Familjen Annorlunda

Öroninflammation?

Igår natt kom jag i säng sent som vanligt, och somnade vid 01, bara för att vakna igen vid 2 av att Jamie suckade, pustade, gnydde och vred sig i sängen. Han var trött och ville sova men något irriterade helt klart, och efter en lång stund berättade han att han hade ont i örat. Han var ju nästan sovandes och hade jättesvårt att sätta ord på vad det var som var fel. Först var han upp och kissade, sen fortsatte han vrida sig och så höll han på. Han ville ligga på min arm, och så ville han ligga skavfötters och så ville han ligga själv.  När jag äntligen fattade vad felet var så gick jag upp och inventerade medicinskåpet, och gav honom nässpray, alvedon och hackad vitlök i en kompress på örat. En kvart senare sov han som en stock. Nu kan man ju diskutera vad det var som gav effekten, men vis av tidigare erfarenheter vet jag att det mest troligt är vitlöken, även om cocktailkombon igår var grym. Vitlök är antibakteriellt och drar ur bakterierna, och har man lite tur så vänder det innan det blir en ordentlig infektion. Det lindrar även smärtan på en kvart, vilket jag sett bevis på varenda gång jag lagt dit den på barnens öron. Jag vet inte vad som gäller idag vid öroninflammation? Ett tag fick man ju penicillin direkt, sen var det snudd på lögn i helvete att få medicin och nu kanske det är nåt mitt i mellan, vad vet jag? Av alla mina kids har Patricia och Robban haft öif som de fått pc mot, Robban fick tre kurer med starkare och starkare antibiotika för inget hjälpte. Den sista kuren reagerade han på med prickar över hela kroppen, och fick avbryta. Sen den dagen har han ätit penicillin en gång och det var när han fick borrelia. Tror den tog kål på allt:) Patricia fick det bara för att jag var ung och oerfaren:)

Jag vill vara restriktiv med antibiotika. Ibland behöver man den och då är det fint att man inte är immun. Janelle fick en halsböld tex, då var det skönt med lite medicin. Men oftast så klarar man sig alldeles utmärkt utan, och jag försöker dra mitt strå till stacken för att minska antibiotikaresistensen. Behövs det backar jag inte, men jag gapar inte om att få det så fort nån nyser.

Men, Jamie somnade och sov gott, klockan var då halv fem, och jag klev upp sju, så det blev ju 3,5 timmars sömn i natt, och det är inte vad jag funkar bäst på;) Det var bra grusigt i ögonen när jag gick ut med Doris, och sen var det dusch och frukost för att hålla mig vaken tills jag hade ett pluggsamtal kl 9.00. Jag piggnade till av det, och när det var klart grejade jag lite med pluggsaker, och väntade på att Jamie skulle vakna, vilket han gjorde halv elva. Kul att vissa får sova;)

Sen har jag suttit med datorn och letat och beställt julklappar. Jag är alltid ute i sista sekunden, och jag tycker om att julshoppa med alla andra, men jag vill inte ha panik. Jag vill hellre kunna strosa runt på stan och fixa det sista i vetskap om att det är ingen fara om det inte blir av. Ta en tomtelatte på café och sen spatsera vidare. Jag är ju inte klar, men på god väg, och är Jamie i form i morgon tar vi en svängom på den fysiska butiken de önskat sig massor ifrån. Han har varit pigg som en mört hela dagen, men fick akut ont i örat när han skulle sova, så vi upprepade proceduren med alvedon, nässpray och vitlök på örat. Medan jag var i köket och vek ihop pressad vitlök i en kompress, det tog nog två minuter, så tvärsomnade han.

Det tar tid att leta efter saker, och så vill jag ju helst beställa från samma sida i möjligaste mån, om det inte är fraktfritt;) och så måste man ju ha bästa pris..haha. Jag brukar försöka internetshoppa, men det slutar alltid med att jag liksom får för mig att det blir bättre att göra det en annan dag..Jag ska bara kolla nåt först eller så tror jag att jag hittar bättre nån annanstans. Jag blir stentrött på mig själv sen, för det innebär ju att jag till sist sitter på den första sidan jag var inne på och letar samma grejor som jag tidigare plockat ihop och struntat i..

Men nu har jag beställt, och betalat:) Klappar mig själv på axeln. Men det tog hela dagen åxå, speciellt som jag var aningens dimmig i huvudet av sömnbrist. Bara resten kvar:)

 

Vi var på Trixies avslutning på gymnastiken ikväll, Jamie var som sagt pigg som en mört och for omkring som en skottspole på speed. Hon har gympa 18-19.30 och det är ju inte optimalt när man ska vara med och titta. Speciellt inte när man inte utfodrat sina barn innan, för man hann inte;) Det blev sen middag ikväll med andra ord, men det gör inget. Vi fick åka förbi Ica på väg hem för att handla mjölk, bröd, smör, ost och sånt där  som alltid är slut.

Nu ska jag hoppa i säng, och se hur natten blir, jag hör att han ligger och gnyr därinne dessvärre, och det luktar vitlök hela vägen hit ut…mums;)

Natti natti :)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. familjenannorlunda

      Man tar en mössa tex gärna en lite större men tajt typ toppluva. Eller en sån man kallade för babyhjälm som nyfödda har, finns i större storlekar åxå. Eller så skaffar man en nätmössa som man har till huvudförband.. Jag har nog fått mina från sjukhuset ;)

  1. Malin

    Lök är även bra lindring vid hosta. Dela en lök, lägg i en skål och häll på lite hett vatten. Ställ vid huvudändan vid sängen. Byt lök varje natt. :-)

  2. hemmamamman

    Att lök hjälper har jag sett många gånger. Jag brukar pressa gul lök på ett plåster och tejpa fast på örat, då behöver man inte vara rädd att nån lökbit fastnar i örongången vilket jag har hört att har hänt ibland. Jag har också blivit lärd att man ska ge ibuprofen som en kur tre gånger per dag några dagar.

  3. sofie

    Hmm ska se om man vågar och hinner testa det om.det blir några fler öroninflammation. Tyvärr blir alla mina tre jättesjuka fort… hög feber kräkningar helt slöa och sänkta. Äter dricker inte och det kan gå på några timmar. Blir då ej heller bättre av alvedon.. :/

  4. Jungfrumamma

    Jag tror dom enbart ger vid kraftig dubbelsidig öroninflammation.

    Hoppas det blir bättre. Min pojk fick rör i öronen tillslut. Men då hade han problem ca 1-3 ggr per månad.

  5. Carro R

    Nu kanske jag är jättekorkad haha men hur får man vitlöken att ligga mot örat? Kompress, vad gör man en kompress av? Och tejpar man dit den sen eller? Ska absolut testa det om mina barn får ont i öronen igen, vill inte heller ge penicillin i onödan..
    Sen måste jag bara skriva att du är för jäkla snygg Carola! Skitfräsch verkligen!
    Kram till dig och dina fina barn :)

  6. Malin

    Ska testa det med vitlöken nästa gång. Ellen spräckte sin trumhinna (igen) förra veckan. Hon hade så ont så hon skrek och sa ”jag vill inte vara jag!” :( (hon fick pc)

  7. Helena

    Låter toppen med smärtstillande och lök. Av en läkare på Vidarkliniken (utbildade läkare) så rekommenderade han att jag skulle hacka gul lök istället för vitlök och att den då skulle vara ekologisk. Och ja jag tyckte det hjälpte väldigt bra och snabbt. P.g.a. det har ingen av mina barn behövt pencillin mot öroninflammationen. Men…jag fick också rekommendationer om att barnet skulle behandlas med lugn och ro, värme och vila i den mån det gick. Alltså behandla barnet som sjukt för att få inflammationen att gå tillbaka och ja det funkade <2

  8. Student

    Ja, resistens är obehagligt. Vi kollade andelen ampicillin-resistenta bakterier i vattenprover från Kungsängens reningsverk för ett par veckor sedan och resultatet var ganska obehagligt. Vi fick fram ett medelvärde på omkring 20% antibiotikaresistenta E. coli (baserat på ca 40 replikat), varav ett flertal uppvisade multiresistens. Obehagligt.

  9. Stina

    Barn mellan 1-12 år behöver inte antibiotika om de kan smärtlindrande hyfsat med smärtstillande, och om de inte har missbildningar i ansiktsskelett/öron osv eller är kraftigt allmänpåverkade/slöa.
    All perforerad otit ska behandlas samt om infektionen sitter i båda öronen. Alla barn under 1 år, och barn över 12 och vuxna ska alltid ha antibiotika.
    Dessa ganska nya riktlinjer baseras på forskningsresultat som visar att barn mellan 1-12 läker ut sin infektion endast tre timmar snabbare än utan. 3 timmar är en evighet för föräldrar och barn om det är skrik och panik, men ur ett samhällsperspektiv ser man det som försumbart och har därför valt att snåla på antibiotika till denna grupp: kort sagt så behöver de behandlingen inte tillräckligt mkt för att få rätt till antibiotika med tanke på hur många kurer det sparar och på så sätt minskar resistensen i bakteriestammarna och AB har större sannolikhet att fungera på de som behöver behandlingen bättre. Dessa är de riktlinjer vi har att hålla oss till när vi förskriver recept. Finns såna riktlinjer framtagna för i stort sett alla infektioner, går vi ifrån dem hamnar man på ”svarta listan” över otillåten förskrivning och blir tagen i örat. Hoppas Jamie blir bättre snabbt. Hälsn Stina, läkare

    1. Loppan

      Lite nyfiken, varför antibiotika om man är över 12 år? Min som fyller 12 snart så det känns intressant och relevant att veta mer.

Comments are closed.