Familjen Annorlunda

Jag vill nog prata lite om amning faktiskt.

Först tack för era tips om jeans, jag kom aldrig iväg idag, det var för jäkla tråkigt väder med ösregn som gjort oss dygnsura på vägen mellan bilen och huset/affären. Jag tar det i morgon:)

Amning då.

Som ni vet så gillar jag amning, jag har ammat alla barnen som minst över ett år (eller Patricia fulade och slutade tvärt vid 11 månader för hon blev sjuk, och vägrade äta öht, men det gills inte. Eller vägs upp av tvillingarnas 2,5 år *s*)

Nu har det kommit nåt upprop om att man ska få amma sitt barn vart som helst och när som helst, tror det kanske är tidningen Mama som startat det? Där är jag osäker. Min bloggkollega Annika Leone har intervjuat Arga snickaren som nu tydligen driver restaurang? kan inte folk sluta göra så mkt olika saker, jag hänger inte med;)

Nåväl, Anders säger att han vid något tillfälle täckt över en ammande mammas bröst, för att hon alltså, om jag fattat det hela rätt satt med båda brösten helt nakna. På en restaurang. Och ammade ett barn. Och det är då alltså fel, för då kränkte han morsan och säkert barnet och alla dess framtida släktingar ;)

Men kom igen tjejer!

Amma ska man absolut få göra var som helst, men jag instämmer till fullo med Anders ( heter han Övergård?) man ska väl göra det med stil?

Jag har ammat i runda slängar 10-11 år, och jag har ALDRIG blivit övertäckt eller ens fått ett argt ögonkast åt mitt håll, för det är ingen som sett det. Jo, de har väl kanske fattat att den lilla bebisen ligger och äter, men för den delens skull har jag knappast flashat hela överkroppen. Varför ska man göra det? In public? Jag tittar på bilden de frontar den här kampanjen med, och jodå, där sitter ju någon tjej och visar typ hela överkroppen, och jag FATTAR inte?

Barnen behöver hud mot hud kontakt när de är nyfödda, och små, men de behöver inte nödvändigtvis ha det vid varje amningstillfälle. Är man ute bland folk tycker jag att man kan vara anständigt klädd. Det innebär att jag hatar folk som visar kalsongerna eller ännu värre..halva arslet. Jag ogillar att se folk som inte har BH och sen en tunn genomskinlig tröja/blus, jag tycker inte om att se håriga mansbröst eller ryggar när jag ska sitta och dricka kaffe, eller för den delen nakna småungar som ränner omkring. Kjolar som är så korta att de liksom inte täcker rumpan går åxå bort. Jag vill heller inte se kvinnors nakna bröst, oavsett om de ammar eller ej.

Jag har ammat tvillingar, samtidigt, utan att visa upp hela mig, dessutom innan det fanns amningströjor, det ni ;)

Jag har ammat överallt, vill jag påstå, gåendes sittandes, liggandes och finns det några andra sätt har jag nog ammat så med. Högst upp i en utsiktskarusell i Tyskland med en Tv-kamera upptryckt i bebisens ansikte utan att visa speciellt mkt bröst. Jag gillar amning! Men för den sakens skull vill jag faktiskt inte se mer bröst än nödvändigt. Det beror inte på att jag på något vis tycker att det är dåligt att mata sitt barn, utan på att jag vet att man kan amma diskret. Det handlar inte heller om att män skulle tycka det är fräckt på nåt vis med bröst, och att man ska förhindra det de eventuellt får i tankarna av att se nakna sådana, det får fan stå för dem. Men så länge som vi går runt med kläder på oss till vardags så tycker jag inte att vi ska släppa på det bara för att mata ett barn.

Jag menar heller inte att det är fel att visa en del av det bröst som barnet ammar ifrån, men att flasha hela det andra samtidigt känns ju aningen onödigt. Det blir dessutom kallt, och drag ökar risken för mjölkstockning ;)

 

Att det ens behövs kampanjer idag för rätten att få amma sina barn är ju helt galet, men kanske, bara kanske kan jag faktiskt förstå att det blir ett jädra liv om man inte kan tänka sig att amma lite sådär diskret, man gläntar på sin amningströja, eller drar upp tröjan och lägger dit barnet, för att när amningen är klar lite snyggt dra ihop sina kläder igen. Utan att göra så stor sak av det.

Om man i stället väljer att mer eller mindre ta av sig hela tröjan, alternativt knäppa upp alla knappar och fläka upp blusen och ta av sig på båda brösten för att sen sitta där och bli irriterad över att en krögare edyl tycker att det är lite opassande…Jag fattar faktiskt att det då blir ett liv utan dess like över amningen.

 

Så det jag vill ha sagt med detta, är: Amma är något alla ska känna att de kan göra överallt, så länge de gör det med stil. Dvs visa så lite som möjligt av mjölkbaren. Jag kan överhuvudtaget inte begripa varför man vill sitta halvnaken ?

Hemma, fine, men bland folk? Uppskattar man då att folk gör samma lika? Så om man sitter med bar överkropp och ammar på Åhlens är det då ok att få en icke ammande kvinna med bar överkropp till bordsgranne? Skulle inte tro det va? Amningen störs inte på något sätt av att man skyler sig lite, och om så skulle vara  fallet så störs amningen ännu mer av att man är bland folk, och då borde man faktiskt inte vara det.

Jag blir trött på folk som ska göra saker till ett problem hela tiden. Vill man amma är det asbra. Vill man amma bland folk så gör man det, men diskret.Då är det inget problem. Vill man mata sitt barn med flaska så gör man det, och det är sällan man ser en flaskmatande morsa flasha tuttarna, och det barnet är ju i så fall lika beroende av hudkontakt, eller hur?

 

Amma för sjutton! Vart som helst, när som helst, men kanske inte hur som helst. Man måste visa respekt för folk runtomkring. På precis samma sätt som folk ska visa en själv respekt. Vi lever i ett samhälle som valt att ha kläder på oss, då får vi lov att följa de normer och sociala regler som satts upp, annars kanske man får flytta till ett naturistplejs om man så gärna vill vara halvklädd:)

 

Är ni med mig överhuvudtaget här, eller tycker ni att jag tänker fel?

Jag kanske måste påpeka och förtydliga att så här tycker JAG, och ni får tycka som ni vill, vi kanske kan diskutera det men jag menar inte att göra mina åsikter till eran sanning. Annars är det alltid nån smart-ass som ska tjafsa om hur dominant och blablabla jag är ;)

 

Och till sist ännu ett förtydligande: Amning är bra:)

 

Nu ska jag sova!

Natti natti :)

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ellan

  Två saker är skrämmande. Jag läser din blogg för första gången. Dels använder du ordet ”hatar” i samband med hur folk klär sig…hatar är extremt hårt i detta samband och något man kan bära på mot människor som förstört andras liv exempelvis. Verkar vara jobbigt att gå runt och hata folk för hur de klär sig. Blir mkt hata kan jag tro…
  Två, nio barn och du har inte kommit längre i synen om att det inte spelar någon roll hur folk ammar! Amning är FÖR barnens skull och när jag ammar så visar jag inte hela bröstet men jag har INGET emot de som gör det för de ger SITT BARN NÄRING OCH NÄRHET. Punkt!

  1. Ellan

   PS. Efter detta inlägg på din blogg är det första och sista gången jag läser din blogg. Så bemöda dig inte och svara på mitt inlägg för jag kommer inte läsa det. Lägg den tiden på dina barn istället.

 2. Evelina

  Jag ammar nu mitt andra barn, ammade mitt första barn i nästan 7 månader sen ville inte hon mer. Jag är en person som inte är bekväm med amning. Har alltid tyckt att det är svettigt och krångligt och jobbigt men mina barn har älskat det. Vägrat all form av flaska så vad har man sådär val. Har E-kupa och rätt hängiga bröst med barn som vägrar att äta med en sjal eller filt över framför eller nära sig. Har försökt amma snyggt men känner själv att jag flashar alla. Det har dock blivit bättre sem jag tog mig i kragen och insåg att jg kan inte låsa in mig till barnet slutar amma, vilket jag gjorde med min första! Lite oklart vad jag försöker få fram är att de flesta kvinnor inte vill visa upp sin söndersugna uppsvällda mjölkluktande läckande bröst, men som livet är med barn gör man det bästa man kan i en omöjlig situation. Jag som många kvinnor gör vad som helst för mina barn!

 3. Ann

  Det här är min första kommentar hos dig, men nu måste jag bara kommentera känner jag :) Det här är det klokaste inlägget jag läst i den här debatten! Du får full poäng för den. Så otroligt bra skrivet och jag håller med dig i varje ord du skriver!

 4. Therese

  Jag tycker man ska amma sitt barn om man har möjlighet och att man ska få göra det vart man vill, när man vill. Däremot tycker jag att man kan göra det på ett snyggt sätt, dvs inte sitta med bröstet helt öppet. Ha en tröja som döljer alt. en filt som man kan lägga över bröstet.
  Förstår inte varför man måste göra en sån stor grej av det. Risken är att folk inte ammar av bekvämlighetsskäl eller att man stannar hemma.

 5. carola

  Jag har råkat ut för tvärs om att inte vilja amma precis när barnet vill det när vi gott i affärer t.e.x så barnet skrikigt lite tänk vad utskälld jag blivit för att inte amma offentligt utan väntat tills jag kommit till bilen t.e.x hänt med alla 6 barnen det retar folk så in i bomben att inte ge barnet mat på stört.jag skulle aldrig sätta mig o amma i en affär barnet dör ju inte och vänta

 6. stina

  Jag, har också ammat mina barn på det flesta ställen/restauranger! Det behövde jag inte sitta med bar över kropp för att göra. Lägger den lille vid bröstet och inga problem. Idag, uppfattar jag att människor i många situationer överdriver? Som, om dom vill skapa kaos eller testa gränserna? Idag, ska vi vara tystnad det.mesta. Helst inte tänka/tycka något alls!!! Vart är vi på väg:-) allt går, gör det bara på rätt sätt/ kramiz

 7. Maria

  Jag håller med dig.
  Jag ammar nu mitt tredje barn och jag ammar när bebis behöver äta,men jag gör det diskret.

 8. Marie

  Självklart ska de lyckliga som kan amma få göra det! Men behöver ju inte hala fram mer bröst än nödvändigt när barnet ska äta. Tyvärr har jag inte kunnat amma mina 2 barn, vilket varit en sorg som många tyvärr spätt på… Har fått höra att jag är en dålig mor som ”valt” att inte amma. Hade jag kunnat välja hade jag självklart ammat, men fick inte igång någon produktion vare sig med barn eller pump…

 9. Ida

  Respekten gäller ju åt båda håll, snälla tagga ner. Och varför ska man känna sig som en sämre mamma för att man inte kan amma? Någon som kan förklara det?

 10. Anna

  Igår satt jag och tittade på film. Som vanligt visades nakna bröst flera ggr och naturligtvis var mänben i filmen på streap tease där barbröstade kvinnor med string gned bröst och rumpa på männens ansikte. Imorse hade jag tv på och då var det en serie där åter igen männen var på strip tease. Nakna sexualiserade bröst i alla sammanhang acceperas. Klagar man på det får man onda ögat. Sexism är ok men när brösten använts till att mata en baby då jäklar.

 11. Mia

  Att en del mammor gillar att provocera sin omgivning i alla lägen är som det är, men kvinnor med lite vett och etikett fixar att amma i alla miljöer utan att dra negativ uppmärksamhet till sig.

  1. Lina

   Va? Det här var en så märklig kommentar, vilka mammor är det som gillar att provocera i alla lägen? Att inte dra negativ uppmärksamhet till sig? Är det sedlighetspolisen som talar? ;)

  2. Tina S

   Det finns människor som blir provocerade AB att se mitt ansikte, min kropp och det faktum att jag får röra mig fritt i samhället och vara min egen förmyndare trots att jag är kvinna.
   Jag har viktigare saker för mig än att försöka undvika att provocera alla ömtåliga sedlighetspoliser där ute

 12. Tina

  Jag respekterar att du inte vill se mina bröst så om du tittar åt ett annat håll när jag ammar tar jag inte illa upp, inte det minsta faktiskt!
  Så, nu när vi har klargjort våra respektive ståndpunkter kan vi väl skiljas som vänner i vetskapen om att du inte gillar att se nakna bröst och att jag struntar i hur du känner inför hur jag matar mina barn?

 13. Tina

  Hej Carola,

  Du skriver att man ska följa social regler och normer som satts upp. Jag tror vi är många som är missnöjda med regler som vi inte varit med om att sätta upp, som kränker oss och våra barn, och att vi vill ÄNDRA på dessa regler. Varför ska jag acceptera att män får visa sina bara överkroppar, men jag får inte visa hud när mitt nyfödda (eller för den delen äldre) barn vill ha mat.
  Vaddå visa hänsyn och göra det med stil? Har du sett någon ammande mamma utan stil? I så fall är det ditt problem. Hänsyn? Det är omgivningen som ska visa hänsyn!
  Hur många barn man än har (har själv fyra) och hur rutinerad man än är glömmer man väl inte hur himla jobbigt det kunde vara med tjorvande akut hungrig bebis som slänger sig fram och tillbaka och mjölken som inte rinner till. JAG BEHÖVER INTE EN MORALPOLIS SOM DU som säger ”amma gärna, men med stil”. Ta en liten funderare.

 14. Mimmi

  Mycket bra skrivet!! Håller med dig till punkt o pricka. Jag har ammat sex barn på många olika ställen o på olika sätt, precis som du beskrev, men ALDRIG att någon kan ha stört sig på det. Man hittar ett ställe där det är lugn o ro till hänsyn, främst till barnet men även till andra o sig själv. O varför blotta sig?? Förstår mig inte på dessa mammor som har ett behov av det? O som sagt, idag finns det ju många fina sjalar att skyla sig med. Kram

 15. Frida

  Jag vill gärna fråga den här arga snickaren när han ser (”kolleger” brukar det inte sällan vara dessutom..) folk springa runt halvnakna och flashar sina blekfeta gubbmagar, täcker han över dom då också? Det är en fråga som jag vill ha ett svar på, tack. Vem tror han att han är som går fram till någon och gör så? Detta med amning är rena tramset. Jag har aldrig ammat offentligt men det beror på att JAG inte kände för det. Jag har sett kvinnor som visar sina bröst helt öppet och bryr mig inte det minsta. Gillar man det inte är väl bara att titta bort för guds skull? Var han verkligen tvungen att lägga en sjal över henne, han hade inte bara kunnat vända på sitt huvud istället? Men vi kvinnor ska däremot stå ut med alla dessa nakna gubbar som flashar sig nakna så fort det blir över 10 grader. DET ÄR TYDLIGEN OKEJ. Vill kvinnor sitta NAKNA och amma ute så ska man dom väl för f-n få göra det. Precis som män tydligen får göra när man går runt i tid och otid i affärer, på stan, på uteserveringar utan tröjor.

  1. Frida

   Jag tillägger: Kvinnor har ju dessutom ett syfte när dom visar sin halvnakna överkropp. Dom ska ge ett barn mat så att den lilla försvarslösa oskyldiga bebisen inte svälter. Eftersom barnet inte kan äta själv!!!!!! Män som däremot springer runt nakna på sina arbetsplatser och sitter med nakna överkroppar på uteserveringar, vad har dom för syfte med att vara nakna? Jo, då är dom tydligen VARMA. Men då kan dom väl köpa sig en svalare tröja då? Om vi inte ska kunna ge våra barn mat utan att någon ska täcka över oss så kan väl männen köpa sig en svalare tröja då också. För inte vill man se stora gubbmagar som hänger över borden när man ska äta. MEN DÅ HAR MAN TYDLIGEN INGET VAL. För inte täcker någon över dom magarna!!

 16. Madde

  Kom igen, har du aldrig tagit på dig fel kläder och ”tvingas” amma ett hungrigt barn med ett blottande bröst. Vem är du att tycka vad andra ska göra för att du själv antagligen känner dig obekväm med att visa ett bröst eller se någon annans bröst. Det är väl du som har problem som måste kolla på ett ammande bröst och inte personen som ammar.
  Du skriver om respekt, du visar ingen respekt till att alla mammor är olika.
  Barnen är en del av vår vardag och jag som många mammor fortsätter att umgås och träna precis som innan. Har du någon gång sett en amningssport BH?
  Jag tränar tre till fem dagar i veckan, morgon och kväll vilket betyder att mina barn ibland hänger med mig till träningen? Ska jag då inte kunna amma i mina träningskläder, helt enkelt skippa att träna ifall jag möter en likasinnad person som du.

  Du som har så många barn borde visa dom en stark kvinna, inte en kvinna som faller för trycket av dom få personer som försöker säga dig vad som är rätt och fel för dig. Vadå, anser du även att en tjej med kort kjol får typ skylla sig själv för att hon blir utsatt för övergrepp?

  Vem är du att dömma!

  /Madde

 17. K

  Jag tror att det är väldigt få som medvetet flashar hela överkroppen när de ammar. Gör man det bryr man sig antagligen inte ett dugg om vad folk tycker eller känner sig styrkt om andra blir upprörda. Däremot är det jättevanligt att känna sig stressad och nervös innan amningen kommit igång, ofta är man dessutom lite förvirrad av alla hormoner som hoppar omkring. Även senare, kan det vara jobbigt att försöka lugna en hungrig bebis som skriker på t.ex. en restaurang eller café. Att då oroa sig över att andra kan tycka det är stötande att man ammar och kanske visar en hudflik – inte alltid så lätt att trycka in en bebis under en tröja – gör det inte enklare. Vi kvinnor borde stötta varandra och uppmuntra de som vill amma och även finnas där för de som inte kan eller vill, inte komma med fördömanden.

 18. JennyP

  Jag förstår inte varför du förminskar att folk känner sig kränkta när nån agerar sedlighetspolis och tar sig friheten att täcka över folk efter vad de tycker är passande. Vad som är att ”göra det med stil” är ju en tolkningsfråga dessutom. Så himla mycket dömande och tråkigheter i såna här diskussioner:(

  1. Ida

   Är så många som dömer utan att tänka sig för så fort det blir en diskussion. Egentligen är inte amning så mycket att diskutera, tror det flesta är överens om att det är bra men det är inte alltid det funkar. Och det är klart att man ska visa hänsyn till sin omgivning när man ammar. Är inte alt det där ganska självklara saker?

    1. JennyP

     Eller hur! Vi lever i ett samhälle och alla får visa hänsyn till varandra men vad väger tyngst? Bebis som ska få mat och uppstressad mamma som ska krångla, smyga och smussla för att få till det mot att folk stör sig.. Nä debatten borde ju istället vara om varför lite kvinnobröst är så provocerande och hur vi ska komma till rätta med det. Inte massa skuldbeläggande dubbelbestraffning av kvinnor:( Ammar du inte är du sämsta mamman men gör du det inte på millimetern rätt är du sämst ändå:(

     1. JennyP

      ..och riskerar att nån arg snickare el liknande tycker sig ha rätten att se till så du skyler dig..

 19. Helena

  Jag har ammat två barn och vid behov, för mig har det varit självklart att göra det med stil och jag har aldrig sett en mamma göra det utan faktiskt. Blev nu inte detta inlägg en höna som kom av en fjäder? Jag hade alltid en bebifilt när jag ammade, barnet fick lugn och ro och jag bestämde precis vad jag ville visa och inte.

 20. Nina

  Det riktigt kränger i mig när jag läser om kvinnor som har synpunkter på andra kvinnors amning. Vad vinner ni på att försöka nedgradera, begränsa och skambelägga era medsystrar? Ugh.

 21. Veronika

  Jag har en dotter som hade svårt att få grepp om bröstet och behövde använda amningsnapp. Det var lite meckigt vid varje amning och kunde även rinna en del mjölk utanför. Jag försökte verkligen hålla mig från offentliga miljöer. Men en gång var jag tvungen att försöka amma på en restaurang (hade tänkt att mata när vi kom till tåget, men bebis höll inte med). För en gång skull lyckades jag amma på ett diskret sätt med sjal över bebis. Då kommer en kvinna in på restaurangen tillsammans med två vänner och utbrister högt och tydligt ”Ja, jag tänker då inte sitta och äta vid någon som ammar sitt barn! Och då har jag ändå haft tre egna.” De satte sig istället i en annan del av restaurangen. Den kommentaren gjorde mig väldigt ledsen och förföljde mig genom hela amningsperioden.

  1. Lina

   Helt sjukt och tarvligt att du råkade ut för detta, förstår inte varför människor beter sig illa mot varandra, vi ska stötta varandra inte trycka ner varandra!

 22. Sofia

  ÄNTLIGEN! Någon som vågar sig på att säga det jag tycker men absolut inte vågar eller ens får säga (ammade inte, ville o kunde inte) och kan man inte amma så är det nästan olagligt att uttala sig om det! Jag är för amning men oxå för att få välja, det jag inte är för är tuttar överallt! Amma gärna men jag vill inte se! Tack Carola!

  1. Tess

   Jag har ett tips till dig, TITTA BORT! Kan det vara så att anledningen till att du inte klarar av att se en normal amning där barnet får den bästa näringen som finns att ge är för du har sorg över att du själv inte kan amma dina barn? Hoppas för Guds skull att du inte visar lite av din hud och att du blundar hårt när du ser på tv eller går på stan och råkar se lite hud om någon råkar ha urringat, linne osv. Är du på riktigt? Vi får hoppas att du inte gör något andra stör sig på. Pga såna som dig behövs såna här kampanjer.

  2. Tess

   ”Jag är för amning men också för att välja” skitsnack. Du är inte för amning och inte för att kvinnan/barnet ska få välja.. Läs din kommentar igen! Vet du, du kan välja att titta bort! Det skulle jag antagligen göra om jag såg dig när jag var på restaurang.

   1. Sofie

    Allvarligt Tess, måste du vara så otrevlig? citat ” titta bort det skulle antagligen jag göra om jag såg dig när jag var på restaurang ”
    Vad är grejen med alla arga som går bananas så fort någon uttrycker en åsikt som inte överensstämmer med sin egen ? Hur kan du bestämma om Sofia är för amning eller inte? Hon säger att hon är det och då är hon det. Du sätter väl inte nivån för vem som är vad eller inte?

 23. Anna

  Har aldrig sett en kvinna amma på så sätt att hon visar hela brösten! Tror den där Anders överdriver händelsen för att rättfärdiga sitt agerande… Klart man får amma var man vill, bebisen måste ju få mat!

 24. Jenny

  Jag har ammat mina 3 barn länge jag med och jag har precis som du ammat överallt. Jag håller med till fullo att man ska kunna amma precis där man vill, men att man faktiskt kan täcka över om man är ex på restaurang, café eller liknande. Man vill inte visa upp allt och det andra gästerna ska inte behöva ha ett bröst i ansiktet. Det finns så många fina sjalar, filtar m.m man kan lägga över sig så man inte flashar allt. Om jag var tvungen att amma nåt av mina barn där det var mycket folk då såg jag till att antingen sätta mig lite avsides eller såg till att det inte syntes allt för mycket. Det är inte svårt.

 25. Emma

  Fina kvinnor! Snälla släng fram brösten hur mycket ni vill. För vet ni, den sexualiserade aspekten av kvinnors bröst är inte ett kvinnligt påhitt, det är en mans. Män är great, min man är awesome, jag ÄLSKAR män! Jag ÄLSKAR kvinnor. Men jag är SÅ. FÖRBANNAT. TRÖTT. på denna överdrivet sexualiserade syn på något så tarvligt som ett bröst. Det manliga, nakna bröstet ser vi somrarna i ända; på uteserveringarna, på stränderna, på stan och faktiskt till och med på festen ibland. Killen kanske blev lite varm liksom?!

  Men vi kvinnor, vi bör såklart låsa in våra bröst, först i en varm BH sedan med en klänning, topp eller t-shirt över. Det ÄR VARMT.. OK? Who cares. Ha gärna heller inte en för urringad tröja, killarna kanske, typ döööör av kåthet.

  FUCK OF!

  Väldigt konstigt detta måste jag tycka. Hur kvinnors bröst ses som något så sexualiserat att de inte får synas. Att det i Sverige 2014 finns lagliga och olagliga bröst. Visste ni att det är olagligt för en kvinna att visa brösten då detta ses som förargelseväckande beteende. Jag, personligen, tycker att det vore onödigt att hänga ut båda brösten vid offentlig amning. Men vet ni, om alla kvinnor fortsätter att leva i den ”kvinnliga” oförargliga rollen och gömmer sig så får vi aldrig till någon förändring. Flickors kön har inget namn utan det ska snuttegullas med, vi blir tagna av polisen om vi hänger fram tutten, folk blir förfärade över att kvinnor ammar offentligt.. Sinnessjukt!! Denna sexualisering och dessa skämshattar som ska delas ut för att kvinnor visar brösten.. Det känns rent ut sagt obehagligt. Ett bröst är det minst sexualiserade som finns, det har ett enda syfte biologiskt sett, att ge mat åt våra barn. Alla dessa bakåtsträvare som ska ”slutshamea” och skuldbelägga kvinnor då de gör enbart vad våra kroppar är till för.. Skäms på er!

  1. Jenny

   Word!! Du lyckades formulera det jag själv tänkte men inte kan förklara i ord. Precis så är det och jag är också förbannat trött på att det är så i Sverige 2014!! Kram och amma på!

  2. Tess

   Så bra skrivet Emma, precis som jag tänker! Nej skäms på er som är rädda för amning och lite hud men som själva går i urringade tröjor och jag vet inte vad.. Det är 2014, dags att vakna upp! Just pga inlägg som detta behövs MATANU! För er trångsynta människor som inte fattar bättre. Och jag har sett bilderna från mama och såg då ingen som visade hela brösten så som du påstår.. Däremot såg jag ett gäng kvinnor som vill stötta alla andra kvinnor att mata som dom vill vart dom vill.. Sånt du inte tycker är ok. Dina ”MEN”…. Tyckte bra om dig innan C men nu sjönk du i mina ögon..

  3. Jenny Wester

   Det här inlägget handlade överhuvudtaget inte om sex utan om att visa lite kroppslig integritet, klass och stil. Världen är inte svartvit och livet blir väldigt jobbigt om man tror det.

  4. Cleo

   Riktigt bra skrivet Emma =).

   Jag är mycket ute i bland människor och har aldrig sett mammor amma med båda brösten ute (tror det är en skröna). Allt för antiamnings-mobbningen ska ha några argument över huvud taget.

   Jag tycker Sanna Bråding (http://blogg.mama.nu/sannabrading/2014/10/17/amning-lat-oss-tala-om-det-mest-naturliga-i-varlden) var klockren på den punkten, det är dags nu att ge ammande kvinnor en brejk..

   Sen att gömma sin bebis under en sjal (hur många barn vill ligga där? De är inga dockor, kommer inte heller ligga stilla och nöja sig med det), gå på toa och amma för att inte ”störa andra”, fullständigt idiotiskt.

   Däremot tycker jag lite som Carola att man kan göra det med stil och finess, men det är mest för mammans skull, för att hon ska slippa dumma kommentarer, elaka ögonkast m.m för att hon ger sin bebis det mest naturligaste, mat (om det går, inte alltid man har en samarbetsvillig bebis). Det är liksom nog svårt att amma, man behöver inte bli dömd av samhället också.. suck

  5. Anette

   Bra Emma!! Håller med till fullo!! Brösten är i första hand till för bebisar, inte för att behaga män!!! Om vi alla kvinnor stod upp på barrikaderna och t.ex. ammade som vi behagade och gjorde amning till en naturlig sak (vilket det inte tycks vara?!) så skulle det till slut bli det. Ingen skulle höja på ögonbrynen när man lyfter ett barn till bröstet. För javisst, kommer ihåg att min svärfar t.ex. var besvärad när jag ammade vid matbordet, och då var vi hemma hos honom. Men min svärmor hade aldrig ammat sina barn, det var så klart ovant för honom.

  6. Viktoria

   Men VILL du se mäns nakna bröst på stan? Eller när du sitter på restaurang? Skulle du tycka att det var ok om din man visade bröstet när ni är ute och äter? Skulle du själv kunna tänka dig att gå på stan med bar överkropp en varm sommardag?
   Både män och kvinnors nakna kroppar är väl fullt naturliga och inget man ska behöva skämmas över, någonsin?!! Ändå kan jag tycka att vi i samhället faktiskt kan ha kläder på oss på offentliga platser. Man kan till och med dra sig till att det finns olika kläder för olika tillfällen – man tex kanske inte borde gå in på Ica i bara bikini. Män kanske inte borde flasha sina manboobs på pizzerian. Det har inget att göra med sexualitet att göra eller att män (eller kvinnor) skulle kunna bli dyngkåta om de ser lite hud.
   Carolas inlägg har egentligen väldigt lite med amning att göra – i själva verket är hon den mest amningspositiva människa jag vet – utan mer om att ingen idag vill visa hänsyn mot andra utan vi ska kräva att ha samma frihet som i vårt eget hem oavsett var vi befiner oss.

   Jag har flera gånger sett mammor som visar ALLT på offentliga platser så att det kan hända är ingen myt.

 26. Sara

  Men VEM flashar brösten och ammar med mjölken sprutandes? I call BULL på Arga Anders händelse med den kvinnan. Gör man så är inte amningen problemet, då har man troligtvis bra mycket mer att jobba på. Igen normalt funtad kvinna ammar så, på restaurang.

  Mama’s kampanj handlar för övrigt om att ALLA ska kunna mata sina barn på det sätt de vill, UTAN att bli kritiserade, ifrågasatta, skuldbelagda eller pekade på. Alltid är det någon som har åsikter. ÄVEN HÄR. ”Amning är bra, men skyl dig lite. Gör det snyggt. Sköt det diskret. Jag kan minsann amma med K-kupa. Jag har ammat 18 barn snyggt, ingen har brytt sig” Osv osv osv ini oändligheten. SLUTA UPP MED ERA FÖRBASKADE KOMMENTARER OM ANDRAS SÄTT. Vill ni hänga en sjal över huvudet på er bebis och hen accepterar det, MEN SÅ GRATTIS. Kan ni amma med jätteboobisar, KANON! Men sluta, bara sluta sätt upp godtyckliga regler om era medmammor där ute. Alla gör så gott de kan.

  Kärlek.

 27. annelie

  Jag har fått arga kommentarer från äldre även om jag ammat med stil men sjal över mig. Du måste haft tur som inte råkat ut för ngt sånt.

 28. Fia

  Det är väl klart det går att amma utan att flasha brösten! Jag har inte Kkupa men väl J och de är jäkligt stora och tunga. Jag har okcså ammat fyra barn allt mellan 1-2 år och aldrig en enda gång har jag fått några konstiga blickar eller sura miner utan bara uppmuntrande kommentarer om att jag ammar. Orsaken? Jag sätter mig där jag befinner mig om det så är en pall i mjölkrummet på Coop, caféet, soffan, sängen och så drar jag upp tröjan precis så mkt som behövs, knäpper upp behån och barnet börjar äta efter visst sökande. Ibland måste man faktiskt hjälpa till med ena handen för att platta till tutten för att barnet ska få tag och då gör man det med lediga handen. Fortfarande syns liksom ingenting mer än vanligt. Skulle vara lite mage då… Barn släpper, sliter och drar och mjölken sprutar. Då är det lämpligt med en liten handdukt strategiskt placerad. Det krävs inte att man flashar båda brösten eller ens ett när man ammar. Jag har iofs ammat gående i sjal ibland men allra mest helt utan nånting. Vem tar av sig på överkroppen för att amma? Det har jag inte ens gjort hemma. Det låter kallt :P

 29. Sarah

  ”Om man i stället väljer att mer eller mindre ta av sig hela tröjan, alternativt knäppa upp alla knappar och fläka upp blusen och ta av sig på båda brösten”

  Hur många har du sett amma såhär? Hur många har NÅGON sett amma såhär? Jag betvivlar att det ens existerar och om det gör det så finns det säkert någon problematik bakom. Jag har så svårt att tro att alla antiamningspuckon faktiskt träffat på ett så stort antal av dessa människor att det är det som är problemet. Problemet för dom verkar vara att de kan få en skymt av ett kvinnobröst i ett sammanhang som INTE är sexuellt. Ohmajgaaaad liksom, bröstet används för det som det är till för. Ring polisen! Typ. Nä, jag blir tokig på det där ”ja klart man får amma offentligt MEN”… Dessa jävla MEN som kommer efter alla påståenden. Bara man säger MEN så är det visst okej att komma dragandes med vad skit som helst efteråt.

  Amma överallt. Om ni har en vildbase till unge som ammar och kanske släpper helt plötsligt så lite tutte syns – amma då också! För fan, blir så jävla trött. Kommer aldrig sluta amma offentligt så länge min unge VILL amma. Och jag drar inte fram bägge tuttarna och sprutar mjölk på bordsgrannen men ibland SLÄPPER hon och så kan man råka se lite bröst i en sekund eller två om man stirrar tillräckligt länge. För dom gör ju ofta det, amningshatarna. Stirrar lite lagom äcklat och förargat istället för att låta bli att titta.

  Skulle jag gå med urringat ner till naveln skulle inget säga ett jävla skit. Fyfan vad jag är trött på detta skambeläggande.

  AMMA ÖVERALLT OCH NÄRSOMHELST! Puss på er alla ammande föräldrar och flaskmatande föräldrar, ni äger! Låt ingen säga åt er att ni inte får ge ert barn mat för det är eran förbannade RÄTTIGHET!

  1. Jenny Wester

   Om du ska kommentera kanske du ska läsa inlägget lite mer grundligt först. Ingenstans i texten nämns det att man inte ska ha rätt att ge sitt barn mat. Så sluta gapa, du hörs inte bättre för det.

   1. Sara

    Det är du som inte fattar Jenny. (Och Carola har missuppfattat Mamas kampanj också.) Texten handlar om att det är ok att mata sitt barn, men hela tiden på villkor skapade av någon annan. Det du tycker är mycket bröst tycker förmodligen någon annan är lite. Det är en förlängning av hela stigmat av frågan om att mata våra barn, andras åsikter om saker de inte har med att göra, eller stirra på. 99,9% av alla kvinnor som ammar gör det ”snyggt”, beroende på lokal och tillfälle. Man ser knappt ammande kvinnor alls ute. Men när det ska pratas om amnings så ska det alltid, ALLTID, dras upp exempel med kvinnor som viftar med mjölksprutande bröst på femstjärniga restauranger. ”Amma gärna, meeeeeen…” BRY ER INTE!

 30. Nina

  ammar mitt andra barn nu, första endast 10mån då hon försökte bita av bröstvårtorna då :P
  andra är nu 6mån och just nu kan han inte äta om de rör sig omkring han, men innan gick de.. och med tex hms amningslinne känner ja mig naken, då de viks neråt å halva överkroppen blir naken.. men med folk ja känner kan ja amma så, annars har ja typ boobs kläder.. visst kan bebis släppa eller sätta i halsen så man råkar se bröstet, men de är väl inte hela världen.. ja har provat att täcka över minstingen men de gillades INTE.. då var de för blåst och sol.. fick ha filten så pass öppen att den bara var solskydd men inte täckte över han.. vi hade förresten amningsflashmob i Valbo köpcentrum i lördags då de var nordiska amningsveckan.. men min va inte på humör, tutta i en minut sen hade han inte ro..

 31. Linda w L2K

  Riktigt bra skrivet!

  Ser att det länkas till Lady Dahmer. Som kommentar på det kan jag svara att det visst går att amma diskret med K-kupa. Jag har gjort det tre gånger. Så att säga att det inte alls går är fel…

  Och när det gäller kommentarer på att folk inte alls flashar båda tuttarna samtidigt så har jag sett det flera gånger. Jag är inte känslig men en mamma som flashar båda tuttarna öppet, vid lekplatsen, åt ett barn i treårsåldern… Då reagerar jag med… Så ibland undrar jag om inte folk gör det medvetet för att provocera…

 32. Frida

  Jag ammade mitt barn i 1,5 år men har aldrig ammat offentligt en enda gång, varken påklädd eller avklädd. När jag behövde amma ute så gick jag alltid in på en toalett och satt på toastolen. Det är lätt att hitta en toalett i närheten. Speciellt om man är på restaurang, fik. Det finns alltid toaletter att gå in på då. Det kändes aldrig naturligt att göra det bland folk. Det kändes bara fel och konstigt. Men det är upp till var och en. Jag stör mig inte på det.

  1. Everlasting

   Det är ju just precis för att mammor ska slippa de här skuldkänslorna som offentlig amning behövs! Det ska inte kännas fel och konstigt att mata sitt barn på stan! Det ska inte vara nödvändigt att gömma sig på en toalett av rädsla att inte vara diskret nog. Det ska vara naturligt!

   Jag tror att mamman som fläker upp hela blusen och drar fram båda brösten är lika påhittad som jultomten. Och jultomten ser man oftare. Oavsett så ska man kunna amma varthelst man vill utan att alla dessa ”javisst ska man få amma MEN…” förföljer en.

   Amma på!

 33. Anette

  Javisst, håller med dig! Amning är en naturlig sak, en kvinna ska inte behöva skämmas för att hon ammar sitt hungriga barn! Blir irriterad på att kvinnans bröst har sexualiserats och i männens värld är de till bara för en sak? Medan man glömt bort att vi faktiskt har bröst för att kunna mata våra barn. Det naturligaste i världen! Inte behöver man väl flasha med dem för det, men ingen ska heller behöva störa sig på att en mamma plockar fram bröstet för att ge det åt barnet.

 34. Noni

  Alltså, detta måste vara ett av de mest korkade inlägget. Hur ofta ser man en person amma genom att flasha båda brösten på en restaurang? Lika ofta som man ser folk springa topless på badstranden typ.

  Om det nu är så att du ammat 1000 ungar, borde du väl veta att det kan va krångligt och meckigt. Alla barn ligger inte som små tegelstenar och suger med grym teknik. De sprattlar, släpper, tjuter och skriker. Hur ska man då göra? För att amma med stil alltså? Snälla ge ut en bok i ämnet ellr så, så morsor blir än mer stressde och hämmade i sin förändrarillvaro.

 35. Marie

  Kunde inte sagt det bättre själv.Du har så jävla rätt. Har själv ammat 4 barn överallt, men diskret. Hur svårt kan det vara?

 36. Malena

  Bra skrivet ! Ammar mitt fjärde barn nu. Klart man inte visar mer än vad aom behövs. När jag fick mitt första barn och vi var på återbesök var det en mamma som tog av sig allt upptill när hon skulle amma. Räcker ju att bara öppna behån och dra upp eller öppna tröjan :-)

 37. Titti

  Nä jag förstår inte heller problemet. Men vissa verkar ju vilja skapa problem av allt för att få gå runt och vara arga.
  Jag har ammat 2 barn. På restauranger, på affärer när det krisar, hemma i soffan, hos kompisar i deras soffa, på flygplan och vid poolen. Vad är problemet? Man tar bort bh:n från det ena bröstet, barnet äter och gärna med ett sjal över min axel och ner på barnets rygg. Då fick bebisen lugn och ro och äta i fred. Inte en massa intryck som störde runtom oss. Ögonkontakt hade vi alltså inte alla gånger de åt, men titta – jag har friska och normalstörda barn idag! Det gick alltså helt fint att vid någon av dagens 12 amningar inte ha ögonkontakt!

 38. Ann.B

  Hej!
  Håller med dig :)
  Har ammat tre barn och aldrig haft nå problem , eller behövt visa något bröst offentligt.
  Ha en fin dag!

 39. Annika

  Håller absolut med dig om amningen. Har ammat mina barn överallt men vill ju inte visa upp mig halvnaken in public, så har skött det så att det känns bra för mig och med respekt för att alla människor kanske inte i detalj vill se vad vi gör. Har inte nånsin fått nån kommentar.

 40. Lisbeth

  Amning är toppen – om man klarar det förstås. Jag hade lyckan att få amma båda mina ungar, men på grund av en skada klarade jag inte mer än sex månader, sedan blev de för tunga.
  Men.
  Jag håller också med dig om att man kan göra det med stil. För snart 25 år sedan var det inte alltid givet att man kunde amma ute, men jag gjorde det där det gick. Men som du säger, man måste ju inte visa allt och man måste ju inte demonstrera.
  Man kan, och bör amma när det behövs, men med känsla för stil och hänsyn. Det är inte alla som tänker som vi, och man måste inte provocera..
  Sov gott :)

 41. Karin

  Hej Carola!
  Jag håller med dig till fullo!
  Jag tänker inte skriva så långt och ingående om detta, men som sagt kan man amma så är det jättebra, men man bör absolut anpassa sig lite efter vart man befinner sig (du förstår precis hur jag menar, för jag menar detsamma som dig).
  Kram från mig

 42. Svandis Ros

  Instämmer.
  Det finns fina sjalar att lägga över både bröst o bebis, så kan även bebis få extra lugn o ro.

  1. Tove

   Dock är det ju så att det är långt ifrån alla bebisar som accepterar att få en filt över sig.. Min son hade blivit tvärförbannad – skrikit som en galning och slitit bort filten direkt..

Comments are closed.