Familjen Annorlunda

Alright, nu blir´e långt:)

Fasen vad jag saknar att inte kunna blogga som jag vill när vi inte är hemma! Fast vi har toppenmysigt på alla sätt och vis så är det liksom en stund då jag kan sammanfatta dagen, filosofera, tänka efter och kontemplera ( som tydligen är ett glömt ord men beskrivs såhär på Wikipedia:ägna koncentrerad tankeverksamhet åt; begrunda)

Ifall nån inte hängde med alltså ;)

Loppi har gjort om sin sida ju, och den enda grej jag inte gillar med det är att man inte längre kan använda WordPress-appen utan måste logga in via vanliga webläsaren, och det är inte min grej helt enkelt. Jag får det inte att funka smidigt. Men men, allt annat är ju bra så jag fogar mig :)  Men när man då har ett kasst nät på campingen, och måste använda internet så blir allt krångligt, bilderna ville ju inte alls laddas upp utan hängde tvärtom hela mobilen..

Men vet ni…jag har ju såklart inte tänkt undanhålla er allt vi gjort, utan här kommer det…:)

 

Vi åkte ut till Strandbadens camping på torsdag eftermiddag, och kom fram nångång på kvällen, i samma sekund som vi lämnade hemmet så lämnade jag även min tidsuppfattning, och vi har inte brytt oss om klockan överhuvudtaget, och dessutom har jag helt blivit totalt dagvill:)

Min syster åkte egen bil för att kunna åka hem när vi ledsnade på varandras sällskap, men hon blev kvar hela tiden. Första kvällen där så packade vi upp,satte upp tältet, och sen gick vi till den lokala pizzerian, Wallis, ungarna har seriöst tjatat om att få gå dit sen förra sommaren, och de har fantastiskt goda pizzor. Personalen är supertrevliga, barnen får varsin klubba, och de flörtar med ungarna på alla sätt och vis, och det är väl därför de vill tillbaka.

Eftersom semestern liksom började nu, så firade vi in den med pizza och öl…

öl

Vegetarisk pizza:

pizza

De slicar alltid upp pizzorna så det är enkelt att dela, och det blev fyra pizzor på sju personer. Jag äter en hel om jag absolut måste, men det är mer lagom att dela en, man blir mer behagligt mätt då, och får plats med en öl;)

Klockan blev sent innan vi kom iväg, och innan vi var hemma igen var den över 21, men vi kunde ju inte låta bli att gå ner en sväng på stranden.

kvällsbild

Vissa badade lite;) men det var mest upp till knäna, det var lite kallt i vattnet tyckte de, men sådär så de bara pep till när de stoppade ner fötterna, men sen traskade runt där länge.

Årsunda har en fantastisk strand, som visst är nånstans runt 2,5 km, och ser ut att ligga vid medelhavet. Husvagnen står kanske 200 meter från vattnet, lagom långt bort så man inte får de lite kyligare vindarna när det blåser och ungarna inte bara ränner iväg dit hipp som happ, det känns helt tryggt. När man står och diskar så har man utsikt över sjön, och det är så härligt.

IMG_2224strand

Det blev sent i säng, och jag och syrran sov i tältet tillsammans med Jamie som ligger i en resesäng. Luftmadrassen lutar lite, och är 120cm bred så det är ju inte så värst bra svängrum, men å andra sidan ligger man i en sovsäck och snor in sig om man snurrar för mycket, så man ligger rätt stilla. Första natten var rätt så kylig, och vi hade långärmat och byxor på, plus sovsäck och två täcken, men sen vaknar man ju rätt svettig när morgonsolen kryper över husvagnen som står som skydd de tidiga morgontimmarna.

 

På fredagen så var vi i och badade, och det var ju skönt ju, jag premiärdoppade mig, och tror att det var syrrans första dopp för i år åxå, hon är lite kaxigare än mig på att bada:)

 

Jordan

 

strand

 

 

Frampå eftermiddagen packade vi ihop oss, och åkte in till Sandviken för att handla. Jag lämnade ju en del i husvagnen sist jag var ut….som var före midsommar…gahhh, så en del fick ju kastas, men det mesta var ok. Lång hållbarhet på smör osv. Vi skulle ha lite släktkalas på lördagen för Jamie, och handlade förutom matvaror tårtbottnar och sånt till tårtor. Barnen ville ha hamburgare, och de skulle grillas, så det gjorde vi. Jag har fått en liten ugn med två plattor, som vi provade att göra pommes frites i enligt önskemål, och det gick väl sådär. Ugnen blev varm snabbt, men sen vet jag inte riktigt men det tog en jäkla tid, fast blev rätt ok till sist. Min syrra var kvällens grillkock:)

grilla

Jordan mådde lite dåligt på kvällen sa han, och jag blir ju nojig, det är ju aldrig kul med spyor men ännu mindre om man inte är hemma, så jag sov inne med honom i vagnen, men han sov som en gris, inget fel på honom, tack och lov. Däremot min nattsömn blev ju svårt lidande, för det är mycket bekvämare i tältet, nu delade jag säng med honom och Trixie medan Novalie låg i den andra sängen, och syrran, Lovelia och Jamie i tältet.

 

Lördagen kom och vi förberedde det vi kunde till fikat, vispade grädde, gjorde vaniljkräm och fixade jordgubbar. Kylen är lite för liten för att rymma två färdiga tårtor så vi fick lägga ihop dem när gästerna kommit. Mamma och pappa kom lite tidigare, mamma med symaskinen för att byta dragkedjan på förtältet som ju gick sönder förra gången. Syrran och jag hade sprättat loss den gamla innan de kom, och sen fick vi ju ta ner hela framsidan på tältet så mamma kunde sy. Hon är bra på att sy och greja, mamma, och det gick som på räls tror jag, men det tar ju tid.

Med sig hade de Robban och Patricia, som blev lite medtvingade;) Corrinda var ju på Stadium sportscamp, men kom hem under dagen.

Janelle och Simon kom, och barnens farfar med fru. Storasyrran vet vad lillebror vill ha – en bil modell större, som Jamie lekt massor med.

Jamie

 

Mormor och morfar gav honom en fin huvtröja och fräcka badshorts med Blixten på som han gillade. Farfar hade kuvert med pengar, och jag blir alltid lika irriterad när han går andras ärende för det var som alltid kuvert med pengar från både pappan, farmodern och gammalemormor..plus en tennmugg, som ni visst inte hängde med på? :) Det är alltså en helt onödig pryl som bara står och samlar damm  och tar plats, från nu till evigheten. En tennmugg. Att dricka starkvaror ur, nångång. Tjejerna har fått silverskedar, vilket är betydligt mkt bättre, de kan man ju använda. Jag använder mina massor. Men om jag inte är helt ute och cyklar ska man inte ens dricka ur tennmuggar? De kan släppa små tennpartiklar som inte är så bra att få i sig, jag vet att jag har läst det nångång, men är lite osäker.

Jag kan liksom inte för mitt liv begripa varför farmor ger sin exmake uppdraget att ge barnbarnen presenter? Det har hon gjort sen den allra första födelsedagen efter att han stuckit, och nu tycker hon ju att jag skitit i det blå skåpet, men vad jag gjort där i början vet jag inte? Eller det vet jag visst det, jag har inte gjort ett förbannandes dugg. Bara blivit bedragen och dumpad av hennes son.

Jaja skit samma, men det är liksom en påminnelse om hur lågt folk kan sjunka.

 

Vädret såg ostadigt ut, väderappen sa åska, och regn lagom till 14 när kalaset skulle börja, och hemma i Uppsala tokåskade det visst, men vi fick sol och varmt:)

Tur det för med framsidan borta på förtältet hade vi inte haft nån plats att rymmas allihopa…om vi inte skulle våldgästa Helens förtält, de var inte där ;) men det slapp vi.

Jamie har fattat det här med att man brukar sjunga Ja må Han/hon leva, innan man får blåsa ut ljusen på tårtan, eller så gör vi iaf, så han satt bara och väntade på vår skönsång:)

Jamie tårta

Vi lånade dock Helens bord:)

kalas

 

Efter några timmars kalasande drog sig folk hemåt, förtältet hade en ny dragkedja så man slipper sy ihop den varenda gång man vill stänga den, och Jamie var snygg i sina nya badbrallor

 

blixten

 

På kvällen skulle vi göra en ost och skinkpaj, vi hade hittat färdig pajdeg i affären, och det är ju överkurs hemma, där det tar, vaddå? typ tre minuter att mosa ihop en bra deg, men i husvagnen får man fuska. Den skulle förgräddas och då öppnade vi en flaska rosé :)

 

barefootJomen alltså, det var ju gott, smakade som saft:) Snygg färg åxå ju. Satt och irriterade ( inte på riktigt) över att nåns jäkla grill luktade bränt, när ungarna ropade att det rykte från ugnen..

paj

Som sagt, det tar kanske lite tid att vänja mig vid den:) Ena hörnet var inte totaltbränt så det smakade vi lite på, och det var ju skitgott. Typiskt.

Tja, vi fick koka pasta och värma en burk köttfärssås i stället. Inte alls lika gott, men mättade:)

 

Söndagen var det VARMT, men rätt molnigt till att börja med, och vi googlade reda på den där Vikingabyn som finns i Årsunda. Barnen satt i skuggan under bordet under tiden ;)

varmtVi har varit på den där byn en gång förut, med barnens pappa, 2012, året då han gjorde sitt bästa för att vara så lite med sin familj som möjligt, men kände sig tvungen att vara med i husvagnen några dagar. Då var det stängt, men vi kikade runt ändå, men sen dess har jag varit nyfiken. Och det var helt klart värt ett besök. Tur hade vi åxå, för just den här dagen var den sista dagen på den tre veckorsperiod de har öppet ” på riktigt” med vikingar som bor där:)

Jag är lite svag för sånt där, att klä ut sig och leva i en annan tidsålder. Jag gör det inte själv, men jag tror att det är väldigt roligt? Jag har väldigt bra fantasi och inlevelseförmåga, och skulle jag välja en  svunnen tid att leva i skulle det nog vara Vilda västern :) Lilla huset på prärien, Bröderna Cartwright, Machahan…tack :)

High Chapparall är superkul, och jag vill åka dit igen, men drar mig för den långa bilresan.

Nu var det vikingar, och varför inte? Vi fick höra att de var ju fan så mkt mer jämställda än många andra, och att kvinnorna hade en hög position i samhället, de ansågs som jämlikar till mannen. Jag gillart :)

Vi kikade runt lite innan vi blev inbjudna i huset för att lyssna på hövdingen Grim som berättade två sagor, från vikingatiden, om hur Tor blev av med sin hammare, och hur hela världsalltet är skapat av nån jätte.

Viking

Mörkt i huset, och osagt av oljelampor, men oj så mysigt.

Jamie fascinerades av spelmannen som spelade

spelman

Jag vet inte vad instrumentet heter, men man vevar och trycker, och Jamie satt vid bordet och gjorde likadana rörelser, han är så otroligt intresserad av alla instrument.

Barnen satt som ljus allihopa:

vikingar

När Grim berättat klart gick vi ut och barnen provade lite rustningar. Eller hjälmar. Tunga!!

vikingSnygga som sjutton. Men tunga som sagt, Jordan har värsta gamnacken av tyngden :)

vikingHövdingen berättade lite mer om deras utrustning, och det var ju liksom inte lite att släpa runt på. De där brynjorna av smidda ringar kunde ta upp till ett år att göra, och vägde 15-20 kg…plus hjälm på några kilon, plus ett svärd eller en yxa. Eller spjut. Dessutom hade de tydligen nån slags vaddering på hela kroppen, för brynjorna skyddade mot skärsår, men inte hugg. Ett hugg med ett svärd eller yxa slog sönder benen, och för att undvika det vadderade de in sig. Jobbigt.Varmt.

Den här var tung den med, och det kan inte ha varit helt bekvämt att ha den under en hjälm sen?

viking

viking

 

viking

 

Så gick vi in i huset igen för att se hur man gör upp eld, vikingstyle. Jag är gammal scout, syrran med så vi kan sånt, men ungarna har ju ingen koll och blev fasligt imponerade.

Och sen ut för att smida smycken. Två vikingar satt och gjöt Tors hammare eller yxhuvud, i tenn och barnen fick ett varsitt smycke, som skydd mot alla jättar som kan springa runt i skogen :)

viking

viking

 

Sen kikade vi på lekar/träning.

Här en lek som hette Den blinda grisbonden:)

viking

Ungarna har lekt den hemma sen . De lekte för att öva upp smidighet , snabbhet och styrka. Smart att förena nytta med nöje.:)

När vi åkte hem så hade vi haft en superhärlig dag där, och jag tror vi ska försöka tajma in det nästa år igen.

 

På morgnarna när jag gick in och väckte barnen såg det ut såhär, tre ungar i tre olika väderstreck:)

 

husvagnsliv

 

Måndag var en dag på stranden, och tisdagen med, det var otroligt härligt i vattnet, sådär så man inte drar sig för att springa i. Massa fika, massa vatten, en sanering av en Jamie som inte vill fatta det här med att man måste gå på toa…blä, och massa härlig sol. Helen och hennes familj kom ut på tisdagen , och då kom ju barnens lekkamrater åxå.

Jamie

 

Middag:

sommarmat

 

När man bor i husvagn får man gå iväg och borsta tänderna, eftersom mamman inte är så sugen på att gå in i latrinrummet och tömma avfallsbehållarna…fy fan vad det luktar där inne! Jag mår illa, och just i den stunden önskar jag mig en man som kunde göra det åt mig ;)

Men det går bra att gå iväg till toan åxå, och bröderna bus hjälps åt med att ta på tandkräm till Jamie

IMG_2292

När man ser det här p väg till toan/disken så är det ju ingen direkt uppoffring….så otroligt vackert.

solnedgång

 

Jamie sov gott i sin säng, han började med ullpyamas på, men klädde av sig på morgonen för det var varmt, och sista nätterna sov han i bara blöjan

JamieVi köpte ny pajdeg och lyckades bättre, shit så gott det blev:

paj

 

På onsdagen så kom nån för umgänge, som jag sagt, det var sjukt varmt och grönt i vattnet:( De var på lekparker, och fikade mest tror jag. Massa vätska fick de tippa i sig för det var alldeles makalöst hett. Vi har en vattenpost precis vid vagnen där man kan skölja av sig, och den är guld värd på alla sätt och vis, det finns sådana överallt på hela campingen, men vi har en alldeles bredvid = perfekt.

Jag och syrran åkte och handlade och svalkade oss mellan de stekheta butikerna med en glass. Och skrattade gott åt innehållsförteckningen , så jäkla kul ju :)

glass

 

Barnen har blivit bruna:

bruna barn

Novalie ser röd ut, men det är hon inte.

 

Eftersom det gröna i vattnet är giftigt och kan ge magsjuka, feber eller njurpåverkan, så vägrar vi bada. Som sagt, att drabbas av magsjuka i husvagnen försöker man undvika. Bara tanken på hur det skulle vara får mig att rysa.

Att det sen kan finnas folk på campingen som är sjuka och går på samma toa som oss försöker jag förtränga..

Vi åkte till Parkbadet i Sandviken, två dagar i rad. Dyrt, men värt varenda krona. Janelle och Simon kom på torsdagen, och vi möttes upp vid badhuset, där vi sen tillbringade hela dagen. De sov i husvagnen, på Novalies sida, och så tillbaka till badet dagen efter. Både Janelle och Simon är riktiga vattendjur, som liten fick man knappt upp henne ur vattnet, och jag kan bara anta att Simon var lika:)

De gillade att leka med alla småbarnen, och jag hade en ovärderlig hjälp av dem. Syrran och jag är ju två vuxna på fem barn, men att vara fyra vuxna på fem barn innebär att vi ju åxå kan leka, inte bara passa.

Simringar och badringar på, Jamie höll ju på att dränka sig själv men annars ingen incident.

De har en fors där, och det är väldigt jobbigt att stå i forsande vatten för att ta emot barn uppifrån kan jag meddela, schysst coreträning:) Även vågorna är jobbiga att bada i, om än hur kul som helst. Jag har allt lite träningsvärk;)

Vattenrutschkanor är ju extremt roligt, dock vågar jag inte åka den som går snabbt för den är så brant, men den andra körde vi i. Janelle och Simon åkte såklart den värsta, och flög som kanonkulor ner i vattnet….läskigt. De där skarvarna gör ont efter några åk, och jag brände mig lite på armbågen när jag skulle fega lite och bromsa upp farten första åket…men det är ju som det är.

På Friskis har vi haft en burpee som de kallar Surfburpee. Det är ungefär som när man ligger på en surfbräda och hoppar upp från mage till stående och balanserar på en fiktiv bräda. Den har vi nu övat på:)

Jamen alltså man har inte roligare än man gör sig, och fast vi är 40+ leker vi gärna. De har stora flytleksaker som är platta, och lämpade sig hyfsat att öva på. Men, vi måste faktiskt lära oss att surfa. På riktigt.Helst på Hawaii :D

Jordan var trött och sov en liten stund ute i skuggan, så mysigt.

jordan

 

Lika badshorts, Jordan har valt till sig och brorsan.

 

badLite grilla marshmallows fick avsluta lördagen

grilla

Vi gjorde laxpaket, som var så goda, men som alltid när man grillar väntar man ju ihjäl sig på att det ska bli bra glöd… och så är den som bäst när man tar av maten… jaja.

 

Nu har ni fått en roman, så nu ska jag avsluta. Vi åkte hem igår, och idag har jag tvättat och storhandlat, och sen bara jäst. Eller klippt gräset har jag ju gjort åxå, och lagat mat..haha, men ni fattar :)

I morgon blir det nog badstrand nånstans..vet inte var, men hittar på nåt.

Och ni som tipsar om bad i närheten av Årsunda, tack!!   Fortsätt gärna, jag inser ju att det kommer vara alger lite nu och då, och att sitta på en camping 200 meter från vattnet och inte kunna bada är tortyr. Jag åker gärna en bit bara det är fint. Toaletter vill jag ha, men annars är vi inte så kräsna.

Vilket håll spelar inte så stor roll, jag hittar ändå inte där ;)  Finns det andra roliga saker att göra så tipsa gärna om det med! Det är ju nackdelen när man inte har ngn större koll, man missar massa smultronställen:)

Nu är det sovdags! Om man kan sova i den värme som är, sovrummet var ju inte direkt svalt när jag lade in Jamie…men men, Jag älskar värmen även när det inte går att sova :)

 

Natti natti :)

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Katie

  Carola, jag har följt er länge nu :-) enda sedan 2009 :-)
  Är dålig på att kommentera nu för tiden! Men jag hänger med.;-)
  Så ledsen för allt du och barnen fått gå igenom sedan du blev själv med dem!
  Men jag beundrar din fantastiska styrka! Du är en fin förebild! Och du har så härliga ungar :-D Ni är så fina allihop <3

  Ta hand om er!
  Många kramar!
  Katie <3

  Carola: Jag minns dig, och är så glad att du är kvar, det är som att vi känner varandra på nåt vis :)
  Tack <3<3<3 Kram

 2. GC

  Tack för din berättelse om vad ni gjort. Himla kul att läsa om dig och dina kära. Kram :)

 3. Ida

  Vad härligt det ser ut. Har din syskon också barn? Vet inte om du skrivit om det tidigare kanske.

  Carola : jag har en syster och hon har inga egna barn, men jag delar med mig av mina ;)

 4. cecilia

  Malmjärn i Torsåker ca 3mil från Sandviken långgrunt och barnvänligt. Medskogssjön i Ockelbo.Öjaren som ligger mot Ockelbo och efter Högbo.

 5. Karin

  Hej Carola!
  Ahhh, nu hänger jag med på det där med tennmuggen =P
  Tycker iofs att även killar kan få silverskedar, men det är ju som sagt vad jag tycker =)
  Tips på annat att göra omkring Årsunda,

  Högbo= Bad, skoj lekpark, djur, fin miljö, äventyrsgolf, toa mm
  Storviksbadet= 4 (tror jag) olika bassänger, varav en med hopptorn och en är för småbarn, kiosk och toa
  Boulongern= skoj lekpark, fin miljö och jag tror det finns toaletter där med
  Leklandet delfinen i Gävle, har dock ej varit där
  Järnvägsmuseet i Gävle, Valbo köpcentrum, Hemlingby i Gävle= fin miljö, djur borde finns lekpark och toaletter där också.
  Ja det var lite tips, hoppas nån annan kan bidra med flera =)
  Kram från mig

 6. My

  Ingen fara med dagens tenn, det är gammalt tenn som innehåller bly men det slutade de med för några hundra år sedan. :)
  Knepiga presenter är dina barn inte ensamma om att få tyvärr, jag har 2 barn och min sk svärfar har om han ens brytt sig att gratta dom som små skickar 3-armade silverpläterade skitljusstakar i småbarns presenter flera år i rad (fick väl på jobbet som låg och skräpade), 90% av gångerna enbart till vår äldsta son för när det var dags för vår 2,5 år yngre son att fylla samma antal år så var det bortglömt. Nu är barnen 19 och 21, senast så grattade han efter om och men vår äldsta på studenten (kom en snabbis utan nya frun) och han fick 1000 kr, kors i taket, sedan var det dags för vår yngsta son nu i år och givetvis blev han varken gratulerad eller fick någon present för paret skulle på solsemester dagen efter och var tvungna att ”vila” dagen innan (bor en knapp timmer med bil från oss)…samma visa jämt. Listan är lång.
  Svikande idioter finns det gott om….

 7. Ann-sofie

  Här kommer ett till badtips! Storvik (som ligger 1,5mil väster om Sandviken) har ett jättefint utomhus bad med hoppbassäng, simbassäng, mindre barnbassäng o 1 ”bebispool” . Det är tempererade bassänger o det finns även en liten kiosk! Superkul för barnen o betydligt mycke billigare än Parkbadet!

Comments are closed.