Familjen Annorlunda

Om dagis och sjuka barn

Ibland fattar jag inte riktigt vad som triggar igång er? Igår skrev jag att jag blir irriterad på föräldrar som lämnar sjuka barn på dagis.

Jag skrev även typ två meningar om att en mamma suckat över att inte kunna underhålla sin 1,5 åring.

Ni får det till att jag vänder massa kritik mot dagis i stort, och mot alla som lämnar sina barn på dagis och tjo och hej. Nej, jag tycker inte att barn med småsyskon hemma ska gå på dagis. Det vet alla vid det här laget. Men det var inte det jag pratade om igår. Det kan ni få gorma om då jag tar upp det:)

Jag tror även att jag måste förtydliga, jag drar alla över en kam när jag uttrycker mina åsikter här. Jag är fullt medveten om att det finns massor av olika problem ute i familjerna, det är missbruk, depressioner,handikapp, våld, diagnoser och så vidare. Men om jag skulle skriva om alla dessa undantag, som det ju faktiskt är, så skulle det bli väldigt krångligt. Alltså generaliserar jag.

Angående mamman och det ”understimulerade” barnet…. Så här: Ett litet barn behöver inte mer stimulans än vad vanliga normala föräldrar utan problematik kan ge dem. De är så nöjda med att trava runt och pilla på stort och smått, gräva i sandlådan och bara vara nära sin förälder. De kan med nöje sitta bredvid och titta på när andra barn leker, och de kan börja tycka att det är kul att leka lite med nån kompis, korta stunder.Men de behöver inte andra barn runt sig dagarna i ända för att må bra. Det här är inget jag tar ur tomma luften utan det finns massor av forskning på det. Ni får googla:)

Jag vill att alla föräldrar ska fatta det:) ♥ Att ni är alldeles tillräckliga och mer därtill för era barn.

Inte tro att nån högskoleutbildad människa är bättre för era barn. NI ÄR SKITBRA. Och ni ska inte känna att dagis är en universallösning för det är det inte. Dagis är ett, för det mesta, superbra ställe, jag säger inget annat, men jag vidhåller att vara hemma är precis lika bra.

Att känna att man inte klarar av att underhålla ett drygt ett år gammalt barn, det handlar nog ofta om en osäkerhet i sin föräldraroll? Och det tycker jag är så synd, för det enda ett litet barn behöver är kärlek. Även om personal på dagis för det mesta tycker om sina små barn, så är det inte samma sak. Jag säger som Astrid Lindgren:

”Ge barnen massor av kärlek så kommer folkvettet av sig självt” :)

Jag vill att föräldrar ska våga tro på sig själva. Varför gör man inte det? Varför tror man att dagis är bättre än man själv? Jag pratar om små barn nu, under tre år.

I detta fall, så ville mamman vara hemma, men tyckte att dagis var bättre. Nej. Nej, Och NEJ.

 

Och sjuka barn då.. den som tycker att jag har fel i att sjuka barn ska vara hemma och inte lämnas på dagis…vad är det för fel på er? ;)

På allvar alltså, varför anser man att man har rätten att smitta ner andra personer? För att man själv är så oersättlig. De där andra personerna har åxå sina viktiga åtaganden, viktiga möten. De kanske jobbar på våra barns dagis, och så blir de sjuka…och så kommer det vikarier. Och då klagar såklart den som så generöst delade med sig av sina baciller. Och så går det runt.

De kanske har folk med nedsatt immunförsvar i sin närhet, de kanske själva har det? De kanske redan varit hemma och vabbat tre månader när det gått tre och en halv… De kanske repar sig efter en tuff operation?

När jag är sjuk, så är jag trött, seg och sliten, och vill bara ligga och vila, glo på Tv eller sova. Jag får lov att anta att jag inte är unik utan att det är så de flesta känner sig när de är sjuka?

När våra barn är sjuka, så lär de må likadant, och att då väckas på morgonen och få en alvedon för att sen skickas iväg till dagis för att föräldrarna måste jobba, eller….som i detta fall, mamma vara hemma med en bebis….varför är det ok? Jag tycker det är supertaskigt.

När jag varit sjuk och frisknat till så är man ändå inte på topp någon dag efteråt, utan mattheten sitter liksom kvar. Barn fungerar ju inte riktigt lika som oss där, utan de röjer ju järnet för att sen totaldäcka. En extra dag hemma, feberfri, är ett så enkelt sätt att undvika det. Att få krya på sig i lugn och ro.

Dessutom, om alla använde sitt sunda förnuft, så skulle smittorna i samhället minskas och det skulle gynna oss alla.

Förr i tiden så fattade man inte hur smittor spreds, och det kunde ju de skylla på, men vi som alla har en hyfsad kunskap om det – vad är våran ursäkt? Att vi har ett viktigt möte? Så det viktiga mötet är viktigare än att andra inte ska utsättas för smitta? Om man nu ska tänka med lite hypokondritänk här, så vet vi inte vad vi bär runt på. Det kanske är svininfluensa? Ebola. Edyl.

Jag är ganska säker på att ingen välkomnar magsjuka i sina hem? Men att ta  med sin familj på lekland/ikeas restaurang/dagis/teater edyl när man legat hemma och kräkts dagen innan…det gör man gärna, för ” Nu har vi ju redan haft skiten” eller vad?

Eller klassikern som jag hört så ofta på olika ställen: ”Ja, han/hon kräktes igår kväll/ i natt, men har inte kräkts sen dess/ i morse så det är nog klart nu.”

Suck.

Ni tycker att jag är respektlös för att jag uttrycker att sjuka barn ska vara hemma?? Allvarligt?

Jag tycker tvärtom att det är oerhört respektlöst mot sitt barn att inte låta det vara hemma om det är sjukt. Det är respektlöst mot alla andra det barnet möter under dagen.

Hur någon ens kan argumentera emot mig i det här går över mitt förstånd? Ingen är väl sugen på att bli sjuk, eller på att ens barn ska bli sjukt?

 

Om man blir irriterad över det jag skrivit här, idag och igår, så är det ju mest troligt för att man vet med sig att ja,just ja…det är ju så jag gör…och då är det riktat till er:) Sorry:)

Om man aldrig lämnar sitt halvrisiga barn med alvedon i kroppen till dagis så gäller det inte er, och då behöver ni inte ta åt er, och ni behöver inte dra det till att jag anser att dagis är dåligt, och att jag är bättre än er alla i mina egna ögon, för så är det absolut inte.

Om man känner att man faller utanför ramen av den stora massan här, tex hänvisade några kommentarer till handikappade/socialt utsatta föräldrar, varför vet jag inte, för oavsett vad man har för handikapp/ social situation så ska ju inte barnet vara på dagis när det är sjukt….? och det är liksom det jag pratar om, så har jag förklarat det längre upp. Jag generaliserar.

Jag klankar inte ner på dagis. Jag tycker inte att de som lämnar sina barn där är dumma i huvudet, varför skulle jag det? Men om man lämnar ett sjukt barn på dagis, eller inte rappar sig på att hämta det när personalen ringer, då är det risk för att jag anser de personerna vara respektlösa.

Så tycker jag:)

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ann-Wiol

  Läste o delade detta förra året. Har just läst det igen o tänker dela det nu oxå. Tack för att du Är så klok o delar med dej av din klokskap ♡

 2. Lisa B

  Jämförelsevis med de flesta länder faktiskt har Sverige varit enormt progressiva inom statlig barnomsorg. Det sert nu nästan ut som den utopi Strindeberg drömde om i Utopia där ALLA barnen helt tas hand om av staten. Nu ska varje svenskt barn börja förskola när de är prick 1,5 år för då är de enligt den svenska staten ”mogna”. Läste lite svensk pedagogik på måfå och såg inte spåret av Bowlby och Ainsworth? Attachment theory (anknytningsteorin). Var tog den vägen i Sverige? Bort trollat. Självklart är jag fan av Vygotskys teorier och övertygad om att de svenska pedagogerna är utmärkta med barn. Men enligt Bowlby och Ainsworth så skapar barnet faktiskt anknytning till sin primära vårdare (föräldern, föräldrarna) upp till 3 eller 4 års ålder och denna anknytning är livsviktig för barnets självkänsla och färdighet att skapa goda relationer till sina närmaste. Dessa närmaste (föräldrar och syskon) kommer att i vuxen ålder bytas ut till att gälla partner och egna barn. Jag tycker mig se i texten som Carola skrivit att hon försvarar sig mot föräldrar som tycket hon har fel att påpeka att man inte bör lämna sjuka barn på förskola. Nej men man bör inte lämna sjuka barn på förskola. De smittar! NEj man måste inte låta sina barn börja förskola i toddler ålder för att anars hamnar de efter. Idén är befängd att en tvååring hamnar efter. de har inte ens utvecklat sin sociala förmåga särskilt mycket vid två års ålder för att ens kunna leka med andra barn eller förstå förskole regler. de leker mest jämsides i den åldern. Vid tre har de mer sociala färdigheter att kunna få utbyte av en barngrupp men behöver fortfarande sina föräldra mer än bara på helgerna. Jag håller med dig Carola!

 3. malle

  så rätt, föräldrar lämnar alltför ofta sina stackars små barn på dagis när dem är sjuka, och det är sorgligt… dem behöver få vila hemma, Va med sin mamma eller pappa,,, och ja, hindra andra för att bli smittade… min dotter är infektions känslig,,, hon älskar sitt dagis,,, men pga att föräldrar lämnar sina barn sjuka så får mitt barn störrre chans till kramper..och kan inte vara på dagis så ofta,,,. men dagispersonalen borde oxå ta sitt ansvar och sätta stop vid dörren!

 4. Maggi

  Bra skrivet.
  Dom viktigaste personerna i barnens liv är deras föräldrar. Ta tillvara på deras uppväxt dessa år går inte i repris.Snart är dom vuxna och då är det försent

 5. Jessica

  Jag är förskollärare och har en kollega som fått men för livet (skadat tarmarna) pga att föräldrar lämnat syskon (till magsjuka hemmavarande barn) på förskolan som sedan, såklart blev magsjuka på förskolan och smittade min kollega… Hon blev så sjuk vid två tillfällen (med 4 dagars mellanrum) att hennes tarmar skadats och hon kommer sannolikt inte bli helt frisk/återställd…. Vi lever & arbetar varje dag i en riktig supersmittohärd och borde nästan få risktillägg på förskolan!
  Jag har noterat att flertalet föräldrar har mycket bråttom att lämna sina barn till förskolan efter en sjukdomsperiod vilket ofta medför en otroligt tuff dag/tid för barnet. LÅT BARNET FÅ BLI HELT FRISKT! Samt är ju risken för nya sjukdomar överhängande då immunförsvaret inte hunnit återhämta sig ordentligt. Jag vet flera barn som är mer eller minder sjuka en hel termin pga att de aldrig får återhämta sig mellan sjukdomstillfällena… Vi som arbetar med barn har också familjer hemma och behöver få vara friska och slippa släpa hem sjukdomar till våra familjer. Det är respektlöst mot era egna barn att lämna dem sjuka, det är respektlöst mot oss som arbetar med era barn och respektlöst mot era barns kompisar i barngruppen på förskolan.

  1. Jessica

   Förtydligande: min kollega fick alltså vinterkräksjukan vid två tillfällen och hann alltså bara jobba 4 dagar mellan första sjukdomstillfället och det andra. Hon har totalt varit borta månader. Hon har fortfarande men från sjukdomen. Hon har legat veckor på sjukhus. På vår förskola var snudd på samtliga barn och personal sjuka i vinterkräksjukan och det slutade aldrig att snurra pga att föräldrarna stressat tillbaka sina barn eller lämnat barn på förskolan TROTS en vinterkräksjuk förälder (eller syskon hemma) och dessutom gick de ju själva till sina jobb…hur extremt viktiga tror dessa personer att de är egentligen? De är viktiga för sina barn men de är banne mig ersättliga på sina jobb!!! Hoppas det blir bättre fokus på att visa varandra hänsyn och respektera förskolans (och skolans) sjukdomspolicy. Alla vi som jobbar inom förskolan har sannolikt varit med om barn som kraschar vid lunch då alvedonet gått ur kroppen…föräldrar som inte kommer förrän efter 2-3 timmar och hämtar barn som tex spyr… det skrämmer mig… och det känns otroligt sorgligt för barnen…de kommer i kläm och de ska inte behöva hamna i dessa märkliga situationer….

 6. Carro

  Så himla bra skrivet Carola!!! Sunt förnuft från start till mål, men inte för vissa tydligen.
  Vi har valt dagmamma till båda vora barn och det är heeeelt fantastiskt! 6 barn på 2 vuxna, alla barn får den tid och uppmärksamhet dom behöver, vi föräldrar värnar stenhårt om att hela gruppen ska vara frisk så alla stannar SJÄLVKLART hemma med sina sjuka barn tills dom är friska vilket har resulterat i att vi inte har behövt vabba på nästan ett år nu! Dom är ute nästan hela dagarna och eftersom gruppen är så liten så har dom utrymme att göra massa roliga saker som att åka och bada, gå på bio, åka till djurparker och åka skridskor på sjön och grilla korv. Ljudvolymen är normal, samtalston, inga skrik och barn som behöver överrösta för att höras. Jag vill bara säga att det finns fler alternativ än dagis! :)

  Vi är helt överlyckliga över att ha hittat en sån fantastisk lösning till våra älskade barn!

 7. Mormor

  Så otroligt bra skrivet, Carola! Jag har en ensamstående dotter med två barn som kämpar för att få sina barn friska….hon har dom hemma när de är sjuk plus tre dagar extra för att vara säker på att de fått tillbaka aptiten och orkar vara på dagis medan hon jobbar samt för att inte smitta sina dagiskompisar! Det är bara så trist att det är få föräldrar som tänker så…… Ekonomin är ju inte den bästa när man är ensam förälder men hon har förståndet att tänka på barnen i första hand!!!

 8. Frida

  Håller med! Om fler faktiskt stannade hemma när de/barnen är sjuka så skulle alla få mindre sjukdagar. På vår förskola har de haft extremt svårt att få vikarier när personalen har varit sjuka. De har på grund av personalbrist fått börja skicka hem barn till föräldrarna. Känns inte så kul att lämna mina barn de morgnar då de säger att någon i personalen är sjuk och att de inte vet om de får vikarie.

 9. johanna

  Äntligen är det någon som skriver det jag tänker o säger!! Har dragit igång sådana här diskussioner på jobbet när man ska barnen på DAGIS eller inte och nästa blivit lynchad, även på facebook har jag lagt fram mina åsikter om hurvida man ska ha sina barn på dagis eller inte och kära nån, ja man blir inte poppis precis!!

  Jag kan inte förstå människor som skaffar barn o sen slänger in dom på dagis för att få åka o shoppa eller städa eller what ever!! Jag skaffa barn för att få vara med mina barn så mycket jag någonsin kan, så fort jag har en ledig dag har jag mina barn hemma, nu är min stora dotter 6 år o går i förskoleklass, men jag passar ofta på o har henne hemma!! och hon går INTE på fritids när jag är ledig utan hämtar barnet när hon ätit lunch!!!

  VARFÖR är det så jobbigt för människor att ta hand om sina barn!! Varför måste dom slänga in sina barn på dagis i tid o otid??? Jag har ingen förståelse i det!! OM det inte är speciella omständigheter såklart! Tiden går så fort och snart vill dom hellre vara med sina kompisar än med mamma o pappa!! Jag vet jag har ju själv varit tonåring!!
  Och när det handlar om sjukdomar så har jag också som förälder bett andra föräldrar att ha sina barn hemma den där extra dagen så dom är hyggligt friska när dom kommer tillbaka!

  Så tack igen för detta blogg inlägg!! Det bästa jag läst på länge!!

 10. Johanna

  ÄNTLIGEN en som tänker precis som jag underbart o läsa TACK för dessa orden!! Dom som börjar lipa o gnälla över att ha läst detta är dom som har typ ”dåligt samvete” för att dom just gör så! Har haft många diskutioner om barn o dagis på jobbet när dom ska vara där osv o nästan blivit lynchad!! Tack säger jag tack!! Mvh// Johanna

 11. Nanna

  Som pedagog på förskolan håller jag med dig till 100%. Det är så synd om dessa barn som kommer på morgonen halvhängiga, men efter ett par timmar är skållheta, alvedonet har slutat verka. Vi ringer men det kan ta en eller ett par timmar innan den stressade föräldern kommer suckande och hämtar barnet. Men föräldern hann i alla fall jobba halva dagen. Tur att det bara finns enstaka barn som har det så här.

 12. Therese

  Bra skrivet. Fast de personer som borde läsa detta är så dumma i huvudet så dom förstår inte vad du menar. En bagatell, men det finns inga dagis, det heter förskola.

 13. Fyrbarnsmamma

  Vad i hela världen kan vara viktigare än våra små älskade barn?? Tycker det är skrämmande att föräldrar anser ha viktigare saker än att vara hemma med sina sjuka barn!!! Fruktansvärt egoistiskt!
  Jag håller mina barn hemma minst en extra, oftast fler dagar då jag ändå är hemma, brukar även låta dagisbarnet vara hemma när storebror är sjuk som går på skolan…för att inte smitta ner andra på dagis! Jag tänker på alla barn, för deras skull och även för vår egen skull så man slipper åka dit igen för att sjukdomarna bara går runt!
  Men tyvärr så vet jag att andra på både dagis o skola skickar sina barn halvkrassliga, och vet även i vår närhet som anser sig inte ha råd att vara hemma en extra dag o de gäller även dom själva, vuxna alltså…så de är inte bara på dagis o skolorna som sjukdomar o smittor går runt!
  Tänk om vi alla kunde ha lite sunt förnuft så skulle vi knappt ha sjukfrånvaro eller vab i Sverige!
  Sen kan man ha olika åsikter om barn ska/behöver vara på dagis. Mina 2 första barn började efter 1 års ålder på dagis och de gick superbra. Dock bara 15h/veckan då ja själv studerade o var arbetslös. Nu har ja valt att ha min 1,5 åring hemma medan ja är mammaledig till min tjej som är 5 veckor…tror inte att han kommer bli annars för att jag har honom hemma istället för dagis. Det jag tycker är positivt med att dom är där några timmar är att dom får vara ute mycket, leka med andra barn o göra massor med roliga saker som rita, sjunga men främst får dom lära sig att visa empati o vara vänliga mot sina kamrater. Sen lär dom sig mycket av varandra!
  Man ska göra som man själv vill o tycker, utifrån sitt eget barns behov…men de är inte alltid lätt idag då oftast ekonomi bestämmer hur länge barnen kan vara hemma.
  Tack för en bra blogg, och får att du vågar säga de du tycker!

 14. Katja lindqvist

  Så är det lämna sjuka barn på dagis för att man inte orkar sköta dem själv . Vad dåligt jag har jobbat som dagmamma 24år skickade hem både mamman och barnet om de kom sjuka till mig !!!!

 15. Linda

  Håller med till 100% jobbar själv på förskola. Får ofta höra men det var i går morse kl 3 hon kräkte så det är ju ok att hon kommer idag kl 9. Stopp stopp stopp, var får man in de 48h? Ja får bara ihop det till 30h

 16. Maria

  Så bra skrivet! Jobbar själv på dagis, och ibland skulle det vara så skönt att få säga det man egentlige vill säga till föräldrar. Utskällningar man kan få när man ringer o berättar att deras barn är sjuka är inte ovanligt.
  Skulle aldrig falla mej in att mata in alvedon för att barnen ska va ”friska”.
  Det är otroligt hur viktiga personer föräldrarna är på sina arbetsplatser idag. Hur kan ngt vara viktigare än egna barn!
  Likaså håller jag med dej helt, barn som har en förälder hemma med småsyskon ska inte va på dagis. Är barnen socialt krävande kan man fixa det som förälder, det finns föräldra&bföräldra&barn cafer och det finns lekparker.

 17. Karro

  Alltså vadå inte ha råd att vara hemma?? Då tycker jag man borde tänkt på det innan man valde att sätta barn till världen. Vad tänkte ni innan ni fick barn undrar jag..du som säger att ni inte ha råd? Att förskolan ska ta hand om era sjuka barn? Jag blir så upprörd att jag inte vet vad jag ska ta vägen! Tänk när ni är sjuka och om någon skulle tvinga er till arbetet!? Skäms på er alla som skickar era barn till förskolan fast de är sjuka!

 18. Haidi Opava

  Klokt o bra formulerat svar som borde klargöra o ta undan ev missförstånd.

 19. Emma

  mycket bra skrivet! Jag är förskollärare på en småbarnsavdelning och brottas dagligen med dessa bekymmer. Precis som du säger så känns det som om föräldrar tvekar i om dr duger skälva, eller så är det så mycket enklare att barnet får rasts av sig hos oss än hemma… Angående sjukdomar så hade det underlättat ifall föräldrar lyssnat på oss och respekterat oss när vi ber dem hålla sitt barn hemma, för allt vi tänket på, är vad just deras barn behöver mest. Hoppas ditt inlägg sprids så att många många får läsa detta. Jättebra text!

 20. Hanna Iiskola

  Tack! Så bra skrivet! Gäller även skolan, det är inte kul med sjuka barn där heller o kräksjukan är en ”överlevare” i skolan just pga det du skrev! Hoppas många föräldrar läser och får sig en tankeställare!

 21. maria hortberg

  Håller verkligen med dej!! Tänk om alla kunde tänka så! Första gången jag läser på din sida. Jag blir glad! Glad att det finns människor med sunda värderingar. Fortsätt så Carola! Jättebra skrivet!

 22. Marie

  Usch vad jag håller med dig nu!! Sen min lilla kille började på dagis i januari har han varit hemma och sjuk mer än han varit på dagis. Är det inte magsjuka eller influensa så är det förkylning med efterföljande öroninflammation eller feberkramper. Och när vi äntligen kommer tillbaka till dagis, pigga, friska och utvilade, möts vi av nyheten att ”ett barn kräkts/fått feber här idag igen, så ni vet”. Och så börjar det om. SUCK!!! Kan säga att jag drar mig för att lämna på dagis igen till veckan..

 23. Eva V

  Jättebra skrivet. Jag jobbar på en förskola och kan inte förstå de som lämnar sina sjuka barn. Respektlöst mot sitt barn, andra familjer och personalen.

 24. Sofia Jonasson

  Bra skrivet.
  Jobbar själv på förskolan och väldigt ofta lämnas syskonet om det andra barnet man har är sjukt. Kan ju vara extremt jobbigt att ha båda två hemma. Nä då ska den förälder som jobbar dra upp det friska barnet tidigt för att lämnas på förskolan i stället för att kunna vara hemma och ta det lugnt med den andra föräldern och ta det lugnt. Hämtas inte tidigare för det kan man ju inte göra. Vi har en regel på förskolan där jag jobbar. Handlar det om magsjuka får inte syskonen lämnas men kommer ofta barn till förskolan och säger att syskonen har kräkts.Föräldrarna blånekar och säger då att det är nog inte magsjuka utan de hostade bara lite. Eller när man säger att barnet har sovit dåligt hela natten så jag måste vila lite för jag har inte sovit en blund. Tror de då att barnet orkar en hel dag på förskolan när föräldern är jätte trött. Helst ska ju inte små barn sova för då somnar de inte på kvällen. Baren är så trötta på eftermiddagen så de orkar inte med tempot och bryter i hop för det minsta lilla. Snälla föräldrar ta vara på tiden och var med era barn medans de är små. Tiden kommer aldrig tillbaka.

 25. Jenny

  Superbra skrivet! Men, jag måste bara få tala om för dig att det finns ingen högskoleutbildade ”dagis”fröknar längre, det heter förskollärare och det heter sedan 1994 förskola. Dagis var precis som det låter, förskola är något helt annat – en pedagogisk verksamhet som har målsättningar och styrdokument som är lag att följa, liksom skolan. Ville bara understryka det, då benämningen dagis är rätt nedvärderande när man läst 3,5 år på universitet – förskola och förskollärare ✨

 26. Idaw

  jätte bra skrivet!! Barn som är eller har varit sjuka ska va hemma i tryggheten och jag som mamma vill ha mitt barn hemma i min trygghet! Ja har adhd och en ettåring och är gravid, skulle aldrig skicka iväg min femåring till dagis om ja inte visste att han va 100!

 27. Pauline

  Klockrent! Håller med helt och hållet! Har själv blivit nästan dumförklarad av att ha storasyster hemma när jag var föräldraledig. Och kan inte förstå varför man lämnar sjuka barn på dagis. Det är väl ändå sunt förnuft! Om man nu inte bryr sig om andra kanske man kan förstå att man ändå i sista änden biter sig själv i svansen genom att föra smittan vidare…Bra skrivet iaf!

 28. Linda Washington

  Hej!
  Läste det här inlägget genom Facebook och håller med dig om en hel del MEN jag är förskollärare och tycker att det är så synd att du använder det förlegade ordet ”dagis” när du skriver om förskolan. Snälla visa oss som arbetar i förskolan den respekten och använd rätt namn på vår arbetsplats,
  Stort tack på förhand!
  Linda

 29. Suzie

  När mina barn var små och gick på dagis och blev sjuka så myste vi i soffan med godis och Disneyfilmer. Jag var nog åt andra hållet nja…. du ska nog inte gå till dagis idag vi väntar tills du varit frisk i två dagar, för jag älskade att vara hemma med mina barn ;) Vilket gör att jag har väldigt lite förståelse för att man har så bråttom att få iväg barnen på dagis för att åka och jobba själv. Varför har man då skaffat barn om man inte ens vill vara hemma med dem när de är sjuka?

 30. Anne

  Underbart skrivet. Tycker synd om många föräldrar idag som inte förstår att De är de viktigast i barnens liv!

 31. mia

  Inte spelar det någon roll för mig vilket ord som används här. Det som stör mig är att bloggaren har sina åsikter och platsar alla efter dessa åsiktsmallar. Varje förälder gör det bästa utifrån egna värderingar och förutsättningar. Ingen ska behöva peka fingret på vad jag gör rätt eller fel. Mind you own business,tack .. skriv om roligare saker som inte är så så subjektiva – det skulle jag uppskatta mer.

 32. carina

  Bästa kag läst!!☺Arbetar som förskollärare och älskar mitt jobb med alla underbara barn,
  MEN tänk om alla föräldrar hade dina kloka insikter vore jag glad!

 33. Cecilia Johansson

  Håller med helt och hållet. Jag jobbar i förskolan med de små barnen 1-3 år och älskar mitt jobb absolut Men de barnen har det bättre hemma än att vistas i en grupp med 16 st i samma ålder. Vi har 16 barn där de äldsta fyller 3 år i augusti på det är vi 3 heltider, men det är sällan vi är 3 i barngruppen samtidigt. Hur kan man tro att barnen har det bättre hos oss? Är de hemma har de 100 % uppmärksamhet av sina föräldrar/syskon i en lugn miljö. På förskolan kanske de får 100% uppmärksamhet några minuter om man är ett barn som tar plats, men är det ett barn som leker och klarar sig själv får man inte samma vuxenkontakt tyvärr. Vi har inte en chans i dagens läge att hinna med alla barn. Det där med sjuka barn som lämnas det händer i stort sätt varje vecka. Den vanliga kommentaren vi får när ett barn kräkts är : Han/hon åt så mycket godis igår, hostade han/hon så han/hon kräktes? Ringer man hem barn som är sjuka får man alltid en motfråga eller tycker du jag ska komma och hämta min son/dotter har sån lust att svara nä jag ringer bara för att jag gillar att prata med dig. Värst är när man får höra ja han kräktes i går kväll men sen så åt han frukost i morse så trodde han var frisk. Backa 6-7 år tillbaka så var det inte på detta sätt barnen var hemma när de var sjuka, barnen hade kortare dagar, barnen var lediga när föräldrarna var lediga, Barn idag har alldeles för långa dagar vissa är där när jag kommer och kvar när jag går hem och då jobbar jag heltid, det är sorgligt. När mina barn var små gjorde vi allt för att de skulle få så korta dagar som möjligt och var syskonet sjukt var det friska syskonet hemma också. Har aldrig heller lämnat barn på förskola då de fått små syskon då har vi varit hemma och myst tillsammans. Mycket har hänt tack vare maxtaxan innan kunde man välja på 50% 75% eller 100% och så betalde man för det. Nu spelar det ingen roll hur länge barnen går för det kostar det samma.
  Tack för ett jätte bra inlägg
  Hälsningar Cecilia

 34. Petra Tygesen

  Toppen!! Är förskollärare själv, men håller med fullständig. Kunde inte skriva det bättre själv.
  Hälsningar Petra

 35. Jeanette Wiksten

  Jättbra skrivet! Många föräldrar glömmer bort hur viktigt det är att barnen får vara hemma hos mamma eller pappa och tillfriskna i sin egen takt.

 36. Agneta Nilsson

  Så fantastiskt bra och välskrivet, så jag blir förvånad OM någon känner irritation över VAD du har skrivit. Jag håller fullständigt med dig – ÄR det någon som tar åt sig, så har man nog kanske helt enkelt ett dåligt samvete. Det KAN ju naturligtvis handla om ekonomi….att man inte riktigt har utrymme för att vara hemma. MEN, då bör man tänka efter EN gång till….förmodligen får man ännu fler sjukdagar om man inte låter barnet vara hemma och ta igen sig.
  Återigen, fantastiskt bra skrivet!
  Varm kram

 37. Therese

  Jag håller med dig i allt du säger. Tycker det är rent av förjävligt detta med att folk lämnar sjuka barn på dagis. På mitt dagis så är det mycket sjukdomar hit och dit hela tiden och jag undrar varför? Och hela gruppen smittas givetvis. Respektlöst.

 38. Johanna

  Den här texten är bara så rätt! Kunde tro att jag själv skrivit detta, och du tänker precis lika där som jag. Bra!!

 39. Petra Vannemyr

  Men vad är det för fel på folk som inte respekterar andra människors åsikter för att man säger dagis!!!!! Barnen säger dagis själva, låt dom göra det!! Min son sa alltid: ”Mamma , det känns mysigare att säga dagis!”Och det ligger inget nedlåtande i när jag säger dagis, så Dä så!!!! Håller med Carola angående sjuka barn och gå till dagis!! Till er alla där ute, nästa gång ditt barn blir sjukt så är det förmodligen nån annan som skickat sitt barn för tidigt!!!!! Jättekul, eller hur!!!!!!!!

 40. Therese Westfält

  Hej! Så fantastiskt bra skrivet! All heder! Jag har tre döttrar & har en sjukdom som enkelt förklarat betyder att jag är allergisk mot magsjuka, jag blir först vanligt magsjuk, men sen börjar helvetet. Kramperna fortsätter & till slut måste jag få morfin, som jag blir mkt dålig av. Så en magsjuka för mig innebär ofta 2 veckors sjukdomstid. Detta har resulterat i ett helvete under dagisåren. Få andra föräldrar har ens tänkt tanken när jag berättar & pratar om att det kan finnas andra människor i vissa barns hem, som har andra sjukdomar som förvärras & blir livshotande när de får magsjuka. (cancer, diabetes o dyl). Idag är barnen i mellanstadiet. När varje barn började 1:a klass, på första föräldrarmötet har jag berättat om min ”sjukdom” / eller bett en lärare berätta att det finns en/flera föräldrar m kroniska sjukdomar i klassen & att det är mkt viktigt att barn som framförallt har magsjuka, verkligen är hemma 72 timmar. Detta har hjälpt mig oerhört mkt. Super bra skrivet, än en gång, tack. :)

 41. Johanna

  Jag håller verkligen med det du skriver om Carola.
  Vill bara lägga till att det ofta är en ekonomisk fråga och att vara hemma med sitt barn mer än ett år är svårt för se flesta. Då kanske man vill intala sig att dagis är det bästa för för sitt barn , för att man inte har något annat alternativ. En tanke bara. Jag ser det också som en klassisk kvinnofälla då det oftast är mamman som är hemma längre eller går ner i arbetstid för att hämta tidigt på dagis (fsk

 42. marie

  Sååå bra skrivet. Håller med dig helt o hållet.
  Min dotter går på dagis o är 20 månader. Hon blir sjuk som alla andra då o då men jag håller henne hellre hemma en dag för mkt än en dag för lite.

 43. stina

  Oj vilka reaktioner… jag och min sambo är egna företagare inom lantbruket, något vi var innan barnen kom och har aldrig varken tänkt eller velat göra något annat. Absolut och självklart ska inga barn vara på förskolan (fast jag säger dagis å kommet alltid att göra) när dom är sjuka, särskilt i magsjuke tider är de väldigt frustrerande när man märker (vi har våra barn på en byskola, där man går från dagis till 6an) att syskon på skolan är hemma och kräks och dom små är på dagis och tvärtom…. blir irriterad när folk kommenterar om att dom slåss om att vara hemma och vabba, fine men vi som tar hand om levande fyrbenta varelser, som du inte Heller kan lämna kl 4 å gå hem, är egna småföretagare utan möjlighet att ha extra folk i någon större utsträckning är de ett hån i mot… vi är inga sämre föräldrar, men de drabbar oss väldigt hårt när barnen blir sjuka pga slarv från andra föräldrar… har 4 barn tätt där dom två första gick 15 timmar när dom var små, dom två sista var hemma lite längre med mig och bebis men jag har alltid jobbat från att barnen varit i princip nyfödda, något som flertalet i vår bransch gör. Vi älskar vårt val av arbete och liv med djur och natur och framförallt älskar vi våra barn och tack gode gud för DAGIS när barnen är friska.

 44. Maria Sööder

  Snälla du det heter FÖRSKOLA!!!!! Begreppet dagis finns inte längre. Det försvann 1998 när förskolan fick en egen läroplan!! I övrigt har du rätt i mycket som du skriver.

 45. carro

  Underbart bra skrivet.. Jobbar själv på förskola och det är alltid nån av oss 7 personal som känner sig hängig/sjuk då föräldrar inte håller sina barn hemma eller kan vara hemma någon eller flera dagar extra så de är helt friska.. Vi på förskolam har bra utbildning och jobbar gärna med era barn men föräldrarna måste göra uppfostringen m.m MEN föräldrarna är också det bästa barnen har. Ni är bra! Ta hand om alla i er närhet. Barn eller era barns fröknar

 46. Anna-Karin

  Har inte läst din blogg innan och jag tycker av detta att du i mångt resonerar vettigt. Dock undrar jag varför hela friden det skulle vara fel att låta ett barn som redan går i förskola, gillar det, trivs och har roligt få fortsätta gå 15 h i veckan när hen får syskon? Vår 3- åring går så och jag anser å min sida att det vore rent elakt att ta i från henne det. Om barnet sover 12 h per dygn finns det liksom ändå 79 vakna timmar per vecka att umgås med föräldrar och syskon även om barnet går 15 h på förskola. Varför inte se förskola som ett bra och roligt KOMPLEMENT till resten av livet? Visst är föräldrar och familj viktigast men annat kan ju oxå vara viktigt, roligt och givande.

 47. maggan

  Mycket bra skrivet!
  Så många föräldrar som inte erkänner att de lämnar till dagis för att själva få avlastning när de har syskon.DAGIS är det bästa ordet och det är löjligt med alla kommentarer om att det heter förskola. Det är inget nedvärderande i det. Alla vet att personalen har högskoleutbildning.

 48. Magdalena

  Sååå otroligt bra skrivet o hoppas verkligen att man tar till sig denna kritik, jag är utbildad barnskötare o arbetat på dagis i måååånga år o gammal räv i gemet. Jag har aldrig själv lämnat våra barn på, dagsis när dom var mindre o sjuka utan alltid låtit dom varit hemma o bli ordentligt friska, men blivit så fly förbaskad för att så fort mina barn blivit friska har dom genast blivit smittade igen så fort dom kom tillbaka till dagis igen pga att man lämnar sina sjuka barn. Jag har också, så många gånger som personal på dagis tyckt att man är respektlös mot sina barn som föräldrar när man proppar i barnet en alvedon på morgonen o lagom innan lunch så säckar barnet ihop med hög feber, rinnande näsa, knappt orkar hålla ihop o när man ringer föräldrarna som säger dom ska snabba sig på o komma o hämta barnet kommer 3 – 4 timmar senare med ursäkten jag kunde inte komma ifrån tidigare fast dom arbetar ganska nära dagis. Dom föräldrarna tycker jag inte är bra föräldrar o undrar varför skaffade dom sig barn åthuvud taget ?? När deras jobb o karriär går före allt annat o inte ens kan vara hemma när barnen blir sjuka o hämta när barnet insjuknat på dagis hur svårt kan det igentligen vara ???
  Vi har själva fått kämpa för att få våra två adopterade barn med mycket möda o det har varit värt allt väntan, pappers exercis, allt vad det har kostat mm Vi älskar våra barn mest av allt i hela värden o dom är i dagens läge snart 14 o 19 år o var 1 år o 2 år när dom kom hit till oss från Vietnam.

 49. Cecilia Johansson

  Bra skrivet förutom att i Sverige så är det bara hundar som går på dagis!! Barn går på Förskola sen många år tillbaka! Mvh förskolläraren Cecilia

 50. Jessica

  Kan inte annat än hålla med dig. Om man anser att man är så oersättlig själv kanske man inte borde skaffat barn från första början.. .om man inte anser att barnen är lika oersättliga och om man inte anser att man borde hålla dem hemma för att undvika att smitta ner andra – som kanske anser sig själva vara lika oersättlig som man själv gjorde från början… så tänker jag- Tack för en sund inställning!

 51. Emma

  Håller ned ang sjukdomar barn har med rätt va hem va sjuka va hemma till de blir friska för deras o andras skull… Men du skriver att man kan googla o att di ej skriver från tomma intet att barn ej behöver vidare stimulans beröm sandlåda umgås med föräldrar barn behöver ej barn runt dig röda tiden kanske är de då men inte trovärdigt att du uttrycker att du har kunskaper o uttrycker dig när du sedan uttrycker dagis.. Dagis? Dagis finns inte utan det heter förskolor o har en helt annan innebörd än förr som hette dagis. Men håller med o behöver understryka att utvildad personal o förskolan kan aldrig ersätta eller är oftast aldrig bättre än en som förälder :)

 52. Karin berggren

  Det var verkligen en bra läsning, någonstans på vägen har ju föräldrarna tappat sitt ansvar!

 53. Pellekrank

  Jag är med dig i stort. Dessvärre är sanningen större än att man gör fel för barnet. När man arbetar med vissa jobb- som MÅSTE göras vet man att varje dag borta blir en belastning för kollegorna. Man står som mamma och väljer mellan barnen och kollegorna- att inte kränka någon.
  Man väljer sitt barn. Såklart. Men att för femtielfte gången under vintern gå hemma för att barnet är ”lite snorigt” eller kanske inte är helt 100% kanske inte är helt självklart. Barnet kan vara snorigt i 6 månader konstant. Magsjuka är naturligtvis 48 timmar- självklart. Feber likaså. Det finns bara så många mellanting, och det handlar dessvärre inte BARA om barnet. Det handlar om gliringar på jobbet. Det handlar om missad löneökning, klagomål från tex patienter som inte fått den hjälp de behövt. Jo, det är arbetsgivarens problem. Det är dock inte arbetsgivaren som får klagomålen… Tankeställare ja, jag vill bara klargöra att den tankeställaren gör mammor utbrända eftersom dom/vi vet. Barnet är nr 1, men det är jobbigt att få skit på jobbet. Varje vab-dag betyder ångest. Bara en tankeställare.

 54. Helene

  Så rätt du har!!! Självklart är föräldrarna bäst för barnen än personalen på förskolan. Vi är ett komplement till hemmet när föräldrarna marbetar . Framförallt när barnen är sjuka då är det bara föräldrarna eller annan närstående som gäller!! Barn har rätt att få vara hemma när de är sjuka,få känna sig ompysslade och hinna bli friska innan de ska tillbaka till det höga tempo som det ofta är i förskolan!!
  // Förskollärare oroad över utvecklingen!!!

 55. Petra

  Hej, jag håller med dig. Arbetar själv på förskola. Vikarie i en pool. Barn som blir sjuka behöver få vara hemma. Jag har vart hemma i 2 veckor för att barn lämnas sjuka på förskolan. Vi finns ju till för att hjälpa o stötta när ordinarie personal blir sjuka eller behöver ledigt. Sjuka barn=sjuk personal.

 56. helen

  Fantastiskt bra skrivet! Det är galet hur egoistiska föräldrar kan vara. Stackars barn

 57. Katarina

  Mycket bra skrivet!! Tänk om alla föräldrar kunde tänka så!!
  Sen har det verkligen INGEN betydelse om man säger DAGIS el. Förskola. Den personal som känner sig nertryckt av ett ord birde verkligen tänka om! Ligger vår stolthet i ett litet ord så kanske man inte ska jobba i den verksamheten! Jag är förskolechef och känner mig stolt över det arbete vi gör på vårt dagis. Jag skulle inte känna mig stoltare bara för att jag skrev/sa förskola. Däri ligger inte min värdegrund. Det är verkligen på sandlådenivå att hålla på att diskutera detta fortfarande..

 58. ingela

  Äntligen en mamma som vet vad barn behöver jag hade hoppats att alla politiker o tjänstemän Skolverket mina kollegor tycker lika dant. Jag är inte värdsbäst för mina små På förskolan utan det är ni föräldrar jag har tyckt att förskolan skall alla gå men det gör jag inte längre för den kärlek som barnet värderingar och omsorg av sin förälder är ovärderlig Då pratar jag om normala familjerna där barnen ej blir utsatta.jag skulle också viöja att vi fick mindre barngrupperna över lag och att vi på golvet Skulle få bestämma lite mer..
  Skulle vilja att öppna förskolor skulle återinföras och att vårdbidrag skulle vara fram till minst 4 års ålder och barnen ej får gå gratis på förskolan utan att först få ansöka om det. då är det för att barnet får illa av att vara hemma.
  Mvh förskollärare Ingela som älskar sitt jobb

 59. Cicci

  Håller helt med dig, på mitt barns dagis. Ja hennes dagis, jag väljer att skriva så. Där förkommer väldigt mycket sjukdom. När jag har haft möten har jag valt att skaffa barnvakt istället eftersom magsjukan bara går runt. För att syskonen är på dagis eller att de lämnar sina barn förtidigt efter sjukdomen. Som du skriver varför skulle de vara så mycket viktigare för någon annan. Jag har också ett jobb jag måste gå till men har fått vara hemma otroligt mycket med en sjuk dotter. Har jag feber eller haft magsjuka stannar jag hemma tills jag är pigg igen istället för att ta risken att smitta ner dom jag tar hand om. Ibland kanske man måste tänka längre än näsan räcker!

 60. Ida

  hej! Jobbat som barnskötare på förskola i 3 år, och det finns inget mer irriterande än sjuka barn, dom hostar, dom snorar och dom är allmänt nere. Man tycker synd om barnet!! När ska barnet få tid till att bli friskt?? Och är du hemma med ett sjukt syskon, varför tvinga iväg det/dom andra barnen på samma långa dag som alltid? Det slutar alltid med att syskonet sedan blir sjukt och ni får vabba längre.. Varit med om att flera tvillingpar också gjort så.. Och när vi ringer att ditt barn har kräkts, fixa då någon som kommer snabbt! Kan inte du, ring någon annan, men vi räknar med att du lägger ner allt du har på en gång och sätter dig och hämtar ditt barn. Alltså körtiden ( eller hur du tar dig till jobbet ) ska det ta innan du kommer, inte flera timmar för du var tvungen att gå på ett möte! Alla vet idag att barngrupperna är överbelastade, och ett sjukt barn kräver oftast att en pedagog är enbart med det barnet, speciellt om det kräks. Då störs hela verksamheten och det man planerat skjuts upp och någon personal kanske måste missa sitt viktiga möte som ofta handlar om hur DITT barn ska få det bättre/ säkrare! Då vill jag också skriva att vissa är super duktiga med att vara hemma med sitt / sina barn och kommer snabbare än blixten när deras barn blivit sjukt under dagen, för så är det, feber eller kräkningar kan uppkomma även om barnet varit friskt på morgonen. Sen stanna hemma med ert barn, 48 timmar SYMTOMT fritt ska det vara! Och det innebär inte 48 timmar sedan febern la sig, eller sista kräkningen, det innebär 48 timmar sedan allt var normalt, ätning, sömn, avföring, ja allt! Inget vi har hittat på utan sådana är reglerna/ forskningen, i 48 timmar är man fortfarande en smittorisk! Varför låta saker och ting gå runt, runt, runt? Har ni skaffat barn får ni också ta hand om dom, förskolan är ingen avlastningsplats, det är ett ställe för ditt barn att utvecklas och lära sig nya saker, vilket dom inte orkar om dom inte är friska.

  Vill avsluta detta bittra inlägg med att jag älskar mitt jobb, älskar alla barnen och med glädje går dit. Det är därför det är så tråkigt att se när barnen mår dåligt men föräldrarna släpar dit dom iaf..

  Mvh

 61. Johnsson

  Mkt bra tankar. Dock vill jag som förskollärare påpeka att dagis inte existerar utan att det rör sig om förskola. Men i övrigt håller jag helt med dig.

 62. Elin

  Kan bara hålla med dig i allt du säger men det har hetat förskola och inte dagis i över 30 år

 63. Tina

  Jag tycker att du har så rätt i det du skriver. Måste bara påpeka en sak, eftersom jag är utbildad förskollärare. Det finns inget som heter dagis, barnen går på förskola!!! Alla måste sluta använda ordet dagis, om det någonsin ska försvinna!

 64. Annika Jönsson

  Bra skrivet och när jag läser din text tycker jag att du låter som en mamma som sätter sitt barn först, vilket alla barn skall vara de är ju det bästa vi har. Inga barn skall behöva lämnas på förskolan när de är sjuka. OBS Nu menar jag inte barn som kanske har hostat/snuvat i 2-3 veckor. Utan barn som verkligen är sjuka eller har syskon som är sjuka ex kräkts vilket är mycket smittosamt. Förskolefröken

 65. Ann- Helen

  Jag arbetar på förskola som barnskötare och har under åren mött en del av dessa föräldrar du skriver om som är svaga i sin föräldraroll o tror att de inte duger,att förskolan alltid är bäst, även en del som skickar barnen till förskolan efter att de kräkts med kommentarer som: hen kräktes bara en gång,så det är inte vinterkräksjuka! Håller helt med dig i det du skriver,bra skrivet!

 66. Ing-Marie Östrand

  oj vad jag beundrar dej. Tack för ett mycket bra skrivet inlägg om sjuka barn. Jag har själv 4 egna barn och har haft 3 fosterbarn. Jag har dessutom jobbat som kommunal dagmamma i 25 år, det är många snoriga näsor som passerat hos mej. Idag har jag 3, snart 4 barnbarn, jag hoppas jag lärt mina barn att inte lämna sjuka barn på dagis.
  Jag jobbade på dagis sista året jag var anställd men där trivdes jag inte. En del barn passar på dagis, andra inte. Gäller även personal. Synd att valfriheten inte längre existerar. Jag tyckte det var bra när vårdnadsbidraget infördes, men tyvärr finns väl det inte kvar? Dagbarnvårdarna är väl också ett utdöende släckte.

 67. Sarah

  Kanoninlägg.
  Håller med dig.
  Det är bra att det skapas diskussion kring det för då börjar förhoppningsvis människor att tänka. Men det känns skumt att frågan om att hålla sjuka barn hemma väcker upprörda känslor. Det är en självklarhet anser jag men uppenbarligen är det inte det.

 68. Ulrik

  Skitbra, jag har en infektionskänslig autistisk pojke. Och jag håller med dig till 100%. Barnen är det viktigaste vi har ju, finns inget möte eller jobb som är viktigare än barnen oavsett om dom är 1 eller 21!

 69. Sandra

  Bra skriver inlägg.
  Det som gör mig irriterad på riktigt, det är att detta är så himla vanligt. Varför gör föräldrar på det här viset? (Lämnar sina sjuka barn på förskolan)
  Som du skriver. Det är respektlöst mot precis alla andra som vistas i barnets närhet och barnet.
  Många föräldrar borde kanske tänka över vad som är viktigast, barnet eller sin karriär, väljer de karriären kanske de skulle funderat innan om barn är en sån bra ide.
  Nej usch. Sluta med detta!

 70. Anette

  Applåder, applåder!!!! Vilken text!!! Wow säger jag bara.
  Du har så rätt.
  //från en förskollärare som jobbar på ”dagis”.

 71. Mikaela

  Bra skrivet! Borde vara självklart för alla att vara hemma med sina sjuka barn.

 72. Carro-Mamma till sex döttrar

  Otroligt bra skrivet!!! Instämmer i allt!! Stå på dig! Kram!

 73. Ingrid

  För ett par veckor sedan fick jag höra en mycket tacksam förskolelärare säga till mig i telefon -Tänk om alla gjorde som dig, då skulle vi inte ha lika mycket smitta.
  Då hade jag ringt och talat om att iom att ett äldre syskon som går på skolan blivit magsjuk så håller jag vår minsta på 20mån hemma istället för att eventuellt ta med sig smittan till förskolan.
  Sunt förnuft kan jag tycka.
  Men att döma av lärarens reaktion verkar det snarare vara vanligt med det motsatta.

  Kan.inte annat än att hålla med dig för att skicka sjuka barn till förskolan är respektlöst mot så många. Men det är tydligen svårt att se längre än näsan räcker.

 74. Camilla

  Vad är det för fel på er som ska klaga på ordet dagis? Är ni så präktiga att ni inte kan använda det ordet?
  Jättebra skrivet, Carola. Bry dej inte om elaka kommentarer, de är inte värda det.

 75. Christine

  ”jag tycker inte barn med småsykon hemma ska gå på dagis”…. Hur tänker du där undrar jag? Låter lite väl svart/vitt i min värld. Alla har ju inte nio barn dvs ett halv dagis hemma

 76. maria

  Tack för ett riktigt bra inlägg… Kunde inte ha sagt det bättre själv.. Förstår inte heller hur folk har mage att lämna sina sjuka barn på förskolan.. När blev vi människor sådana robotar att jobbet är viktigare än våra barn.. I min värld finns det inte.. Här går familjen alltid först. Är en hemma mamma med mina två pojkar på 3 och 1,5år och jisses vad jag får föra höra men ska de inte börja dagis, tänk om de blir socialt missanpassad, taskigt mot barnen, de måste gå på dagis de lär sig inget osv… Sen när blev dagis så viktigt… Skolan ja men dagis nej tack som den ser ut i dagens läge.. Mina barn har det toppen hemma och jag är så glad att jag har den möjliheten för ack va småbarnstiden går undan. Tack för ett riktigt bra inlägg som sagt!!!!

 77. mika

  Mycket bra skrivet. Handlar ju egentligen bara om sunt förnuft. Ska det vara så svårt?

 78. Vera Claesson

  Så bra skrivet Carola!! Det känns som att du har stulit detta inlägget från min hjärna för det är PRECIS såhär som jag tycker också! Jag är mamma till en 2-åring och en snart 3-veckors bebis och jag älskar livet som hemmaförälder med båda mina barn. Jag kan verkligen inte förstå varför man går och lämnar sina ”stora” barn (barn under 3 år) på förskolan när man ändå är föräldraledig?! Varför skaffa fler barn om man inte tror sig klara av dem? Nää usch vad sorgligt :'( Tack Carola!! <3

 79. maria

  Så jäkla Bra skrivet!
  Så arg jag har varit många gånger, när man kommit till dagis för att lämna på morgonen och nån mer lämnar el redan lämnat, ett sjukt barn…
  Vi fick abrupt veta på ett föräldramöte, att inget barn kommer att få lämnas i det skicket mera och att OM dom blev sjuka på dagis, så var det omedelbar hämtning…
  Å vilket jäkla liv det vart på vissa föräldrar, den ena orsaken/ ursäkten än den andra…
  Dom hade ju jobb att sköta och om kunde inte gå ifrån hur som helst…
  Men hur 17 tänkte dom egentligen?
  Då är detta ca 16 år sen, när min yngsta gick på dagis…
  Jag har två äldre också och jag har väl varit en sån som varit hemma den där dagen extra, för barnens skull…och fått höra vilken mesig förälder jag är!
  Men men…

 80. Ulrika

  Helt ofattbart i min värld att man skickade barn med Alvedon till dagis. Vad lär man sina barn. Idag är det vanligt med utbrändhet. Att lära barn i dagis ålder att inte stanna hemma när man behöver en Alvedon är ju hemskt. Minst en feberfri dag hemma eller två kräkfria dagar. Låt barnen vara hemma. De är bara barn en gång i livet. Ta vara på det och ge dom en vettig tanke att deras kropp och hälsa är viktig.
  Bra skrivet!

 81. Ramona

  Sant o ärligt allt du skriver! Som 4 barns mamma kan jag bara hålla med! Sunt förnuft o friskt agerande. Känner igen mycket av det du skriver! O kan inte ens förstå hur man skulle kunna tycka annorlunda som en sund förälder?
  Bra skrivet!!!

 82. Madeleine

  Hej Carola,

  Det pratas så mycket om att vi inte ”får skuldbelägga” föräldrar i dag. Det har sagts så ofta (och upprepas nästan maniskt av vissa föräldrar som ett mantra) – att det verkar som att föräldrar tror att man begår ett brott när man ger uttryck för en annan åsikt än den gängse.

  Du skriver så klokt … och du har erfarenhet. Heja dig som vågar stå upp och på ett bra och balanserat sätt tar upp saker som ju egentligen är ganska självklara. Jag tror att många av de hårda reaktionerna beror på att du träffat en nerv … självklart så VET de här föräldrarna … innerst inne – vilka val som är vettiga att göra och i stället för att blicka inåt och förändra något i sitt eget beteende – så går de på hårt på budbäraren. Mänskligt – jag. Särskilt trevligt … nej.

 83. Susanne andersson

  Så bra! Jag är hemma med magsjukt barn de extra 48 timmarna som socialstyrelsen rekommenderar. Kommer till förskolan och får höra ”Ja, han har ju inte kräkts på hela natten så det borde vara över nu.” What?!! Hur många gånger mina kids sjuknat om på grund av detta kan jag inte ens räkna upp! Håller med om att det är så respektlöst och what goes around comes around.

 84. Camilla

  Så jäkla bra skrivet. Hur kan man lämna sitt käraste sjuka barn på dagis bara för att jobbet är så jäkla viktigt. Hur TÄNKER man då. Man är ju redan rik när man har fått barn och barnen är ju de bästa man har. Var RÄDDA OM DEN KÄRLEKEN ❤

 85. Erla

  Ta inte åt dig av språkpoliserna eller dom lättkränkta. De människor som dragit detta till att du ser ned på dagis behöver ju se över sig själva. Trologtvis är det precis dessa som lämnar sjuka barn, högst egocentriska människor som inte ser till någon annan än sig själva. Heja dig, denna text är super och jag har delat den i hopp om att några kan få upp ögonen om att man inte gör på detta vis. Kärlek. Ps! Jag tycker inget barn behöver vara på dagis innan 3 år, men det får man ju heller inte prata om hur som helst utan att vara knäpp.

 86. Elin

  klokt! Jag är så glad att jag har möjlighet att vara hemma med mina barn och slippa lämna bort dem.
  Stackars dem som blir lämnade när de till o med är sjuka.

 87. Erika

  Arbetar inom förskolan och har tre egna barn.
  Önskar att fler föräldrar börjat tänka som du!
  Förskolan är ingen dålig plats att vara på för de som måste lämna sina barn för att arbeta.
  Men jag upplever mer och mer att man inte ens kan ta med det större barnen när den mindre ska på BVC utan de måste ske inom ramen av tiden de större kan vara på förskolan.
  Kan inte förstå! Varför vill man ha fler barn när det redan är för tufft med den de som de har.
  Förskolan har även blivit en plats som man lämnar barn när man ska handla träna mm
  Det är inte förskolans uppgift att passa barn åt föräldrar som inte har barnvakt när de behöver egen tid.
  Och för katten när vi ringer hem sjuka barn lita på att vi ser att barnet inte klarar av dagen inte för att vi behöver en extra kaffepaus!
  Så ofta som de sedan kommer tillbaka dagen efter och föräldrar säger han eller hon var så pigg när vi kom hem.
  Det går inte att jämföra att vara hemma och vara i förskolan. Fler föräldrar borde vara med och se hur en dag på förskolan ser ut för att förstå!
  Men den största delen av föräldrar tycker jag ändå har fantastiska som sätter sina barn i första rummet!

 88. Monika Eriksson

  Tack för att du vågar stå för din åsikt. Såg en jobbannons för Vab akuten (tror det var i Uppsala) ett nystartat företag som skulle erbjuda vab-tjänst åt familjen. Dvs passa det sjuka barnet i hemmet så föräldrarna kunde åka och jobba?! Döma av kommentarerna här inne kommer de nog (tyvär) få en heldel att göra… Fruktansvärt om du frågar mig. Min ettåring (har fyra barn) kommer förhoppningsvis aldrig behöva gå på dagis, de andra har klarat sig rätt så bra utan de med. Äldste sonen går i nian och hade alla rätt på nationella provets sv del…. De kan lära sig lite av mamma med…

 89. Lia

  Håller med dig! Är själv pedagog o den eviga onda cirkeln med magsjuka, löss m.m är inge rolig..varken för oss som jobbar på fsk lr barnen! Jag har oxå barn o nt vill jag att han ska bli bara för att jag blev smittad av något barn o särskilt nt när man vet att d kunde ha undkommits… 1 feberfri dag, 48 tim efter sista kräkning/diarre, inga kladd i ögonen… sen får man ju tänka sig oxå att om man nt håller sig tilm de rekommenderade timmarna så kan d slå tillbaka… istället för att vara hemma 48 tim o låtabarnet bli fullt friskt så lämnar man barnet till fsk i tron på att d e bra o åker till sitt jobb.. o sen rätt som d är ringer fsk o säger att han/hon kräkts igen jaha ja bara o åka hem igen precis när man kommit till sörren på jobbet.. d är nog d största felet vissa föräldrar gör..lämnar barnen på fsk alldels för tidigt. .. sen säge jag oxå dagis egentligen; )

 90. Ammi

  Så super jätte bra skrivet. Precis det du skriver pratar vi om precis varje dag, vi personal (Dagmammor) det är exakt likadant hos oss. Och jag fattar ingenting, det är som att föräldrar inte längre vill ta hand om sina barn. Eftersom, som du säger ”personalen är bättre” än mamma och pappa. Och föräldrar skyller alltid på… Dom har ju så roligt.
  Eee??? Roligt? Kärleken från föräldrarna då?
  Det är så sjukt konstigt. Och jag pratar också om det Lilla barnet. Speciellt när föräldrarna är hemma med bebis. Och ja.. Det finns många där färöldrarna är hemma båda och ändå lämnar det lilla syskonet. Ska inte den få lära känna den nya familjemedlemmen?? Ja ja skulle kunna gå på hur mkt som helt jag också… Så summa summarum…såååå bra skrivet. Tack

 91. Maria

  Jag håller fullständigt med dig om allt, trots att jag har mitt barn på dagis. Tycker att det är brist på respekt mot barnet att lämna det på dagis om det inte mår bra och brist på respekt mot de personer man eventuellt smittar. Speciellt vid magsjuka, där är det 48 timmars karens och helt normalpigg innan man kan gå till dagis/jobbet igen. Om folk slutade vara så egoistiska och tänkte mer på andra än bara sig själva skulle alllt fungera mycket bättre.

  Jag måste avsluta med att säga att jag är grymt imponerad över att du klarar av att ha så många barn som du har. Jag har fyra och tycker att jag aldrig räcker till för alla… ☺

 92. Annika

  Jobbar på dagis (ja jag säger dagis!!) o önskar jag kunde skriva ut din text o hänga i kapprummet! Håller med dig om vartenda ord!!

 93. mia

  Så bra skrivet! Klart ska sjuka barn vara hemma. Jag bev vansinnig när det lämnades sjuka barn på min dotters förra förskola och tyvärr satte aldrig personalen ner foten och sa stop….Dottern åkte på precis allt hela tiden och det slutade med lunginflammation! Även personalen blev sjuka hela tiden vilket resulterade i många vikarier. Idag har vi bytt förskola och är supernöjda!

 94. lisbet gustavsson

  Att barn blir lämnade sjuka på förskolorna är ett stort problem. Vi har 48 timmarsregel vid magsjuka.,en feberfri dag. MEN vi får dagligen osanningar om hur barnen mår, föräldrar glömmer att barnen berättar. Personal får höra barnen berätta att de ” kräkas” på natten, eller att de står en doft av flytande Alvedon i munnen på barnen när de kommer.Magsjuka går runt i evigheter ända till det blir en längre tids ledighet, först då dör epidemin ut. Bra att du tog upp detta, det är ett stort problem och jag tror jag kan tala för många av oss anställda inom barnomsorgen

 95. Ann Arvidsson Renström

  Jag är både förskollärare och mamma och jag håller med dig till punkt och prickar. Det kan ju hända att barnet som går dit sjukt kanske inte blir/r så sjuk, men det barnet/den vuxna som blir smittad kanske blir sjukare, dessutom har ju jag som vuxen karensdag, alltså ingen vab dag. Det där med alvedon har jag aldrig förstått och då har jag jobbat i 35 år på förskolor. Däremot har jag varit med om arbetsgivare som inte trott på föräldern att barnet varit sjukt, utan den föräldern har kommit med ett sjukt barn och bett oss ringa till jobbet för att chefen ska fatta. Hel korkat men så kan det också vara. Ja att stimulera en 1,5 åring är inga problem, gå en promenad runt huset, det räcker och tid tar det. Ibland tror jag många gånger att föräldrar är less på så triviala saker så därför är det bättre barnet är på förskolan.

 96. snart 4-barnsmamma

  Jättebra skrivet! Håller med dig i allt! Även det om egentid som du formulerade ett fint svar på i någon tidning för ett tag sedan. Jag tycker du gör ett så fint jobb med dina barn, sådana som du behövs som en motpol till alla med åsikten att det bästa en kan göra när en fått barn är att börja jobba så snart som möjligt, samt de som tror att ett litet barn mår bättre av att vara på förskola än hemma med förälder då det fått syskon… Snacka om att känna sig utkörd och utbytt…Fortsätt skriva om att prioritera barnen!

 97. marie sundberg

  Måste bara säga att jag håller med. Mina barn är vuxna nu men jag anser att vi lät dem leka med syskon eller andra barn det de ville,inte många ”aktiviteter”! Mina barn lekte med köksredskap,kastruller,vispar osv! Och aldrig att jag skickade mina barn till dagis eller skola när de var sjuka!

 98. Hanna Tölevik Parnebo

  Hej! Du behöver ju inte ta kommentarerna personligt. Varför? Jo, det finns inget som heter ”Dagis”.
  Med vänlig hälsning, Hanna, Förskollärare

 99. Sofia

  Jobbar själv på förskola och har ett oräkneligt antal gånger varit med om att föräldrar lämnat barn som varit sjuka (feber, genomförkylda o.s.v). Förstår faktiskt inte varför man skaffar barn när man inte ens kan vara hemma med dem när de är sjuka. Tycker det är respektlöst både mot oss i personalen och de andra barnen. Föräldrar får ju 80% av lönen från dag 1 de vabbar, vi måste ta en karensdag varje gång vi är hemma och sjuka.
  Jag vet inte hur många olika anledningar jag hört till barn som kräks eller är dåliga i magen -där det i föräldrarnas ögon absolut inte beror på magsjuka. (är man så dålig i magen att det bara rinner igenom räknas det också till magsjuka vilket en del inte verkar förstå).
  Sen så verkar en del föräldrar inte heller förstå att det är skillnad att vara hemma och att spendera en hel dag på förskola med 20 andra barn -har vi ringt hem ett barn för att de varit så dåliga att de inte orkat vara på förskolan så får vi ofta höra att det är sååååå pigga hemma. Det senaste verkar också vara att lägga ut bilder på facebook där man visar att deras barn minsann inte alls är sjuka. Vet inte ens vad jag ska säga angående det, sorgligt att en del inte litar på att vi i förskolan vill barnets bästa -det är ju inte så att vi ringer hem barn för skojs skull.
  Tur iallafall att majoriteten fortfarande väljer att vara hemma med sina barn när de är sjuka (även om vi märker en förändring åt det negativa hållet).

 100. Marine

  Håller helt med dig Carola. Sjuka barn & vuxna skall stanna hemma både för sin egen skull och omgivningens. Sunt förnuft, ingen rappakalja alls. Ingen är oumbärlig på sitt jobb.

 101. Nettan

  Att lämna sjuka barn på FÖRSKOLAN är tyvärr otroligt vanligt.
  Förskolan är ett komplement till hemmet. Visst finns det barn som har det bättre hos oss på förskolan ehhhh just det jag har anmälningsplikt…för om jag anser det så måste en anmälan göras.
  Se förskolan som det den är ett komplement och en skolform som kan stimulera barnen med det som föräldrarna inte gör.
  Varje familj e unik och väljer hur och när man börjar arbeta efter föräldraledigheten och vem har rätten att säga att innan tre år är det fel att lämna på förskolan lika så att lämna vid ett års ålder.
  Mitt jobb är att möta varje unik liten människa på bästa tänkbara sätt utan att lägga MINA värderingar på deras val.

 102. Kristina

  Åååå va härligt att läsa, jag håller med dig till 110%
  Jag är just nu sjukskriven och min yngsta blir sex nu till hösten så hon går nu sin sista termin på dagis, sedan mitten av december har hon gått samanlagt 12 dagar på dagis nu. Jag har valt att ha henne hemma just på grund av oansvariga föräldrar som anser att deras magsjuka barn borde vara på dagis istället för att va hemma med sina föräldrar.

 103. Linda Norrman

  Hej Carola,

  Så otroligt träffsäkert skrivet!
  Har nu efter flera år av arbete inom en annan karriär ,gått tillbaka att jobba som pedagog på em Förskola (ja eller dagis som man faktiskt kan /får kalla det ;)
  Det är verkligen så som du beskriver det ”ja nu har vi ju haft skiten redan ”
  Finns familjer som vänder i dörren på förskolan när vi har skrivit på tavlan att det går magsjuka på huset /avdelningen.
  För att sedan trots detta lämnar ett av barnen morgonen efter trots att denne inte fått sovit något pg a magont hela natten !
  Lyft fram ,folk får nog själva göra en egen eftertanke för att då förstå /eller icke förstå att du generaliserar i ditt resonemang.
  Skoj att ha hittat till din blogg

 104. Anette Alverstone

  fy farao va bra skrivet, jag har alltid undrat varför man lämnar sjuka barn på dagis. Heja på det finns alltid gnällspikar som inte gillar det man skriver, men vi lever väl i ett fritt land, och gillar man inte det som skrivs kan man väl låta bli att läsa då, tummen upp för dig

 105. Emelie

  Vad är det som är så bra i texten. ”Bra skrivet”, ”Underbar text” osv… Det är inte alls särskilt bra skrivet eller underbart. Det är en text rakt upp och ner. Vad en människa själv anser som en sak. Inget nytt under solen, inget iögonfallande nytt. Inget. Barn ska vara hemma när dem är sjuka, absolut. Ha barnet hemma om och när du kan, absolut. Förskolan är bra, föräldrar likaså. Vad är det som är så bra? Texten bjuder inte på någon aha-upplevelse eller nya tankar och/eller reflektioner. Gråa klyschor och en riktigt tråkig läsning. Du säger att du generaliserar, att du förstår att det ser olika ut i alla familjer och att du skriver enkom till dem det träffar. Men säkerligen skriver du till minoriteten som lämnar sina sjuka barn till förskolan. Att då skriva att du förstår att det finns orsaker till att folk handlar som dem gör blir då missvisande eftersom att generalisera betyder att du skriver till majoriteten och inte till dem som drabbats av depressioner, funktionshinder, missbruk osv… alltså minoriteten. Ser du det galna i din text då. Det du skriver är inte fel, men heller inget nytt, förändrar ingenting men tillför heller inget. Folk ger dig klappar på ryggen och håller med. Men det är ju för att det är sant, men inte mer än så. Nästa gång, tänk till och försök komma med en ny infallsvinkel på problemet. Om du nu vill skriva om det.

 106. Bertil Hultberg

  Min fru delade detta. Jag läste ditt inlägg i sin helhet. Kan bara instämma i allt du skrivit. Tänk att det skall vara så svårt att förstå. Men varför är det så få ”gubbar” som kommenterar? Hälsar Bertil 65 bast och femfaldig (snart 6) farfar.

 107. Linda ( förskollärare)

  Som pedagog har jag många gånger upplevt föräldrars irritation när man ringt hem barnen eller när föräldrar blir stoppad i dörren då barnet är sjuk. Som förälder trodde jag det var Självklart att sätta sig själv i andra hand? Karriär och den där jäkla egentiden kan man ta igen när barnet börjar bli si så där 10 och uppåt, då föräldrarna anses som skämmiga och dem hellre är med polare. Bortskämma föräldrar, skärp er! Kan eller orkar ni inte ta hand om barnen så skaffa dem inte då! Punkt!

 108. Linda

  Så sjukt bra skrivet!!! Jag förstår inte, som du säger, hur folk ens kan argumentera eller ifrågasätta det du skriver! Det är en självklarhet. Om man då har viktiga möten och inte kan lösa det och man riskerar stå utan jobb. Ja men då kanske man faktiskt ska se sig efter ett annat jobb med en human och funtad arbetsgivare. Välmåendet av sitt barn är väl förfan det viktigaste av allt!!!
  Nä keep on doing what you doing! Skitbra! ;)

 109. Susanne

  Superbra skrivet, håller med om allt och vet precis vad du pratar om! Är förskollärare och mor till tre, vuxna barn. Har slutat arbeta på förskola efter ca 26 år och har som du åsikter om många föräldrars agerande. Hur i hela friden kan två friska föräldrar som är barnlediga tillsammans med en nyfödd, lämna syskonet på förskolan bland annat??

 110. Annika

  Du tar upp en viktig sak. Håller med dig i mycket av det du skriver men snälla du…det heter inte dagis längre det heter förskola och har gjort det i över 20 år.
  Med vänlig hälsning,
  Annika (Förskollärare)

 111. Linda

  Hej…bra skrivet och som personal i förskolan önskar jag att fler skulle använda sitt sunda förnuft, precis som du skriver. Jag är övertygad om att alla besitter sunt förnuft men att det i vardagsstressen och jobbhetsen tyvärr faller bort och de som då blir drabbade är våra barn…och det är väl ändå för dem i jobbhetsar…för att vi vill skapa en bra tillvaro för dem? Missar vi inte poängen då vi tvingar iväg dem till förskolan innan de mår bra?

 112. Hello

  Tack!

  Här har vi sedan var 1,5 åring började på 15 timmars på förskolan i slutet av januari fått magsjuka 5 grr. När 5 gången kom fick jag nog och rådfrågade vår BVC sköterska. Hon hade träffat 2 av mina yngre barn för vägning innan och sett effekten av magsjukan. Hon sa nu kontaktar jag förskolan och säger att alla barn måste vara hemma 72 timmar efter sista kräkningen. Nu 2 veckor efter denna information har magsjukan slutat gå runt.

  Jag blir så arg på föräldrar som bara ser sitt eget bästa. När deras sjuka barn smittar mitt får vi också vara hemma från jobb och skola. Inte bara föräldrar som drabbas utan även storasyster i skolan har missat mycket, tack vare någons förälder på förskolan.

  Men ett råd är att BVC kan hjälpa och stötta förskolan. De kan även vara behjälpliga i hygien frågor.

  Tack för ditt inlägg!

  1. Emelie

   Bra initiativ, både från dig och från BVC. BVC kan ofta vara behjälplig i liknande frågor. Bra information till folk som tröttnat. Man kan även ringa hygiensjuksköterskan på ditt sjukhus. Hen kan också komma och hjälpa till i hygienfrågor.

 113. Slawa

  Man få fara glad att vi har dagis/förskola och att den inte kostar förmögenhet. Att vi kan stanna hemma med våra barn i mins 12 månader få betalt och inte vara orolig att man inte har något jobb att gå tillbaks till. I Englad så kostar det att ha barn på daycare 70% av ens lön. I USA lämnar man sina barn vid 3 månaders oldern. Att uttnytja rätten och lämna sjuka barn ifrån sig är det dumaste.

 114. Annett

  Men allvarligt! Hur kan vissa här stressa upp sig om att det ska heta förskola? Bara för att nån har nån gång fått för sig att det ska byta namn – vem f*n bryr sig? ?

  Kan ni vänligen förklara vad som är så hemskt med ordet dagis att man inte ska få använda det?

 115. Ann-Sofie

  Jag är förskollärare och tror på och håller med om att föräldrarna är de som är absolut bäst för sina barn! Och ja, sjuka barn ska vara hemma…men eftersom många frågat om varför vi ska säga förskola och inte dagis, vill jag förklara hur jag tänker om det:
  Jag arbetar på förskola, och det är det ordet jag använder när jag pratar om mitt yrke. Jag använder det med stolthet, för jag är stolt över att arbeta på förskolan, som är en plats för lärande. Vi har barn och föräldrar som använder ordet ”dagis” och det gör jag ingen grej av, men många pratar med stolthet om sin ”förskola”. För mig står begreppet förskola för en genomtänkt pedagogisk verksamhet, med en läroplan som förtydligar vad barnen har rätt till när de är i verksamheten, och att det är en plats där det pågår ett lärande, bland yngre barn. Begreppet daghem/dagis står (för mig) för något annat.
  (Förskolan har en läroplan sedan 1998, 17 år, och faktiskt så långt tillbaka som 1972 beslutade Barnstugeutredningen att ”förskola” skulle vara det officiella samlingsnamnet för både del- och heltidsomsorg, för att markera den pedagogiska grunden för verksamheten. Dagis som är en förkortning av begreppet daghem stiftades 1943. Alltså har det hetat förskola i många fler år än daghem/dagis…)

  1. linda

   Precis därför var mina barn hemma tills de var 3 år och sedan dagmamma.Mina barn fick det dom behövde omsorg tid och kärlek. Pedagogisk verksamhet var inget för oss under den tiden barnen var så små.Lärde sig räkna och läsa och vara med kompisar lärde de sig i alla fall utan dagis eller kanske förskola sak samma.

 116. Helena

  Du har så rätt i vad du skriver. Är själv en 4 barns mamma. Och när man skaffar barn måste man vara beredd på att barnen är sjuka,mycket och ofta. Att själv kunna aktivera sitt/sina barn är väl en självklarhet som man ska ta vara på,det är ju det man bygger en bra föräldragrund på. Barn behöver närvarande föräldrar.Tror att många föräldrar blir stressade över att inte vara ”tillräckliga” för sina barn. Man måste inte dra runt dom på olika aktiviteter hela tiden för att vara en bra förälder. Barn blir tids nog stressade ändå i både skola och på fritiden. Så ,njut av era barn medans tid finns,vi har dom bara till låns:)

 117. helena hietala

  Klockrent!! Jag jobbar som förskollärare och är även trebarnsmamma. Du pratar om ngt svårt. Något som är svårt för oss som jobbar i förskolan att prata helt öppet om för de föräldrar som skickar sjuka barn till oss av olika anledningar.de lyckas alltid vinkla det till att vi inte vill ha några barn på förskolan och det är ju helt tokigt vi vill ha alla barn där FRISKA. Tack för att du är så klarsynt. Förskolan finns som ett mycket bra komplement när alla föräldrar jobbar eller av ngn annan anledning inte kan ta hand om sina barn och ja vi är proffs. Men föräldrar är ju självklart det bästa för sina barn. Den kärlek man har för sitt barn klarar man sig så långt på. Tro på er själva !!

 118. Lotta

  Jag jobbar oxå på en förskola och kommer alltid säga dagis. Men aldrig hen, för mig är det han eller hon :)
  Ringer vi en förälder och säger att deras barn inte mår bra och orkar inte vara på förskolan så får vi ofta frågan: Har han/hon feber? (Vi har ingen termometer på vår förskola), för vi anser att det är allmäntillståndet som är det som avgör om vi ringer hem barnet. Orkar man inte något spelar det inte nån roll om man har feber eller inte.
  Dagen efter är dom tillbaka på dagis med orden: Han/hon är hur pigg som helst…
  I februari var det som värst. Själv var jag först hemma en omgång för att sen gå tillbaka till jobbet för att bli sjuk igen :(( När jag sedan blev dunderförkyld igen kände jag bara…inte en karensdag till. Det är inte ok. Gick till jobbet ( vet att det var fel men nu var jag måttligt trött på att bli sjuk pga att föräldrarna inte höll sina sjuka barn hemma…
  Då fick jag frågan från föräldrar om jag inte borde vara hemma. Då svarade jag:
  – Men jag har ingen feber …
  PS Gillar din blogg och din inställning :)

 119. Marie Norberg

  Kunde inte skrivit det bättre själv!
  Hälsningar från Distriktssköterskan

 120. Elin

  Bra skrivet!
  Jag jobbar själv som förskollärares och stod inför detta i veckan.
  Magsjukeutbrott för femte gången på jobb. Jag börjar ringa föräldrar och be den hämta sina barn. Möter många otrevliga komentarer och suckar. Föräldrarna blir arga på mig för att deras barn är magsjuka igen?!?
  När de sen väl kommer och hämtar och jag önskar glad påsk så blir man irriterad och börjar diskutera 48h regeln och att syskon inte får vara där. Nu är jag själv magsjuk igen och jag har två barn, 2 och 4 år som troligen oxå blir sjuka så jag kommer behöva vara hemma några dagar.
  Vi hör mycket klagomål från föräldrar att där aldrig är någon ordinarie personal.
  Hur kan man inte förstå att detta hänger ihop?!?
  Ser man på alvar inte sin egen roll i detta?!?

 121. Laura

  Orkade inte ens läsa klart ditt sura inlägg. Seriöst, vilken jäkla dryg surkärring du verkar vara. Ha det fet nice!

 122. Uppsagd Pappa

  En intressant diskution.
  Jag har själv två barn som får åka till förskola, skola (även tidigare dagis) oavsett hur sjuka dom är verkar det som.
  Tex idag har jag varit ledig hela dagen, men dottern har ändå fått vara på förskolan och fritids idag, trotts att hon hostade oavbrutet med 5min uppehåll resten av dagen.
  Varför får inte jag vara pappa till mina barn och ta hand om dem när de är sjuka istället för skolan etc?
  varför riskera att smitta massa andra barn och lärare?

 123. Jessica Johansson

  Så bra skrivet och jag skriver under på varje ord! Jag är själv utbildad förskollärare och arbetar på en förskola med barn 1-5 år. Jag möter i stort sett varje dag föräldrar som försöker hitta en ”bra” förklaring till varför deras barn just nu är ”gnälliga” när det är så självklart att att barnet inte mår bra och inte orkar med vår verksamhet. Dessa föräldrar blir dessutom irriterade på oss i personalen då vi påpekar barnets allmäntillstånd och ändå är det deras barns bästa vi tänker på :-(. Många av dagens föräldrar verkar vara rädda för att barnen missar något riktigt viktigt om de är hemma eller att barnen ska bli understimulerade av att vara hemma. Nej många behöver lära sig att barnens föräldrar är det bästa för sina barn. Vi på förskolan ska vara ett komplement till hemmet och inte tvärtom!

 124. Cicci

  Tycker inte att där finns några som helst ursäkter för att lämna sitt barn på dagis när barnet är sjukt! Man kan inte säga att jag har inget val pga pengar! Tycker det e fruktansvärt respektlöst mot både pedagoger som andra barn och föräldrar! Hur svårt kan det vara att ha ditt barn hemma! Dessutom så behöver barnet sen mamma / pappa så mycket mer när dom är sjuka! Finns inga ursäkter! Blir så arg på folk som har ursäkter för detta!

 125. Ingela

  Detta älskar jag att läsa! Fy 17 vad bra! Jag håller med dig i vart ända ord. <3 <3

  Jag har ett sjukt barn med Dravet (svårbehandlad epilepsi) och immunförsvaret är försvagat hos honom, jobbar själv på förskola och har förkylda barn ständigt kring mig och deras baciller som jag ständigt tar hem. Känns inte så speciellt roligt.

 126. Tinis

  Första gången jag läser din blogg. Så underbart… Jag håller med! Jag är hemma med mina 2 små. En på nyss fyllda (januari) 2 o en på 7månader. Å får ibland frågan om det inte vore skönt med lite avlastning 15timmar i veckan… Ja, jo..Men då skulle jag väl tänkt innan jag skaffade 2barn. Det är MINA barn o då får jag se till o ta hand om dem. Å näää, man lämnar inte sjuka barn på förskolan!

 127. anna

  Bra skrivet! Blir förundrad hur föräldrar tänker. Mina barn är en del utav mig och skulle aldrig, om jag kan förhindra, vilja utsätta dem för något orsakat av mig. Jag menar…hur skulle jag må om min partner eller mina föräldrar behandlade mig respektlöst och inte värderade mig lika högt som sig själv? Utan ansåg att jobb eller nöjen är viktigare än mitt välbefinnande?

 128. Emelie

  Bra ämne du tog upp om att lämna barn på förskola (jag jobbar själv på förskola. Jag kan bli då oerhört ledsen för barnen skull när jag får höra av barnen själv att de är sjuk eller i annat fall (magsjuka) då jag får höra att syskon ligger hemma med magsjuka! Då ska inget syskon vara på förskolan eftersom smittan finns omkring dem! Har en son på snart 2 år och han har varit extremt sjukdomsdrabbad. Fått vara frisk ca 1-2 veckor sen sjuk igen… Stackarn! Blir så less när jag ser barn på hans avdelning komma hostande, snuvig och se riktigt hängig ut! Jaha, tänker jag, vi fick ju iaf vara frisk en vecka…. Just för att han har så lätt att bli sjuk.. så det är ett intressant inlägg di gjort!

 129. Förskollärare

  jättebra skrivet tycker jag som jobbat som förskollärare i 18 år. Däremot blur jag väldigt besviken över att du tyvärr använder det gamla ordet dagis som syftar på en förvaringsplats där omsorg är huvudsyftet. Numera heter det endast förskola då vi har en egen läroplan och i första hand är en utbildningsplats för de yngre barnen. Fortsätt sprida dina goda tankar om föräldravett men respektera vår arbetsplats genom att endast använda det enda rätta ordet förskola.

 130. Tilda

  Min dotter är 1,9 mån och gick 4 inskolnings dagar och 3 hela dagar sen kom hon hem med två förkylnings virus och rs virus ! Lillasyster på 3 mån blev så klart smittad och i 4v nu har vi åkt fram och tillbaka till SöS och varit inlagda i 4 dagar herre Gud vad irreterande jag blir ! Nu blir det endast öppna förskolan i fortsättningen där Skipper man sådant här eftersom alla är föräldralediga och är barnet sjukt kommer man inte på dagis värkar föräldrarna skota fan i om ingen är sjuk menar kom igen hon fick 3 virus inom loppet på 1,5 v !

 131. Berith hård

  jag blir helt salig av att läsa din blogg!!!!!! Så sant!! Tack för att du som mamma skriver detta

 132. Cat

  Bra bra bra håller helt med önskar alla tänkte så här. Skulle aldrig ha samvete att lämna sonen på dagis när han inte mår bra både för hans egen del men även för de andra barnens skull. Vad det gäller kräksjuka så är det 48 h efter sista symtom. OM alla höll denna regel skulle kräksjukorna minska avsevärt i samhället överlag. Vågar ju knappt åka på något offentligt under sjuksäsongen på grund av det och när vi kommer hem gnuggas händerna med tvål och vatten i hopp om att det inte är försent för det.

 133. Daniel

  Tyvärr är det alltför många föräldrar som inte förstår att sjuka barn behöver lugn och ro, förskolan är ett nog stressigt ställe att vara på ändå.

 134. Lotta

  Oj Carola så klok du är! är själv pedagog och jag håller med till fullo. Har haft stor syskonen hemma när jag var föräldraledig! Helt underbart att få vara med sina barn och dela deras uppväxt! Har blivit ifrågasatt flera gånger och många tycker man gör fel eftersom barnen så behöver förskolan och det sociala livet… Men trots att barnen varit hemma med mig har de blivit lugna och trygga individer som inte behöver stimuleras hela deras vakna tid utan hittar ofta på egna aktiviteter. Är skrämmande hur sönderstimulerade dagens barn börjar bli.. Med aktiviteter även efter förskolan/skolan. Som de inte vore nog trötta att vara en hel dag med ca 17 andra barn och ofta i höga ljudvolymen. Nä förskolan är otroligt bra och helt underbar när jag jobbar och måste lämna bort mina barn men helst är jag så mycket tid jag bara kan med dem själv!
  Och tänk om fler kunde ha sina sjuka barn hemma för barnets skull (och samhällets). Personal som jobbar med människor borde med tanke på ditt inlägg inte ha en karensdag.
  Ett annat ord jag inte gillar är all denna egen tid många verkar kräva… Den kan man ta när barnen sover och sen när kompisar/intressen/Flick&pojkvänner är mer intressant än sina föräldrar!
  Heja Carola!!! Och fortsätt med dina sunda åsikter & värderingar!!

 135. Lotta

  Oj Carola så klok du är! är själv pedagog och jag håller med till fullo. Har haft stor syskonen hemma när jag var föräldraledig! Helt underbart att få vara med sina barn och dela deras uppväxt! Har blivit ifrågasatt flera gånger och många tycker man gör fel eftersom barnen så behöver förskolan och det sociala livet… Men trots att barnen varit hemma med mig har de blivit lugna och trygga individer som inte behöver stimuleras hela deras vakna tid utan hittar ofta på egna aktiviteter. Är skrämmande hur sönderstimulerade dagens barn börjar bli.. Med aktiviteter även efter förskolan/skolan. Som de inte vore nog trötta att vara en hel dag med ca 17 andra barn och ofta i höga ljudvolymen. Nä förskolan är otroligt bra och helt underbar när jag jobbar och måste lämna bort mina barn men helst är jag så mycket tid jag bara kan med dem själv!
  Och tänk om fler kunde ha sina sjuka barn hemma för barnets skull (och samhällets). Personal som jobbar med människor borde med tanke på ditt inlägg inte ha en karensdag.
  Ett annat ord jag inte gillar är all denna egen tid många verkar kräva… Den kan man ta när barnen sover och sen när kompisar/intressen/Flick&pojkvänner är mer intressant än sina föräldrar!
  Heja Carola!!! Och fortsätt med dina sunda åsikter & värderingar!!

 136. Elisabeth

  Gud så bra skrivit. Hade inte kunnat säga det bättre själv.
  ( mamma till två barn och har jobbat i barnomsorgen i 20 år)

 137. Annie

  Självklart ska sjuka barn vara hemma, även om jag själv faktiskt känner omvänd press just nu, när barnen börjat lågstadiet är det istället personalen som ifrågasätter om ”hen verkligen måste vara hemma idag IGEN när hen ju MISSAR så mycket”… Hur man än gör så är det fel… Och det svåraste av allt är att veta hur sjukt barnet egentligen är. Jag har aldrig medvetet skickat sjuka barn till dagis eller skola och definitivt aldrig gett alvedon och sen lämnat, men ibland är det svårt att veta hur ett morgontrött barn egentligen mår. Lika många gånger som jag låtit ett friskt barn stanna hemma ”i onödan” (trött och gnällig klockan 06.30 kan ha utvecklats till pigg och glad framåt 10) så har jag naturligtvis felat tvärtom (inte märkt eller förstått att en sjukdom varit på väg förrän dagis ringt eller jag själv hämtat). Ibland när jag varit osäker på morgonen har jag sagt till att de ska hålla lite koll och ringa om hen verkar må dåligt, men vid dessa tillfällen har det ALDRIG hänt att de ringt. Men om de s k u l l e ha ringt hade jag inte kunnat komma direkt ändå. Om jag är ensam på avdelningen så får jag inte gå därifrån, jag m å s t e vänta på avlösning, annars får jag sparken helt enkelt. Vad gäller debatten om dagis vs förskola så måste jag bara säga att jag säger dagis för att det är ett ord som ligger bättre i munnen, och bara därför. Jag vet skillnaden, men dagis är kortare och låter trevligare. Jag säger även lekis om förskoleklassen, för vem orkar säga d e t ordet för många gånger? ;) Och om jag trodde att någon kände sig lika kränkt över dessa ord som vissa andra ord som nämnts så skulle jag naturligtvis sluta, men så har jag inte alls uppfattat det. Men den som känner sig ordentligt kränkt och/eller illa till mods av att höra någon använda ordet dagis kan gärna skriva en kommentar så ska jag genast sluta med det. På fullt allvar.

 138. Cilla

  Tack Carola!
  Är själv förskollärare, och möter detta dagligen. Barn som är sjuka ska vara hemma! Och vi är bra, men barn behöver sina föräldrar och den trygghet de ger mycket mer än det vi kan erbjuda. Många föräldrar tror att barnen missar något viktigt om de är hemma en dag, men det gör de inte!

 139. Emma

  Håller fullt och helt med dig. Barn som är sjuka ska få vara hemma. Fattar inte alls hur endel föräldrar tänker när dom ger alvedon å sen skickar iväg barnet till förskolan. Sorgligt!

 140. Veronica

  Helt rätt. Bra skrivet…

  Malin, det har hetat dagis i alla tider, att de just ändrat det för något år sen till förskola betyder inte att man inte kan säga dagis än idag. Du förstår väl ändå vad dagis är…

  Ord poliser alltså åååå suck….

  1. Madde

   1998 var inte bara för något år sen. Att man inte klarar av att benämna folk efter korrekta yrkestitlar handlar bara om okunskap. Smeknamn är en annan sak, det är ingen som klagar på folk som har smeknamn på yrkestitlar.. Men däremot kan det vara kränkande att bli kallad för personal inom ett yrke som man inte har något att göra med. Man går inte in på en restaurang och kallar en kock för en servitris/servitör och himlar med ögonen och undrar vad skillnaden är!

 141. Martina

  håller med dig till fullo här förutom att vi just har 3,5 års högskoleutbildning och arbetar som förskollärare och i förskolan inte på nåt jäkla dagis! (Det är trots allt 2015 och inte 1970) Vi kan ALDRIG ersätta en förälder men för dom som inte har ett annat val så är det ändå ett bra alternativ! Jag är stolt förskollärare och förälder men väljer i dagsläget att ha min son hemma så länge jag kan och allra helst till han blir tre:)

 142. Anna

  Det är inte okej när föräldrar upprepade gånger lämnar sina barn på fsk när de är sjuka, och är medvetna om att de är sjuka. Jag tycker att det är en omsorgsbrist som ska anmälas till socialtjänsten. Föräldrar som gör så måste få perspektiv på vad det innebär att vara förälder och att det krävs av dem att de sätter barnen i främsta rummet!

 143. Kicki K.

  Bland det bästa jag läst!! Borde kopieras och delas ut till alla föräldrar på BVC . Jag är själv förskollärare och det verkar som om du tjuvlyssnat på oss i personalrummet

 144. Lena

  Bra skrivet! Vi kan även lägga till de föräldrar som lämnar syskon till barn med kräksjuka. Går kräksjuka hemma så skall alla vara hemma. Att lämna ett syskon som sen spyr under dagen och smittar resten av gruppen.

 145. jenny

  sjuka barn har man hemma! och jag tycker att om man kan så var hemma så länge som möjligt. Visst jag skolade in min tjej när hon var 1.5 år men 10 månader senare när hon skulle bli stora syster fick hon också vara hemma . Kloka värderingar glad påsk

 146. Ingela

  Så bra!! Mycket tjat vi förskollärare skulle slippa om alla föräldrar hade vett på att ha barnen hemma när de är sjuka!

 147. Veronica

  Tack för dina visa ord! !Är hemma för andra veckan i rad pga pedagoger som lämna sitt barn dunder förkyld på den avdelning min dotter på 1 1/2 år går på å det gör mig förbannad när man vaba 3 dagar kommer och lämnar å mötte sjuka 1 och 2 åringar som är dunder förkylda knappast haft en bra natt med sömn men man lämnar och 2 dygn senare är ni dotter ännu sjukare…Har aldrig förstått mig på.föräldrar som väljer jobbet före sitt sjuka barn

 148. Carin

  Wow Malin, du har läst det här och förstår alltså inte vad som menas, eller vill du bara leka besserwisser?

 149. alexandra akka axdal

  Amen.. Jättebra skrivet!! Ingen är bättre på att ta hand om sina barn än föräldrarna. Och framförallt när barnen är sjuka. Jag har ångest varje dag när jag lämnar barnen på förskolan för att jag måste till skolan. Hade mer än gärna varit med dem..

 150. Annika

  Jättebra skrivit då jag själv är både förälder samt förskollärare på förskola och inte ”dagis”

 151. Sara

  Nu tycker ju jag att det är skillnad på sjuk och sjuk. En förkylning till exempel kan sitta i månader, även pedaggogerna arbetar när de är förkylda så varför ska då inte mitt barn kunna gå dit?

  Och det här med att gå till förskolan när mamma är hemma med bebis. Varför inte? Min dotter har redan fått ett år ensamtid med sin mamma, varför ska jag inte kunna unna min son detsamma? Hon trivs som handen i handsken på förskolan och då tycker jag gott att hon kan få gå dit när ändå den möjligheten finns, istället för att vara hemma med mig där hon för det mesta bara kan leka i sin ensamhet för att jag har en bebis som inte vill lämna bröstet

  1. Monika Eriksson

   För de barn som lider av infektionsastma aldrig blir friska och tvingas ta en massa mediciner pga egoister som dig! Är det rättvist?

  2. Lisbeth

   Men ärligt talat, nu får du väl sansa dig Sara? Att lämna in förkylda barn på dagis är inte ok. Är det ditt bästa, eller barnets som gäller? Vad ger dig rätten att smitta ner andra genom att att inte hålla ditt barn hemma när det inte är friskt? Det som du ser som en liten förkylning kan orsaka andra stora besvär.
   Ditt barns förkylning smittar andra barn. Att som du försöka rättfärdiga det med att personalen ev jobbar med förkylning funkar inte.
   Två fel ger inte ett rätt.

 152. Malin

  Så bra skrivet! Föräldrar ta tillbaka er föräldraroll! Kärlek och åter kärlek är ni bäst på att ge. Barn måste vara friska för att orka med att ta in en dag på förskolan. Klarar ni att ta in en föreläsning, ett möte eller möta upp med bra service när om ni är hostiga, snoriga, huvudvärk och feber? Får någon ut något bra av ditt jobb då? Nej! Sprider du smitta bland dina kollegor då? Ja!
  Ditt barn kan inte säg ”nä nu orkar jag inte mer

 153. Ella

  Säger bara så här till alla föräldrar: Ta ansvar för era barn och stanna hemma när dem är sjuka! Jag har tre små barn och har aldrig låtit dem vara på DAGIS vid minsta täcken på förkylning. Varför riskera att smitta andra barn, särkilt dem som har någon annan sjukdom tex diabetes. För många föräldrar handlar det inte om att inte räcka till utan de ser dagis som en avlastning. Då kan de handla, fika eller umgås med vänner i fred!!!! Ta ansvar!!

 154. Pia

  Tack! Alla människor behöver lugn och ro vid sjukdom behöver även en dag eller två för att bli sig själva.

 155. Daniela

  Barn ska alltid vara hemma om de är sjuka! Borde vara en självklarhet och ingen jävla rocket science. Hur man kan gå ut med ett barn som kräkts en gång visar bara hur korkade/respektlösa vissa är.
  Men man ska aldrig placera barn i fack som du gör i din text, vissa 1.5 åringar är kanske svår underhållna, Du känner inte alla andras barn, that’s it! Alla barn är olika! Man ska heller inte ha dåligt samvete för att man lämnar ett syskon på dagis. Alla har olika behov i familjerna och man ska inte döma hur andra gör för att man själv aldrig skulle göra på just det sättet. Man vet helt enkelt inte hur de har det. Simple as that! Som jag brukar säga: skit i andra, sköt dig själv.

 156. Emma

  Min snart 3 åriga dotter går hos dagmamman 3 dagar i veckan 9-14 trots att hon har en lillebror hemma på 8 veckor. Men det är mest för att hon vill leka med sina kompisar, inte för att hon måste, men hon vill.

 157. Jessica87

  Vad glad jag blev för detta inlägg, jag skrev själv ett liknande idag. anledningen till att jag gjorde det var för att någon la upp en artikel på Hemmaföräldrars nätverk på Facebook med dig där du berättar om livet hemma. Vi medlemmar på sidan blev alla så glada över att ett känt ansikte ger en positiv bild av livet hemma med barn :)
  Jag är själv hemma med mina två även om jag idag började jobba halvtid och sover på jobbet så är mina barn alltid hemma. Ska fortsätta kika runt här i bloggen nu….:)

 158. Jenny G

  Du har så rätt i ditt resonemang!! Både vad gäller sjuka barn och att stimulera ettåringar :-) Jag är förskollärare sedan snart 20 år, och mamma till fyra barn och jag förvånas och förfäras över hur dålig tilltro dagens föräldrar faktiskt har till sin egen förmåga!
  Förskolans värld är för det mesta helt fantastisk, men kan aldrig någonsin ersätta hemmet och barnets föräldrar!

 159. moderna mamman

  Hej
  Det känns som om förskolan är en sjukstuga. På förskolan där jag arbetar hänger det lappar flera stycken där det varnas för löss, ögoninfektioner, magsjuka, springmask och hosta med hög feber. Så det säger en hel del om vad som sprider sig i trånga utrymmen mad massor av barn. Samt att föräldrar ofta lämnar sjuka barn. Sen är de hemma för sjukdomar alldeles för liten stund och kommer till dagis helt trötta. Föräldrarna är ivriga på att jobba, varför förstår jag ej. Det viktigaste är väl att vara med sina barn. Jag ser dagis som barnförvaring.

  Å är inte barnen sjuka där så vad händer i framtiden med dessa barn som gråter efter sina föräldrar, å personalen hinner ej tanka trygghet med dem i famnen då det kryllar av barn överallt å händer saker hela tiden. Hur påverkas barnen invändigt av all stress och all kamp om uppmärksamhet det kan man också fundera på. Bara framtiden vet. Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar ökar hela tiden. Jag tror det beror på brist på vuxenkontakt.

  Jag själv skulle aldrig i livet lämna mina barn på förskolan. Att vara i en trygg hemmamiljö med sina föräldrar å ev syskon är det bästa. Enligt vad JAG tycker. Att lämna syskon på dagis när man är hemma med småsyskon borde FÖRBJUDAS. Vad har de liksom där att göra? Jag förstår ej alls!

  Nä på dagis fostras barnen av varandra. Jag håller med Carola.
  VAD missar barn som ej går på dagis? Vad kan en pedagogisk utbildad personal ge ett barn som ej en förälder kan? Hoppas jag får svar på mina frågor

 160. Maggi

  Roligt att läsa alla kommentarer av dom som vet bäst….Håller helt med dig. Att kunna och vilja vara den mesta tiden med det bästa man har är väl en självklarhet eller?
  Har själv haft barnen på ”dagis” när vi jobbat båda två oftast korta dagar och alltid med 2 veckor ledigt emellan (skiftjobb). Jobbigt att vara hemma utan någon av barnen när det var dags att börja 6-års, så hette det då ifall det var fel benämning för någon. Alla mina 3 barn har vuxit upp till trygga, sociala, självständiga, kreativa individer och är fyllda av empati. Nu är det bara den sista mambon hemma snart fyllda 20 och den dagen han flyttar….tomt.

 161. Monika

  Jag lämnar inte mina barn när de är sjuka och tycker att det är en självklarhet. Samtidigt tycker jag att inställningen att det är föräldrarnas fel att det sprids smittor på förskolan kanske inte är hela sanningen. Tror det finns undersökningar som visar att hösten/vintern när rädslan för svininfluensan var som störst var sjukdagarna på förskolan rekordlåg. Vilket berodde på att förskolorna var duktiga på att följa rekommendationer om mycket utevistelse och handsprit osv. Rätt konstigt att man inte fortsatte med det, eftersom det gav bevisad effekt. Tror knappast att de föräldrar som lämnar barn med alvedon i kroppen eller lämnade trots feber inte gjorde det just då. Förskolepersonal är enligt min erfarenhet inte så snabb med att minska smittspridning, trots att det finns rekommendationer, som t.ex. att inte ha vattenlek inne, bra rutiner kring blöjbyten osv.

 162. Maggan

  Ett tillägg, innan nån halshugger mej för att jag säger emot mej själv. Mina tre barn (20,11 och snart 4 år) har alla börjat på förskola när de varit mellan 13 och 15 månader. Dock har jag inte jobbat heltid (därav den usla föräldrapenningen), jobbar inom vården med oregelbunden arbetstid, medans sambon jobbar måndag till fredag. Detta har ju inneburit att inget av barnen haft en högre snittid än 18h/vecka. Alla har trivts kanon på sina förskolor( och fått va hemma när de är sjuka…..) :-)

 163. Maggan

  Absolut, håller med dej, sjuka barn stannar hemma. Håller hårt på minst en helt feberfri dag efter sjukdom också (utan Alvedon eller dylikt!) och att barnet är piggt och äter som vanligt.
  Jag har också svårt att förstå, varför barn under tre år ska gå till förskola, när det finns en förälder hemma med småsyskon. Visst, en del vill inte förlora sin förskoleplats, det kan jag fatta, men så finns det ju en del som skolar in på förskola, lagom till att nästa barn beräknas anlända och intalar sej själv och andra att det är för barnets skull?? Hallå, små 18-månadersbarn?
  Sen en sak till, varför ska det vara ok att lämna små 1-2åringar på förskola för att man är föräldraledig, samtidigt som man blir idiotförklarad för att man skolar in en 15-månaders när man är tvungen att gå tillbaka till jobbet??
  Jag har själv råkat ut för det sista, mer eller mindre fått höra att jag har planerat för dåligt om inte föräldrapenningen räckt längre, att jag minsann borde låtit bli att skaffa barn om ekonomin inte tillät lågt uttag av dagar.
  Detta av personer som skrutit om hur länge de kan få dagarna att räcka, samtidigt som de lämnat barn under två år på förskola (förädralediga med tvåan) för baaaaaarnets skull….
  Asch, undrar vart är världen på väg…

 164. Eva

  Tycker barn är underbara men inte föräldrar som inte är hemma med sjuka barn, tycker även att barn skall vara hemma när någon förälder är det gäller även mamma ledighet. Ni som skaffat barn vet att de kan bli sjuka och det finns ingen som har ett så viktigt jobb så att barnen inte skall gå först .Jag tycker att man skall tänka lite längre och ta hand om sin barn och älska dom så kanske en del av all sikt.
  som finns ute i samhället hade minskat.Tack för mig

 165. Emelie

  Håller med dig Carola, sunda åsikter. Sen är alla olika och har olika behov, vi hade vår 2,5 åring på dagis när minsta var nyfödd, tyvärr pga att vi var på sjukhus när hon var på dagis… Annars hade läget troligen varit annat.

 166. Nettan

  Är själv förskollärare och förälder till fyra barn och kan bara säga tack för ditt inlägg. Så bra skrivet! Tänk om fler använde sitt sundaförnuft så, då skulle vi ha gladare, piggare och friskare barn på våra avdelningar!

 167. KS

  Din syn på förskola är ganska stenålders Carola. Det är ju liksom inte barnpassning det handlar om. Herregud. Men självklart ska man inte lämna sjuka barn där! När jag fick mitt andra barn tänkte jag att storebror skulle få gå tre dagar i veckan, men han blev så ledsen och tjatade om att få gå varje dag och han ville bli hämtad sent till och med :) Han ville så klart vara med sina kompisar och vara med och lära sig en massa saker. Skulle jag neka honom det?! Han skulle ha gått under av att bara hänga med mig och bebisen hemma.

  1. Barnskötare

   KS så din son får själv bestämma när och om han vill gå till dagis? Tänk om han vill gå när han har feber…

 168. Alexandra

  Älskar det du har skrivit jobbar på dagis/förskola och barn ska vara hemma när dom är sjuk hoppas det går in oss folk heja heja dig

 169. Sanna

  Jag jobbar sj på förskola. Har två barn på 3 o 4 år. När de är det minsta dåliga är de hemma. Som förra veckan tex när 3 åringen va lite snorig o lite hostig, INGEN feber men hängig o orkade inte som han brukar. Självklart fick han va hemma. Så leds på dom som kommer o säger: ”Hen är inte så pigg, snorig o hängig men ingen feber så hen får gå idag” Vad hände me o gå på barnets allmäntillstånd?! Klart barnet ska va hemma när hen har feber. Men barn kan oxå va sjuka UTAN feber! El som du skrev om dom som lämnar barnet efter det har kräkts dagen innan med resonemanget ”Det har inte kommit nå mer” el ”Det va nog nåt hen ätit” Vem sjutton vet vad det berodde på, hen ska va hemma minst 48 timmar, SYMPTOMFRI i 48 timmar. O det betyder inte just 48 timmar efter sista kräkan, utan efter att barnen har börjat äta o va sig sj igen. Vilket oftast är längre än så! Har haft mina barn hemma i 72 timmar efter. O som jag sagt på jobbet. Mina barn är mitt ALLT! INGET går före dom! Vet ju sj hur det är på förskolan, vilket tempo det är. Sjuka barn SKA få va hemma o bli omhändertagen av mamma/pappa o få VILA o TA DET LUNGT! Detta me alvedon el liknande innan man lämnar dom på fsk? Hm, mycket tester/prov ska man gå igenom innan man tex får körkort mm mm, men att bli förälder får vem som helst bli….

 170. Carina Karlsson

  Du har helt rätt! Tänk om alla föräldrar resonerade som dig, då skulle smittorna minska och barnen få en chans att tillåtas vara hemma och bli ompysslade när de är sjuka. Du är klockren!!!!

 171. miah

  Håller helt med dig Carola om detta med sjuka barn, jag själv jobbar i skolan och det är lika illa där. Ungar som har ont i magen men stannar kvar in i absurdum, kan inte äta lunch, orkar inte hålla huvudet uppe utan ligger på bänken och såsar. men icke, mamma jobbar så jag ska vara kvar….
  föräldrar som skickar dottern till skolan fast hon haft diarre dagen innan, en pojke som bajsar på sig med senapsfärgad illastinkande diarre i skolan och kommer ändå dagen efter…
  man blir så tröttttttt
  kram till dig, världens bästa Carola<<3

 172. Marlene

  Vi har tre barn, alla går på dagis/förskoleklass. Yngsta är 19 månader. Vi älskar dagis! Men vi skulle aldrig sätta barnen på dagis när de är sjuka! Sedan vi inskolade yngsta sonen i januari har han varit där i tre veckor. Dottern på fyra år har varit på dagis 2 dagar på 8 veckor. Vi har haft vattkoppor, magsjuka och förkylingar sedan i mitten på januari. JA, jobbet blir lidande. JA, barnen blir rastlösa och fruktansvärt jobbiga att ha hemma. Men vi gör det. För det är det enda rätta. Ligger den ena i magsjuka så skickar vi inte resten av barnen på dagis/skola bara ”för de redan har haft det”! Dessa virus tider är jobbiga men har man valt att skaffa barn så har man även ett ansvar. Det innebär att hålla barnen på hemmaplan när de är sjuka! Du har helt rätt Carola!

 173. Anne

  Jeg bare lurer på hvor mye dere svenske betaler i måneden for barnehageplass? Her i Norge sier man jo ikke opp plassen selv om man får flere barn. Her er det helt akseptert at de eldre søsknene går i barnehagen selv om mamma er hjemme med baby. Det er heller ingen restriksjoner på antall timer de får være der. Har man full plass så bestemmer foreldrene det selv.

  1. Lene

   Har hatt barn i både Norsk og Svensk barnehage og SFO (fritids). I Sverige betalte jeg 1270 kr for begge barna i mnd. Da er det frokost, varm lunsj , frukt og mellommåltid inkludert hver dag. Forskjellen er at i Sverige får du bare ha barna i barnehage de timene du er på jobb/skole (evt søker jobb eller er sykemeldt) Du må levere arbeidstid til barnehage, og får bare ha barna der når du jobber+ kjøretid. Fridag= barna hjemme. Ofte jeg leverer i barnehagen kl 14, fordi jeg begynner på jobb kl 15. Og barnet blir hentet i 16-17 tiden av pappaen. Men Åpningstidene er bedre i Sverige (minst 12 t åpningstid) Den vi har, har åpningstid fra 06:30-22:00 (nettop fått kvelds) Normalt er 06:30-18:30. Du får 15 tmer i uka, og barnehagen bestemmer tid (ofte 3 t om dagen, noen har 5t 3 dgr i uka) om du har mammapermisjon eller er arbeidsledig. Her i Norge ”eier” man plassen på en helt annen måte, og koster jo MYE mer i mnd.. (2500-4000 i mnd per barn…) og ofte bare brødmat til lunsj… Herr betaler jeg 2400 for ”bare” fritids. Har 1 barnehagebarn i Sverige, og 1 skolebarn i Norge.

 174. Marie

  Sjuka barn ska vara hemma, självklart! Tråkigt dock när förskolan ringer och vill att man hämtar x 6 på 2 veckor för att de säger att dottern har ”ögoninflammation”. Första gången var hon hemma 2 dagar trots att jag tyckte hon var frisk (inget kladd/röd mm i ögonen). Gång 2-6 tog jag henne direkt från förskola till dr eller ssk och fick intyg på att hon inte hade ögoninflammation som jag tog med tillbaka samma dag eller dagen efter. Detta kostade oss en del och var grymt irriterande då hon faktiskt var frisk. De personalen hade sett var vanligt ”morgonsmet” i ögonen. Trots intyg ville de inte ha henne på förskolan.

  1. Annika K

   Förskola förskola förskola.

   Säg gärna dagis men förstå skillnaden på förskola o dagis :)

    1. Nettan

     1998 fick förskolan sin första läroplan.
     Det innebär att förskolan är nu en egen skolform med mål i sin verksamhet.
     Dagis var innan det och var mer en verksamhet där man genomförde saker utan att reflektera och dokumenterar barns lärande som sker nu.

     1. Barnskötare

      Nettan! Förstår inte hur du kan förklara skillnaden på dagis och förskola på detta sätt?!?
      Bara för att dagis byter namn till förskola och får en egen läroplan så innebar ju inte det att man inte utvärderade och reflekterade under dagistiden. Jag jobbar på dagis och har gjort det sen 1989 och visst har arbetet förfinats i och med läroplanen men arbetet i sig är precis detsamma! Och jag säger dagis!

     2. Lisbeth

      Jag jobbade på dagis och integrerat dagis/förskola redan i slutet av 70-talet. Då hade man också läroplan, man följde upp barnen på olika sätt även om, precis som Barnskötare skriver, det förfinats. Men det har ju också läroplanerna i grundskolan gjort..
      Då kunde man också skicka hem barn direkt när de lämnades om de var febriga/snoriga.

      Jag förstår förövrigt verkligen Carolas frustration!
      Läs, och fundera, och läs igen!
      Det stod tydligt att hon generaliserade och hon kritiserade inte alla som har barn på dagis eller förskola. Ni som tar åt er – är ni den typen av föräldrar som lämnar smittbärande barn på dagis? För smitta SYNS inte, det trodde jag alla visste år 2015. Även om barnet inte har feber, eller verkar återställd smittar det förmodligen. Det går heller inte att bota med Alvedon. (Kanske att tänka på för dig som så tydligt påpekade att du kan bedöma att ditt barn är friskt dagen efter det varit sjuk. Kanske det ja – men smittan SER du inte)

 175. Ann-Marie

  Kan inte Tina vara så god och hitta någon annan blogg som inte innehåller för henne störande text. För övrigt skall barn vara friska för lämnas på förskola/skola. Tänk efter hur du själv mår när du är krasslig.

 176. Ida

  Vad tråkigt att det jämt blir en massa konstiga diskussioner på den här bloggen. Carola kan ju inte skriva någonting utan att alla måste kritisera och ifrågasätta och sedan är allt igång igen.

 177. Ulrika

  Mitt äldsta barn blev kvar på förskolan medan jag var hemma med lillebror, detta för att syskon hade förtur på vårt föräldrakooperativ och för att slippa riskera att få barnen på olika förskolor så valde vi detta. Tror ofta att det finns en annan förklaring än ren lathet, eller är det ett storstadsfenomen?

  När det gäller smittor är det inte heller något vi märkt av på vår förskola, är du säker på att det verkligen är så eller är det mest klagan och suckande från personalen? 100 % smittfri värld kommer vi aldrig få, magsjuka har vi strikt karantän på, skolplikten ställer ju dock till det lite där. Förkylningar är jag inte så rädd för, det kan man ju gå länge med i familjen och funkar inte riktigt att hålla sig inomhus 24 h för feber och snor.

  Jag tror faktiskt att detta är lite ett storstadsfenomen, märker inte riktigt av detta på landet.

 178. Sara

  Jag håller med helt och fullt. Är förskollärare och flerbarnsmamma. Jag vet inte hur ofta föräldrar lämnar sina barn dagen efter de haft feber, magsjuka osv. Ringer vi kl 9 för att barn blivit sjuka på fsk så kan man ibland mötas av svaret att jag kan inte komma ifrån nu, kanske vid lunch. Om man anser sig vara så oersättlig på jobbet skulle man nog tänkt till både en och två gånger innan man gjorde barn. Och precis som många nämnt så slutar det garanterat med att flertalet av oss som jobbar i fsk drabbas av sjukdom och är hemma samt att vi smittar vår familj hemma och därmed måste vabba. Som det ser ut nu också så är vikarier en brist vara vilket innebär att de stackare som jobbar får det jävligt tufft. Nä stanna hemma med sjuka barn. Låt de vara hemma helt feberfri en extra dag och 48 timmar från senaste symptomet vid magsjuka.
  Skulle utan tvekan stanna hemma med barnen helt om vi skulle ha råd.

   1. Maria

    Så illa kan det vara för mig, jag kan/får inte lämna jobbet förrän en annan kan jobba istället för mig, så om det skulle vara så att jag måste vabba för att förskolan ringer så kan det dröja innan jag kan hämta. :(

    1. Lisa

     Skulle de va annorlunda om förskolan ringde och sa att ditt barn råkat ut för en olycka?

 179. Grodan

  Jag arbetar som förskolelärare och vi har karensdag precis som alla andra. INGEN vill ha sjuka barn eller vuxna på sina jobb. Jag tror inte att ett barn som varit helt vissen kan piggna på sig på kort tid om den har feber eller magsjuk. Man bör ha en feberfri dag innan man går tillbaka till förskolan. Det är ett annat tempo på förskolan än hemma. Magsjuka är det 48 timmar som gäller!!! Ingen vill ha magsjuka i onödan. Jag tror ingen vuxen tycker det är trevlig att torka spyor på sitt kontor/arbetsplats. Då vill vi pedagoger inte heller göra det i onödan, vilket innebär att om barnet spytt på morgonen/natten eller bara ätit något(!) då håller man barnet hemma.

 180. Sofia

  Härligt att du vågar stå för dina åsikter om förskolan! Hoppas dessa avundsjuka personer aldrig lyckas tysta dig. Blir så glad att någon bloggare delar mina åsikter.

  Läste ett intressant inlägg på hemmaföräldrars blogg om förskolan.
  http://hemmaforaldrar.blogspot.se/2015/03/forskolan-ska-inte-anvandas-som-gratis.html
  Barnen har det bäst hemma med sina föräldrar, men det får vi inte skriva eller säga. Vi ska alla göra lika för då känns det bäst för de som lämnar bort sina barn. Men det är ingen som sätter barnen främst. Vi ska vara själviska och egoistiska föräldrar.

  Annars tycker jag det är dystert att läsa på många bloggar. T ex Blondinbella som är en stor förebild för många unga tjejer. Hon har sin 1 åring på förskolan 30 tim/v medan hon ligger hemma och läser böcker på dagarna i väntan på nästa förlossning och planerar ge bebisen all uppmärksamhet och pojken får inte vara hemma. Hon hyllas på bloggen och kallas supermamma osv. Hon skriver hur viktigt det är att man ska leka och underhålla sina barn. Att visa sina barn att det finns ett hushåll att sköta och att barnen får lära sig att leka själva och ibland ha tråkigt gäller inte idag tydligen.

  Nej det håller på att spåra ur. Jag läser gärna mer om dina sunda åsikter om förskolan. Hoppas kunna hålla mina barn därifrån. Tycker du är en supermamma!

 181. Maria

  På ”våran förskola” så är det minst 48 timmar vi magsjuka och 1feberfridag hemma innan barnen får komma igen, och jag måste säga att jag upplever inga större problem med detta, tycker att detta funkar bra. Fröknarna kan ringa hem till föräldrar där dom vet att nyfödda/bebisar finns och förvarna och så är det upp till familjen att välja, och då stannar man hemma, för som du säger vem vill ha magsjuka över sin tröskel till hemmet. Uha!
  Men även på förskolan så är dom nästan ute i ur och skur, och nej det är ingen sån förskola. Hämta förra veckan och trodde nästan att man skulle blåsa bort, men ute var dom. Så bra, man vet ju att risken minskar för smitta, men nu är det lugnt med sjukdomar(peppar peppar…)

  Nu är det som så att ibland är det knivit med vab, men inget är viktigare än barnen. Jag kan bara utgå från mig och min familj. Ibland har man tvekat,men vi har morfar/farfar, mormor/farmor som är hemma och har dom inget annat som ska göras så ställer dom upp som barnvakt. Men vill förtydliga med det att aldrig att dom kommer och barnvaktar vid ex magsjuka klart nån av oss föräldrar är hemma. Men när man inte vet om dom är sjuka, eller har en dag hemma till för att inte smitta så brukar dom ställa upp, och det är jag tacksam för, och det är så skönt för hittills så har det inte varit något utan barnen varit friska kanske lite mer trött, men som du själv skrivit att man är inte alert efter man varit sjuk. Detta är vad som funkar i vår familj och barnen tycker det är mysigt när ex morfar mormor kommer och barnvaktar, dom hittar på lite annat med barnen än vi föräldrar och det är väl så det ska vara. ;)
  Jag utgår från att alla gör vad dom kan och det som är och funkar bäst för sin familj. Och jag hoppas att alla tänker så. :)
  Men jag förstår precis vad du menar med ditt inlägg och ditt förra, sjuka barn(feber, magsjuka) hemma, inte förskola enkelt förklarat. :P

  Ja båda jag och pappan jobbar och vi kör heltid båda, men jag jobbar inom vården och kör långa pass så det blir inte många dagar i veckan på förskolan och alla dagar är inte långa och det passar oss super. Och jag antar att jag måste ge förskolan full pott då ibland stora sonen inte vill hem, men det har nog mest med kompisarna, skulle dom vara på annat ställe så är det samma visa. ;)

  Men håller fullständigt med att är man sjuk så är man hemma.

 182. Amanda

  Om jag någon gång slutar att jobba som förskollärare är det pga att jag är så satans trött på respektlösa föräldrar som lämnar sina sjuka barn. I perioder känns det som vi bedriver sjukstuga och inte förskola…
  Om alla höll sina sjuka barn hemma ändå tills de har blivit friska skulle alla tjäna på det. Då skulle sjukdomarna inte gå runt, runt…

 183. Angelica

  Bra skrivet,håller med till hundra.Skrattretande att det finns de som retar upp sig på om man skriver dagis eller förskola,även om det heter förskola så är dagis det ”vardagliga ordet”,som många använder,man har nog lite att fördriva tiden med om man påpekar en sån liten bagatell.

 184. Annika K

  Jobbar inom barnomsorgen.
  Och har vid fler tillfällen sett hur barnen segnat ihop av feber på fm. Där en förälder gett dem Alvedon osv för att kunna åka till jobbet ändå.
  Men det värsta var när en förälder en gång sa… ” Ni i personalen har väl ingen karensdag”.. Precis som om att det är ok att lämna in ett magsjukt barn ändå ( hade bara varit hemma 24 h efter en kräk) JO! Vi har karensdagar. Och även om vi inte hade det så vill varken vi eller de andra föräldrarna med sina barn få magsjuka.

  SUCK!

 185. Tina

  Jag kan svara, eftersom det var jag som drog igång det igår.

  Det jag har invändningar emot är din ton.
  Jag har inga åsikter om du går hemma med dina barn, om du låter dom äldre passa dom yngre osv osv.
  Varför kan inte du tro på att en mamma kan bedöma sitt barn som friskt trots att det var hängigt dagen innan?
  En annan sak – varför envisas med att kalla det dagis? Jag menar, om det inte spelar någon roll som någon säger i gårdagens inlägg så kan man väl göra oss en tjänst som faktiskt tycker det ÄR skillnad mellan dagis och förskola att kalla det vid dess rätta namn.
  En massa saker byter benämningar och för att visa respekt säger vi inte neger eller zigenare – inte heller städare.
  Det är din ton och dina återkommande nedrackningar på oss föräldrar som har barn på förskola som stör mig. Jag kritiserar ju inte dina val!

  1. A-K

   Vad är det att hänga upp sig på att säga dagis? Det är ju en dagverksamhet……

   1. Nettan

    Förskolan är definitivt inte en dagverksamhet. Förskolan är en frivillig skolform som föräldrar har rätt att nyttja när de har jobb, arbetslösa och i vissa kommuner även när man är föräldraledig.
    Förskolan är ett komplement till hemmet.

    1. Monika Eriksson

     Håller inte med om att Fsk är ett komplement till familjen. Hur skulle den kunna vara det? Vilken familj består av 20/25 barn och 3 vuxna? Nej en dagmamma (korrekt term dagbarnvårdare) kan jag godtasom komplement. Hon/han (jo det finns manliga dbv) gör liknande saker som familjen och barnen får lov att vara delaktiga i ALLT. På en Fsk kan inte alla barn vara med på allt hela tiden då de är för många. Barn med diagnoser far illa på Fsk då pedagogerna inte kan tillgodose deras behov pga okunskap och tidsbrist. Jade föräldrar som är F-lediga tagit hand o. Syskonen hemma hade kanske personalen fått tid över till de barn som måste vara på Fsk pga föräldrar som jobbar.

  2. Jenna

   Fast var kritiserar hon er föräldrar som har barn på förskola?! Hon skrev om ett sjukt barn och en förälders osäkerhet över sin egen förmåga att ta hand om det och vill sätta det på förskola så det ska få stimulans. Carola vill bara att föräldrar ska lita på sin egen förmåga att stimulera barnet. Jag ser ingen negativ ton mot er som har barn i förskola. Den skapar ni tyvärr själv.

 186. Ida

  Håller med dig 100% är förskollärare men omskolade mig av olika anledningar. En anledning är just den att förskolan framstår som bättre än föräldrarna. Att föräldrar inte kan uppfostras och stimulera sina barn. De vet inte bäst. Detta medför stor belastning på förskolan. Det är synd om de barnen som måste vara där hela dagar. Detta medför i sin tur stress och högt tryck på personalen. Jag älskade att jobba med barn men det roliga försvann i samband med alla krav som ställdes. Föräldrar är bäst för sina barn. Barnen (de allra flesta) mår bäst av att vara med sina föräldrar så mycket som möjligt. Tiden kommer inte åter, ta tillvara på den.

 187. Jenniey Love

  Jag och mina syskon gick aldrig på förskola som barn. Vi gick bara till kyrkansbarntimme då och då istället. Inte heller mina syskonbarn har gått på förskola just pga smitterisker då jag som kronisk sjuk är kraftigt infektionskänslig.

  Men är barnen sjuka så ska dem vara hemma. Dem kan smitta vidare till någon som är infektionskänslig. kramiz<3

 188. Ronja

  Håller helt med dig :) håller mina barn hemma 3dygn från sista symtom vid magsjuka och 2 vid feber. Stora grabben låg sjuk sön-mån förra veckan och kräktes. Han gick till skolan först fredag och på lördag va de min tur och verkar bli hemma hela veckan då fler insjuknat men hellre hemma med tre barn än att smitta alla andra :) tycker det minsta man kan göra som förälder är att visa respekt för andra

 189. Karreirenis

  Go Carola Go! Helt klockrent!!!! Jag tycker precis som du! Jag tycker att det är mer respektlöst hur någon kan tycka att det är fel det du skriver. Hur kan man ens tänka tanken att sätta sina barn på dagis om dom inte är pigga??? Och ha dom på dagis när man är hemma med syskon, man tror inte att det är sant. Jag har inte haft mina barn inom någon omsorg när jag varit hemma med syskon men i mitt samhälle verkar det unikt, jag vet inte nån annan som har det så där jag bor (nu vet jag ju inte allt iofs…) I vårt samhälle kan man t.o.m få nåt sorts intyg att barnen kan vara mer än 15 timmar i veckan när man är hemma med syskon…helt vansinnigt (finns självklart undantag) och på andra ställen har jag hört att man kan få ha barnen 30tim/v när man är föräldraledig…vart är vi på väg! Men en regel har i alla fall införts till det bättre här i vårt samhälle och det är att 15-timmarsbarnen inte får vara på dagis under lov (Undantag finns men det förstår ju du om någon…)

  1. Tina

   Men det jag hade invändning emot i gårdagens inlägg vad ju att en mamma skickade sitt barn till förskolan som personalen dagen innan hade sagt varit hängig. Hur många gånger har man inte varit med om det?!!
   Så om JAG bedömmer mitt barn som fullt frisk ska jag ha det hemma då?

   I din vidare utläggning om vad som är helt galet, tydligen att ha barn på förskolan när man är hemma med ett syskon, är det ju DIN bedömning och DIN erfarenhet. Kan du inte ens försöka förstå dom som gör andra val?
   Ta som exempel att jag har en treåring. Så får jag tvillingar som har kolik. Det krävs ju inte mycket hjärnkapacitet för att fatta att det är en rätt jobbig situation för alla inblandade.
   JAG gör då bedömningen att det är bättre för mina barn och mig själv om min treåring går några timmar på förskola varje dag. Hur kan det störa dig?

   1. familjenannorlunda

    Nä det krävs inte mkt hjärnkapacitet för att fatta det. Läste du att jag generaliserar? Om du anser att du faller utanför ramen av den stora massan – ta inte åt dig. Det klagas om stora barngrupper på dagis, och det är klart att det blir det när alla med bebisar ska ha kvar sina barn där. Det klagas om att det inte finns dagisplatser åt alla- nä men låt barn med småsyskon vara hemma då. Osv. Att ha barn med småsyskon hemma skulle lätta upp allt tryck på barnomsorgen väldigt mkt.
    Men. Det var inte det jag skrev om, eller hur??
    Jag skriver en blogg där jag uttrycker min åsikt, då varken kan eller vill jag hålla på och redovisa alla undantag hit och dit. Alla gör som de vill, inte många lyder mina ord blint;) men jag talar om hur jag ser på saken. SÅ HÄR TYCKER JAG! Inte du helt uppenbart och det är så okey.
    Sjuka barn igen då.. Detta barn grinade när det lämnades och såg ut som en urvriden disktrasa, det grät sig sen igenom dagen. Tycker DU att mamman gjorde rätt bedömning då?
    Tycker du att det var schysst att ta över två timmar på sig att hämta barnet efter en påringning ?
    Det var det jag pratade om.
    Att skaffa barn är oftast en medveten handling, då kanske man ska vara medveten om det oerhörda ansvar man får på köpet och inse att man själv hamnar långt ner på priolistan.

    1. farmor

     Kan någon klok person härinne förklara för en farmor varför det är så känsligt att säga dagis istället för förskola?

     Varför är det så bra och viktigt att äldre syskon ska vara på förskolan medan mamman eller pappan ifråga är hemma med det yngre barnet?

     1. linda

      Undrar jag också? för där jag bor säger vi Dagis för små barn och förskola går de i året innan de börjar första klass i skolan.Min son går i år i förskolan och nästa år börjar han ettan.Men i Sverige säger man att 1 åringar också går i förskola tydligen men det är väl ingenting att bråka om man säger olika beroende på vart man bor.

     2. Nina

      Du Farmor, det har jag också undrat. Tycker det är skitlöjligt att reta sig på att man säger Dagis. Gissar att det känns lite mer märkvärdigt att säga att man arbetar på förskola än dagis..eller??

     3. Camilla hockeymamma

      Sedan 1998 har förskolan haft en egen läroplan,där kan man läsa om verksamhetens uppdrag och värdegrund.Läroplanen skall garantera att alla barn får en lika bra förskola oavsett var de bor och i och med att förskolan har en läroplan så är det alltså en skolform med pedagogisk verksamhet.Dagis är det man använde innan förskolan blev skolform.Förskola skall erbjudas alla barn mellan 3-5 år men det finns ingen skolplikt och tiden som ska erbjudas är 15 timmar/vecka.Så var det med det vad man säger har kanske inte så stor betydelse så länge man förstår skillnaden.

     4. Nettan

      Barnen börjar på förskolan som är en verksamhet m barn 1-5 år ( frivillig)
      Förskoleklass är barn 6 år ( än så länge frivillig )
      Grundskola är barn/ elever 7-15 år (obligatorisk)
      Gymnasium elever (frivillig)

 190. Hanna

  Jag håller med dig Carola!

  Tänk på att det är förbjudet i vårt land att kritisera allt som har med förskola att göra..

  /förskollärare och lärare och trebarnsmamma som valt bort förskolan

 191. A-K

  Det du skrivit är så himla bra. Tycker faktiskt synd om dagens småbarnsföräldrar som verkar tro att deras barn ”stannar”i utvecklingen om dom inte går på dagis när dom fått ett syskon. Stressen bland barn hade minskat om fler valde att ha sina barn hemma längre. Men hela samhället gör småbarnsföräldrar osäkra, som att dom inte duger till att stimulera sina egna barn.
  Sen det här med att inte hålla hemma sjuka barn. Finns det något mer egoistiskt, stackars barn.

 192. Annika

  Tänk om fler hade haft ditt tänk! Du verkar vara en underbar person och framför allt en fantastisk mamma. Tror dina barn blir fina vuxna pga all den kärlek och kunskap du ger dem:)!!

 193. Lene

  Håller med dig till punkt och pricka!
  Tack för att du oftast tänker lika som mig. Du e för go du!

 194. ME.

  Åh vad skönt att det finns fler som tycker som jag tycker. Detta med sjuka barn på dagis är katastrof. Mina barn har alltid börjat väldigt sent på dagis och dom har alltid vart hemma när dom är sjuka eller småhängiga. Jag har haft möjligheten till det.
  Men det här med kräkor måste jag få tycka lite, har en son med kraftig migrän sen 5 års ålder. Det tog ett tag innan vi kom på att det kom den där blixten och sen huvudvärk, kräkning och sen sov han två timmar och var bra. En gång kräktes han på skola och dom vägrade ta honom tillbaka förrän efter 48 timmar. Tog lång tid innan dom faktiskt förstod problemet. Det var ju inte magsjuka, det var ju migrän. Nu är han hemma den dagen han har ont i huvudet och sen går han till skolan.
  Magsjuka flyr jag som pesten och har oftast barnen hemma när det går magsjuka på dagis för att undvika att vi ska få det. Tycker det går lika bra att plugga/eller vara sjukskriven som jag vart med barnen hemma.

 195. Mia

  Dagis är inte tillkommet för att barn har ett behov av att vara där, det är FÖRÄLDRAR som har behov av dagis för att kunna förvärvarbeta. Om barn mår dåligt av att vara hemma, ja då är det ett under att mänskligheten har klarat sig så pass skapligt UTAN att ha varit på dagis. För det har faktiskt funnits en tid när de flesta mammorna var hemmafruar och själva tog hand om sina ungar och det blev bra folk av dom också. Själv valde jag dagmamma till mina barn bara för att dom skulle få vara i en hemmiljö och inte i en skapad barnvärld med allt för stora grupper och där det inte alltid fanns en famn att sitta i när det behovet fanns. Max deltid för en förälder tills det blir skoldags räcker bra. Jag tycker så synd om alla små som måste vara på dagis 8-10 tim/dag. Ingen vettig människa kan på allvar tro att det är bra för barn. All heder till dig Carola som har möjlighet att ta hand om dina barn själv, det är nog så det är menat att vara.

 196. Fia

  Tummen upp för dig Carola!!
  Håller med fullständigt!!
  Måste också få säga varför lämnar man sina små barn under tre år på dagis när man är hemma och är mammaledig? Inte konstigt att det är så stora barngrupper som påverkar både barn och personal. Vaddå inte kunna sysselsätta ett så litet barn? Lathet om du frågar mig.
  Det är skillnad om man är arbetslös med a-kassa för då måste man ha barnomsorg för att få ersättning eller för att man ska kunna ta de jobb som erbjuds eller om man är sjukskriven.

 197. marina Jansson

  Hej,du har så rätt de du säger. Jag har inte haft mina barn på dagis,som nu är vuxna (27,25,23).Vi gjorde så att pappan jobbade dag och jag hade sovande jour. Har ej emot dagis ,men vi valde annorlunda.

 198. Lola (Carola)

  Helt FANTASTISKT bra skrivet Carola!!

  Håller med! BORDE vara självklart …!!

  Stor kram o eloge till Dig – i alla lägen!

 199. Mimmi

  Carola, du är suverän!!!! Sen måste jag ändå säga att jag förstår oron för att förlora sin plats på förskolan om man väljer att ha sitt barn hemma när syskonet kommer. Tycker man skulle va garanterad plats på samma förskola när det är dags att börja igen.

 200. Maria

  Bra skrivet!
  Själv blir jag även irriterad på kollegor som uppenbarligen borde varit hemma men som anser att de inte har råd att vara det. Med alvedon i kroppen sitter det fullkomligt genomförkylda på jobbet och nyser, hostar och fräser med risk för att smitta ner andra.

  1. Ann-sofhi

   Spela roll vad det heter? Alla vet ju vad man menar? Spelar det någon roll om man säger städare, hygientekniker eller lokalvårdare? Same shit diferent name!

   1. Tina

    Eh, säger du zigenare, negerbollar också? Om det inte spelar någon roll kan du väl säga vad det heter?

    1. Maggan

     ”Eh”… Tycker du på fullt allvar att ordet dagis (eller daghem, som det ju eg hette) är lika nedsättande eller kränkande som zigenare eller negerbollar???

  2. Annika

   Min titel är Bussförare alternativt Yrkeschaufför men blir oftast tilltalad som Busschauffören eller Busschaffis, ska jag ta illa upp då? Kärt barn har många namn och det viktiga är att jobbet utförs på ett bra sätt. Att kalla förskolan för dagis ser jag som ett smeknamn för en uppskattad samhällstjänst.

   1. Elisabeth

    jag har jobbat i barnomsorgen i 20 år och har inga som helst problem om man kallar det dagis eller förskola. För mig är dagis ett ” mjukare” namn. De jag upplever har störst problem med ” dagis” ordet är förskollärare faktiskt.( är själv barnskötare) de tycker de är kräkning till deras yrke.
    Själv vet jag att jag gör ett så bra
    Jobb som jag bara kan och går nöjd hem efter en arbetsdag. Så jag ser faktiskt inte vad problemet är. Så för min del kalla det för vad ni vill.

   2. Madde

    Att du kallas för busschaffis istället för bussförare har väl ingenting med detta ämne? När någon kallar dig för busschaffis så är det endast ett smeknamn på din yrkesbenämning. När någon kallar en förskollärare för dagisfröken så är det ett helt annat yrke. Därför tar många förskollärare illa upp när de blir kallade dagisfröken. Det är som att gå in på en restaurang och kalla kocken för en servitris. Varför har många så svårt att förstå detta? Sedan 1998 heter det förskola eftersom det är en helt annan verksamhet jämfört med dagis.

  3. Linda

   Jag gick aldrig på dagis själv utan hade dagmamma, så hela min barndom har jag liksom suktat lite efter att få använda ordet dagis. Jag tycker det låter fint, gulligt och är härligt att säga. Så nu gör jag det med mina barn. De går på dagis, där förskolelärarna jobbar. Då tycker jag det kliar värre av att höra ordet ”föris”, varför vara så noga med att inte säga dagis om en ändå tänker använda ett smeknamn på ”förskola”?

 201. Sara

  Jag håller med till 100%! Jag vill dra det så långt att säga att barn under 3 år INTE ska lämnas bort. Min ynsta fyller snart 3 och jag har varit hemma med hen till nu. På onsdag börjar jag jobba. Pappan blir hemma med hen en månad till sen är det dags för dagis. Deltid! Förresten jag jobbar på dagis…

  1. Cissi

   Jag skulle också önska att jag kunde vara hemma så länge med mitt barn. Alla har tyvärr inte den möjligheten av ekonomiska skäl. När föräldrapenningen är slut och man inte har råd att leva på en inkomst. Det skulle vara underbart om alla kunde vara hemma med sina barn tills de är tre år.

 202. Ann-Louise

  Mycket bra skrivet! Det du skriver känns som en självklarhet, men det är det ju tyvärr inte….

 203. Marie

  Instämmer helt och fullt:)!
  Jag fattar inte att folk inte tänker längre än den egna lilla näsan räcker! Alltså, om du går ut och smittar andra med din magsjuka, förkylning eller vad det än är, så bidrar det till att smittan finns kvar i samhället längre, och att du själv alltså också kan bli smittad igen…och igen…och igen!
  Aspekten att det är respektlöst mot dem som har nedsatt immunförsvar, annan sjukdom som gör att infektioner kan bli direkt livsfarliga osv. är också så himla viktig att lyfta fram! Hoppas att många läser ditt inlägg Carola, jättefint och bra formulerat!

 204. Jenna

  Jobbade tidigare på en förskola med tre avdelningar. Ett barn kom till förskolan utan att 48 timmar hade gått (han hade kräkts på söndagen, dagades det upp sen av storebror), och det resulterade i att hela förskolan åkte dit. Alla avdelningar. Ca 50 barn och flera pedagoger blev smittade. På grund av att en människa inte kan respektera 48-timmars regeln. Varje morgon den perioden bävade man för att gå till jobbet med risken av att upptäcka att man blivit smittad och inte ville man svara i telefon när det ringde heller för man ville inte höra att någon fler kräkts. Några dagar senare var det bara vikarier, resterande hade karensdag med sedan ytterligare sjukfrånvaro. Sen hade vi inga vikarier heller för de blev ju också såklart smittade. Behöver jag nämna att jag håller med i Carolas resonemang?
  Så ja, till er som inte tror att era barn smittar och skapar skada för andra; Ditt barn har inte ”bara ätit något dåligt” varje gång den kräks. Ditt barn drabbas också av magsjuka och smittar lika mycket som andra.
  Detta gäller vanliga förkylningar också som bara cirkulerar. Det med alvedon grejen som går ur vid lunch är en klassiker också.
  Dock vill jag ändå påpeka att de allra flesta föräldrar respekterar oss och 48-timmarsregeln och som är helt fantastiska! Alla rosor till dem!

 205. Neta

  Alla passar kanske inte att gå hemma i flera år, vi är ju olika men att sjuka barn ska vara hemma är självklart i min värld. Man drar inte heller ut sina sjuka barn på diverse fik om man tänker klart.

  Glada och nöjda mammor får glada barn sägs det ju. Jag blev en glad mamma av att jobba på förskolan men halvtid och med de egnai samma hus. Hade jag haft ett annat jobb hade jag nog också valt att jobba men deltid. Men jag var hemma först, till dom var 2-3 år.
  Däremot har jag aldrig haft dom på fritids! 50 barn i ett klassrum är ingen barnomsorg, det är förvaring. Skulle aldrig betala för det!

  1. Marie

   Vad hemskt att du kallar fritids för förvaring! Speciellt när dom som jobbar där jobbar efter en läroplan och med tydliga mål. Dom finns där för barnen som har föräldrar som måste jobba på em. Fritids är i högsta grad en pedagogisk verksamhet.

   1. my (fsk lär.)

    Det hemska väl ta man trycker in alldeles för många fritidsbarn i alldeles för små skollokaler med alldeles för få personal så Ja på vissa skolor så blir det tyvärr enbart förvaring trots välutbildad personal….man kan inte trolla med knäna……

    1. Jenny

     Det finns säkert jättebra fritids med bra pedagogisk omsorg och så finns det den sortens fritids som vår dotter gick på och det var ren förvaring! Har aldrig gått långa dagar!

   2. Lotta

    Jag ser tyvärr fritids som förvaring. Det finns en pedagogisk plan men den fungerar inte med så många barn i fritidagruppen. Min son kan tex inte dra upp dragkedjan och går ofta med öppen jacka. När jag påpekar för fritids att han behöver hjälp svarar de att ”vi får se om vi hinner. Det är så många barn” Barnen behandlas inte med respekt mtp pedagogernas tonfall och sätt att liksom skyffla runt barnen o försöka hålla dem lugna.

 206. Malin Lennartsson

  Håller med dej fullständigt!!
  Appropå otroligt dåliga argument..vet inte hur många gånger jag hört (gällande både vuxna och barn) ”har kräkts..men de är nog bara nått h*n ätit!” Fattar inte varför det är så svårt att acceptera och inse magsjuka och därmed hålla på 48TIMMARS REGLEN!!!
  Kramar till dej Carola och tack för att du sätter ord på det jag och många med mej tänker/känner!

 207. susanne

  Håller med dig Carola till 100 procent!! Helt rätt både vad gäller sjuka barn och att föräldrar räcker till för sina barn. Vi klarar mycket mer än vi tror!

 208. mammalinda

  SJÄLVKLART ska man ha sjuka barn hemma! Det är föräldrar som lämnar sjuka barn på dagis som är provocerande!! INTE tvärtom!!!

  Och KAN MAN ha sitt barn hemma så länge som möjligt, GO FOR IT!! Det är underbart att ge TID till sitt barn och så massor med KÄRLEK så klart!! Men det är ju svårt att ge massor av kärlek om man aldrig umgås!!

  Och Tack Carola för att du säger som du tycker. Du har väldigt bra värderingar och åsikter!!
  Kram till dig!!

 209. Yvonne

  Bra, håller med dig fullständigt. Tror även personalen på dagis/förskolan håller med.
  Barn ska få vara barn tids nog kommer de in i samhällets normer hur mycket frånvaro de får ha osv.

 210. Catarina i Piteå

  Jag förstår inte hur man kan ge barnet febernedsättande och skicka iväg det till förskolan. Själv blir jag helt knäckt av feber och trött flera dagar efteråt. Självklart är det likadant för barn. Det låter väldigt okänsligt att göra så, kanske mest för det egna barnet men smittspridningen kommer ju också in i bilden förstås.
  Inlägget är väldigt bra skrivet, jag tror att det blev lite tydligare för de som inte riktigt förstod förra inlägget. Hoppas att de kan ta till sig vad du vill säga här.

 211. Myran

  Super bra skrivet!!! Jobbade många år på dagis men en anledning att jag slutade va faktist alla respektlösa föräldrar som lämnar sjuka barn, jag kommer aldrig förstå hur man vill/kan lämna sitt sjuka barn på dagis?! Det är så jäkla egoistiskt!!! Tycker du är så cool och rolig, gillar verkligen din blogg!

 212. Karin

  Jag har själv inga barn men är helt med på vad du säger och tycker även att detta resonemang kan apliceras på ALLA.
  Är man sjuk går man inte till jobbet, är man sjuk stannar man hemma och minimerar smittorisken så gott det går.
  Det är så fantastiskt jävla respektlöst av vuxna att skicka sina barn till förskola/skola och själva gå till jobbet vid sjukdom, JAG vill inte bli smittad av dina bacillusker!

 213. Anna

  Jag ser de som extra tid med mina barn när jag får vara hemma när dom är sjuka och ”slippa” gå till jobbet

 214. Sara

  Jag är förskollärarstudent och har genom både min utbildning samt tidigare vikariat erfarenhet från förskolan. Tyvärr är det nog så som du säger att föräldrar tvivlar på sin egen kompetens och tror att förskolan kan ge mer. Ett barn under tre år är enligt mig endast i behov av att vara hemma och stöta och gnöta med föräldrarna. När barnet sen passerat tre år tror jag att förskolan är suverän! Barnet får så mycket i samspelet med andra vuxna och barn. Även om man som förälder också kan ge sitt barn mycket,så har vi pedagoger ändå en PEDAGOGISK kompetens. Innan jag påbörjade min utbildning tänkte jag att ”hur svårt kan det vara”,men nu när jag snart är klar vet jag bättre. Det finns så mycket som jag som pedagog kan ge ett barn som inte föräldern kan då den kompetensen saknas,man kanske blir lite ”blind” när det gäller sina egna barn. Jag hade exempelvis ingen aning om alla de tillträdesstrategier barn utövar i förskolan och som bidrar med såå mycket för det socialassmspelet på flera plan, eller alla de stadier barn går igenom i både språk,skrift,lek och socialkompetensutveckling. Stadier som jag som förälder alltid kommer att gå igenom tillsammans med och stötta mitt barn i. Att se eventuella saker som kan göras för att underlätta för barnet samt driva det framåt ytterligare i sin utveckling tror jag dock är svårt utan att faktiskt ha utbildning i det. På samma sätt skulle jag aldrig kunna diagnostisera mitt barn om det verkar sjukt. Jag kan ana vad som är fel men jag har ingen sjuksköterske eller doktorsutbildning och kan därför inte fastställa något oavsett hur bra jag känner mitt barn. Det är min teori och som sagt, barn över tre år behöver så ofantligt mycket även om,som du säger, kärlek och trygghet är den viktigaste grunden!

  1. Sara

   Vill tillägga att jag även håller med om bristen på respekt när det gäller att hålla sjuka barn hemma! På ”min” förskola hade vi under en period magsjuka i 14 veckor på grund av att EN familj inte kunde hålla sina barn hemma. Tillslut bad vi alla föräldrar att hålla sina barn hemma en dag så vi pedagoger kunder sanera hela förskolan,leksaker och allt. Vi hade cirka 7 barn på förskolan den dagen och när sista avdelningen var färdigstädad kräktes ett utav barnen på en avdelning. Det tog 3 timmar innan pappan kom och hämta flickan trots att mamman var hemma,men svarade inte!

  2. hanna

   Men oj så tråkigt att läsa något sådant som du skriver. Tror inte det finns någon pedagog, hur länge ni än må ha pluggat, som kan göra ett bättre jobb än vi föräldrar. Har själv jobbat inom förskolan i många år, men skulle aldrig komma på tanken att ens ytra mig om något liknande..

   1. Sara

    Du må ha missuppfattat min poäng då,den INTE är att jag som pedagog gör ett bättre jobb på något vis. Jag är helt medveten om att föräldrar är bäst för sina barn men jag som pedagog kan ge sådant som föräldern kanske inte kan rent pedagogiskt på många plan. Samtidigt som jag puschar för föräldrars självförtroende i föräldrarrollen anser jag det inte fel att förlita sig på det pedagogiskaarbetet vi gör. Utbildningen skulle inte vara på 3,5 år om den ”bara” handlade om att ge barnen kärlek,trygghet och omsorg i verksamheten. Mina föräldrar har exempelvis uppfostrat och lärt mig hur man förhåller en sund ekonomi,inte är jag ekonom för det! Min poäng är alltså att föräldrar GIVETVIS är bäst för sina barn när det kommer till fostran,kärlek,omsorg,trygghet osv, men MIN åsikt är att ett barn över tre år också är i behov av pedagogikskaförhållningssätt. Du borde veta vad jag pratar om med tanke på din erfarenhet!:)

    1. hanna

     Kanske missuppfatta dig, men kommer nog aldrig hålla med om att barn över 3 har behov det pedagogiska.hållet med om att det är mycket bra, men tror gått att barnen klarar sig bra utan det. Tror allt sånt kommer i skolan sen.

    2. Ingela

     Jag är utbildad barnskötare/pedagog och just DÄRFÖR satt jag aldrig mina barn på dagis /förskola, för att jag vet att du har så mycket mer tid hemma att göra allt det du pratar om. Bara tillägnat just ditt barn och inte 16 andra….
     Tycker precist som Carola att föräldrar idag tagits ifrån ”rätten” om sina barn: ”alla måste gå på dagis/förskola annars lär de sig inget?!?! helt fel!

     1. Monika Eriksson

      Precis. På Fsk är det en stressig högljudd bullrig miljö där den starkaste ( mest högljudda ) styr och vinner. Personal går på knäna och vikarierna har klippkort på avdelningarna. Exakt vad missar de? Klipp och klistra kanjag göra vid mitt köksbord. Frysa på en lekplats en hel fm? Få uppvärmd halvfabrikat till lunch? Nä barn mår bäst hemma i lugn och ro utan att behöva konkurrera om golvytan och leksakerna….

     2. Lena

      Åh, vad lättad jag blir av att läsa detta… Självklart vill jag att mina barn ska gå på dagis eller förskola men jag vill inte att dom ska gå dit än.. Har två barn å den ena är lite över tre år med några månader å den andra är snart två år.

  3. Åsa

   ”Jag hade exempelvis ingen aning om alla de tillträdesstrategier barn utövar i förskolan och som bidrar med såå mycket för det sociala samspelet på flera plan, eller alla de stadier barn går igenom i både språk,skrift,lek och socialkompetensutveckling.”

   Ok, du har alltså inte barn. Jämför då inte dig själv kunskapsmässigt med en förälder. Jag har full koll på mina barns strategier och stadier. Sen kan man träffa andra vuxna och barn även utanför förskolan. Världen utanför förskolan är så mycket mer varierad – du kan lära dig simma, klättra i träd, gå till biblioteket, på teater, till lekplats, på museum, åka tåg, öppna förskolan. Vad är en trist barack och en asfaltsplan mot livet? Där ska du dessutom konkurrera om en pedagogs uppmärksamhet med tio andra barn. Eller som min son sa en dag ”Jag fick inte säga nåt idag heller. De såg inte när jag räckte upp handen.”

   Och ett tips, läkare hjälper dig inte ett skit, du måste alltid diagnosticera ditt eget barn, veta vilka prover du ska kräva, annars får du ingen hjälp. Lär dig det i förväg så spar du dina barn mycket lidande.

   1. Emmy

    Intressant syn på din egen kompetens. Du säkert alltså bättre diagnoser än någon med 12 års utbildning och kan ersätta en pedagog i alla aspekter. God for you.
    Dock bygger ditt resonemang på att alla föräldrar har ekonomin att ta hand om sitt eget barn på heltid och kunskaperna som krävs för att utbilda och sjukvårda barnen. Jag tror inte att alla människor kan allt om barn för att de har egna.

  4. Sanna

   Sara: jag känner igen mig i ditt tankemönster från när jag var student. Jag trodde att vi på förskolan var superhjältar som gav barnen allt de inte kunde få hemma.
   Nu när jag arbetat i 2,5 år som förskollärare så har min syn ändrats radikalt. Vi pedagoger är inte mer superhjältar än vad föräldrarna är. Förskolan finns där som ett komplement till hemmet enbart för att föräldrarna behöver inkomsterna.
   Självklart gör vi ett fantastiskt jobb inom förskolan där vi har en förmåga att lyfta barns styrkor och erbjuda olika upplevelser. Men vad säger att barnen inte skulle kunna få detta hemma också?
   Min önskan vore att vi pedagoger kunde ha en pedagogisk verksamhet där barn och föräldrar kunde komma och hälsa på/lämna barnen en stund/utforska tillsammans med oss pedagoger och att föräldrarna fick va hemma med sina barn på heltid tills de fyllt typ 5 år.
   Jag tror det skulle leda till lyckligare föräldrar, lyckligare barn och en fantastisk förskola!

  1. Veronica

   Om fsk så har inte alla valet att kunna vara hemma och det ska man inte känna press över,tycker jag!!!jag jobbar natt så alla mina barn ska gå så korta dagar som möjligt och kliver upp efter 6h så jag hämtar efter mellis och har min yngsta hemma alla lediga dagar i veckan å den som blir lidande de är jag och min kropp men jag gör de valet då min man arbetar vardagar och dag tid och min respekt och erfarenhet om fsk i dag är under all MEN vi har inte råd att göra på något annat vis

  2. Marie

   Det stod säkert massor med vettiga saker i texten men jag har sålt svårt att ta en människa som skriver dagis femtielva gånger på allvar allvar. Efter så många barn jorden man väl veta att det har hetat förskola i många år nu.

   1. Elisabeth

    vad spelar de för roll egentligen vilket ord man använder????? Vi vet ju ändå vad vi pratar om.

   2. anka

    Marie! Tänk att du inte kan ta till dig vettiga åsikter för att du hakar upp dig på ordet dagis. Jag själv lär mina barn att säga dagis för det är mycket lättare och säga och sen är jag själv emot ordet förskola. Varför då? Jo, för att när man ändrade till förskola så blev även barnen omdöpta till elever! Jag tyckte inte om det då och gör det inte fortfarande. Jag anser inte att mina barn ska vara elever redan innan de börjat skolan. Jag har läst på universitet och har dubbla examen (kandidat och magister) men för den skull tycker jag inte att titlar och benämningar är så viktiga. Sverige är ett fritt land och i ärlighetens namn tror jag inte att det kränker någon att säga dagis istället för förskola. Mer kärlek istället för pekpinnar <3

    1. Anneli

     I Norge heter det Barnhagen. Det tycker jag är långt mycket bättre än förskolan då det ska föreställa att barn är växande vackra blommor i en trädgård. Kanske även Sverige byter namn till Barnhagen igen om politikerna kunde lugna sig lite och fatta att barn lär bättre utan piskor som prov och andra ”viktigheter ” :)

   3. Helen

    Spelar det någon roll. Jag jobbar själv på förskola men många säger fortfarande ” dagis”. Jag ser inte problemet …..

  3. Elisabeth

   spelar de någon roll egentligen om man använder ordet dagis eller förskola??????

   1. Therese

    Det kanske du inte tycker, men det är inte många som säger daghem nu för tiden och dagis är ju ett smeknamn på det. Daghem förlegat=dagis förlegat. Sen om man tar utbildning, det är inte en jäkel som säger om att de utbildat sig på högskola om det egentligen var på ett Universitet….

  4. Åsa

   Jag är förskollärare och jobbar som det, jag säger DAGIS (väldigt fin benämning på mitt arbete och lätt för barn att säga) ! Häng inte upp dig på petitesser utan LÄS innehållet/budskapet i texten……

  5. Sandhra

   självklart!! Lämnar man inte sitt sjuka barn till dagis,skulle jag se eller höra någon som gör så på vår förskola så skulle jag sätta den människan på plats, det är väl ändå ett solklart exempel på sunt förnuft?? Skrämmer mig att så många tycker det är ok….

 215. Annica

  Så bra skrivet Carola!!!!
  Den texten borde alla föräldrar läsa och kanske få sig en tankeställare.

Comments are closed.