elisalarsson

Fredagspizza!

I torsdags när jag hämtade Noah från förskolan sa han att han var sugen på pizza. Det var länge sedan vi gjorde hembakad pizza och jag tyckte att det var dags för det. Pizzan blir så väldigt mycket godare och det är lätt att göra pizza.

Igår blev det fredagspizza för mig och Noah. Jonas jobbade kväll men vi hade sparat en bit till honom också. Älskar Noahs kommentar vid middagsbordet igår. ”Mamma, din pizza är så mycket godare än den man köper”.

Det är mycket enkelt att göra egen pizza deg, inga konstigheter alls. Det som är bra att ha hemma är en köksassistent men det är inget måste, går att knåda för hand också det tar bara lite längre tid. Värm 2,5 dl vatten tills den blir fingervarm (37 grader). Smula ner 25 g jäst och låt assistenten göra sitt jobb med att blanda ut jästen i vattnet. Häll därefter i 1 msk olivolja och 1 tsk havssalt medan assistenten knodar på. Häll därefter i 6 dl specialvetemjöl, en dl i taget. När all mjöl är i ska degen knådas i 10 minuter (20 minuter om man gör för hand).  Därefter låter man degen jäsa i 30 minuter. Jag täcker alltid min bunke med plastfolie först sen lägger jag över en kökshanduk. Håller värmen bättre och under tiden påbörjar jag tomatsåsen.

Tips! Om man gör degen några timmar innan och platsar in och lägger i kylskåpet så blir pizzabotten mycket knaprigare.

Finhaka 1 gul lök och 3 klyftor vitlök. Häll 3 msk olivolja i en kastrull. När oljan är varm häller du i den finhakade löken och fräser utan att den tar färg. Ha därefter i 2 msk tomatpuré och låt detta koka på svag värme under omrörning i ca 1 min. Sen är det dags att hälla i 500 g finkrossade tomater, 200 g krossade tomater och 1 msk finhackad oregano. Låt tomatsåsen nu puttra på svag värme under lock i minst 20 minuter. Jag låter min sås puttra mycket längre för ju längre desto godare. Idag fick såsen puttra i kanske 50 minuter. När tomatsåsen fått en bra (icke vattnig) konsistens smakar man av med salt och peppar. Jag har även i lite honung för att balansera upp den höga syran som kommer från tomaterna.

Arbeta sedan degen lite lätt på ett rent och mjölat bakbord. Forma degen till en boll. Därefter skär degen i fyra lika stora delar och rulla varje del till en mindre boll.

Sätt in en plåt i mitten av ugnen och sätt sedan på ugnen på 200 grader. Kavla sedan en del i taget tunt, en degdel en pizza. När du kavlat degen för du försiktigt över den på ett bakplåtapapper. Börja med att strö över ett jämt lager tomatsås. Därefter riven ost och sedan eget val av topping.

När ugnen har uppnått 200 grader tar du ut den varma plåter. För över pizzan som ligger på bakplåtapapper till plåten. Sätt in pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.

Sen är det bara att njuta av pizzan och sällskapet! Enkelt men löjligt gott.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.