elisalarsson

När suget tar över men man är sockerfri, igen!


Jag är lite av en gottegris! Jag försöker dock av olika anledningar hitta nyttigare alternativ och därav spenderar jag ganska mycket tid till att leta recept, prova, göra om, prova igen och så vidare tills jag känner mig någolunda nöjd. Den här chokladkakan är en sådan påfund!

Jag har gjort den ett par gånger och nu känner jag att jag är ändå så pass nöjd med smak och konsistens att jag vill tipsa alla er som vill äta lite mer hälsosamt om den. Jag tror dock att är man ute efter en riktigt krämig och söt kladdkaka ska man bara baka en utan hänsyn till att raffinerat socker inte är det bästa för våra kroppar och njuta av en liten bit om inget annat. Den här kaka är en bra substitut tycker jag men kommer aldrig att slå en riktigt kladdig kladdkaka, bara så att man är beredd på det!

Att ha på din mise en place: 1 burk ca 380g förkokta svarta bönor, 3 ägg, 300g dadlar, 2 msk chiafrön, 1,5 tsk vaniljpulver, 2-3 msk kakao, 2,5 msk olivolja, 1 tsk salt och chokladkaka på minst 60% helst fri från raffinerat socker.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj bönorna i kallt vatten ordentligt så att all spad försvinner och låt dem rinna av ordentligt. Mixa bönor, äggen, dadlarna (kärnfria), chiafrön, olivolja, kakao, vaniljpulver och salt till en smet. Smält chokladen i ett vattenbad (vår noga så att du inte får in något vatten i chokladen). Häll därefter den smälta chokladen i smeten och mixa allt igen. Häll smeten i en smord form med avtagbara kanter. Smeten är inte jätte rinnig så man får bre ut den lite i formern. Ställ in den i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara torr eller nästan helt torr för en lite kladdigare kaka.

Jag serverar denna kaka med soyagrädde och jordgubbar (idag på Noahs kalas blev jordgubbarna kvarglömda i kylskåpet tyvärr).

Tips på god choklad fri från raffinerat socker, iChoc, Tonys, EKO av Renée Voltaire, Zebeda och Green Star Vegan.

Smaklig spis!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.