Familjen Annorlunda

Gränbyskolan

Min ena tvilling, Corrinda, går idrottsprofil på Gränbyskolan i Uppsala. När hon började snegla åt det hållet kände jag att faaaaaan sluta, inte där! På min tid, för jag är ju liksom född och uppvuxen i Uppsala, så var det så att det var en rätt så stökig skola. Själv gick jag i Vaksala, den stora pampiga skolan mitt på torget:

images

Stor, fin, tjusig… En av Sveriges vackraste byggnader läste jag nu när jag googlade bilder :)

Den har två flyglar och skolgården på baksidan, och det här är gången mellan de två flyglarna:

vaksalaskolan-1927-11

Bilderna är från stenåldern, så lite annat ser det säkert ut idag, men typ såhär var det när jag gick där :)

( på stenåldern…)

vaksalaskolan-1927-7

Läckert va?

Min mamma har gått här hon med :)

Baksidan:

vaksalaskolan-1927-5

 

Jag minns att vi hade ibland lektioner högst upp i den ena flygeln, för att nästa vara tvungna att ta oss ner för alla trappor, genom gången och upp för alla trappor i den andra flygeln :)

Vardagsmotion :D

Jag älskar gamla byggnader med charm. Mitt drömhus är ett gammalt kråkslott av nåt slag, och så hamnade jag i ett hus med platt tak från 60-talet, utan charm alls…..Men så kan det gå :)

Jag har ju sprungit till lite olika instanser i stan på sista tiden, i innerstan, och den enda behållningen av de mötena är att husen är oerhört vackra. Att komma in i ett sånt där gammalt härligt trapphus, med tjocka ledstänger, marmorgolv, höga dubbeldörrar och en knarrig gammal hiss med gallergrind i mitten…..aouch, jag älskart!

Trapphuset på Vaksalaskolan…

images

 

Ja nu var det INTE meningen att skriva en nostalgisk backflash över min gamla högstadieskola….men jag kan inte låta bli att tycka att den är makalöst vacker!

Det jag skulle säga var ju att det var lite prestigekamp mellan de olika skolorna, och Gränby tillhörde inte toppskiktet, sorry alla som gick där;) (Vaksala blev iofs något av en bonn-skola eftersom alla vi ungar från ”landet” , en 10-15 min med buss…hamnade där…)

Så när Corrinda skulle börja där var jag tveksam.. Men, jag måste säga att jag är positivt överraskad! Visserligen blev både rektor och vicerektor eller vad den titeln nu är, Studierektor hette det förr, avskedade med omedelbar verkan efter Skolinspektionens utredning…, men det är ändå inte de som sätter prägel på  skolan utan det gör elever och lärare, och de lärare som jag träffat är fantastiska. Så jag är helt ok med hennes val nu ;)

Idag var jag där på utvecklingssamtal…det var dit jag skulle komma…..pust…. och det var ju inga problem där inte, hon är social och glad och jobbar på med det hon ska. Det är härligt när man går därifrån och känner att läraren verkligen tycker om ens barn :)

 

Innan det hade jag och Jamie varit på musiklek, och Jordan på kyrkis. Jamie sitter still, med viss ”hjälp” från mig, jag ogillar när han springer runt runt, och håller helt sonika fast honom i famnen när han vill springa iväg, ibland hinner jag inte på honom direkt, men då försöker jag fånga upp honom :) Han kan sura lite över det, men för det allra mesta sitter han stilla.

Hem och röja lite, vänta in lite skolbarn, och så småningom ge mig i väg till utvecklingssamtalet.

Robert är hemma idag, feber och hosta, så jag kunde lämna en sovande Jamie och en tv-tittande Jordan i hans händer den korta stund jag var borta, och så kom min syster förbi, lagom till han vaknade :)

Jag misstänker att den friska tiden är på sin sista refräng nu….ta i trä! Men hittills har barnen och jag varit friska, men Patricia började förra veckan, jag motade ju hårt med Coldzyme ( ja jag är lite frälst….tror stenhårt på det..!och nej, jag har inga aktier i det, hehe) och nu Robban….

Jag har nu radat upp alla barnen, och sprayat i halsen på dem, skit samma att det står att flaskan är för personligt bruk…vi delar, jag kan rimligen inte köpa nio flaskor a 224kr…..(rån!) och kommer fortsätta med det, och hoppas på det bästa :)

Snart är våren här….!

I morse var det ljust ju! Jättestor skillnad på bara några dagar, eller så har jag inte orkat titta ut ens på morgnarna ;)

Men det märks även i sovrummet, om jag inte drar ner rullgardinen ordentligt så blir det ljust så det stör lite, redan vid tja…inte vet jag så noga, men iaf nån timme innan sju, kanske två? Jag sover ju till klockan ringer även om jag råkar vakna till före, skulle liksom inte falla mig in att kliva upp innan ;)

 

Mamma och pappa var här en sväng,hon kikade på mitt beslut på CSN, mamma har ju jobbat där, vilket är väldigt skönt, för då slipper jag krångla med dem i alla fall, hon fixar ♥ och nu verkar det som att skolan äntligen fattat vad de tidigare gjort fel och jag får nu  rätt ersättning, jippie :) En hyfsad retroaktiv utbetalning åker in på semesterkontot så vi kan hitta på nåt kul i sommar :)

 

I morgon är det kyrkis, sen ska Novalie till tandläkaren…jag trodde det var på fredag, men det är ju en himla tur att det kommer ett mess i mobilen som talar om när det är.. Jag visste iofs att det var den 13/2 men jag har fått för mig att Alla hjärtans dag är på lördag , fråga mig inte varför…?

Nu är det inte en dag vi firat speciellt mycket, utan det har varit nån god efterrätt och kanske nåt kul hittepå med kidsen :)

I mitt nästa liv ska jag bo i USA och fira Valentines day med bravur och storslagenhet :) men tills dess så är jag nöjd med chokladpudding  eller vad nu barnen väljer.. Och såklart ett cirkelfyspass med Martin ….:)

Syrran säger att det finns ett ledigt jobb på SAS i New Jersey..nån toppchef som slutar och flyttar hem, och ni kanske vet vem som bor där…?  Jodå, Mister Jon Bon Jovi himself…jag är svårt sugen på att söka jobbet:)

Jag borde väl vara superattraktiv??  Talar flytande (host-host) engelska, vet hur ett flygplan ser ut och vad SAS står för…what more to know? Jag är perfekt, och lämnar in mitt erbjudande om att ta tjänsten för allas skull i morgon bitti :)

Mitt första drag är att stripa alla plan med disneymotiv ;)

SAS Disney2

 

Min pappa har alltid jobbat på SAS så även om de får skit i media, går dåligt och allt vad det kan vara, så är det liksom medfött att jag tycker om det:) SAS för mig står för barndom, trygghet och jättegoda chokladbitar i trepack, som pappa köpte på sina flygturer mellan Arlanda – Köpenhamn där han ofta var och jobbade. Eller om det var Oslo …? Skitsamma det var nog båda :)

 

Nu ska jag sluta svamla så mkt och hoppa i säng, ska ta med en flaska välling till Jamie bara.

Och förresten. Jag har idag, efter att ha stått i två dagar och skrubbat en förbannad vällingflaska utan att få den ren från den äckliga hinnan som blir nu förtiden när de tagit bort det där farliga i plasten….( bra iofs) bestämt att jag ska övergå till glasflaskor.

Vi har tre i glas, och där kan vällingen både surna, mögla och transformeras till diverse konstiga saker, utan att man måste kasta den, man sköljer ur, drar runt med flaskborsten och vips är den ren och luktar ingenting. Till skillnad från dem i plast alltså, som luktar apa om man glömmer vällingen i den en dag, vilket händer hela tiden här…

Den där feta hinnan tycker jag har kommit på senare år? Så jäkla sunkigt. Nu har jag tre vällingungar, och jag hoppas att de kommer dricka välling länge till, och jajamen i sina flaskor. Jag skiter högaktningsfullt i om de så är 80+ och dricker i nappflaska, bara de dricker för det är bra och nyttigt. Patricia slutade med välling när hon var 8 år, för att hon tyckte det var pinsamt med flaska, och inget annat smakade bra, vi provade med mugg, pipmugg, tallrik, glas…inget var gott. Så då slutade hon.

Jag vet mycket väl att folk har åsikter, det finns de som kastar flaskor och nappar och blöjor all världens väg vid en viss ålder, men sån är inte jag:)

Välling får de äta så länge de vill, i flaska. Eller vad de föredrar.

Nappar, tja, tjejerna har haft dem upp i femårs åldern…vem bryr sig? det är ju en trygghet för dem, och den tycker jag de kan få ha. Mina killar har inte gillat napp, och alla har kastat bort den av sig själva när de varit högst ett år…

Blöja… Jag tycker det är synd om barn som ska behöva misslyckas, jag tror att det är bättre att vänta in barnet tills de själva visar intresse för att vara utan blöja och sitta på toa. Så har jag gjort. Mina har varit 2,5 – 3,5 år när de slutat, och då har det varit ytterst få gånger som de misslyckats och jag kan räkna gångerna jag fått en plastpåse med kissiga kläder på ena handens fingrar…De har iofs inte gått på dagis:) men väl kyrkis.Hemma har det åxå bara hänt ett fåtal gånger.

Att ständigt kissa på sig, är inte det skitjobbigt för självförtroendet? Det uppskattas ju inte av någon, och ingen står och hejar, utan det är mer ett ” Det går bättre nästa gång” eller värre….” Det gör inget….”  Det gör det väl visst det?!  Ingen kan ju tycka det är kul?

Nej, jag tror på att inte vara för snabb, utan verkligen se så att man har barnet med sig på tåget innan man påbörjar blöjavvänjningen. När det är, är individuellt :) och alla får göra exakt som de vill, men så här gör jag :)

 

Och NU ska jag sova…..

En liten sak bara……jag tycker den är skitkul :)

Bingo

 

Natti natti :)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Hej Carola!
    Vill börja med att säga att jag gillar din blogg väldigt mycket :) Du sprider sådan positiv energi med ditt sätt att skriva.
    Tänkte bara ge dig ett tips angående beläggningen i nappflaskorna….testa med att slå i kokande vatten, lägg i en te påse & skaka om. Låt stå över natten, både lukt & beläggning försvinner. Ha det så gott & fortsätt kämpa på. Du rockar :)
    Mvh Jenny

  2. Neta

    Keldas soppa är kanon att trolla med, prova att blanda thai och skaldjur och pimpa den med lite potatis, kräftstjärtar eller räkor, och sockerärtor. Kanske inte så barnvänlig men över 12 funkar den nog. Brukar köpa på mig när det är billigt och skäms inte över det heller ;)

    Har också gått i Vaksala och är rätt stolt över det idag, i min mening Uppsalas pampigaste byggnad. Skulle gärna bo i nåt av husen arkitekten Leche ritat också.

    Mina slutade tidigt med välling, redan vid 8-10 månader men dom åt gröt på mornarna och ”riktig mat” med oss så jag tyckte inte det fanns behov. Nappen behöll dom till 3-4 år nånting, sen fick dom ge den till kattungarna på Lillskansen.
    Men barn är precis som oss vuxna, individer och alla är olika, så inget är väl rätt eller fel.

    Skönt med sportlov men nog kunde det väl bli lite snö till barnen så dom kan åka pulka tycker jag, sen får det gärna bli vår.

  3. Marie

    Hej Carola!
    Gillar din blogg skarpt! Håller med dig i det mesta kring ditt resonemang om barnuppfostran och man kommer långt med lite hederligt sunt förnuft. Men det här med välling, nja, nej… Mina barn (har 2, nu 4 1/2 och 15 mån) har båda fått välling. Till en början precis som de själva velat, men sen har jag styrt upp det lite… Det här med att ge på nätter (när de är lite större) är ju ofta en ren vana (eller ovana). När mina har börjat äta mat (frukost, fm frukt, lunch mellis, middag och ett kvällsmål) har jag vant dem av med välling nattetid. De har ju fått fullgod näring genom maten under dagen. Det har tagit 1 resp 2 nätter så har de förstått att det är bättre att somna om, de har alltså inte skrikit å varit hungriga är väl bäst att påpeka! Det har tagit max 1 timma och sen har de somnat om och sovit igen tills det är morgon. Jag går till mig själv- jag går inte upp och äter på natten- varför lära barnen att det ska vara så?! Välling på morgon/kväll har de fått om de velat, de har själva valt att sluta rätt så tidigt. Min 15 månaders har börjat säga ifrån själv nu. Men alla gör självklart som de vill, tycker man att det fungerar att springa upp en/flera gånger per natt så får man självklart göra det.

    Carola: Jag går inte upp på nätterna och gör välling….fy vale;) Jag har barn som äter kall välling, så den skakar jag ihop innan jag lägger mig, och sen får han ta den om han vill ha:) Nej, det växer inga bakterier i den, så länge hinner den aldrig stå.
    Och givetvis äter de vanlig mat!! Men vällingen är för de trygghet, symboliserar och signalerar natt och lugn och ro, det är avkoppling. Jag har absolut inga problem med det :)

  4. Linda K

    Till Loppan kan jag berätta att diabetes typ 2 är sk åldersdiabetes, drabbar alltså äldre människor, inte barn. Är lite frågande till kopplingen med det och välling?
    Mvh Linda

  5. Sandra

    Välling är inte alls särskilt nyttigt, och dessutom innehåller det en olja som det skövlas så mycket av att vissa djur blir utrotningshotade, så det är varken bra för barnen eller miljön (jag är inte jätteinsatt utan fått höra detta av min kusin som är jätteinsatt i matens ”ursprung”
    Mitt barn är också skitdålig på att äta frukost men välling får han inte som substitut, då finns det bättre alternativ.
    Välling på natten är som någon annan sa väldigt dåligt för tänderna och nappen ska man sluta med i tid för annars tar tänderna skada där med, vuxentänderna kan ta skada till och med.
    Är tandsköterska så där har jag sett själv hur illa det kan gå, och även om ”mina andra barn har fina tänder ändå” så kan det hända nästa barn så att säga och dessutom synas senare i livet..

    Carola: Jag är helt övertygad om att välling är ungefär lika bra som vad fasen som helst man väljer att ersätta det med, men eftersom jag nu en gång i tiden introducerade dem för välling och de älskar den, så får de ha den kvar tills de är färdiga. De äter inga extrema mängder och alla är friska och glada :)
    Jag förstod att någon tandläkare/sköterska skulle påpeka nappen…men eftersom mina barns tandläkare aldrig sagt att de bör sluta utan snarare tvärtom sagt att det är ingen fara, så får de ha kvar nappen :)
    Den sitter ju knappast som en propp dygnet runt, utan ramlar ut när de somnat.

  6. Emelie

    Jag och mina bröder drack välling i flaska tills vi gick i skolan, allra längst min storebror som skulle ha ALLT i flaska länge. När han var 12 år och hade en kompis som sov över hittade våra föräldrar två nappflaskor med urdrucken oboy bredvid sängarna på morgonen :) och visst blev folk av honom ändå ;)

  7. Anna

    Vaksalaskolan är verkligen fin:) det ser ut som ett palats! Men att vällingen skulle vara så nyttig? Tror du verkligen på det själv? De senaste årens forskning visar att välling inte är så bra som man tidigare trott, antalet celiaki samt diabetes har ökat markant och celiakin har fått sin lavinartade ökning efter att glutenhalten blev högre i vällingen.
    Att dessutom ligga och slumpa välling nattetid är verkligen inte bra för tänderna..ofta ser man föräldrar som slänger på barnen en vällingflaska på natten bara för att de inte vill bli störda..sånt är bara lathet.
    Bättre att få till nattningsrutiner med bad och en sagostund, och bara ge vatten på natten om de vaknar och efter ett tag så vaknar de inte alls på natten.
    Att dricka ” vuxenvälling” i mugg till frukost ihop med något annat är väl helt ok, men att bara dricka välling i flaska? Nää..det är kokt mjölk och vetemjöl med tillsatser av vitaminer..hur bra är det?

    Carola: välling är mättande, och snällt mot magen och med mina barn som har svårt att få i sig frukost är det toppen . Det är ingen supernyttig mat men varken bättre eller sämre än nåt annat.
    Mjölk och vetemjöl ingår ju i det mesta man äter …diabetes och välling ??
    Lathet… You bet!! :) minsta motståndets lag gäller nattetid :)

      1. Loppan

        Vet inget om just diabetes 2 och välling men för ett tag sedan såg jag ett reportage om att diabetes 2 ökat kraftigt och sjunkit drastiskt ner i åldrar.

        Carola: Det beror inte på vällingen, snarare det osunda levernet i stort i låga åldrar…

        1. camilla hockeymamma

          Barn får inte typ 2 de får bara typ 1 och det har inget att göra med vad du hr ätit.

  8. Lotta

    Hej!
    En liten undran… varför har du kvar bilden längst upp på sidan där Perra är med fastän det gått så lång tid sen ni bröt upp och han inte direkt känns så sympatisk längre för att uttrycka sig milt…? Det är dock en väldigt fin bild på er alla! Kanske har du redan skrivit eller svarat på denna fråga några gånger fastän jag missat det. Sorry isf ;-) Ha det gott! /Lotta

  9. Paula

    Om mannhar i lite rapsolja när man ger vällingen så släpper det lättare o man slipper missfärgningen

  10. Anna-Lena- mamma till 4 trollungar

    Åh vad jag håller med dig i de du skriver om, välling, och blöjor.
    Min äldsta slutade själv med välling vid 2,5 år och blöja vid 3år. 2 missöden sammanlagt och idag är han 5,5år.
    Andra killen är 3år och har aldrig gillat vällingen utan åt gröt istället. Blöja har han fortfarande och verkar inte redo ännu.
    Tjejen snart 2 år dricker välling gladeligen och får fortsätta sålänge hon vill.

    Många är på mig ang att potträna både 3 och 2 åringen men jag ser ingen brådska i de. Samma med middagsvila, varför ska folk lägga sig i hur länge barnen sover? Alltså hur gamla barnen är. De viktigaste är väl att de fungerar för familjen. Min 5,5 åring behöver fortfarande sova för att eftermiddagen/ kvällen ska fungera.

    Gillar din blogg

  11. Jenny

    Kommer det kännas ledsamt när du byter den allra allra sista blöjan på Jamie,eller kommer det enbart kännas skönt?:-) Du har ju bytt blöjor varje dag i ett antal år nu:-)
    Knäpp fråga kanske,men kom bara att tänka på det när du skrev om blöjor…..helt plötsligt en dag så kommer du inte behöva byta nån blöja mer,och det måste ju kännas lite konstigt!:-)

    Carola: Ja antagligen…fya:) Men då kanske jag börjar jobba på neo igen så jag får byta lite fler :)

  12. Loppan

    Jag tycker du gör helt rätt i ditt sätt att hantera dina barn, man ska göra det man själv tror på. Men du som är insatt i träning, kost och hälsa kan väl inte på allvar tro att välling är nyttigt? Flytande pasta med tillsatta vitaminer och för hög dos omega 6 (inte nyttigt och ska inte förväxlas med omega 3) till exempel. Rena raketskjutsen för blodsockret. Nyttigt är ju relativt men så många nyttighetspoäng får faktiskt inte välling. Till och med en macka är bättre då man i regel får protein i form av pålägg också och kalcium från smör. Tråkigt men sant, inte klokt att välling har så gott rykte!

  13. Maria

    Hello
    Jag jobbar natt var 6:e vecka och varje natts höjdpunkt är att gå in på din blogg vid 3-tiden när ögonen börjar krypa ihop och läsa :-D Jag älskar det :-)

    Du har så in i norden sund inställning till uppfostran så jag blir alldeles matt ;-)
    Låt ungarna äta välling så länge dom vill, ha napp så länge dom vill och blöja så länge dom vill :-)
    Bättre att hålla på längre och lyckas än att sluta och misslyckas.

    Ha en riktigt bra torsdag :-)

Comments are closed.