser ihjäl, så att ha en hel jäkla kruka på skallen var prövande;) Brillorna hamnar snett och mina öron står nog ut lite för mycket för jag känner hela tiden hjälmen emot dem. Jag har inte haft en hjälm på mig sen jag åkte motorcykel för kanske 25 år sen, och då känns det ju aningens mer motiverande än att ha det för att skava runt i en slalombacke. Men, det var faktiskt varmt om öronen:) Men passformen var inte den bästa, man fick byta som man ville men jag hittade liksom ingen som var perfekt. Får väl köpa en egen kanske.

Solen försvann så fort vi kom ut i backen;) som vanligt, och det blev mulet och snöade. Några nerfarter var avstängda för tävling, och de övriga var ok. Vi fattade ju att i slutet av säsongen, med dåligt med snö hela vintern, massa konstsnö, eller egentligen mestadels konstsnö, och med 0+- grader så är det inga kanonåk, men  halva dagen var det ändå bra. Väldigt mycket lössnö som ligger i drivor, och den konstgjorda snön är ju lite annorlunda mot riktigt så det blir som att köra i lite blött socker. Eller som fyllningen i blöjor ni vet;) Gelé aktigt. Lite trögt och tungt. Jobbigare att trycka undan snön när man svänger, lättare att få konstiga kast och felskär. Med andra ord, så fult som vi åkte i går var det länge sen man gjorde:)

Det var lite så att man ville plogsvänga, för att inte fastna. Gick lite för långsamt för att kunna svänga snyggt. Och så kom de balla grisarna farande och bevisade att det mer handlar om åkaren än underlaget;)

Hehe.

Mitt på dagen kom solen tillbaka, och då var det ju härligt!

kungsberget Carola wetterholmHär har vi precis åkt in i skuggan efter att haft solen i ögonen så de tårades:)

Vi hade en kul dag i backen! Inga tiopoängsåk, eller ens sjupoängare, men en himla massa andra;)

Väldigt lite folk så det var bara att åka fram i liftkön, max tre personer framför en, och det ger ju en himla massa mer åkning än att stå och köa.

skidlift dragbana

På eftermiddagen mulnade det på, och ömsom snöade och regnade. Bah. Vi hade sett det på väderleksprognosen så vi blev inte jätteförvånade, men hann ändå åka merparten i ok väder. Det funkade ju att åka även i regn, men är ju mindre charmigt. Backarna blev även markant sämre allt eftersom dagen gick.

Jag gjorde ingen praktvurpa;) men vi körde ihop en gång, från i princip stillastående, vi råkade liksom bara vara på exakt samma våglängd och åka framåt, skulle snacka om nåt, och så satte jag skidorna i kors en gång och kunde inte för mitt liv begripa att det inte funkar att försöka lyfta den understa;) Åkte knappt framåt men hamnade på rumpan för att reda ut skidorna. Dock en planerad ”vurpa”. Jo, och så slog vi ihop hjälmarna ett antal gånger i liften;)

Lunch på pizzerian, men det var enda gången vi satt under dagen, förutom i sittliftarna då. Men vi åker hellre ankarlift som går snabbare.

kungsberget Carola wetterholm

 

Kul dag! Sista slalomen för i år, men två gånger på en säsong är rekord. Får försöka utöka det nästa vinter.

På väg hem stannade vi på McD i Sandviken, där är personalen alltid skittrevliga:) Jag har ju varit där med ungarna ett antal gånger åxå och de har alltid varit på bra humör. Personalen alltså, inte ungarna;)

Sen tog vi kaffet med oss i bilen och åkte hem i ösregn.

Hemma väntade alla kids, de spelade dator och kollade på tv, klockan var nästan läggdags. Vi kollade på Mästarnas mästare och fick tårar i ögonen av Foppas film, vilken hjälte han är. En sån hockeyspelare. En sån man. Sen hoppade barnen i säng och det blev tyst.

Jag bokade biljetter till Nickelback:)

nickelback

Tror det var 6 september de kommer, det ska bli kul! Jag är inget superfan, men gillar deras musik.

Och inte nog med det…jag såg på Facebook natten till söndagen, att Europe ska spela i höst, 30 årsjubileum för The Final Countdown albumet, och att de kommer köra hela det, plus lite andra låtar åxå. Europe är den första riktiga konserten jag var på, i ishallen i Gränby i början av 80-talet typ, det var jag och Helen och massa långa, långhåriga grabbar som headbangade;) Kvalar in som topp tre av bästa konsert. Jag och Helen har sen varit på massor av deras spelningar, och jag vet att hon vill se dem lika mycket som jag, så på helt eget bevåg, utan att snacka med henne, bokade jag  två biljetter till oss:) Det var ju mitt i natten och hon sover som vanligt folk gör, och jag hade inte ro att vänta.

Och så messade jag henne sen att det var så:D Jo, hon blev glad:)

europe the band

8 november, på Cirkus i Stockholm. Kommer bli toppen ♥

Vi såg dem för några år sen, Jordan var med då:) Jag köpte en biljett extra till hans farsa och så fick de två sitta i baren och hänga. Jag ammade Jordan som bara var drygt tre månader, och kunde inte lösa det på nåt bättre vis:) Jo, jag hade kunnat lämna honom hemma, men så många timmar utan att amma hade inte varit kul, och jag hade inte kunnat fokusera helt på musiken om jag visste att bebisen var hemma utan mig. Jag är ingen hönsmamma på något vis, men jag har aldrig varit bra på att lämna bebisar så länge som jag ammat. Då lever vi i symbios:) Typ ett år:)

Sen såg vi dem igen för bara nåt år sen…minns inte när, men kanske 2014? De levererar alltid en bra show, och tja.. älskart!

Jag känner att det är ett bra konsertår på gång här! Bruce Springsteen, Nickelback och Europe. Sen är det en del andra spelningar jag har lust att gå på men där inget är spikat, och man vet liksom aldrig vad som dyker upp framåt heller. Jag såg tex att Ronan Keating ska spela i Danmark, känns som att han kanske tar en tur över vattnet hit när han ändå åkt så långt liksom;) Ja, jag har en vitt spretande musiksmak, med den gemensamma nämnaren att det måste vara något speciellt med RÖSTEN:)

 

Idag ska jag plugga. Hela dagen, förutom en sväng på eftermiddagen då jag och Jamie ska till logopedmottagningen. Dags för nästa unge att öva på att prata. Barn nummer sex i raden av kurreduttspråkssnackare. Man undrar ju vad man gjort för fel;) Men skyller det på den andra föräldern, hehe.

Egentligen har jag bara tre som haft riktiga problem. Tvillingarna tyckte de på BVC att de var lite sena, och vi fick åka dit och göra nån språktest som de fick uruselt resultat på. Jag som inte var ett endaste dugg orolig, och rent intuitivt kände att det finns inget problem här, blev konfunderad. Men det visade sig att testet var avsett för barn som var drygt ett halvår äldre så jag fattar inte riktigt varför det blev sånt hallaballoo? När de fick komma tillbaka och göra om testet i rätt ålder så klarade båda av det med bravur. Tror att det var just tvillingskapet som gjorde att BVC fick för sig att det var ett problem. Det sägs ju att tvillingar ibland utvecklar ett eget språk sinsemellan men det var aldrig så för Robban och Corrinda.

De är väldigt lite tvillingar på alla sätt och vis:) det enda är nog att de föddes samtidigt, för de är som natt och dag på alla sätt och vis och gillar oftast inte ens varandra.

Nåväl, Novalie, Trixie och framför allt Lovelia har haft riktiga talproblem. Lovelias ökade drastiskt när vårt liv vändes på ända när någon bara drog, hon backade väldigt i sitt tal då.  Så kom Jordan, min lilla professor, som inte bara snackade rent, utan han kan ju läsa böcker och räkna svåra mattetal innan han ens börjat i första klass. Dessutom, och det här är jag grymt imponerad av, så är han otroligt duktig på det här med att ord kan betyda olika saker. Häromdagen stod han med en tetra passerade tomater i handen och skrattade.

Passerade! Haha, som att man liksom har gått förbi tomaterna:)

Jag hade ett litet hopp om att det var bara tjejerna som hade svårt med talet, men så kom Jamie och bevisade motsatsen, och idag är det alltså dags för det första av, antar jag, ett stort antal logopedbesök.

Ska bli spännande att se om vi hittar parkering…

Nu ska jag ta tag i pluggandet!

Vi hörs snart:)

bye bye:)

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Hejsan…
    Tack för alla svar..!
    Tyvärr finnes det ingen språk klass(nedlagd) i våran kommun.. Utan varje enskild skola ska ta hand om elever med speciella behov..
    Det finnes språk skola i grannkommun & även inne i stan..men våran kommun säger nej…för dyrt…
    Vem ställer selektiv mutism diagnosen bup el logoped??
    Jag har läst om det & allt stämmer klockrent!!
    Jag har även skjutit upp skolstarten ett år…
    & visst händer det saker ..tex idag kan hon prata med mig på bussen ..gjorde hon inte för ett år sedan…
    Men samhället har ju lite mer bråttom än så..
    Jag vet bara inte hur jag ska få henne till skolan & lämna henne?!?!
    Hon har panik redan nu att jag ska lämna & gå..
    För kvar fick jag inte vara för rektorn…!
    En skola gav mig två månader..sen så fick det vara ..med orden att alla barn är ledsna ngn gång i skolan?!?!
    & där står jag….
    Jag ska alltså bära min unge till skolan..lärare hålla fast henne så jag kan gå ..
    Det lär ju inte hjälpa henne i sin ångest för andra människor..

  2. mariahusetfullt

    Till Anna.
    Jag har barn med språkstörning. Det finns runt om i landet speciella klasser för elever med språkstörning. Min son går i år 1 i en sådan klass. Dom är bara 8 elever på två lärare och så är logoped och tecken språks lärare knuten till verksamheten. Logopeden tränar både enskilt och ibland med flera barn samtidigt. Tempot på undervisningen är lugnt och alla använder stödtecken. Några av mina äldre barn har gått i verksamheten också, mem bytte till ”vanlig” klass när språjstörningen ansågs minimal. Kolla med kommunen om ni har någon sådan verksamhet eller om det finns i grannkommunen.

  3. Anna

    Hej. Jag har hört talas om selektiv mutism. Det innebär att man har ofrivillig tystnad. Det är inte många som vet om den o det kan vara värt att läsa om den. En del barn har selektiv mutism o får hjälp för det så blir det lättare att hantera.

    1. Monica(en annan Monica)

      Selektiv mutism innebär så mycket mer än ”bara” ofrivillig tystnad. Tystnaden är en konsekvens av andra bekymmer. Vänd er till BUP och diskutera med psykolog eller barnläkare utan att barnet behöver följa med . Förtroende och tillit för andra människor är nyckeln till att våga börja prata med andra än familjen och då måste den psykolog som barnet ev. ska prata med vara kunnig på området specifikt. Jobbat över 25 år i skolan och under sen tiden träffat på 3 barn med denna diagnos så vanligt är det inte, kräver specialkompetens. Ge er inte utan kräv hjälp inom barnpsykiatrin, skolan har förmodligen inte kompetensen. Det avfärdas ofta med blyghet men detta är litet mer än så. Uppskjuten skolstart kan vara ett alternativ under tiden barnet får adekvat hjälp.

  4. Anna

    Vad gör man med ett extremt blygt barn m språkstörning..?!?!
    Logopeden talar varmt för antidepp..
    Men det känns inte rätt.. Hon är alltså frisk för övrigt..fast ångest inför att prata..
    Psykolog? Jo visst har jag varit dit..ungen kröp in under min tröja & i panik drog i mig för att vi skulle gå..
    Jag har sådan ångest för skolstarten…
    Oförstående rektor..
    Känns verkligen som att slänga ut ungen till vargarna utan en beskyddare…!!!
    Tips ?! Ngn?!?
    Kan ju inte vara ensam om detta problem?!?!

    1. familjenannorlunda

      Lovelia hade jätteproblem med talet när hon började första klass, men vi har bra lärare! Det kändes aldrig jobbigt. Men har ditt barn ångest inför att prata eller kan det inte prata? Alltså begripligt för alla. Jag personligen är starkt emot antidepp på typ alla, inte innan man provat samtal, kost och motion iaf. Jag skulle aldrig ge det till en unge som är rädd för att prata, det är ju liksom ingen mirakelmedicin direkt, och jag tror inte på det. Inte du heller känns det som, och följ ditt hjärta och magkänsla här! Någon annan här kanske sitter på bättre info, men jag vill bara ge dig styrka
      ❤️och kärlek

      1. Anna

        Åååå tack för svar!!!!! & pepp !
        Tyvärr är jag rätt ensam om att vara anti antidepp ..hahah…lät lite kul :-D
        Hon har ångest för att prata.. & en språkstörning/försening.
        Hon pratar bara med oss i familjen..& vi förstår henne.. När hon inte kommer på ordet så visar hon med tecken el beskriver saken hon försöker förklara…
        Om ngn utomstående tilltalar henne ”fryser”hon ”stänger”av..blir stel…vet inte hur jag ska beskriva det bäst..
        Det är inte många som skriver om språkstörning/försening…vart glad när jag såg ditt inlägg….!!
        Och att du även skriver om din professor .. Han har väl varit hemma lika länge som tjej ligan?
        Jag har nämligen fått såååå mkt skit för att jag inte har puttat ut henne ur boet…
        Hon grät sig till söms härom kvällen av skolångest… & då är det ändå ngr månader kvar till hösten……..
        Är såå villrådig men ändå vet jag att piller löser inget…

        1. familjenannorlunda

          Selektiv mutism lät som nåt du ska kolla upp . Jag förstår dig, folk har tyckt att förskola skulle lösa alla problem men inte heller det är en mirakelmedicin . Är hon blyg så är hon och det går inte att tvinga bort. Jordan har varit hemma tills han började förskoleklass och är en professor ändå:) Det beror ju på person.
          Kram!

      2. Marie 6barnsmor

        Min dotter paratar inte i skolan. Hon har inte språkstörning, men har alltid framstått som ”blyg” och vägrat prata i skolan. Hon har nu fått diagnosen selektiv mutism. Det innebär att man inte kan prata i vissa situationer som tex skolan. Hemma pratar hon som vanligt och med kompisar. Men i situationer där hon inte är trygg eller bekväm pratar hon inte.

  5. Loppan

    Lätt jag hade köpt en uppsättning badkläder till (i smyg) sedan hade jag låtit kassen stå (i poolrummet) och med ett mjukt och lent leende räckt över den vid nästa umgänge utan ett ord, vänt på klacken, och slagit mig ned med en kopp kaffe!

  6. Myran

    Oj va Corrinda är lik din syrra. Gillar du maiden? Isåfall kan ju nästa biljett bli dom

      1. Myran

        Har du kvar husvagnen, kommer ni bo i den i sommar? Det är så att jag köpte en grej till dig som passar i husvagnen för länge sen, glömde bort det men så hittade jag den nu när jag rensade i lådor. Iofs oavsett husvagn eller inte så kan jag ju skicka den så har du nåt från en trogen läsare och följare på instagram, dock dålig på kommentera.

        1. familjenannorlunda

          Jadå, husvagnen är kvar, kommer alltid vara kvar, så länge den håller och har den nu hållit sen 1973 så ser jag ingen anledning att den inte kan fortsätta på samma vis :) Japp vi campar i sommar med, längtar!
          Vad gullig du är!! ❤️❤️

          1. Myran

            Så husvagnen är nästan lika gammal som dig, klart den håller ett tag till
            Vad är din adress?

  7. carina H

    Jag tycker att detta med blöta badkläder är en Big sak, inte meningen att Du skall plocka efter honom, kanske läge för 2 uppsättningar så är det upp till han hur han torkar, är inte ditt bekymmer. Såg att Europe skulle spela, finns det biljetter så kanske det blir en tur till cirkus, men såg även att Deep Purple skall spela på Grönan och det är verkligen en nostalgi tripp, lyssnade mycket på dom på 70 talet, så då får man stå och drömma sig bort några år, skall även avverka Väsby Rock festival i Juli, så det blir lite att gå på. blir kul.

Comments are closed.