elisalarsson

Underbart gott och lättbakat bröd

Jag älskar att baka men bakar aldrig bröd. Jag har länge nu velat lära mig att göra det men inte känt att jag haft varken ork eller tid till det. Förvisso har jag en sexveckors bebis hemma nu men jag tycker ändå att tiden räcker till mer idag än vad den gör när man ständigt är på jobbet.

Förra veckan bakade jag bröd och det blev rätt okej. Igår bestämde jag mig för att testa att baka ett bröd i gjutjärnsgryta. Har velat testa det ett tag. Ni som känner mig vet att jag gärna spenderar tid till efterforskning och jag älskar pintrest så vad bättre än att leta efter recept där. Jag hittade några bra som jag sparat och plöjt igenom kommentarerna.

Igår kväll bestämde jag mig för att göra slag i saken. Då det är ett kalljäst bröd så får man ha tålamod och det krävs också en viss form av planering till att baka just det här brödet, men ack så värt det för det blev väldigt gott!

Redskapen man behöver ha hemma för att baka detta bröd är en gjutjärnsgryta, en köksvåg och en elvisp med degkrokar.

Jag följde receptet nästan, valde att byta ut hälften av vetemjölet mot rågmjöl för att på så sätt få ett mörkare bröd och även ett lite nyttigare bröd. Viktigt att påpeka att man inte enbart kan anväda rågmjöl utan ska man ha råg måste man ha i lite vetemjöl också.

Blanda 3 dl kallt vatten med 5 gram färsk jäst för matbröd. Ja enbart 5 gram då brödet ska jäsa väldigt länge behövs det inte mer. Rör om så att all jäst löses upp i det kalla vattnet.

Blanda i en separat skål 3,5 dl vetemjöl, 3,5 dl rågmjöl. Vill man ha ett ljust bröd tar man bara 7 dl vetemjöl. Blanda i 1,5 tsk salt och rör om allt.

Häll därefter i de torra i det kalla jästvattnet och knåda lite lätt med en elvisp med degkrokar. Behöver inte knådas länge. Degen ska vara väldigt kletig. Därefter täcker man skålen med plastfolie och låter den jäsa i rumstemperatur i 12 timmar.

Jag la degen vid 18:30 igår kväll och lät den jästa 30 minuter längre till 7:00 i morse, Noomi ville amma nämligen och hon går såklart först.

När degen har jäst så häller man den på en välmjölad bakyta. Knåda inte degen utan använd mycket mjöl både under och på degen och snurra den försiktigt så att den formas till en rund boll. När den är klar för man över degen till en välmjölad ren kökshanduk, täcker den och låter degen jäsa i ytterligare 2 timmar.

Nu är det äntligen dags att grädda den. Ställ in gjutjärnsgrytan i ugnen och sätt ugnen på 225 grader. Grytan ska vara väldigt varm när du för över degen till den. Jag tog upp kökshandduken och försiktigt rullade ner degen i gjutjärnsgrytan och som degen hamnade så fick den också ligga. Därefter gräddade jag brödet i grytan med lock i 30 minuter. Jag tog sedan bort locket och gräddade brödet i ytterligare 20-25 minuter (minns inte exakt).

Jag lät brödet svalna på galler innan avsmakning. Ett fantastiskt gott bröd med knapriga, sega kanter och som påminner om surdegsbröd. En sak att tänka på dock. Har man en stor gjutjärnsgryta så kommer brödet inte att bli så högt. Då degen är lös så flyter den gärna ut. Har man en mindre gryta får man ett högre bröd. Men oavsett höjd så var detta bröd helt fantastiskt. Förbered degen på kvällen och baka ut brödet på morgonen så får ni ett magiskt frukostbröd den morgonen! Ett tips, man kan med fördel blanda i valnötter eller annat gott som man gillar att ha i bröd!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.