elisalarsson

Snabbt, gott och lite fuskigt

Ikväll lagade jag en av mina favoritsoppor. Min snabba kräftsoppa. Jag älskar att laga mat från grunden. Att ta sig tid till att koka räk- och kräftskal till en mustig skaldjurssoppa är ju nästintill ett måste. Jag blir lugn av matlagning och finner en harmoni och glädje i köket. Meeen… så är man småbarnsförälder och det i sig innebär ju inte alltid harmoni och lugn och ikväll var en sådan kväll! Vissa dagar är så intensiva att man bara snabbt vill få upp middagen på bordet. Jag tänker rätt mycket på vilken veckodag det är när jag ska förbereda middag. Då det är lördagskväll ville jag äta någonting trevligare än köttfärsås typ och då är det bra att ha ett ess i rockärmen. Min supersnabba och superfuskiga kräftsoppa tar inte mer än ca 30 minuter att göra och den blir så sinnessjukt god! Lätt att man kan bjuda gäster på den också.

På din mise an place behöver du följande; två morötter, två msk vetemjöl, åtta dl vatten, två fiskbuljongstärningar, två dl vitt vin, två dl cream fraîche, 400 g kräftost, gräslök, dill, persilja, en burk kräftstjärtar samt salt och peppar. En soppar för cirka fyra personer.

Börja med att riva morötterna på den grövsta sida av rivjärnet. Värm en gryta med lite smör och häll i morötterna och låt fräsa en kort stund. Blanda därefter i vetemjölet tills det är välblandat med morötterna. Häll sedan i vatten, fiskbuljong, vitt vin, cream fraîche och kräftosten. Blanda försiktigt tills allt har smällt samma till en härlig och krämig soppa. Därefter blandar du i gräslök, dill och persilja efter smak. Jag personligen snålar inte med dessa utan har i rätt rikligt av det, eventuellt att jag har lite mindre persilja än de andra två. Sedan salta och peppra efter smak. Häll därefter kräftstjärtar i en sil och spola med kallt vatten för att få bort all spad. Häll kräftorna sist av allt i soppan då de bara ska bli varma. Därefter är den klar att servera. Sååå gott, enkelt och snabbt. Med lite surdegsbröd och eventuellt en god ostbit till blir det en rätt lyxig lördagsmiddag. Ibland måste man fuska bara, så är det! Idag var en sådan dag uppe på höjden.

Igen… ursäkta kvalitén på bilderna. Snart kommer jag åt min bildredigerings- app igen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.