elisalarsson

Muffinsdagen

Ni har väl inte missat att det idag är ost- och muffinsdagen? Haha, det hade jag då jag har noll koll på matdagar. I morse när jag gick upp med Noomi vid 07:15 upptäckte jag via sociala medier att det är muffinsdagen. Direkt bestämde jag mig för att jag och Noah skulle ha en bakeftermiddag tillsammans då Jonas ändå ska åka och jobba kvällspasset.

Jag försöker baka fritt från raffinerat socker så ofta jag bara kan. Idag tänkte jag att jag bara ska försöka komponera ihop ”sockerfria” chokladmuffins, testa mig fram lite. Jag ville väldigt gärna också ha en choklad frosting ovanpå. Resultatet blev, WOW! Asså jisses vilka saftiga och goda muffins! Dessa muffins skulle absolut kunna konkurrera ut ”vanliga” chokladmuffins alla dagar i veckan. Jag har nog aldrig tidigare fått till ett recept så bra på första försöket. Frostingen blev också riktigt god och fick en mycket bra konsistens. Men trots att den blev bra så tror jag att det finns plats för lite förbättring på just frostingen.

Noah absolut äskade dessa han med. Han fick slicka skålen vilket han med glädje gjorde sen fick han en, eller två eller tre faktiskt muffinsar denna kväll. Han brukar inte få så många men ikväll var mamma lite extra generös mest för att jag blev så överlycklig över att det blev ett pang recept direkt. Ikväll när han kommer hem ska Jonas få prova dem, då kommer den slutliga domen! Min man är rätt kräsen på ”sockerfria” saker och han är också som alla som känner honom vet brutalt ärlig, vilket jag (haha) just i det här fallet i alla fall uppskattar mycket!

På din mise en place behöver du: Färska dadlar, ägg, mandelmjöl, olivolja, agavesirap, vaniljpulver, kakao, salt, bakpulver, sockerfri 70% choklad och muffinsformar (ca 15-20 st beroende på hur stora formarna är).

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ca 20-24 färska dadlar (glöm inte att ta ut kärnorna) och 6 ägg i en matberedare. Blanda därefter i 2 dl mandelmjöl, 4 msk olivolja, 2 tsk agavesirap, ca 1,5 tsk vaniljpulver, 2-3 msk kakao, 2 nypor salt, 2 tsk bakpulver och halva kakan av den sockerfria 70% chokladen som du först smälter i ett vattenbad. Mixa allt ordentligt. Häll sedan smeten i muffinsformar, fyll ca 3/4 delar av muffinsformen med smet. Sätt in dem längst ner i ugnen i ca 15-20 minuter prova med en sticka när den är nästan helt torr är de klara.

Mixa därefter en avokado, en halv banan, agavesirap, kakao, resten av chokladkakan (smält även den i ett vattenbad) och vaniljpulver till den perfekta frosting konsistensen. Smaka av för det är så olika hur söt och chokladig man önskar att ha den.

Smet på/spritsa frostingen när muffinsen har kallnat helt, toppa gärna med en jordgubbe eller lite blåbär. Jag hade inget av det hemma idag så vi åt dem som de var… supergoda!

Smaklig spis!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.