blogg.loppi.se/ellminasmamma

Nattskräck

Hej!

 

Ellmina har sedan hon var några månader gammal haft nattskräck. Det innebär att hon kan skrika i panik mitt i natten utan att hon är vid medvetande, det går inte att väcka henne och man ska inte heller göra det. Nattskräcken kommer i perioder och kan vara olika länge varje gång. Ibland har hon det ofta och ibland går det lång tid emellan. Ibland har hon det till och med flera gånger per natt men inte lika ofta längre som tur är.

 

När Ellmina föddes sov hon nästan dygnet runt sin första tid. Men efter ca 3 månader började hon vakna mycket på nätterna. Tillslut vaknade hon ca var 20:e minut i vissa perioder. Det höll på tills hon var ca 3 år. Nu vaknar hon allt från 1-10 gånger per natt. Det är väldigt olika och ibland sover hon till och med riktigt bra och behöver bara komma in och lägga sig hos mig och kan sedan sova bra resten av natten om jag bara har en arm på henne varje gång hon vaknar till.

 

Vi har testat allt och jag har googlat runt som en tok de nätter det varit som värst men det finns inte så mycket att göra. BVC hjälper inte till förens barnet är 3 år för det är tydligen vanligt att barn vaknar var 20:e minut fram till 3 års ålder.

 

Jag kände mig så ensam ibland när det var som värst för det kändes som det bara var mitt barn som krånglade så mycket på nätterna. Ibland orkade man bara inte och ville bara gråta och så måste det få vara ibland, men till er som är i samma situation som jag var i, tro mig det blir bättre med åren. Men se till att ta hjälp av släkt och vänner så ni orkar.

Som tur är har jag fått väldigt mycket avlastning på nätterna av mina föräldrar, man behöver det för att samla kraft till resterande nätter. Marcus har också alltid ställt upp och hjälpt till på helgerna, trots att han ibland jobbat mer än heltid. 

 

Nu när jag är gravid igen så är jag såklart förberedd på att vara vaken lika mycket på nätterna som med Ellmina, men jag tror ändå att när man väl är där så kommer man känna likadant, att det aldrig kommer ta slut. Påminn mig gärna då att det inte är för alltid.

 

Tack för att ni läst❤️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. CarolineK

    Styvdottern hade nattskräck nån period (kanske max under ett års tid?) när hon var runt året, frustrationen när man inte kan göra något.. Nattlampa hjälpte för oss och det avtog med tiden, hoppas det går över snart.

    1. ellminasmamma

      Hej och tack för din kommentar. Det är verkligen fruktansvärt jobbigt att man inte kan göra något för att hjälpa till. Tack för tipset men det har vi såklart också testat utan resultat men skönt att det funkade för er. Dock kommer nattskräcken allt mer sällan nu.

  2. Frida

    Hej!
    Jag kom över din blogg då detta inlägget handlar om sömn. Jag har försökt få tag i din mail utan framgång då ”om mig” rutan inte fungerar. Om du har möjlighet får du gärna ta kontakt med mig för ett eventuellt samarbete. 🙂