Halloween = 31 oktober. VARJE år. Okey? ;) – Familjen Annorlunda
familjenannorlunda

Familjen Annorlunda

Halloween = 31 oktober. VARJE år. Okey? ;)

I kväll vill jag prata om något jag “stört” mig på länge nu. Det här hur folk tänjer på gränser, och anpassar efter sina egna behov. Jag kan gå med på vissa saker, men andra är inte ok.

Vi ska prata om traditioner, närmare bestämt Halloween:)

Vi har importerat en sed som inte är vår, men helt uppenbart är den här för att stanna. Jag älskar den:)

Halloween är skitkul. Ungarna får klä ut sig och gå runt och busa eller få godis. Mina barn har pratat om hur de ska klä ut sig i månader nu, de börjar ungefär samtidigt som höstterminen drar igång. De planerar, letar kläder, förbereder bus och längtar. Det är kul att leta efter en fin pumpa och slabba med den i köket, plocka ur innanmätet, rosta kärnorna och baka en pumpakaka, och så tända ljus i den när man karvat den fin och ställa den ute. Lite ljus i det kompakta mörkret. Jag är rätt säker på att de flesta inte har en aning om v a r f ö r vi firar, men det har vi fler traditioner som ingen har nån jättekoll på. Typ annandagpingst…vem som inte har koll på kyrkan vet vad det är, mer än att det är( var) ledigt från jobb och skola;)

Affärerna gör big business och det finns Halloweengrejor att köpa överallt. Man kan tycka vad man vill om det, precis som man får tycka vad man vill om det mesta. Men men kan inte ändra datum för vår importerade sed för att det passar en själv bättre. SÅ är det bara.

Alltså, ska man fira Halloween med bus eller godis så gör man det den 31 oktober. Varje år, alla år. Oavsett om det som i år krockar med Allhelgona. Även om det råkar vara en måndag, eller en onsdag, söndag eller fredag. Eller som i år en lördag.  Och eftersom man liksom får lov att anpassa sig efter “alla andra” så kan man försöka se det som en kul grej för ungarna, även om man ogillar det.

Jag vet att många tycker det är hemskt att Allhelgona ska vanhelgas med små monster som springer omkring och tigger godis, men så farligt är det väl inte? Tiderna förändras och man kan inte sitta och vara en bakåtsträvare. Jo, det är otroligt vackert med alla tända ljus för nära och kära på allhelgona, men inte alla “firar” den traditionen heller. Även om den är gammal.

Jag vill inte vara respektlös mot någon som sörjer, absolut inte, men man måste följa med tiden, och nu är Halloween här för att stanna.

Här i området så skickar folk iväg sina barn på bus eller godis lite hur som helst, man får vara glad om det är ens i närheten av 31/10;) Tröttsamt. Jag vet att traditionen är lite olika i landet när man tex går påskkärring, här är det på skärtorsdagen, medan det på andra håll är någon av de andra dagarna under påsken, och det kan jag köpa. Lokala avvikelser. Men Halloween är importerad, och där de firar det så är det ALLTID 31 oktober, och då får vi faktiskt acceptera det. Hur skulle det se ut om några firade jul i augusti för att vi inte har tid i december..? Många gånger får jag höra: Men vi är bortesta den 31….men så tråkigt då. Då får väl ni hoppa över i år, eller busa där ni är? Inte gå ut någon annan dag när det passar er.

Det är nånstans att lära barnen att det är okey att göra som man vill. Utan en tanke på andra. Att alla andra får anpassa sig efter MIG. Det är bara JAG som räknas. Egoism. Curling;)

Dessutom så är det ju busenkelt (hehe) att komma i håg när det är om man fattar att det är samma datum varje gång, precis som jul, nyår, och en hel del andra traditioner. Ingen behöver bli förvirrad, ingen behöver komma och knacka på en dörr där folk är apless på monster eftersom de bankat på i fyra dagar redan, ingen som inte vill fira behöver gömma sig i en vecka för säkerhets skull, utan det räcker med en dag:)

Smart. Smart. Smart.

Så, jag tycker att om vi ska importera seder så ska vi gå all-in, iaf så mycket som det går, och en väldigt bra början är att enas om och hålla fast vid ETT datum. Känns det okey?

:) :) :)

Jag är inte tjurig, men blir lite gnällig på sånt här :)

 

Jag har som plan att på lördag både sätta ljus på gravar OCH ta emot/skicka ut trick or treat-monster:)

Om jag måste välja blir det det senare för det är ungarna mer roande av, och jag känner inte att jag måste sätta ljus på ett specifikt ställe en speciell dag för att minnas och hedra mina kära som inte är med mig längre. Jag tänker på dem ofta i vardagen, och det är för mig viktigare. Men jag tycker det är otroligt vackert med alla ljus.

Nu ska jag sluta svamla och hoppa i säng, råkade bara fastna med Joel Kinnaman på tv….rackarns;)

Natti natti:)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
familjenannorlunda

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jennie

  Hej, läser och läst din blogg länge, oftast tycker vi lika.
  Men inte idag när jag läste…
  För fösta gången i ungarnas liv så hann dom inte fira halloween, vilket dom älskar.
  Vi reste hela lördagen och kom inte hem förrns sent på kvällen, det var omöjligt för dom att gå bus eller godis.
  Barnen, 4 och 6 år gamla var mycket besvikna och jag lovade dom att få gå på söndagen. Vilket dom gjorde.
  Jag tycker det inte är curling, jag tycker inte det är fel. Jag tyckte det var helt okej.

  // JE

 2. Olga

  Jag måste säga att jag håller med Carola i detta. Själv bor vi i en liten by utan affär och då gäller det att ha planerat för detta Halloweenfirande. Kommer det barn varje dag i (låt oss säga en vecka) hur skulle det då se ut? Förmodligen är godiset slut dag två och sen står barnen där och blir ledsna och besvikna och det vill man så klart inte.
  Själv gör jag 20 godispåsar varje år, ibland tar dom slut och nån gång blir det någon påse över. Oftast inte! Jobbar man dessutom inom barnomsorgen får man räkna med många besök och det är bara roligt, men som sagt, jag efterlyser också en “rätt dag” för detta firande.

 3. Charlotte

  Men oj- här har det kommit Halloweenbarn drällandes i flera dagar och jag och kidsen älskar det! Det är väl bara roligt? Och mig stör de inte och mina barn tycker ju det är jättekul och spännande att få se hur de är utklädda och ge godis!

  Näe, det där stör inte mig/oss alls, och visst, mina barn kan fråga “varför går dom idag” men det är väl bara att säga “de fick gå idag, men vi en annan dag”? Eller?
  Hur som helst- jag ser till att ha godis hemma, skulle aldrig vilja säga till ett barn som gjort sig iordning o är glad att få gå ut och busa “du kommer på fel dag, du får minsann godis”…

 4. Cleo

  Jag firade 31 oktober. Visste inte ens att det kan bli rabalder av det =P En del av mina vänner att de firade den 30:e, och det får ju vara deras grej =).

 5. Thea

  Tack tack o tack. Jag håller helt med dig. Det är en amerikansk tradition som vi apar efter då får vi hålla oss till rätt datum.
  Det är inte ok att skjuta raketer på tolvslaget den 5 januari och fira nyår då. Varför ska vi då bli utsatta för utklädda godistiggande barm i flera dagar?
  Min systers barn gick ut på fredagen. Barnen hade längtat! När jag sa till dom att det inte är förrän på lördagen blev de helt konfys? Syrran kontrade med att det var halloween i gränby på fredagen? Hur ska vi kunna hålla saker på rätt tid om man hela tiden ska tänja på gränsen?

 6. Leigh

  Jag är amerikansk och håller absolut med! När vi flyttade här 17 år sedan så var Halloween ingen stor grej. När barnen var små, klädde vi ut dem, bakade “chocolate chip cookies” och gjorde “trick or treating in reverse” – våra barn visste ingenting annat, så vi delade ut cookies till alla grannar. Det var lika roligt för dem, och vi fick träffa alla våra grannar!

  Nu är Halloween mycket större i Sverige och jag tycker att det är toppen – någonting roligt att fira just när det börjar bli mörkare och kallare ute. Men jag håller absolut med – Halloween är den 31:sta och ingenting annat. Det som är lite jobbigt i vårt område är att barn kommer förbi hela veckan, och ibland kommer samma barn flera gånger! Det är inte ok.

  En sak som jag saknar från USA är att där kan man vara absolut vad som helst – inte bara skrämmande – och kreativiteten är på högsta nivå. Det är helt ok att klä ut sig till en fotbollsspelare eller en prinsessa, och jag tror att Minions är jätte populära i år. Men några andra som jag har sett – ett kylskåp (klädd i vit med barnteckningar klistrade på), en motorväg (klädd i svart med vita rander och leksaksbilar sydda på) – och jag tror att “baby pope” var en stor favorit i vita huset.

  Så jag hoppas att ni hade det jätte roligt igår (den 31:sta) med Halloween-firandet!

 7. Therese

  Håller med dig!!
  Samma sak varje år… – vilken dag går era barn på bus eller godis?!?
  Gahaa den 31 okt är det som gäller vad det än infaller på för dag!! Punkt slut

 8. Marika

  Jag håller helt med att ska man fira halloween så är det 31 okt som gäller. Det kom 7 st omgångar med barn redan igår och tiggde godis. Jag sa till alla att de är ute på fel dag. Ett barn sa jag ska gå imorrn (alltså idag rätt dag) med. Där tycker jag helt klart att föräldrarna gör fel som inte lär ut rätt. Jag firar och mina barn går rätt dag. De undra varför alla gick fel dag. Förra året var det tiggande om godis i 4 dagar hos oss. Det blandas ihop med allahelgona. Nästa år är 31okt en måndag och alla helgona 5nov. Då kommer det igen bli 2 helger med godistiggande barn som inte har koll. En förälder förklara att kompisarna bara var på besök på fredagen och inte på halloween och därför gick fel dag. Inte okej, då får de väl gå själva utan kompisarna på rätt dag och kompisarna där de befinner sig.

 9. Aino

  kunde inte hålla med mer.
  Vill man ha en privat halloweenfest bryr jag mig inte om när man har den men ska man gå runt och knacka dörr så är det den 31/10 som gäller och ingen annan dag. Här får små tjuvstartare eller eftersläntrare inget godis även om vi råkar ha hemma. Jag firar julafton på julafton och midsommarafton på midsommarafton. Varför skulle jag då fira, om jag firar, halloween någon annan dag??

 10. Carina H

  Helt rätt , firar man den 31 oktober Hallowen så gör man. håller nog med på detta, annars kan vi lika gärna flytta jul och midsommar en annan månad och dag, tradition är tradition oavsett om man firar eller ej.

 11. Marie

  Jag tillhör den lilla skara som ogillar denna amerikanska högtid. Hos oss kommer barnen under 3-4 dagar å ringer på dörren trots att vi inte dekorerat och därmed inte är med på jippot. (För enl den amerikanska traditionen, som ju är sååå populär, ska man inte störa de som inte dekorerat och det borde följas.) Sen är d inte ok att göra bus som i vårat fall förstört bil, hus och brevlåda… Det har ju bidragit ytterligare till att jag ogillar denna importerade högtid… Men alla som vill får köra all in

 12. Tina

  Jag har också varit sådan. Som tycker att det är svart eller vitt. Är inte sådan längre…
  Den här helgen är speciell. Eftersom Halloween och alla-helgona sammanfaller, vilket dom inte brukar.
  Dessutom har det nyligen varit ett skolmord där mördaren barn mask. Så i år får mina barn inte ha mask.
  Gillar generellt inte Halloween, men nu vill min dotter ha Halloween-kalas så då åker vi till graven som vanligt på lördagen och har Halloween-kalas på lördagen.
  Man får väl göra som man vill, med respekt, tycker jag. Jag brukar säga till mina barn att dom måste förstå att många åker till gravar och tänker på sina bortgågna och kanske inte har lust med bus eller godis. Varför måste allt vara så svart eller vitt? Alla helgona är ju inte heller en gammal hederlig svensk tradition om man säger så… men nu är vi många som uppskattar den helgen.
  Du verkar alltid så tvärsäker på allt Carola.

 13. Camilla 33 år och 10 barnsmamma som lever med lungsjuk man.

  Helt rätt.
  Här kom barnen redan förra helgen o jag var fräck nog att säga till dom att ni går fel dag ,kom tillbaka nästa helg.
  Dom fick alltså inget godis.
  Blir tokig på att vissa tar fel
  Mina barn som väntat på denna helg börjar ju undra varför deras kompisar får gå men inte dom.
  Kul att gå till alla o bara få höra att det är fel dag.
  Bättre gå på rätt dag istället :-D
  Mvh Camilla
  http://www.minstorafamilj.se

  1. Tina

   Att gå en vecka innan är ju rätt korkat, då kan man inte räkna med att människor har godis hemma. Men samma helg borde funka.

   1. carina

    Ska det vara ett visst datum så tycker jag att man ska hålla sig till det,och kommer man tidigare så blir det inget godis. Men det är mycket som inte hålls till just vissa datum,tex Nyår då börjar vissa,i alla fall i vår stad att skjuta raketer flera dagar innan och efter,ibland efter jul,sånt kan också göra mig galen:-)

 14. M

  Japp håller helt med,
  Det är jättenoga, Bus och godis är alltid den 31/10.
  Precis som Julafton är enda dagen som Kalle sänds på, (tomten kommer, öppna paket och ingenting annat., visst finns undantagsfall hit och dit med släkt och stjärnfamiljer men det finns det alltid)

  Sedan ”firar” och myser/dekorerar man Halloween hela oktober genom, går på olika fester/kalas och maskerader precis som vi ”firar” och myser/dekorerar hela december med julen, och går på glöggmingel och adventsfikor.

  Men man går inte och tigger godis den helgen man tycker passar, bus och godis är 31, simply as that.
  För om alla gör så, så blir det ju rörigt, och mycket ilska och irritation som tas ut mest på barnen

  Bus och godis 31/10 oavsett om det är en onsdag el lördag, och sedan firar och dekorerar men som man vill, och har gäster och går bort när man vill.

  Men skall man få bort alla som blir irriterade på barnen att det springs i tid och otid så är det upp till oss föräldrar att lära dem att det endast är 31 oktober man går Trick or Treat, är ju inget svårt alls!

  Dessutom är allhelgona en rörlig helg medan Halloween ALLTID är den 31 och inte är rörlig. Men ibland så sammanfaller dem, som iår men då är det ju bara att köra på det som man själv vill.

  Jag ger inte godis om de kommer någon annan dag än den rätta, utan upplyser de snällt om att det är den 31 man går och ingenting annat.
  Men är upp till föräldrarna att lära sina barn rätt, för alla är inte snälla och trevliga som jag utan blir arga på barnen och det förstör Halloweenfirandet för oss alla och speciellt barnen.

  Så är glasklart helt enkelt, 31/10 är bus och gå runt, och resten är upp till var och en, precis som julen ;O))

  Happy Halloweeeeen!
  I Wish U a Spooktacular Weekend ;O))

 15. Monica andersson

  Du är helt underbar när du har en stark åsikt. Jag känner igen mig själv när jag också har en åsikt. Men ibland låter det lite argt som jag ofta själv fått höra. Men nu håller jag inte med dig. Varför köpa amekanska traditoner när vi har svenska? Var tog alla påskkärringar och gubbar vägen? Jag tycker bara det är affärrerna som tjänar på detta. Sen tycker jag att Halloween och Allhelgonhelgen är två skilda saker. Sen tycker jag att vi inte ska glömma vad Allhelgonhelgen är till för även om jag som du tycker att jag när som helst kan tända ett ljus för dom som inte finns kvar. Nu hoppas jag att du tog detta inlägg rätt för jag tycker du är en fantasistisk stark kvinna och en fantastisk mamma! Hoppas ni får en mysig Halloween! Kram Monica!

 16. Karin

  Fast, bara för att Halloween firas den 31 oktiber i USA betyder ju inte det att vi i Sverige måste fira exakt samma dag.
  Du framstår faktiskt som ganska oempatisk i ditt inlägg när du pekar med hela handen och bestämmer att minsann så får ingen fira någon annan dag är den 31:a, för att det passar dig bäst?
  Sedan tycker jag iofs att Halloween och Alla Hjärtans är högtider vi klarar oss utan, det räcker väl med att folks ungar tigger godis en gång om året vid påsk,?
  Men det är ju min personliga åsikt.

  1. Marre

   Håller fullständigt med! Det har blivit så kommersiellt att vi ska köpa allt med kläder, godis och pynt tills vi baxnar! Tänk på de som inte har råd eller de barn som inte har kompisar som alla tar för givet!

 17. Eva

  Enl. Wikipedia står att det är vanligt att Halloween – firandet sker andra datum än 31/10 och i min lilla stad firas det alltid torsdagkväll vecka 44 oavsett datum och ingen protesterar över det.

 18. Karen

  Fast man måste inte följa med i tiden. Man får faktiskt vara gammaldags och man får avstå från att fira halloween. Så är det bara!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Absolut. Men ska man fira är det rätt dag som gäller, och man ska respektera dem som vill fira det.:)

 19. Linn

  För att förtydliga ska jag kanske också tillägga att de som är med och tycker “trick-or-treat” är okej har utelampan tänd.

 20. Linn

  Jag är helt för halloween. Det är inget jag firar just nu då jag inte har egna barn än men när jag var mindre firade jag. Även när jag bodde i USA, där de firar, under ett år firade jag. Där har de som regel att om utelampan är släckt så är det tabu att “trick-or-treat”a. Så ni som är så extremt emot detta kan ju importera denna del av seden.

 21. Mysan

  “Så är det bara” Alltså du har inte minsta förståelse för andras åsikter och uppfattningar. Du borde träna på att se saker från andra synvinklar än din egen. Det här med halloween finns det olika åsikter om. Sedan är många måttligt förtjusta i att ha ungar ringande på dörren.

  1. Helen

   Instämmer till fullo. Sen undrar jag bara hur man orkar bry sig och skriva ett långt inlägg om detta jippo och tycka att det är egoistiskt och curlande att barnen klär ut sig på fel dag. Det är ju för fasen som sagt ett jippo, finns nog mycket viktigare saker att bli upprörd över. Ja det kanske är en tradition för er, men i min värld är det inte det. För övrigt finns det många som firar högtider på olika dagar för att det passar dem. Spela roll!

   1. familjenannorlunda
    familjenannorlunda

    Ja du.. Jag skriver dagligen långa inlägg om allt och inget;) och det mesta är mina reflektioner precis som detta. Ett helt vanligt inlägg alltså ;)

  2. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Men det är en annan sak. Jag skrev det tydligt att man får tycka som man vill om det, men fira rätt dag för allas enkelhets skull och för att Halloween är 31/10 och ingen annan dag det är bara så det ska vara.
   Och om jag har noll förståelse för andras åsikter och uppfattningar enligt dig så konstaterar jag bara lugnt att du har svårt med läsförståelsen ;)
   På min blogg så blir det automatiskt mina åsikter nåt annat vore jättekonstigt ju!! Man behöver inte hålla med eller göra som jag säger, det är inte allmängiltiga lagar utan det är MINA åsikter. Att inte fatta det gör det ibland rätt komiskt. Ni gormar på mig som om ni tror att jag tror att jag är allsmäktig men jag talar för mig själv och hur jag tycker, önskar, anser att saker bör vara. Tyck hur du vill;)!! Men respektera andra för det gör jag men här i bloggen blir det en envägskommunikation, det är bara så. Jag talar om vad JAG tycker. Ni tycker som ni vill.

   1. Anna

    Så lustigt att sitta o läsa hur alla människor stör sig så på att du skriver ut dina åsikter. Känns som att de inte riktigt har förstått poängen med blogg ;) Vad vore det för mening med det hela
    om alla som har en blogg skulle vara neutrala i allt de skriver? Hela poängen är ju att du delar med dig av ditt liv o dina åsikter, gillar man det inte är det ju himla enkelt att bara trycka på krysset!! ;P

 22. Dagens Eko

  Och sen inte förglömma – de som är med på “trick-or-treat” har dekorerat sin dörr med en pumpa eller motsvarande och det är till dem det är “tillåtet” att gå till. Andra som inte har dekorerat dörren på nåt halloween-sätt, ska då inte störas!

 23. Malin

  Du har helt klart en poäng i det du skriver men jag är ändå glad att vi i vår by har sluppit halloweenfirande tills vidare. Jag har mycket svårt med den traditionen och speciellt att den ofta sammanfaller med allhelgonahelgen.

 24. Carina

  Håller med dej. Men annanda pingst är borttagen för många år sedan. Sen rycker jag att det är så vackert på kyrkogårdarna så jag går dit när det mörknar/är mörkt och tänder ljus för då är det som vackrast tycker jag inte samma att gå ditt mitt på dagen och tända ljus även om det oxå går bra så klart. Frågar igen den där stora tennisbollen vart köpte du den? Ha en bra helg !

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag kom inte på nån annan högtid ;) jag vet att den är borta till förmån för nationaldagen :)
   Tennisbollen svarade jag på, och drt tråkiga svaret är att hon vunnit den nånstans ..:/