Familjen Annorlunda

Brott och straff

Uj uj uj nu vet jag att jag är ute på tunn is, men man kan inte vara alla till lags;)

 

Om brott och straff alltså, ni får gärna tycka annorlunda, men jag ser helst att ni håller med mig, det blir roligast så, för mig ;)

Haha, närrå, jag bara skojar. Vi lär tycka olika i det här.

 

Jag tycker att dödsstraff oftast är för lindrigt, då kommer man undan.

Däremot anser jag att vissa människor, liksom förbrukat sin rätt att leva vidare i samhället, och det är de som mördat med berått mod, samt alla pedofiler. Utan undantag.

Att ge en pedofil en chans till är som ett fett jäkla hån mot de eller de barn och familjer som utsatts.

Jag vill inte ha en pedofil i min närhet och jag misstänker att det gäller oss alla? Eller? Finns det någon som är villig att chansa på att den där dömde pedofilen, som suttit av sitt straff nu är frisk och inte kommer att göra något mot barn igen? Mot MITT barn?

Det är alltid lättare att tänka storsint när det gäller  andras barn, men tänk att ens eget barn skulle bli utsatt för en pedofil och få men för livet så är det kanske lite mindre lätt att ha överseende.

Jag är  definitivt inte beredd att chansa.  Lås in dem och kasta bort nyckeln. Dödsstraff är för lindrigt, de kan gott sitta där i resten av sitt liv och begrunda det faktum att de valde att göra livet till ett helvete för ett/flera barn.

Samma med mördare som med berått mod och avsikt mördat någon. Tar man någons liv har man förbrukat sitt eget och kan sitta och glo i en vägg resten av livet.

Varför ska de ha en chans till? Det fick just inte den de mördade?

Ska vi kika på Breivik?  Vill vi ha ut honom igen, när han blivit ”frisk”? Inte helt troligt va? Nu är väl just den risken kanske inte så stor, jag har för mig att det är noll chans att han kommer ut. Men det finns ju andra.

 

Våldtäktsmän är vidriga. Punkt. Det de gör förstör så mycket. So what om de rehabiliteras och blir friska, vad hjälper det den som blev våldtagen? De kan nog åxå sitta inne resten av livet, i alla fall länge,och kanske få smaka på sin egen medicin, och bli någon annan interns ”bitch”, då är det inte lika roligt längre…hehe, ett öga för ett öga…;)

 

Alltså tycker jag att våldsbrott ska bestraffas HÅRT. Jag har inte tagit upp alla här, men misshandel osv hör så klart hit.

 

Ekonomisk brottslighet, är skit. Det tar från andra människor, på olika vis. Kanske att det inte ska vara lika höga straff som för våldsbrott, eftersom det oftast inte drabbar en specifik person,men nog kan man ha rejäla straff även här.

Inbrott, stöld osv är skit det med, och drabbar hårt, men ändå inte på samma vis som ett våldsbrott, som ju sätter oerhörda spår i de drabbade.

Det finns ju så många olika varianter av brott, och alla är ju inte grova, och alla innehåller inte övervåld eller ens våld, så det går ju inte att säga entydig vad jag tycker att straffskalan ska vara, men nog fasen ska det vara tuffare straff.

Måhända att USAs trippla livstidsdomar inte gör internerna till bättre människor, men vem bryr sig? De sitter där för att de var riktiga rövhål en gång i tiden, och även om de kan ändra sig så kan de inte ändra på det faktum att de förstört livet för andra människor, som inte valt det. De är väl dessutom oftast återfallsförbrytare om de får så långa straff?

En brottsling ställs inför val precis som du och jag, och de väljer, oftast av egen fri vilja, att göra vad som enligt lagen är fel, och det är de högst medvetna om. Då får man stå sitt kast.

Jag är medveten om att det finns fall där det är svårt att fastställa skulden, eller där en mördare inte hade något direkt val, osv, så det är klart att det är en avvägningsfråga, en svår sådan. Och jag är inte ett dugg sugen på att  vara den som bestämmer i varje enskilt fall, utan föredrar att bara tycka till i stort ;)

Men allvarligt, att man idag kan komma undan genom att skylla på varandra ? Hualigen.

 

Jag säger inte att alla ska sitta inne i fängelse i hundra år, men att det är alldeles för mesiga straff.

Jo, det är kanske lite taskigt, utåt sett, att Herr Svensson , 23år gammal, våldtar tre tjejer, misshandlar alla och  mördar en och sen skjuter en polis när han blir gripen som får men för livet och aldrig kan arbeta mer, och får sitta inne för det i resten av sitt liv…eller tills han är en gammal man, men i relation till brottet vet inte jag om det är så taskigt ? Han hade väl ett val han åxå?

Droger är ju ett elände, men kan inte vara en förmildrande omständighet.

 

Om jag hade en nära anhörig som begick ett våldsbrott så kanske jag skulle tycka annorlunda, säger nån av er, och kanske, men inte så troligt. Klart att det skulle svida, men man får lik förbaskat stå sitt kast. Om något av mina barn skulle göra nåt galet, så nog fasen skulle jag sörja,för ingen vill ju ha en mördare eller våldtäktsman till barn, men jag misstänker att de anhöriga till den som blivit utsatt skulle må ännu sämre…

 

Självklart finns det inget svart och vitt i det här. Det finns alltid undantag, det finns alltid saker som spelar in på olika sätt, det kan handla om trauman i barndomen osv..men ofta handlar det ju ändå om ett simpelt val. Och man väljer fel. Då får man leva med det och stå sitt kast. Alla förtjänar en andra chans brukar jag säga, och säger alltså emot mig själv ganska bra;)

Som sagt, inget är svart och vitt, det är från fall till fall, och omständighet till omständighet , men hårdare straff är jag definitivt FÖR.

Dödsstraff – Nej

Ska det löna sig att vara skötsam i fängelse då? Ja, det är väl aldrig fel:)

 

Det är väl lika bra att prata om poliser åxå då :)

Min mamma uppfostrade mig till att poliser är vänliga , om man inte är en buse . Gick man vilse skulle man leta reda på en polis så ordnade det sig. Mitt förtroende för polisen är idag orubbat.

Jag har heller aldrig varit i trubbel med lagen :) och tanken är att det ska fortsätta så.

Att polisen inte ska kunna sköta sitt jobb utan att folk anmäler de för övervåld/kränkningar osv tycker jag är dåligt.

Som alltid finns det idioter som är på fel ställe även inom poliskåren, se bara på Göran Lindström… men nog måste man ändå tro att de flesta är goda? Att de flesta är bra, duktiga, kompetenta poliser med hjärtat på rätta stället, och inte intresserade av att göra folk illa? Utan skydda allmänheten mot busar.

På samma vis som man måste tro att de flesta som jobbar inom sjukvården är intresserade av att göra folk friskare.

Jag skulle bli tokig av att vara polis, att bli utsatt för alla dessa påhopp och dumheter, och sen anklagade för att kränka någon om de tar i för hårt..herrejösses.

Min respekt för poliser är stor, dels får jag hjärtklappning av att bara se deras bilar om jag kör själv, för jag tror alltid, även om jag vet till hundra procent att jag gör rätt, att jag gör fel;)  och för att jag ju gör fel ibland – kör för fort tex..Jo det händer…men oftast inte :)

Förra våren blinkade en polisbil med helljusen till mig och jag höll på att köra i diket av förskräckelse, men det var ju en vänlig uppmaning till mig att mina lysen inte funkade…

Givetvis skulle jag bli snorförbannad om jag fick en bot för fortkörning eller att lysena inte funkade…På samma sätt som jag bli vansinnig av p-böter, men det är ju oftast mitt eget fel, och då blir man ju arg för att man skäms över att ha gjort fel.

Så lugnar man ner sig, och betalar och håller truten :)

(Om man inte har rätt, som jag hade i somras, ha, jag fick den p-boten avskriven efter hundra vändor av trams.)

 

Så tycker jag. Hur tycker ni ?

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. mia

    Håller fullständigt med dig Carola. Pedofiler är körda i mina ögon, utan tvekan. De har inga rättigheter. Det är bara så. Skulle mina barn bli pedofiler eller mördare kommer det vara en fruktansvärd tragedi men min åsikt står kvar. Jag hade fortfarande älskat dom så klart. Man kan inte se det i grått här. Antingen eller. Man kan inte heller tänka ”tänk om mitt eget barn blir pedofil eller mördar”. Det är fortfarande ett oacceptabelt beteende.
    Likadant att poliser inte ska våga göra sitt jobb……att våldtäktsmän frias…det är mycket som är sjukt. Men frågan angående pedofili…står klart. De har förbrukat sina chanser och rättigheter.

  2. Viktoria

    Jag har vid några tillfällen intervjuat en återfallsbrottsling inför hans eventuella medverkan i svensk tv (tror aldrig det blev av), har för mig att det här var -97
    En engelsman som när han tröttnade på att inte ha tak över huvudet så åkte han till Sverige och begick brott tills han åkte fast – oftast våldtäkt och misshandel – eftersom han tyckte det var helt ok att bo i fängelse här och straffen var hyfsat korta. Bara att fortsätta som förut när man väl blivit frisläppt!
    Han hade rätt hemska berättelser att komma med och han hade börjat i de här banorna redan som barn. Efter att han började hänga efter mig och jag inte längre kunde jobba eller vara ute ensam så kan jag inte påstå att jag tyckte synd om honom heller. Vissa människor kommer aldrig att välja rätt och strävar inte heller efter ett vanligt hederligt liv. Tyvärr hinner de förstöra många andras liv på vägen.

    1. Rut

      Men fy vad hemskt!
      Bäst att göra något åt straffskalorna så fort som möjligt, annars har vi snart massor av brottslingar här, som inget helldre vill än att hamna i fängelse…. Så ska det ju inte vara, något har blivit fel någonstans på vägen…

      Ett samhälle med bra socialt stöd för de som behöver, hårda straff, och bra sjukvård kommer man långt med. men att det går att göra som denne mannen gör är ju helt otroligt, är han uppvuxen i England, borde det gå att skicka han tillbaka dit utan möjlighet att komma tillbaka, om han blev dömd för något här i Sverige! skulle han sättas i fängelse i England, det är ju de som ansvarar för han, där som han växt upp!!!

  3. Simona

    Bobbys mördare släpptes ut efter sex år. Styvfadern var redan dömd för två grova våldtäktet. Idag är han fri och har flickvän. Bobby får ingen andra chans…

  4. sluggo

    Rut, något som det hela tiden måste upplysas om vilka skadeverkningar det har ,varför ska sådant finnas. Vad ska ungdomar upplysas om? jag fattar inte hur du menar, nej bort med skiten. Ge mig ett enda skäl till berusa sig med alkohol eller droger, något som är väl dokumenterat leder till fler våldsbrott.

  5. sluggo

    Eftersom de flesta brott begås under någon form av rus så kanske man ska börja där. Stäng ALLA systembolag, den som tillverkar egna rusdrycker och blir påkommen påverkad eller är drogpåverkade/säljer droger kan man låsa in och kasta bort nycklarna. Sedan ska man utöka psykatrin och ge den resurser så att ALLA som behöver hjälp och vård får det, sedan tror jag är det inte så mycket våldsbrott kvar.

    1. Rut

      Ha definitivt systembolaget kvar! Börja med ungdomarna/barnen upplysning, med bilder på hur man ser ut om man ler på med droger, upplysning, och åter upplysning.

  6. Simona

    Stackars Bobby. Han blev plågad under så lång tid. Ett oskyldigt barn med autism som också hade svårt att förmedla den tortyr han utsattes för. Jag önskar att hans sk mor och styvfar brinneer i helvetet. Att det fins folk som tycker att dessa bestar ska få en channs till gör mig illamående. De borde fått sitta innne för alltid.

    1. Rut

      Ja, håller med, ibland borde det finnas dödsstraff……..vissa förtjänar in ett liv på jorden

  7. Sharp

    Jag håller med dig i stort. Fast på ett sätt tycker jag att dödsstraff vad gäller pedofiler och barnmisshandlare är ”bra”, det är ju enda sättet att garantera att de aldrig gör om det. Och det, är bra. Jag skulle kunna uttrycka i mycket grova ordalag vad jag anser att man ska göra med pedofiler och barnmisshandlare för att ta livet av dem men det ska jag inte göra på din blogg. Men jag vill iaf inte dela vare sig luft eller planet med sådana ”varelser”

  8. Camilla hockeymamma

    Du talar om anmälningar mot polis vid kränkningar och övervåld,jag tycker att det är tur att vi kan anmäla polis som inte utför sitt arbete korrekt för våld eller kränkningar det vore väl förskräckligt om en polis kan bete sig hur som helst mot oss medborgare.Vi kan ta den polis som slog en medvetslös person på Söder i Sth förra hösten samt lät hunden ta ett par bett och dessutom blir filmad av förbipasserande vilket var tur för den enskilde som var full och låg på en trottoar,dina barn kanske också åker till Globen någon kväll och så blir det ett jäkla liv på några fotbollslag polisen ser inte om din dotter/son är fotbollsfan eller har varit och gjort något annat,vem som helst kan råka ut för sådana saker och inte för den skull vara ett dugg kriminell och då är det väl jättebra att vi faktiskt har rätten att anmäla en polis för övervåld om så är fallet att man fått ett par rapp av en batong och då får åklagaren reda ut vad som är vad,har din dotter/son varit med och startat upplopp eller befann hon/han sig bara på fel plats? som ett exempel på vad som kan hända om vi inte värnar om allas lika värde och då får vi ta att en del anmälningar faktiskt inte har någon saklig grund,det är inte upp till en enskild polisman eller oss att avgöra.

    Carola: Absolut ska man kunna anmäla poliser som gör fel! Men, man kanske inte behöver gnälla om hur kränkt man blev för att polisen tog lite hårt tag om armen när man försökte ta sig loss…Det finns rötägg där med, det sa jag ju, men man måste väl ändå låta dem sköta sitt jobb, utan att vara livrädda för att bli anmälda för småsaker, som de kanske var tvungna till..

  9. Elli

    Jag skulle bara vilja informera om att brottsstatistiken är förhållandevis låg i Sverige och att hårdare straff inte har någon effekt på brottsligheten. Innan ni kläcker ur er åsikter om dödsstraff (ni vill alltså att staten systematiskt ska MÖRDA människor!? Hallå nazityskland…) kan ni läsa på t.ex. Amnesty International (www.amnesty.org) om vad vetenskapen säger om dödsstraff.

    För eller hur, vi vill väl inte ha ett samhälle som USA? Eller? Jag är trött på alla som ”öhh man får fan skylla sig själv, kolla på USA:s fängelser!”. Men handen på hjärtat, vad är det som är så jäkla underbart med det landets kriminalpolitik?

    1. Rut

      Att det ser ut som det gör i USA, har mer att göra med deras socialförsäkring/ sjukvårdsförsäkring än deras rättsväsende. Det är ett väldigt segregerat samhälle, men många människor som står utanför samhället, om man är sjuk/ arbetslös, står man utanför, om man inte har mycket pengar. I USA har de också väldigt stora klyftor mellan de rika och fattiga, stora löneskillnader, folk som inte har råd med sjukvård, privatisering av skolor och sjukvård, vilket gör att rika väljer att ha sina barn i speciella privata skolor, och betala för sjukvårdsförsäkringar, så de får sjukvård om de blir sjuka. Detta har inte många amerikaner råd med, och det skapar en stor frustation, och känsla av maktlöshet……därifrån är inte steget så stort till att begå brott…..

      MEN det är fel sätt att göra, oavsett, och straffet bör vara därefter – alltså långt och kännbart.

      Därmed inte sagt att USA är ett rättvist land , men det ligger inte i rättsväsendet, utan i socialt utanförskap och segregering, stora klyftor mellan rika och fattiga.

  10. Sofia

    Man blir nästan matt när man läser såna här åsikter alltså. Folk dömer så lätt och dom tror att det är så svart och vitt. Det klassiska ”Alla människor har ett val”. Men om alla människor har ett val varför väljer dom då inte det bästa för sig? Det är väl väldigt enkelt då. Om människan alltid har ett val att välja sitt bästa, varför i hela friden gör då inte människan det? Såhär tänker många. För att inte säga dom flesta. Förutom vi som jobbar med det. Jag tänkte också så en gång i tiden ”Lås in dom och kasta bort nyckeln”. Tills man hamnade bakom kulisserna. Tills man började läsa om dom, lära sig dom. Förstå varför, hur osv. Och nu är dom människorna som begår dom värsta handlingarna dom jag dömer MINST i livet. Folk tror att det här är så otroligt svart eller vitt. Att människor väljer att begå brott på samma sätt som dom väljer vilken mat dom skall äta. I själva verket vet ju vissa människor för guds skull inte ens om hur man gör när man väljer. Dom har har inte ens grundverktyget för att välja. Och man ska också veta att det hittills i historien aldrig existerat ett litet barn som en dag rest sig upp från sandlådan och sagt ”När jag blir vuxen ska jag bli ett monster”. Det är en process. Och har man inte upplevt den processen själv så kan jag många gånger tycka att man inte ska uttala sig. Man vet inte om ifall man själv hade gjort samma sak om man själv hade gått igenom den processen. Jag dömer det dom gör. Jag dömer deras handlingar. Jag tycker det är rent fruktansvärt för offren. Men jag dömer inte dom som människor. Det kan jag omöjligen göra. Och man skall inte önska människor ett liv i plågor och helvete. Dom är redan där. Dom är redan i helvetet. Det var ju därför dom gjorde som dom gjorde.

    Carola: Ingen säger att människor väljer det som är rätt, eller bäst för dem själva. Men de gör ju någonstans ett val. Och så finns det såklart undantag, men det ska väl inte ens behöva tas upp kan jag tycka. Sen är det toppen att det finns möjligheter att få hjälp och vård!! En kombo av vård och straff är väl optimalt, men straffen är ändå för lindriga :)
    Jag dömer inte heller dem som människor, utan det är deras handlande jag dömer, men de går ju ofta hand i hand.

    1. Linnea

      Va skönt att det fanns en människa som ser lite längre än näsan räcker, bra skrivet. Ibland blir jag nästan mörkrädd när jag läser folks åsikter.

    2. Sara

      Förstår vart du vill komma, MEN anser ändå att man måste ta sitt straff även om man själv hade sina anledningar till att man begått brottet, svår barndom, alkohol, förbannad på hustrun, skilsmässa, lite pengar eller vad det nu kan vara, rättsväsendet borde inte ta hänsyn till sådant, snarare då erbjuda vård i fängelset, och se till att hen sitter inne i fängelset länge………. Sluta dalta!!!!!

  11. Sara

    Jag vet inte om jag tycker dödsstraff nödvändigtvis är att ”komma undan”. De flesta som sitter på ”death row” får sitta där i många många år och vänta på att dödsdomen ska verkställas. Många som väntar vet heller inte när detta kommer ske utan det får man veta ett tag innan. Läste för inte så länge sedan att i något land i Asien fick man veta detta endast några timmar innan det skulle ske. Att sedan bli fastspänd och få gift insprutat, vänta på att bli skjuten eller dylikt torde ge dödångest för säkerligen många som råkar ut för det oavsett vilket brott de har begått. Obs: Vill tillägga att jag i den här kommentaren varken argumenterar för eller emot dödsstraffet utan snarare för att det nog visst kan vara ett ordentligt straff.

  12. Moa

    Lite för svart eller vitt för mig.
    Du begår ett brott, i ditt fall fortkörning.
    Ett barn springer rakt ut i vägen och du hinner inte stanna och kör på barnet som dör.

    Utredningen visar om du hållt hastighetsbegränsningen hade du haft en möjlighet att hinna stanna.

    Alltså, du väljer att köra för fort och orsakar en olycka.
    Ska du då dömas för mord och låsas in för all framtid.

    Är det ett rimligt straff?

    Ska du då dömas för mord och låsas in för all framtid?
    Utr

    Carola: jag sa ju specifikt att det finns olika omständigheter och att inget är svart eller vitt. Mina åsikter är liksom inte grunden för straffskalan :)
    Utan sen ska ju varje fall tolkas utifrån tusen olika aspekter , men i ditt exempel … Tja egentligen så. Valet att köra så fort att du inte kunde stanna är fortfarande ett val. Sen kör man ju inte på någon med berått planerat mod så mord är det ju inte, snarare Vållande till annans död.

  13. J

    Som anhörig till en missbrukande kriminell man med div våldsbrott bakom sig (dock inte mord, pedofil, eller misshandel av kvinnor.), kan jag berätta att det också känns som att personen i fråga är död. Personen man trodde kände finns inte längre. Han lever i en annan värld. Det är ett stort sorgearbete. Men lika rättvis som du är jag, han ska ta sitt straff.
    Lyckligtvis, efter många vändor till kåken, har han fått hjälp från sitt missbruk och har börjat leva ett nytt liv. Ett liv han inte levt sen han var fjorton. Samma som vi en dag kände.
    I övrigt håller jag med dig gällande nästan allt, definitivt att straffen ska höjas! Men jag vill dock påpeka att det är en stor sorg att leva med som anhörig till den skyldige, oavsett brott. Hans handlingar påverkar inte bara den utsatta familjen, utan hans egen familj.
    Älskar att du står för vad du tycker och jag tycker du verkar vara en toppenmamma! Fortsätt håll huvudet ovanför vattenytan!

    1. Rut

      Förstår att det är tufft att vara anhörig till en kriminell också, en stor sorg, men inget man ska ta hänsyn till i rätten när man sätter straffet.

      Däremot, kunde anhöriga till kriminella också få hjälp att bearbeta det som skett, om pengarna räckte till……. På första plats tycker jag brottsoffret ska stå!

  14. Petronella Brixing

    Jag håller med dig i det du skriver och kan inte heller förstå varför det skulle göra dig till en bitter människa som har dessa åsikter?! Stå på dig, vi är många som håller med dig!

  15. Mamma till fyra pojkar

    Håller med i allt!
    Dödsstraffen hade nog också varit bra att ha…
    Brotten hade GARANTERAD minska REJÄLT — men vadå!!! Då vet man ju före att det blir det…
    Äh, kanske inte så enkelt alla gånger men håller med dig.

    Kram!

    1. Elli

      Eh, nej, läs statistiken. Hårdare straff ger inte färre brott, och brottsstatistiken i de delstater i USA där man har dödsstraff är högre än i staterna utan.

      1. Rut

        Kanske mer pga. Hur medelinkomsterna ser ut i staterna samt arbetslöshet m.m. Bättre sociala villkor, mindre brottslighet…….. Mindre ekonomiska klyftor …..mindre brottslighet. Tror inte det har så mycket med dödsstraffet i sig att göra, att brottsligheten är större i de stater där dödsstraff finns…..utan det är andra faktorer som påverkar, där har inkomstklyftor och andra orättvisor en mycket stor påverkan.

        Nä dödsstraff och bra sociala villkor, arbete, små löneskillnader/orättvisor så skulle samhället se bättre ut…

  16. Fia

    Ang socialtjänsten och Bobby! Jag önskar så att jag kunde hålla med om att soc. gör sitt jobb och är mer observanta idag än förr. Om så är fallet undrar jag varför jag arbetar med hemlösa ungdomar som kastats ut från sina hem men som soc. släppt för att föräldrarna är försörjningspliktiga? Varför har jag ungdomar som utsatts av både det ena och det andra hemifrån men soc. väljer att ingenting göra trots upprepade orosanmälningar från skolan? Inte sällan finns vi på skolan kvar som sista instans efter att soc, redan släppt ärendet trots att behovet är större än någonsin. Jag önskar så att händelser som den med Bobby aldrig behöver hända men den kommer hända igen.

    Jag väljer att vara anonym av hänsyn till våra ungdomar.

    1. Rut

      Mycket handlar tyvärr om pengar, so charmante tillräckligt med resurser för att ta hand om alla som behöver deras hjälp, utan måste tyvärr prioritera, detta sliter på många som arbetar inom soc, många medarbetare som mår dåligt, de flesta arbetar ju på soc för att de vill vara med och hjälpa människor, men för detta behövs resurser.

      Om det var dödsstraff på riktigt svåra förbrytare, skulle pengarna samhället tjänar på detta kunna gå till soc, eller så skulle vi kunna höja skatten, och ge soc mer pengar, vilket säkert kommer att betala sig senare, med i ett långsiktigt perspektiv…..

  17. Maria

    Du är så jäkla bra!
    När vi talar om brott mot barn och kvinnor vill jag bara säga att när jag föddes -57 så grät min mor för hon visste redan då hur mycket en flicka kunde/kan bli utsatt för.

    Sen tycker jag det är precis som du säger, man har/gör ett val. Ja, men då får du väl ta konsekvenserna av ditt handlande. Det gäller inte bara brott utan allt här i livet.
    Har du ont om pengar men ändå köper en dyr jacka (eller vad som helst) och inte har pengar kvar i slutet av månaden, ja, då är det ditt val och får ta konsekvenserna som kan vara att äta hårdbröd dom sista dagarna.

    F-n vad jag gillar dej. Du är hård men rättvis och jag är glad att jag inte sitter i en kundtjänst när du ringer och är arg ;-)

    Kramar

  18. Jessica

    Kunde inte sagt det bättre själv. Dock tycker jag att dödsstraff borde vara plats för bla pedofiler. Slipper vi betala för deras behandlingar, samtalsterapier, plats i fängelse etc. Sen är det lindrigt straff som du skrev men jag ser hellre att samhället lägger pengarna på annat än att göra pedofiler ”friska”. Ha en bra dag! / Jessica

    1. Rut

      Håller med till punkt och prickar, dessa pengar som sparas in kan ges till brottsoffren för att det de blivit utsatta för inte ska få påverka deras framtida liv, så vi bryter cirkeln, innan det är för sent.

  19. Helen

    Ett ”fall” som ständigt plågar mitt huvud är Bobby…den lilla killen som torterades till döds av sin mamma & styvpappa och sedan dumpades i ett hål i isen….Båda kom ut i friheten förra året…hur länge satt dom…5 År ?? Ska denna äckliga livsfarliga man hitta en ny ensamstående mamma på nätet som tidigare och plåga ytterligare barn till döds. Denna mamma må ha varit sjuk….men jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan välja att delta i denna behandling av sitt barn,När Bobby skulle hämtas från sin mormor var han förtvivlad, vädjade & grät för att slippa åka till sin mamma & styvpappa. Jag får panik bara jag tänker på det. Media berättar men bara om ett fåtal fall för ,hemska tanke, det finns många många därute. Kan man kalla 5-6 år ett straff då man torterat ihjäl ett barn ??? /Helen

    1. tant mumman

      helen, Bobby plågar mig också för alltid. Såg honom ofta förr.
      En liten tröst kan vara att socialtjänst o skola är mera observanta numera. Men nu hjälper det inte Bobby, det är för sent för hans del.
      Gärningsmännen mamman o styvpappan fick alldeles för lindriga straff, det var inte bara en gång han torterades……………..
      tant mumman

    2. Rut

      Oja, detta fall är hemskt, stackars Bobby, hans mamma och styvpappa borde aldrig ha kommit ut, hoppas de har ett samvete som plågar dem livet ut….. Ja, ibland önskar jag att det fanns dödsstraff…

      Nu är det säkert så att Bobbys mamma och styvpappa inte haft någon bra barndom själva, säkert ett riktigt helvetet, MEN det ger dem inte rätten att förstöra ännu ett barns liv, nej bättre då att ha dem inlåsta för att skydda andra utifall de fortsätter och gör någon mer illa, inte vårt det!!!

  20. Simona

    Jag håller med dig och jag fattar inte kommentaren att du skulle vara bitter pga du vill att kriminella ska straffas ???

  21. Ewi

    Håller med, eftersom statistik visar att en ytterst liten procent av befolkningen (yrkeskriminella), står för en majoritet av brotten. De blir inte ett dugg bättre av sitt straff, men samhällsnyttan är enorm om de ändå hålls inne på löjligt långa straff. Däremot är jag tveksam till USA:s straffskala, ffa deras mord skala. Skjuter du en polis (ens fast du var full,dum, panikslagen,psykotisk eller de hoppade ivägen när du i affekt försöker skjuta din misshandlande man) är det ALLTID ALLTID ALLTID ”murder one”, vilket ger dödsstraff i många stater, livstid annars. Resultatet blir att FLER blir skjutna. Många brottslingar tänker ”jag sköt en polis, jag är död om jag åker fast, nu spelar det ingen roll om jag mördar fler så länge det minskar risken att de tar mig”. Sen skjuter de barn, chaufförer, oskyldiga vittnen osv

  22. Ann-CharlotteLarsson

    Håller med i allt. Man har absolut ett val. Det daltas alldeles för mycket med gärningsmännen. Kunde inte ha sagt det bättre skälv.

  23. Lisai

    Hej Carola! Alla tänker olika och jag håller inte med dig…tycker att din inställning lät bitter…jag är själv ett offer och klarat mitt liv trots händelse…hjälper idag en kille för ev.resning i brottet jag en gång var med om…Jag, är säker på att vi inom kriminalvård har fler som sitter oskyldigt dömda! Något jag sätter mig emot då rättvisa för mig är viktig…tycker ditt sätt att döma då du har många barn…vilka du idag inte kan förutse framtid… En bra mamma älskar sitt barn oavsett händelse…vilket inte är detsamma som att acceptera brottets art…Om någon av dina barn hamnar utanför damhällets ram…skulle du släppa taget och sluta älska!!!! Det låter fruktansvärt där anledning kan bero på många saker!!!

    Carola: Så sa jag väl inte? Jag skulle aldrig någonsin sluta älska mina barn! Herregud! Om de så blir massmördare hela bunten så älskar jag dem, men jag skulle skämmas otroligt över deras handlingar!
    Och om de nu bröt mot lagen, så ska de straffas. Jag vidhåller det. Jag är väl inte bitter för det heller :) Jag har bara en åsikt att straff ska kännas, inte vara mesigt, för vad är då egentligen meningen med straffet?
    Jag blir lite nyfiken – hjälper du killen som gjorde dig något ont? Låter i så fall lite konstigt, men jag kanske fattade fel?
    Jag tror åxå att det finns flera, säkert allt för många, oskyldiga i fängelser, det blir ju alltid så, och det är svårt att komma undan, folk skyller på varandra tex…sätter dit någon osv.Det är såklart ytterst olyckligt, även jag är väldigt rättvis, och önskar att så inte var fallet.
    Men det du måste förstå är att du missuppfattat väldigt ordentligt, för jag älskar mina barn. Oavsett vad de gör, för de är mina barn. Den dagen jag slutar älska dem är den dagen jag dör, och då förutsätter jag att jag kommer sitta på ett guldkantat moln nånstans och fortsätta älska dem.:)

    1. Ida

      Men hallå vem är det som ens ifrgasätter en sådan sak? Alla som läser den här bloggen fattar att Carola lever för sina barn och gör allt för de.

  24. LinnM

    Så bra att det är valår detta år och du har möjlighet att påverka. Välj det parti som har den kriminalpolitiken som tilltalar dig, dvs. högre straff.

      1. LinnM

        Läs på! Jag tänker inte göra någon reklam för något parti på denna blogg. Varför skulle jag? Jag konstaterar att det är bra att det är valår detta år, så att alla som anser att straffen är för milda har möjlighet att påverka.

        1. Linnea

          Du, det va av ren nyfikenhet jag frågade eftersom att jag inte är så insatt. Ta och tagga ner.

          1. LinnM

            Ytterligare ett konstaterande från min sida. Om du inte vet vilket parti som står för dessa åsikter (som är flera), så läs på! Inte svårare än så, ett knapptryck bort. Inget uppkäftigt från min sida. Det är du som tolkar min textrad på detta sätt. Jag skriver en rak kommentar och bara för att jag inte använder en smiley eller bäddar in mina ord betyder det inte att jag är uppkäftig.

            Oj vad intressant det är när en textrad kan tolkas på olika sätt. Tänk om jag tolkade din fråga som sarkastisk och inte nyfiken?
            Hmm…

  25. Linnea

    Jag håller med dej till viss del, men en sak hänger jag upp mig på: ett simpelt val. Nja, det är kanske inte bara att välja. Det finns ju något inom dej och mej som gör att vi inte skulle kunna exempelvis mörda. Det finns en spärr. Jag begär inte att människor som utsatts för något brott ska hysa en förståelse för våldsmannen men jag väljer att tro att denne inte är frisk. I så fall hade den aldrig begått brottet. Om du tänker på det lilla barnet som blir utsatt för övergrepp. Du tycker, och jag också, så otroligt synd om denne så att man vet nästan inte var man ska bli av. Men barnet växer upp med men från övergreppen och begår kanske övergrepp på andra barn. Kan man inte där se en förklaring till beteendet och inte bara se den som ett vidrigt monster som ska plågas i all evighet? Barnet blev psykiskt sjuk och jag tycker att den förtjänar all vård den kan få. Såklart sitta av sitt straff också men en andra chans tror jag på, kanske under någon slags övervakning (hur det går till rent praktiskt vet jag ej). Och återigen, har man själv varit utsatt för detta begär jag inte att man ska förstå. Det jag skriver är kanske en förklaring men inte en ursäkt till ett sådant fruktansvärt beteende som övergrepp är.

    1. Rut

      Tyvärr tror jag att en sådan människa som gått över gränsen en gång, inte går att ”bota” , gjort är gjort, och gränsen är redan nådd då denne person själv gör lika. Hårt straff, så ingen annan blir utsatt, för den risken är överhängande….. MEN stora insatser på det utsatta barnet innan det är för sent…..

      Ett barn som blivit utsatt för övergrepp/våld psykisk misshandel och sedan som vuxen utsätter andra för liknande övergrepp, ska ju får vård OCH stå sitt straff för sina handlingar, hur hårt det än låter, det är inte värt att fler människor ska råka illa ut…..trots svårigheter som denne haft i uppväxten!

    2. Andres

      En förklaring till varför folk gör som de gör finns alltid, sjuk i huvudet/tragisk barndom/ droger/svårt att kontrollera ilska mm. Men trots underliggande orsaker till varför folk väljer att göra som de gör borde straffen vara rejält kännbara, inget daltande med vuxna människor, gärna vård på det, men rejäla straff!!!

      1. Nope

        USA och flera andra länder har ”rejäla straff” (långa fängelsestraff, dödsstraff) men ändå begår folk brott som straffas med dessa rejäla straff. Så straffhöjningen funkar inte.

  26. Martina

    Dilemmafråga; om en pedofil gav sig på ett barn och föräldern till det barnet ansåg att pedofilen inte skulle finnas kvar på jorden och eventuellt kunna skada fler barn, tar lagen i egna händer och planerar att mörda pedofilen i fråga. Och sedan gör detta. Vilket straff anser du att denna förälder förtjänar? Han försökte i sin värld skydda andra.
    Klurig va! Hemska saker som finns här i världen!

    Carola: Den föräldern gör ju ett medvetet val. Ett val som han/hon vet är fel, men som han/hon känner är värt att ta ett långt straff för.
    Nog är det klurigt allt! Men valet finns ju där….om än inte enkelt!!

Comments are closed.