ELISABETH

Zara Larsson, du gör mig så arg!

(Elisabeth Lindroth bloggar inte kvar på LOPPI, hennes nya blogg hittar du här)

Nyss klippte jag gräsmattan i precis 48 minuter, sen stängde jag av maskinen och gick direkt in till datorn. Anledningen heter Zara Larsson. Jag lyssnade på hennes sommarprat och drabbades av så otroligt många känslor att jag under långa perioder stegade runt tomten med ögonen fulla av tårar.

Nu har jag tänkt berätta något för er som jag knappt berättat för någon men har bestämt mig för att börja med nu.

För tolv år sedan var jag 21 år gammal och bodde i Umeå där jag jobbade i en butik. Vi hade väldigt trevliga kunder och eftersom staden är relativt liten var chansen väldigt stor att man stötte på några av dem ute på krogen, där jag hängde flitigt på den tiden. Denna lördag, som jag sedan dess bara pratat om en handfull gånger, hade vi firmafest och efter en trevlig middag sprang jag ihop med en stamkund vid baren. Det var en äldre (35-40) man som alltid var trevlig när han betalade och ansågs ganska ”viktig” i många kretsar. Jag hade just då kommit bort från mina vänner och stod och pratade med honom en stund. Han var som vanligt trevlig och lugn och när han frågade om jag ville ha en drink kändes det inte som en invit utan mer bara som en artig fråga. Jag minns allt fram tills denna stund helt klart. Självklart var jag påverkad av alkohol men inte alls mycket.

Efter drinken började jag må rätt dåligt, lokalen snurrade kraftigt och jag blev väldigt rädd. Jag kände mig så ynklig och började nästan gråta och han var då en trygg punkt som lät mig stödja mig på honom och någonstans här sa han att han bodde precis bredvid och att jag kunde få gå till honom och dricka vatten. Hade jag varit vid mina sinnens fulla bruk hade jag ju så klart tänkt att det säkert fanns vatten där vi var men tyvärr var det för sent för det. Jag minns inte alls hur vi tog oss dit eller så mycket av det som hände hos honom, förutom att jag sov nästan hela tiden och bara vaknade till ibland. Helt plötsligt stod jag i hans hall och rafsade åt mig plagg och skor och sprang ut, utan att ha någon aning om var jag var eller vad klockan var.

Jag tog fram min mobil ur väskan och såg att jag hade massvis med missade samtal och sms från min dåvarande pojkvän och vännerna jag var ute med. Jag ringde min kille och han var så arg. När han frågade vart jag var så grät jag bara och sa, väldigt tyst: ”Jag tror att jag har blivit våldtagen.” När jag skriver det ordet vänder det sig i min mage. Jag har förträngt det så mycket och det är med en skam jag skriver det här. Hur kunde jag vara så dum att gå på hans invit? Allt var ju mitt fel!

Min pojkvän kom och hämtade upp mig och körde mig hem till sig. Där duschade jag LÄNGE, samtidigt som jag försökte greppa vad som just hade hänt. Det värsta med situationen var att fastän jag just blivit utsatt för ett grovt övergrepp var jag mest orolig över att min kille skulle vara besviken på mig och göra slut. Det var ändå, efter allt, det värsta som skulle kunna hända. Han tvingade mig att åka till polisen sen som tog ett vittnesmål med en kvävd gäspning. PolisMANNEN skrev i rapporten som jag sedan fick läsa något i stil med: ”Elisabeth säger att hon tror att hon blivit drogad av mannen men när hon sitter framför mig verkar hon helt nykter.” Det stod en massa otäcka grejer i rapporten men jag tycker att det där var otäckast. SJÄLVKLART var jag nyktrare då, flera timmar efter drinken, än jag varit tidigare? Självklart nyktrar man till efter att ha blivit så kraftigt kränkt av en person att man gråter ut mer vätska än drinken innehöll.

Vi åkte hem och somnade utan ett ord. Dagen därpå ringde polisen upp mig. Jag hade fått veta att jag skulle få fundera tills jag sovit på saken om jag ville anmäla mannen eller inte. Jag ville inte göra det, eftersom det kändes onödigt(?!?!?!?), taskigt(?!?!?!?!?) och jobbigt, plus att jag inte ville att folk skulle få veta. Min kille sa då att om jag inte skulle anmäla honom, skulle han göra slut. När telefonen ringde satt jag och grät, inte för att jag var ett våldtäktsoffer, utan för att min kille skulle göra slut om jag inte gjorde som han ville. PolisMANNEN som ringde då var så otrevlig. Han frågade aldrig hur jag mådde, utan sa bara: ”Jaha, vill du anmäla eller inte?” Jag tvekade och grät, medans min kille satt och mimade ”ANMÄL!!!” och då blev polisen less och nästan skrek: ”Men för fan, du är ju en vuxen människa, vill du anmäla eller inte?!” Jag grät ännu mer och då passade han på att lägga till: ”Bara så att du vet, om du väljer att anmäla honom så kommer vi att dra upp HELA ditt livs historia. Du kommer att bli tvungen att berätta om varenda sexuell erfarenhet du varit med om och hela din familj kommer få veta allt. Dessutom kommer vi att riva upp hela den här mannens liv och han är ju en rätt välkänd person som har mycket folk på sin sida och i slutändan kommer han säkert ändå inte att åka dit. VILL DU DET?” Jag minns där och då hur jag bara gav upp och sa nej. Samtalet avslutades och min kille sa bara: ”Klä på dig, så kör jag hem dig.”

Efter någon dag hade min kille kommit på andra tankar och ”tog tillbaka mig” och ingen var väl gladare än jag. Jag skämdes så oerhört mycket för det jag gjort(?!?!?!) och var så tacksam att jag fick en ny chans. Han såg det väl som en chans att bete sig extra grisigt mot mig och eftersom jag kände att jag stod i skuld till honom lät jag honom göra det. Sen gjorde han slut igen.

Tiden efter var så jävla mörk. Jag festade mycket, grät mycket och klädde mig i stora kläder. Alla trodde att jag körde lite ”grunge-stil” men egentligen ville jag bara inte dra någon uppmärksamhet till min kropp. Drygt ett halvår efter det hände, började jag se saker. En gång när jag åkte buss såg jag helt plötsligt en väg som gick parallellt med vägen vi befann oss på med små, svarta bilar på. En kväll när jag skulle sova i studentrummet jag då lånade av en vän, såg jag en svart katt komma och gå längs väggen. Jag fick panikångest en gång och kunde knappt andas på flera minuter. Det var ungefär då jag ringde till mamma och bad henne hämta hem mig. Sagt och gjort, hon och min styvpappa körde tio mil med släp, packade ihop alla mina prylar och tog med mig hem till flickrummet. Det är jag så glad för nu.

Nästa flytt var till Göteborg och sen, efter några år till med män som behandlade mig värdelöst, träffade jag till slut Leif. Jag kände direkt att det var på riktigt med honom och för varje dag som gick växte bollen av oro i min mage, hur fan skulle jag kunna berätta för honom att jag var ”skadat gods”? Skulle han ens vilja ha mig då? Tiden gick och en dag under ett av våra timslånga samtal mellan Göteborg och Umeå berättade jag det. Väntan på reaktionen var olidlig, sekunderna kändes som minuter, skulle han göra slut nu? Så klart gjorde han inte det och där och då började jag känna att jag kanske ändå var värd att bli älskad ändå. Det här var tre år efter övergreppet. Tre år av vilsenhet, dåliga relationer och ett omedvetet självhat.

Sen dess har jag inte pratat om det med någon, det är åtta år sedan. Jag har knappt tänkt på hur jag blev bemött och hur jag själv reagerade förrän nu, när jag klippte gräsmattan med en 17-årings röst i öronen. När Zara Larsson pratar om patriarkatet vi lever i och kvinnohatet som inte borde ignoreras. När hon säger att kvinnohat föder manshat. När hon säger att kvinnohat leder till våld, våldtäkt, förföljelse, hot och mord.

Många gånger läser jag, till min stora sorg, att kvinnor skriver saker i stil med: ”Jämställdheten har gått för långt!”, ”HEN är ett vidrigt ord!”, ”Låt män vara män och kvinnor vara kvinnor!” JAG ÄR SÅ JÄVLA LESS PÅ ER. Fattar ni inte att jämställdheten aldrig kan gå för långt, som Zara säger? Fattar ni inte att vi måste börja tidigt att försöka lära våra barn att ALLA är lika värda och man under inga omständigheter får kränka någon annan. Fattar ni inte att feminismen är ett verktyg för att försöka skapa ett mer jämställt samhälle där din lilla bebis, som du älskar mer än allt, inte ska behöva bli våldtagen och sen misstrodd av myndighetspersoner, eller bli den som våldtar? Fattar du inte att vi har ett enormt ansvar och att vi kan förändra världen tillsammans, bara vi inser att vi egentligen alla vill samma sak? Ingen vill utrota män eller göra alla människor könlösa. Det jag vill och önskar, är att den 21-åriga Elisabeth hade sluppit bli utnyttjad av en man, misstrodd av två myndighetspersoner som var män och sviken av sin pojkvän under ett och samma dygn. Jag önskar att ni som säger att jämställdheten gått för långt sväljer er tunga och tänker efter innan ni säger det.

Jag vill att ni som säger att jämställdheten gått för långt, läser om min text och säger till mitt ansikte att det som hände var rätt åt mig. Det är nämligen det ni indirekt menar när ni säger att vi lever i ett jämställt samhälle och ska sluta ”gnälla”.

Jag har dragit mig för att skriva det här inlägget. Inte för att jag på något sätt känner att det är en unik historia, tyvärr, utan för att jag skäms. Jag skäms över att jag var så dum och att jag är ett offer. Jag skäms för att min mamma och svärmor ska läsa, jag vill inte att de ska behöva skämmas över mig. Fast nä, jag skäms inte. Det är inte jag som ska skämmas! Det är alla män som behandlat mig illa. Det är inte bara de män som är nämnda i denna text utan även män som tafsat på mig på dansgolv, män som skrikit efter mig på gatan, män som kommenterat mitt utseende utan orsak, män som vägrar sluta följa efter mig och höra av sig fast jag bett dem och män som trampat ner mig i fotsulorna.

Till Zara Larsson vill jag säga: Du gjorde mig så jävla förbannad med ditt sommarprat. Du fick mig att inse hur värdelöst jag blivit behandlad och att jag inte ens reflekterat över det utan bara accepterat det. Tack Zara, för att du väckte elden i mig igen, nu kommer den att brinna tills virket är slut.

IMG_6548

Lyssna på Zaras sommarprat HÄR eller via nån podcas-app (ett måste!)!

Dela gärna denna text för att sprida ordet, vi måste fortsätta kämpa för ett jämställt samhälle! 

Fler inlägg från Elisabeth Lindroth hittar du här!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. John Doe

  Hej,
  Ditt inlägg berörde mig. Även om jag, iaf inte för tillfället, tycker att man ska överdriva med denna feminism, så har jag alltid varit för jämställdhet på många sätt. Men ditt inlägg fick mig att tänka om på nytt. Känner jag måste ta och fundera över lite hur man hanterar barnen och könspsykologin hos dem. De märker ju redan rätt bra att de har olika kroppsdelar och så. Så vi kanske inte behöver förstärka det så mycket. Men jag vet inte… Som sagt. Vart en del att tänka på nu.
  Ditt inlägg var helt fantastiskt iaf. Får någonting mig att verkligen tänka till så betyder det väldigt mycket för mig. Tvivla aldrig på dig själv angående detta igen!

  Massa styrkekramar!

 2. Berit Hedberg

  Lilla vän! Vilken fantastisk ”berättelse” om vad du fick gå igenom! Visst har jag många gånger tänkt att följer man med någon, som man knappt känner hem, får man väl lite skylla sig själv MEN nu hoppas jag att jag ALDRIG tänker så mer!!!!! Tack för att du skrev det du gjorde, så att vi alla lär oss att förstå vad som kan hända! Din mamma och svärmor kommer att vara stolta över dig och glädjas med dig åt att ditt liv blivit så fint som det nu blivit tillsammans med ”Leif”. Det är väl detta vi också glömmer , att de flesta män faktiskt är fina och omtänksamma. Tack för att du skrev och delgav oss dina upplevelser !

 3. John Eriksson

  Starkt av dig att dela med dig av ditt förflutna. Fruktansvärt hemskt att det är såhär det fungerar. Jag fick en ökad förståelse för hur jobbigt det kan vara i en situation efter våldtäkt och hemskheter. Vad som verkar behövas mest är den här första personen man möter efteråt, någon som man bara kan prata med, inte dömer, inte kräver något.

  Till samhällsfrågan som du tar upp… jämställdhet kan inte gå för långt, eftersom målet är just jämställdhet. Feminism däremot är ett ord som blivit kapat. Så fort man använder ordet behöver man börja med att definiera vad man menar med det, och då finns det ju ingen mening med ordet. Din definition är ju vettig, och verkar egentligen ha samma betydelse som jämställdhet. Sen tror jag det behövs tas upp för alla, både i skolan och någon slags välkomst-kurs för nyanlända, olika moraliska händelser som man kan diskutera i gruppen så att man har fått tänka någon gång på såna här saker. Det är lättare att agera bra då.

 4. Maria

  Bra skrivet Elisabeth! Jag har själv blivit behandlat illa och trott att det bara kunde ske, för jag tillät det…vilket är skitsnack. Jag tillät inget – jag kämpade emot med ord, resonemang, ilska, gråt…men inget hjälpte förutom att lämna männen och inte ge mig in i någon ny relation, innan jag är stark nog. Hoppas du får den kärlek du förtjänar och fortsätt skriva! Kram 🙂

 5. Björn Hannerz

  Tack för att du orkar dela med dig Elisabeth, tack för en stark berättelse! Läste de första kommentarerna och gladde mig åt att de flesta var vettiga. Skäms (tyvärr?) för att vara man.

 6. Ann Arvidsson Renström

  Stor kram till dig. Jag är så glad över att det finns 17 åriga flickor som törs säga som det är. Är så glad över att du skriver som det är, fast inte glad över hur du blivit behandlad. Blir så förbannad över dessa ”normala” män/pojkar som tar sig friheter, och nu med allt detta rashat, där allt är invandrares fel, så finns det otroligt många svenskfödda män/pojkar som blir helt andra personer när de fått i sin alkohol eller inte är ensamma. Jag är 57 år, ung en gång i tiden och det var likadant då. Jag för ditt brev vidare så att så många som möjligt kan läsa hur det kan vara för en tjej.

 7. Lizete

  Starkt att du skrev om det !!! fruktansvärt 🙁 , Jag hoppas att du gått vidare idag!
  viktigt att buskapet når fram.

  Kolla in min blogg, Ska skaffa en här på loppi med

 8. Anna

  Du är jättestark som skriver detta, jag vet hur svårt det kan vara, det jag inte förstår dock är varför du är arg på Zara Larsson

 9. Kristoffer

  Tack för att du berättar detta. Och utan att läsa kommentarsfältet så förstår jag att en del män, män som låtsas vara kvinnor, kvinnor etc kommer försöka förminska detta. Angripa dig igen. Fy fan för det. Begriper mig inte på människor på internet… All respekt! Ta hand om dig!

 10. Camilla

  sitter här och gråter. FY FAN VAD STARK DU ÄR!!! Ditt mod är som eld!
  Vi kommer att lyckas. Vi kommer att uppfostra barn som kan se patriarkatet och vägra acceptera det. Tack för ditt mod <3 du är ovärderlig

 11. Per

  Jo jättebra artikel och så, men det är obehagligt att paragraf efter paragraf genomsyras av att du insisterar på att beskylla hela det manliga könet kollektivt för allt. Allt. Här går du fel, och här tappar din berättelse all sin vikt.

  1. David

   Håller med till 100%. Hela detta kommentarsfält och inlägget är som en samlingsplats för kvinnor som hatar män. Visst, det är hemskt det som hänt henne. Men skyll inte alla världens problem på männen…

   1. sunna

    Det är väl för helvete inte det hon gör! Hon pratar om den patriarkala strukturen. inte om ”alla män”. Alla kvinnor och män kan antingen reproducera patriarkala strukturer eller motverka att de reproduceras. Det är det detta handlar om. Strukturer i vårt samhälle skapar situationer där människor hamnar i den här typen av situationer. Ingen bryr sig om ifall du är en trevlig kille! Det är inte det vi pratar om. Vi pratar om STRUKTURER.

  2. sunna

   Hur kan du skriva att hennes berättelse tappar all sin vikt? Hennes berättelse är av största vikt oavsett hur mycket den sårar dina känslor. Det spelar ingen roll om du aldrig skulle få för dig att droga, misshandla, kidnappa eller våldta en annan människa. De strukturer som ger män i stora delar av världen företräde i förhållande till kvinnor innebär att de män som skulle få för sig att göra det får det väldigt lätt. De blir oftare betrodda då de har högre status i samhället. De kan till och med ha lagen på sin sida. Jag läser detta och jag gråter. Mitt ansikte är vått av tårar eftersom detta är något alla kvinnor känner till alltför väl. Vi kämpar för att kränkningarna mot oss någon gång ska ta slut. Vi är inte ute efter att kränka dig eller någon annan man som anser sig vara för bra för feminismen.

 12. Nathalie

  Vilken fruktansvärd händelse du har varit med om! Fy fan! Du är så modig som delar med dig!
  Det du och andra våldtäktsoffer skulle kunna göra om ni vill och om ni vet vem det var som våldtog er är att skicka julkort och vanliga vykort till personen några ggr/per år, där ni skriver och berättar vilken fruktansvärd våldtäktsman han är, och berättar om lidandet ni har fått utså. Ni kan även skicka till hans arbetsplats samt släkt och vänner om ni vet vilka dessa är. Då får han ett både jobbigt (t.om. fruktansvärt om han besitter lite empati) och konstruktivt straff i och med att han ev. kommer förstå vad han har utsatt offret för. Med tanke på att rättsystemet inte funkar gällande sexuellt våld så tkr iaf jag att det vore fantastiskt om våldtäktsoffer gjorde detta, såvida det får inte får dem att må sämre såklart.

 13. Annika

  Jag har varit med om liknande. Jag kan än idag ifrågasätta om det egentligen var en riktig våldtäkt eftersom jag inte var vid fullt medvetande och inte kunde göra motstånd. Detta trots åtskilliga terapitimmar och högskoleutbildning i ämnet.

 14. Helena

  Så berörd och blir oxå så jävla arg. Arg på samma sätt/sak som du. Har oxå blivit utsatt av män utan att ha bett om det och skämts.
  Kram

 15. Moa

  Vilket fantastiskt inlagg. Det tog rakt in i sjalen pa mig. Jag har sjalv blivit utsatt for overgrepp (flera ganger, inklusive i ett ruttet forhallande som pagick i 1,5 ar), och jag har aldrig anmalt vilket ar nagot av det forsta man jag berattat for alltid fragat. Som om det pa nagot satt gor det som hant mer legitimt, eller som att det inte hant alls om man inte anmaler. Min kille ifragasatte varfor kvinnor inte anmaler haromdagen, och sa till och med att kvinnor som inte gor det ”ar en del av problemet”. Det skulle han inte sagt. Jag sa precis det du skrev i ditt inlagg – att man manga ganger inte blir trodd och blir behandlad som skit av polisen, om ”den andra valdtakten”, om hur otroligt mycket skit man far ta for att man ”vagar” erkanna att man blivit valdtagen, hur mycket man far forsvara sig mot allt och alla. For mig var det min egen mamma som ifragasatte vad som hant, som skallde pa mig for jag inte var ett lika bra offer som hon sjalv varit, for att jag inte ville anmala (men om inte ens ens egna mamma tror pa en…), samt en massa killar som bett om detaljer om vad som hant.

  Jag blev sa otroligt arg nar jag laste din berattelse och ska kora hoglasning for min kille ikvall. Accepterar inte att nagon jag lever med gar runt och tycker han har ratt att lagga skuld pa valdtagna kvinnor pa nagot satt. Det ar inte upp till andra om man ska anmala eller ej och man ar VERKLIGEN inte en ”del av valdtaktsproblematiken” bara for man inte orkar anmala, sa sjukt..

 16. Frida

  Hej! Vilken hemsk upplevelse du varit med om, starkt av dig att berätta. Jag och många andra anser att jämställdheten har gått för långt då det till exempel finns mammor som vägrar amma sina barn på grund av att det ska vara mer jämställt osv, och jag tror att det är sådana saker som gör att många säger och skriver saker som att ”jämställdheten har gått för långt”. Och föräldrar som nästan tvingar sina små killar att leka med dockor bara för att det ska vara mer jämställt, då har det faktiskt gått för långt!

 17. Carita Eriksson

  Så starkt och modigt av dig att äntligen berätta om det fasansfulla som hände dig tidigare och att du äntligen kommit till insikt om att det inte är du som ska skämmas. Tur att vi har såna unga tjejer som Zara som ruskar om oss och vågar stå för sina åsikter. Elisabeth jag hoppas att du aldrig mer tystnar! Kram Carita

 18. Emma

  Hejja dig Elisabeth!!!
  Skäms aldrig över detta igen, du är en fantastisk stark människa, punkt.
  Take carr, head up high!

 19. Diana (La Madre)

  Beklagar verkligen djupt vad som har hänt dig, enormt. Vad hemskt att du fick gå igenom sånt lidande i så många år och vilket vidrigt bemötande. Förstår dock inte varför män kan få vara män och kvinnor vara kvinnor och ÄNDÅ ha respekt och hänsyn??!? Men oavsett vad så beklagar jag det och självklart var det/är I N T E ditt fel någonstans eller någonsin. Så jag är inte feminist, jag är en av dom som är trött på jämställdheten tjafset MEN tycker INTE att det är rätt åt dig. ALDRIG. Jag tycker att vi alla ska behandlas lika, självklart, men en man kan få vara man för det, och en kvinna vara en kvinna i alla fall. Vi är olika kön, punkt slut, vi är inga HEN, vi är kvinna och man, jag vill inte vara gift med HEN. Jag vill ha en MAN. MEN vi ska ändå kunna ha ett jämställt samhälle. Utan att kapa kön eller gå till en överdrift som heter duga. DET är MIN åsikt.

 20. Tore

  Starkt! Tack för att du berättar och öppnar upp. Skam finns där hos oss människor. Ibland en rädsla att bli utstött. Jag hoppas att det här inlägget gör dig än mer inkluderad än tidigare. En patriarkal struktur ska inte få hämma.

 21. Carl Martin Persson

  Hej, vill bara säga att det var otroligt modigt och starkt av dig att berätta din historia! Den visar sidor av samhället som inte är acceptabla, att bli misstrod när man går till myndigheterna och de får det att låta som att man blåser upp saker är riktigt skrämmande men ledsamt nog så förekommer det ofta.
  Jag vill dock påpeka att jag inte förstod varför du påpeka att det var manliga poliser som du pratade med? Polisen ska agera helt opartiskt och inte dömma folk efter ålder/kön/status, om en polis skulle göra detta så begår dom tjänstefel. Att hänga ut polisen du talade med som man så tappade ditt inlägg lite av sin eld för mig.

  Hoppas allt är bättre nu,
  Mvh

  PS. Ingen ska ta åt sig av all skit idioter skriver här 🙂

 22. Hannah

  Starkt av dig skriva de här! Inte bara att du säger åt ”den stora mannen” utan också polisen.
  Att du vågar säga åt dig själv att du inte gjorde fel och att du vågar växa.
  Jag har en pappa som polis och vart våldtagen när mina ”vänner” kollade på. Sen vart kallad hora för de. Jag funderar nu på om ja ska ”berätta om de här för någon nu tack vare din text. Tack

 23. Nino

  Hej!
  Först vill jag säga, känns väldigt tråkigt att läsa det du blivit utsatt för och starkt av dig att berätta!
  Jag undrar dock om man misstänker att man blivit drogad finns det inga tester man kan göra för att se om man har konstiga substanser i sin kropp? I sådana fall så hade det också varit mycket lättare att fälla gärningsmannen också antar jag? Och du hade haft mer mod att anmäla kanske?

 24. Camilla

  Vad starkt och modigt av dig att skriva detta. Massa kramar till dig för skiten du fått gå igenom.

 25. Jan Malmborg

  TACK för en väldigt fin text. Du undrar, om du skulle våga skriva detta. Ja, sanningen är väl den, att det hade nog behövts väldigt mycket tidigare. En del som kommenterar, verkar inte ha någon kontakt med verkligheten. Dom vet ju inte alls, vad som händer, när man blir drogad. Hur JONNY uttrycker sig lite högre upp, vet man inte, om man alls kan ta på allvar och ”Grisen” gör väl bäst nytta, om den stannar kvar i stian. Hur dåligt samvete har alla, som tycker att det är ett angrepp på HELA den manliga befolkningen. Naturligtvis är det riktat till alla, som bär sig illa åt och det känner dom nog också på sig. TACK än en gång !

 26. Emily

  Vet hur du känner. Jag va med om en sak förra året som förändrat mig på många sätt, va ute på krogen själv för hade otroligt tråkigt hemma. Så jag gick till mitt jobb som va på krogen just då o drack lite med kollegorna. Jag drack inte särskilt mycket men minns att en äldre utländsk man ragga på mig och jag va inte alls intresserad då jag är 23 år. Jag vände stolen från honom en snabb runda, rätta till mina grejer och tog min drink, efter den drinken minnns jag inget. Vaknar upp i min lägenhet dagen efter, är blåslagen på kroppen förutom i ansiktet, min lägenhet ser ut som kaos o det är grejer överallt. Blod i sängen och jag ligger helt naken utan täcke eller kudde något har hänt men jag kommer aldrig få veta vad, dagen efter gick jag till alla ställen jag såg på mitt kort att jsg handlat på. Fick veta att jag ramlat ner från en lång trappa o de va en man efter mig hela kvällen. Mina vänner försökte få mig därifån men jag såg inte att något va fel enligt dem. Kommer alltid få bära mig med detta och skäms fastän min sambo säger att de inte är mitt fel. De värsta av allt är att jag har en bild, en bild som kom några veckor efter där jag blir hålld i armarna i sängen o drar emot medan en annan kille har sex med mig. Minns även att jag inte kan få fram ord och har inte kontroll att ta mig fysiskt ur detta. Jag kan ju aldrig fastställa att de va så de gick till eftersom jag inte minns mkt den kvällen men jag får ont i magen när dem bilderna kommer upp… Önska dessutom att jag kunde berättat detta för fler men en dag så ska jag göra de. Kram till er alla❤

 27. Sandra

  Strykekramar för att du delar med dig!! Ibland behöver man verkligen läsa sånt här för att bli påmind om varför kampen om jämlikhet är så fruktansvärt jävla viktig.

 28. Lise

  Herregud, är helt tagen av din berättelse. Så starkt gjort av dig och så fruktansvärt vidrigt av dem. Många kramar

 29. Frida

  Jag har tyvärr varit med om en väldigt liknande händelse som du. Skillnaden är att jag aldrig anmälde, för jag skämdes så mycket och förstod inte att jag hade blivit våldtagen. Ändå mådde jag förjävligt i tre års tid innan jag slutade klandra mig själv och gav mina vänner fingret som också hade klandrat mig. Allt detta är patriarkatets fel. Jag hatar patriarkatet. Men vi har varandra, och kampen fortsätter.

 30. Mimmi

  Älskade du! Vi är många som sluter upp i en ring runt dig för att skydda dig mot din skam och skuldkänsla. Känn kraften i ett systraskap eller rättare sagt syskonskap där vi gemensamt bär bördan och hjälper varandra. Det finns inget dåligt i att prata ut och dela med sig. Bara styrka. Tack för att du hade kraft att berätta detta.

 31. Olivia HL

  Låt elden brinna brinna brinna!
  Så kan vi göra vad vi kan för att förändra samhället vi lever i ett steg i taget!!
  Har räknat efter till 4 väninnor från olika hörn som alla blivit våldtagna eller grovt sexuellt utnyttjade under tiden jag känt dem.
  Då är inte alla utsatta för ”grå zoner” med övertalning lr dylikt ej inräknade.
  Jag drömmer om en framtid där tjejer som de inte känner konstig bakvänd skam, sig som ”skadat gods” lr värdelösa på vilket som helst sätt.

 32. Martina Sjöberg

  Jag har varit med om samma sak och det tog mig 14 år innan jag kunde gå vidare… 🙁 Jag var 19 år och mycket blev förstört i mitt liv på grund av en våldtäkt.

 33. Christian

  Det är inte konstigt att våldtäcktsoffer blir misstrodda idag när det är så många som ljuger om att ha blivit våldtagna.

 34. Joanna

  Detta är så vidrigt, och att läsa nästkommande inlägg gör mig så jävla förbannad och ledsen.

  Men samtidigt så bra, tänk vad många du hjälper när du är så stark och så modig. Att för någon utsatt få läsa detta, att man inte är ensam och att det finns en fortsättning på livet när man befinner sig längst ner i avgrunden. Att det går att komma tillbaka, även om man blir bemött på samma vidriga sätt som du blivit, att man fortfarande förtjänar det bästa i livet och att det finns någon som rest sig och tagit sitt liv tillbaka.

  Må alla döttrar ha någon som dig i sina liv, och må högre makter förbjuda att dom någonsin behöver veta hur det känns.

 35. christer

  Blev berörd av din text och historia. Tycker Zara är fantastisk. Ilska är ofta motorn till förändring, håll glöden levande.

 36. Jenny

  Tack snälla för ditt viktiga inlägg. Jag är 44 år. Någon dag ska även jag våga gå ut och berätta vad som hände nör mitt 16-åriga jag blev hembjuden på filmkvällen hos gymnasiets snygging. Då ska jag också lägga bort tankarna om att det var mitt eget fel som trodde att en sådan superpopulär och gullig kille var ärligt intresserad av mig. Jag borde väl ha fattat att det var en fälla som skulle sluta i katastrof?

 37. Lovisa

  Tack för att du berättar! Har oxå taggat till efter att ha lyssnat på sommar med Zara o Sanna Lundell. Tar upp det till diskussion får man alltid svaret, det är inte alla män… Nej men då får ju de män som inte gör dessa saker jobba ändå hårdare för att förändra så de slipper försvara sig i framtiden! Ta hand om dig!

 38. Rasmus

  Skitbra skrivet! Fäller en tår här på bussen hem. Starkt (och viktigt!) av dig att dela med dig av detta! /Rasmus

 39. Elin

  För det första hade han som utsatte dig för övergrepp ingen rätt att göra det. För det andra så borde poliserna som så oproffsigt talade med dig skämmas och stängas av. Sist vill jag säga att det är modigt av dig att berätta och att du vågar ta platsen och göra din röst hörd. Kämpa på ❤️

 40. Fredrik

  Otroligt starkt att du delar detta. Stort tack! Jag hoppas att du har hört det förut, men vad du utsattes för var inte ditt fel!

 41. Mikael

  Tack för att du delar med dig Elisabeth, hatten av för dig! Hjärtskärande och upprörande berättelse samtidigt som du för fram klockrena argument och värderingar, värda att leva efter utan undantag. Som du bland annat säger är feminismen ett verktyg för att skapa ett mer jämställt samhälle. Det är en träffsäker iakttagelse och något som är värt att påminna oss själva om istället för att rygga för ordet i sig, vilket många gör och gärna flikar till med kommentaren ”Men nu räcker det väl ändå?”. Den typen av kommentarer är så genuint dumma och ogenomtänkta. Så länge det finns en så fullkomligt outtömlig, överväldigande mängd berättelser om kränkningar, våldtäkter, våld mot kvinnor och felbehandlingar av juridiska och polisiära instanser, så är det väl uppenbart och bortom all tvivel att det inte ”räcker nu”. Oavsett vad man har för åsikt om ordet feminism så är det en röst med ett viktigt bakomliggande budskap som kommer att skrika så länge det finns ett behov för den att skrika. På samma sätt skrek demokratins röst tills att demokrati faktiskt kom på plats. Det var inte som att rösten tystade halvvägs och nöjde sig med en halvmesyr av demokrati.

  Återigen, tack Elisabeth, ditt inlägg och din berättelse är ren och skär jäkla styrka!

 42. Mattias Berggren

  Starkt att du berättar! Hoppas förövaren mår riktigt uselt. Vilket känslokallt svin till polis.

 43. Oliver Norberg

  Snälla snälla, jag vet att många killar är helt förstörda i skallen och beter sig skit, men alla är inte så.
  Ge inte upp hoppet på att det finns bra killar, eller människor över huvudtaget.
  Jag själv skäms många gånger över att vara kille när jag ser hur vissa tjejer blir behandlade,
  dock så finns det tjejer som förtjänar att bli behandlade som dom blir behandlade, samma sak med killar.

  Och ta inte åt er av kommentar som Jonny, allt han vill ha är folk som ska ta åt sig och starta en debatt.

  1. elisabethlindroth

   Tack för en intelligent kommentar! Länka gärna till ditt inlägg med mindre bullshit som fått nästan 9000 delningar är du snäll! Ha en underbar dag, du modiga, anonyma person! /Elisabeth

 44. Hedvig

  Underbart att du vågade dela med dig! Så viktigt för andra med liknande erfarenheter men säkert främst för dig. Du har mycket att vara stolt över. Imponerande!

 45. Axel

  Jag vill att ni som säger att jämställdheten gått för långt, läser om min text och säger till mitt ansikte att det som hände var rätt åt mig. Det är nämligen det ni indirekt menar när ni säger att vi lever i ett jämställt samhälle och ska sluta ”gnälla”.

  Jämställdsdebatterna har gått på tok för långt! Självklart är det inte rätt åt dig att du blev våldtagen… DET FINNS OCH KOMMER ALLTID FINNAS BROTTSLINGAR! Inget som jämställdheten kommer påverka.

 46. Annina Äikäs

  Mycket bra tankar! Vi måste prata mer öppet om det vi kvinnor ständigt utsätts för!! I högsta grad en politisk fråga!!

 47. Björne

  Starkt av Dig att skriva om det. Du kommer säkert genom det här stärka andra i samma situation att inse och förstå att det aldrig var deras fel. Och, naturligtvis, att du själv kommer att gå stark och stolt efter att äntligen fått göra ett slags avslut.
  Hoppas att många läser ditt inlägg och att det skapar en bättre förståelse för en situation man aldrig kan sätta sig in i om man inte själv upplevt det.

 48. Pia Andersson Hobert

  Så jädra bra skrivet. Och modigt!
  Du är värd all respekt i världen för ditt inlägg.
  Hälsningar Pia

 49. Ida

  Du är helt fantastisk som vågar berätta. Så oerhört modig.

  Jag blev själv våldtagen i laglig mening ett flertal gånger, eftersom jag sexdebuterade väldigt tidigt med betydligt äldre män. Ingen är mogen att ta beslut om sitt sexliv vid 13 års ålder, och gud vad jag önskar att jag hade tagit mig själv mer på allvar som yngre. Jag minns särskilt en gång, jag var kär i en kille, och på ett spelkonvent så blev jag väldigt ledsen och satte mig och grät i ett rum. En man, 22 år (jag var inte fyllda 14), som jag knappt kände, kom in i rummet och ville ”trösta” mig. En minut senare frågade han ifall han fick ta på mina bröst. Mitt förvirrade lilla jag sade väl ja för att inte göra honom missnöjd, han hade ju trots allt gett mig en kram. Ett par månader senare frågade jag honom om hjälp att laga min laptop, eftersom han var den enda jag kände som kunde datorer. Jag fick komma hem till honom, och satt i hans soffa medan han pillade på min dator. Efter att ha konstaterat att han inte kunde göra någonting så sa han att han ville ha betalt. Jag frågade vad det skulle kosta, och han svarade att han inte riktigt tänkte på pengar, men att jag gärna fick klä av mig. Att jag inte förstod mina egna rättigheter, hade ett uns av självbevarelsedrift, hatade mig själv, gjorde att jag hade sex med det jävla äcklet den dagen. För att det kändes som att jag var skyldig honom det. När jag nu, sex år senare, ser han och hans flickvän ute på gatan, så känner jag för att skriva ett anonymt brev till henne. För jag vill förstöra hans liv för den skam han gav mig. Jävla idiotröv, jag hatar män. För alla män kan vara en våldtäktsman.

 50. Per

  Starkt och bra att du berättar din historia men jag tycker att det är onödigt att ge sig på en stark kvinna som är 17 år, i början av sin karriär och är en som verkar kunna stå för sina egna åsikter. Jag förstår att du vill nå ut men inte på bekostnad av andra som just nu når massor av unga människor.

 51. Julia

  Vet inte om jag gråter för att jag har PMS eller för att jag är rörd eller både och. Det är i alla fall otroligt bra skrivet av dig. Vilken stark text! Kram från en medsyster

 52. Amanda

  Detta var nog det enda i hela världen jag behövde just nu. Och tack för att du berättade det här. Från att själv blivit sexuellt utnyttjad av tre olika män och varit så rädd att anmäla för att familj och psykolog sagt att det är onödigt, att de ändå inte kommer dömmas, att det är att riva upp massa gamla sår. Men vet du, just nu i denna stund är det de ända jag vill göra. Och jag hoppas denna eld inom mig inte släks på ett tag, för jag tänker banne mig ha rättvisa. Tack

 53. Elin

  Jag fattar inte hur någon kan bete sig så mot en annan människa, som våldtäktsmannen gjorde mot dig! Tack för att du delar med dig, kanske kan världen bli lite bättre tack vare det 🙂 kram

 54. dafna

  Riktigt bra skrivet! bra att tjejer som varit med om saker gör sig hörda! Desto tystare kvinnor är detso lättare kan såna hemska handlingar ignoreras. Tack för att du gör det lättare för nästa kvinna att göra sig hörd.

 55. Linda

  Va fint att du delar med dig! Haft en vän som var med om liknande och vaknade på tunnelbanespåret.. hon klarade sig och gick till polisen som inte var trevliga …. viktig fråga!

 56. Wiktoria

  Så starkt skrivet!! Häng ut den galningen i Umeå som utsatte dig för detta samt polisMANNEN som betedde sig som ett as!

 57. Victoria

  Du är så fruktansvärt otroligt jävla stark! Jag avundas dig till tusen för att du har modet att skriva det här.

 58. Monika Olsson

  Tack för att du vill och orkar dela, förhoppningsvis ändrar flera sin syn på vad jämlikhet är och att vi måste stå upp för varandra. Varma kramar till dig

 59. S

  Otroligt modigt av dig att våga berätta!

  Jag anmälde aldrig, dels för att jag inte var modig nog och dels för att personen som gjorde detta mot mig var min egna pojkvän. Jag minns fortfarande hur jag sa till psykologen att det var lönlöst att anmäla då det inte skulle leda någonstans just för att han var min pojkvän, det värsta av allt var att min psykolog (av det manliga könet) höll med mig, och i mina journaler står det INGENTING om det jag berättade för honom. Jag säger inte att alla män är likadana, för det är dom verkligen inte, men istället för att lära oss tjejer att undvika dessa situationer borde man kanske fokusera på att lära det manliga könet att det är okej att bli nekad, det är okej att inte få med sig ett ragg hem, det är okej att inte alltid få som man vill..

  Återigen, otroligt starkt av dig att våga berätta. Du är inget offer, du är stark!

 60. Eva

  Tack Elisabeth! Starkt av dig att dela med dig. I sanning beklämmande läsning, men det är SÅ viktigt att inte sopa under mattan. Kvinnohatet finns, tyvärr, och jag tror att alla vi kvinnor kännt på det mer eller mindre genom livet. Förrutom detta hemska övergrepp i sig blir jag så oerhört beklämd och besviken över hur polisen hanterade detta, och dig.
  Jag undrar om du tänkt på att anmäla nu, det går ju att göra i efterhand? Kag förstår att det måste kännas väldigt svårt, men han borde inte få komma undan med detta!!! Du har mitt fulla stöd! Lycka till

 61. Cecilia

  Vi är många som känner igen oss. Jag tog tag i det efter 15 år av skam skuld och en hel massa osunda beteenden. Nu är jag helt fri från den skam och skuld jag aldrig borde burit. Även fri från det inneboende hat som växt under åren. Det hade aldrig gått utan en specialutbildad psykoterapeut. På väg mot ett bättre liv.

 62. Andreas

  Du blev inte drogad. Blir man det är minnesförlusten total och sträcker sig 20-30 minuter bakåt i tiden från när du först blev påverkad. Då hade du inte kommit ihåg vem som köpte dig en drink, vilket är det absolut vanligaste för dom som verkligen blir drogade. Du hade absolut inte kommit ihåg att ”det började snurra”. Det låter snarare som att du fick väldigt lågt blodsocker kombinerat med järnbrist. Det är förvånansvärt vanligt hos unga tjejer. Effekterna är yrsel, trötthet och svårighet att fokusera och minnas. När man vaknar efter ett par timmar (istället för 8-12, som är det ”normala” efter daterape-droger) är man som regel illamående och kallsvettig och har stark ångest, även om man inte traskat hem med en man som inte är ens pojkvän.

  Jag vet inte vad som hände hemma hos den där killen, men med tanke på att du inte har några bevis, inte nämner något om smärta i underlivet och uppenbarligen inte blivit drogad skulle jag säga att sannolikheten att du antingen agerade villigt men ångrade dig efter att ni hånglat av varandra kläderna eller inte utsattes för något alls är större än att du blev våldtagen.

  Viktigt att veta om post-traumatisk stress (som panikångest är ett symptom av); Den kommer inte nödvändigtvis av verkliga händelser utan av av hur man själv ser på vad man tror har hänt.

 63. Jimmy Jonsson

  Tack!!!! Jag menar det verkligen. Att texten är ”fantastisk” känns fel att säga, den är skriven om något förjävligt. Men tack för en bra text och tack för att du skriver den. Det finns så många skitskallar i Sverige som verkligen behöver läsa den. Tack!

 64. Fabian

  I Sverige är man oskyldig tills motsatsen bevisats. Den sorgliga sanningen med våldtäkter är att de är så otroligt svåra att bevisa. Ofta står ord mot ord, då det är svårt att samla in några fysiska bevis, om man inte kan hitta spår av hudceller eller annan DNA som binder offret till förövaren. Det är väldigt lätt att bli falskt anklagad för en våldtäkt, och det är även lätt att bli misstrodd då det inte finns nog med data för att säga säkert vad som hänt. Om man som misstänkt förövare får en falsk anmälan på sig kan det få hemska konsekvenser, likaså om man berättar sin sanna historia för döva öron och tvingas leva med den.

  Om polisen, rent hypotetiskt, automatiskt skulle tro på offret får folk en enorm möjlighet att sätta dit folk som egentligen är oskyldiga, bara för att de vill. Säg vad ni vill, men alla är inte ärliga, och det KOMMER utnyttjas.

 65. Oh god

  Så du hatar män för du blev våldtagen. Bra anledning till att kvinnorna ska ha större ”makt” än männen. *ogilla*

 66. Pontus

  Hade du varit vid dina fulla sinnes bruk hade du nog insett att din pojkvän vid tiden var ett äckligt svin och glatt tackat och gått när han försökte tvinga dig att anmäla. Kan han inte ge dig ”benefit of doubt” för åtminstone en tid framåt är han inte värd ett piss, till skillnad från dig.

 67. /Knut

  Har blivit utsatt för det du gör (eller inte vet att du gör) men som tur var hon inte så himla smart.
  Använd lite mer tid på texten och tänk efter vad du skriver om du absolut vill ha en hit-artikell. Du vet inte vad feminism är ens.

 68. Ellen

  Så jäkla bra skrivet, jag har själv varit med om något liknande med en man jag litade på, jag var 17 idag är jag 60. Ingen annan vet !

 69. Anders

  Jag skäms över att vara man när jag läser detta…

  Förstår överhuvudtaget inte varför män tror att de är så mycket bättre…vi skulle inte klara oss en dag utan en kvinna i närheten….varken hemma, på jobbet eller i samhället.

  Sjukt tragiskt att du/någon ens ska behöva berätta något sånt här, borde inte få hända.

  Starkt av dig!!

 70. Karin

  Om du orkar så anmäl innan brottet preskriberas. För din, och för mänsklighetens skull. Och så han åker fast innan han utsätter fler framöver. Själv satt jag hos terapeuten inför att jag skulle föda mitt andra barn och skulle bestämma mig för anmälan eller inte. Men jag orkade inte. Cyberstyrka sänder jag dig.

 71. J

  Jag känner igen mig i allt du skriver. Det har gått månader för mig och jag antar att jag har väldigt blandade känslor. Drar det ändå till att jag bjöd med honom hem till mig för att prata och umgås. Att jag sa inte nej. Jag gjorde ingen anmälan, för jag sa inte nej… men jag sa inte ja heller? Jag kommer inte ihåg. Jag drack två drinkar, efter andra drinken mindes jag att jag såg mig själv i spegeln och sa till mig själv: att jag blivit drogad. Jag är väldigt städad av mig och har aldrig tagit droger tidigare. Drogen gjorde att världen lämnades under mina fötter och allt snurrade runt i ett virrvarr av magiska känslor.. Något inom mig tvekar. Är det en våldtäkt? Jag minns att jag sa inte nej…. men jag blev mot min vilja drogad. Tankarna jagar mig än… och jag kan inte än idag förstå vad det egentligen var som hände. Mitt beteende efter har varit att jag gjort saker och tagit risker som jag annars aldrig skulle göra antar att jag på nått vis känner mig mindre värd efter händelsen. Händelsen känns som att den ligger i en dimma och långt bak i huvudet. Som om jag inte riktigt kan minnas den. Tack för din historia. Jag känner mig inte lika ensam.

 72. Bella

  Hejsan Elisabeth.

  Tack för din berättelse. Jag har själv varit med om din skam och fruktan. För mig hände det två gånger, den första när jag var 4 år och min bästa kompis pappa tyckte att jag var söt på fel sätt. Där hade jag dock turen att min mamma anmälde honom och han fälldes.

  När jag var 17 däremot så sa mamma att det är sånt som händer alla. Jag träffade en kille, han var nog 21 tror jag. Vi hade chattat ett tag på internet och min kompis kände honom hette det. Vi chattade rätt sexuellt och bestämdes för att träffas. När vi väl skulle ses så vill jag inte längre. Mycket ord från en liten tjej. Han bjöd på lite rom och jag tänkte ”aja men vi kan ju hänga ändå för han är ju trevlig”. Inte någonstans inom mig ringde det en varningsklocka om att jag inte skulle kunna umgås med en man och han inte skulle låta mig vara. Jag upplevde en s.k. ”fright and freeze”. Jag frös helt enkelt låg som en död fisk och tårarna rann. Han hade sex med mig ändå. Aldrig har jag upplevt en värre natt än den då min kropp vägrade lyssna på mig och bara la av. Jag kände efteråt att allt var mitt fel för jag sa aldrig nej, men jag kunde inte ens prata av skräck. Tårarna rann och jag låg där medans han gjorde allt han hade lust med utan att jag ens hade möjlighet att slå mig fri. Tro mig, jag är inte en människa som inte går ner utan en jävla fight i vanlig fall men det som hände var verkligen fruktansvärt. Ibland har jag även undrat om jag kanske blev drogad.

  Det värsta är att jag var en glad och naiv flicka som gillade alla och gick till en introvert misstroende tjej som spenderade alldeles för många år med självförakt och hat mot alla. Jag har fortfarande svårt att släppa in folk och problem med personal space.

  Idag är jag 28 och jag har världens bästa man som behandlar mig med respekt och som jag vet aldrig skulle gör en kvinna eller man illa. Alla mina manliga bekanta är underbara män som inte är rädda för sina känslor och som bryr sig om kvinnor. Jag hade oturen att jag stötte på två rötägg till människor. Jag avskyr inte män, jag avskyr människor som gör andra människor illa. Jag är vad jag kallar mig själv, en ”personhatare”.

  Tack för din historia, den gav mig modet att dela med mig av min. Jag har aldrig riktigt berättat min historia för någon innan. Detta var oerhört skönt.

  Tusen kramar till dig och kom ihåg att inte älta det förflutna, man kan inte ändra det, bara acceptera vad som hänt och hitta en väg att gå vidare på som gör dig starkare!

 73. Linn

  Tack, fina modiga människa, för att du delar med dig! Det är aldrig försent! Vi håller varandras händer när det blir läskigt! Jag håller din hand nu. Kärlek till dig!

 74. Robban

  Starkt av dig att du delar med dig av din berättelse! Jag läser om män och kvinnor som mördar/misshandlar/våldtar andra människor.Det är så långt borta från min värld. Tycker det är sjuk värld vi lever i MEN jag kommer aldrig skämmas för att jag är en Man. Jag vill inte bli förknippad ihop med idioter bara för att jag har samma kön. Styrkekram

  1. Ebba

   Aww boo-fucking-hoo, gråter du ofta över vad andra skriver på internet?

   Det är mentalt starkt av Elisabeth att dela med sig och mentalt svagt av dig att trycka ned någon på internet. Att dessutom kalla någon mentalt svag som berättar det Elisabeth nu gjort är det fegaste som finns. Din mentalitet framstår väligt mycket svagare än Elisabeths.

   Kom gärna tillbaka när du har något kul att bidra med, vi andra försöker hålla en trevlig stämning här och det vore tråkigt om det skulle förstöras av ett gäng loosers.

 75. Ellinor

  Alltså Elisabeth! Du är fantastisk!!! Tack för att du finns och för att du skrev det här. Alldeles nyss var jag inne på Facebook och såg att många i min feed hade delat det här inlägget, men det var inte förrän jag (som jag brukar göra) gick in på din blogg som jag förstod att inlägget var ditt 🙂 Jag är stolt över dig!!! Jag hoppas att du känner hur många vi är som känner så! <3

 76. Kea Terneborg

  Hoppas veden räcker tills du känner dig hel och stark igen! Önskar dig allt gott, det är du värd

 77. Marie

  Hej har läst hela din text, du har så helt rätt, jag började gråta innan jag kom till dom sista raderna. Det är jättebra skrivet.

 78. Therese

  Din text väckte ett liknande minne hos mig. Vissa skillnader men samtidigt så många likheter. Ingen anmälan då heller, bara massa skam och skuldkänslor och en overklighetskänsla. Det är snart tolv år sedan nu.

 79. Anonyma mannen

  Jag brukar normalt sett inte vare sig läsa eller kommentera bloggar, men var tvungen till denna starka text!

  Jag lever sen ca 3 år tillbaka med min fru, och hon har förmodligen haft en av historiens värsta uppväxter. Hon är en fantastisk person men är så klart ärrad av sitt tidigare liv. Jag är oerhört glad att jag fann henne och tog ur henne ur sliten!

  Hon har under hela uppväxten våldtagits och torterats av sin pappa. Pappan som högt uppsatt man har dessutom använt henne som ”hora” till andra högt uppsatta män under herrmiddagar, golftävlingar, födelsedagar etc…

  Har hon försökt kontakta polisen? Ja självklart! Ena gången så fick hon svaret ”Nej din pappa känner vi ju och han är så trevlig, han har inte gjort nåt sånt”, andra gången lade hon fram mer bevis med bland annat filmer och bilder. Polisanmälan togs emot då, men mystiskt så fanns det inte någon anmälan alls en vecka senare.

  Och alla dessa högt uppsatta män, ja det är brutalt många, i många av landets största företag. Jag vet inte vad jag ska säga till era vidriga människor.. Hur fan kan man förstöra någon annans liv som ni gjort?! Så jävla skrämmande!

 80. Joakim

  Jag lider med dej, och det du råkat ut för ska ingen människa behöva vara med om. Jag har också många gånger sagt att det här med jämställdhet har gått för långt. Men då handlade det om andra saker, en kvinna som jobbade på samma snickeri som mej, hon skrek högt om jämställdhet och krävde att få samma lön som oss men klarade inte av att bära virket själv, så det fick vi bära åt henne. Men då handlar det inte om jämlikhet utan mer om en kvinna som försöker utnyttja samhällsdrevet som på den tiden började tugga igång. Finns många sådana fall och som av oss män felaktigt tolkas som krav på jämställdhet. Men idag kan jag skilja på de här sakerna, och jag stöttar dej till tvåhundra procent.

 81. Nicklas

  Det som hänt dig får aldrig någonsin hända någon. Det är något som är så otroligt hemskt och också helt omöjligt för människor som inte blivit utsatta för samma hemska upplevelser aldrig riktigt kan förstå.

  Att du är arg, är rätt självklart. Det får du vara, det ska du vara. Ilska är nyttigt, ilska är bra.
  Men. Ja, det finns ett men, även i den här berättelsen. Du måste rikta ilskan åt rätt håll.

  Av flera anledningar är jag insatt i det svenska språket som används då poliser skriver rapporter, anmälan, m.m.
  Att polisen råkar vara man och i tjänst när du kommer in är knappast hans fel. Att samma man sen skriver; ’Personen uppger att hon blivit drogad, men upplevs nykter nu.’ är inget du ska bli arg över. Den textraden är till för att hjälpa dig vid en anmälan. Skulle någon misstänkt han gripits skulle också han och hans försvarare fått tagit del av ditt förhör. Den texten påvisar därmed att du uppfattats som nykter under förhöret, och därmed kan inte försvaret gömma sig under att du ’kanske’ inte lämnat korrekta uppgifter pga ett drogat tillstånd.
  Sådana aspekter är väldigt viktiga i ett förhör, om de någon gång kommer att hamna i en rättegång.
  Under ett förhör, oavsett om det är med offer, eller gärningsman, så måste förhöraren också hålla en neutral ståndpunkt, och det är dennes uppgift att på alla tänkbara sätt se till att du lämnar så korrekta uppgifter som möjligt. En förhörsledare får aldrig blanda in känslor och egna tankar. Oavsett hur hemskt händelsen är.
  En person skall alltid betraktas som oskyldig tills motsataen bevisats. Det är den absolut viktigaste punkten inom hela vårat rättsväsen. Utan det är vi alla förlorade.

  Rikta inte din ilska mot denne polisman.
  Rikta din ilska mot din dåvarande pojkvän som svek. En person som inte fanns och som inte stöttade när det var som mest kritiskt. En man som fick dig att känna dig skyldig när det var du som var offret. En man, som inte är en man.

  Jag vill inte försvara, eller rättfärdiga det som hänt. Inte på något vis.

  Ja, jag är man. Vill du eller någon annan rikta ilska mot mig för det jag nu skrivet går det bra. Jag förstår.

  Till sist vill jag bara avsluta med att säga att jag har nära vänner som blivit utsatta för samma sak som du, och som jag pratat mycket med. Somjag har funnit där för när det behövdes. Jag kommer aldrig förstå det helt. Så mycket vet jag.
  Jag har också en manlig nära vän som också blivit felaktigt anklagad för detta hemska brott vi pratar om. Den skam och det övergrepp som han tvingades vara med om kommer jag aldrig heller att förså. Det är jag också väldigt säker på.

  Till sist, och nu är det verkligen så.
  Det är otroligt fint att du verkar kunna ha gå vidare i livet och att du nu känner att du kan öppna dig. Det glädjer mig otroligt mycket. Jag önskar dig allt gott i framtiden och jag förstår att du är arg. Rikta ilskan åt rätt håll och gör något fantstiskt bra med den. Gör skillnad.
  Och som sagt, kampen för lika värde har bara börjat – man/kvinna, vit/svart, hetero/hbtq. Alla är lika mycket värda i alla lägen.

  Ta hand om dig.

 82. Linn

  Så starkt att skriva om detta ett så otroligt viktigt ämne! Såg att Aftonbladet skrivit om ditt blogginlägg också.

 83. Hanna

  Hej du ska inte bry dig om folk som inte känner dig vad dom tycker, hur du blev behandlad av den där mannen, polisen i telefon och din dåvarande pojkvän gör mig så jävla förbannad!!! Jag lovar dig att karma is a bitch, om dom fortsätter på den stigen kommer dom tillslut trampa i rävsaxen, fortsätt kämpa och var stolt över den du är, det som har hänt är INTE ditt fel, alla går vi igenom saker i livet och hur man hanterar dom visar vem man är, låt dom inte dra ned dig till botten, du är värd och visa dom att du är bättre än dom, jobba hårt och ge aldrig upp!!!! Massa kärlek Hanna, Norrköping ❤

 84. Joel

  Din historia berör. Jag hoppas att du mår bra idag och jag är glad över att du finner kraft i Zaras sommatprat. Hon är bra!

  Det jag finner problematiskt här är alla vi män som blundar och totalvägrar ta något som helst ansvar. ”Inte alla män” heter det, men har någon någonsin påstått det överhuvudtaget? Hur kan diskussionen stanna där? Hur blev vi så enögda? Alla män våldtar självklart inte, men alla män måste ta sitt ansvar att se strukturer av förtryck som finns överallt samt reagera MOT det. Jag vet inte hur en man kan känna sig kränkt eller oroas över att det kommer bli ”tvärtom”. Att män kommer bli förtryckta av kvinnor istället. Det kommer aldrig hända. Män kommer alltid vara de som premieras. Att män blir hotade och provoserade av att en 17-årig tjej säger så är därför skrämmande för mig. Det tyder på en vilja och en drivkraft hos henne som är vacker. Det är den viljan och drivkraften som vi män måste plocka fram, vi måste joina er i kampen. Och det gäller ALLA män.

  Allt för mig.

 85. Mattias

  Jag blir så frustrerad. Jag är en MAN, född på sena 80-talet, och har så länge jag kan minnas sett jämställdhet som något självklart. Men jag inser hur stört privilegierad jag är bara för att jag föddes till mans-kön. Blir illamående när jag på nattklubben ser på när man efter man trycka sina skrev mot kvinnor. Blir osäker när jag inser att kramen jag reflexmässigt gav svärfar var omanlig och olämplig. Blir uppriktigt ångerfull när jag inser att jag haft fel när jag sagt att vi lever i ett tillräckligt jämställt samhälle. Magvärken och obehaget gör sig påmind när jag på väg hem från spårvagnen inser att tjejen framför mig vänder sig om, oroligt tittar efter mig och börjar springa ifrån mig. Hon flydde för sitt liv – från MIG? Hennes erfarenheter hade lärt henne att göra det.

  Många (män och kvinnor) målar upp bilden av män som odjur. Det stämmer tills att motsatsen är bevisad.

  Tack för att du delade med dig av det som du så länge i skam har gömt. Tack för att du hjälper oss(mig) att vakna!

 86. Bob hansson

  Fy fan. Det ör så fruktansvärt vidrigt det här å så starkt att du äntligen orkar se och dela smörtan. Jag läser med gråt i halsen. Våltäktsmän är iägrova brottslingar men blir ännu mer ledsen över idoterna till poliser som tar betalt för att skydda dem. Och blir genast tacksam för de som sliter med jämställdhetsfrågorna inom polisen. Och du, tack för att dum delar det här. Varje möniska som delar sin smärta, gör världen helare.

 87. Inger

  Jag önskar också att de som säger att jämställdheten gått för långt sväljer sin tunga! Kampen för jämställdhet måste tyvärr fortsätta!

 88. Åsa P

  Droger sitter i x antal timmar beroende på vad det är för substans, så visst är det relevant hur polisen uppfattar dig på stationen.
  Du lever i en fantasivärld om du tror att du kan ta emot alkohol hur som helst. Alkoholister gör det hela tiden och se vilka konsekvenser det leder till. De blir rånade, får stryk, får fängelsestraff och blir våldtagna. Det är vardagen för dem men de klagar inte, de anmäler inte ens.
  Skulle det bli mer jämställt så är inte det till fördel för kvinnor, den saken är klar.

 89. Susanne

  Tack Elisabeth för din historia! Jag har en dotter i åldern du var i när du utsattes för det vidriga övergreppet.. Hon har också råkat ut för saker, men inte så allvarligt som det du varit med om. Men ändå – att vara på stan med henne är att uppleva hur män i alla åldrar tar sig friheten att bedöma hennes utseende, hennes kropp med långa blickar. Hon är som ett allmängods.
  När jag var ung och vacker i slutet på 70-talet och hela 80-talet kände jag mig tillslut beroende av mäns och killars blickar…min självkänsla var lite bräcklig och godkännandet från männen stärkte mig. Samtidigt hatade jag det och ville känna mig fri från den skiten. Att jag klarade mig från mer våldsamma övergrepp berodde på min otroliga rädsla för killar, snubbar och män. Hur sjukt är inte det? Men kvinnor blir ju jämt skuldbelagda – räcker med att läsa vad tomtarna skriver på flashback – måttet för hur det ser ut i samhället.

  Men nu räcker det – kvinnor måste våga sluta alliera sig med män för att skaffa sig fördelar. Och männen måste inse att dom först och främst är människor, även medmänniskor.
  Jag skrev det här till dig för att det är dags att stödja varann i alla lägen, i Zara Larssons anda. Den tjejen är en välbehövlig förebild – särskilt för unga tjejer som lärt sig att det är fult att vara en ”bitch” – tänk bara på alla bitch-filmer 90-talisterna är uppvuxna med: tjejer som beskrivs som ständiga konkurrenter beredda att hugga varandra i ryggen.
  Susanne

 90. Ingela Cassel

  Precis som du har jag känt att det som hände var mitt eget fel och de gånger jag har försökt att prata om det har det varit utifrån de känslorna. Kampen, denna eviga kamp, måste tyvärr gå vidare… Kram på dig..

 91. Olzon

  Tragisk historia, men detta har INGET med patriarkatet att göra. Att du blev våldtagen har inget med patriarkatet att göra.

  ”Definitionsmässigt är det ett samhällssystem där män har den primära makten och de flesta ledande positioner inom politiska-, ekonomiska-, religiösa-, sociala-, eller finansiella institutioner domineras av män.” – ser du?

  Förövrigt är patriarkatet en halvsanning och även en biologisk nödvändighet. Gå och läs på lite om patriarkatets uppkomst så får du reda på att män och små pojkar blivit utskickade i krig i tusentals år för att skydda KVINNAN. Du får även se att män i alla år har tagit tunga och farliga arbeten för att försörja kvinnan, och att mannen inte längre har någon makt.

  Kom på ett bättre alternativ än ”patriarkatet”? Du kan inte det. Det existerar inga bättre alternativ. Inga matriarkat har funnits och överlevt människans utveckling – inte ett enda. Att varenda samhälle på jordens stora yta utvecklats till ett patriarkat trots utomstående kontakt är ett stenhårt bevis på att patriarkatet är en instinkt, en biologiskt struktur. Tror du verkligen att varenda man i varenda samhälle på denna planet samtidigt har tänkt – ”Låt oss förtrycka kvinnor!”? Nope.

  Patriarkatets absolut största roll är att skydda kvinnan. I en stam med 20 kvinnor och 1 man kan man avla fram 20 barn per år. I en stam med 20 män och 1 kvinna kan man endast avla fram ett barn per år. Ser du det ur en biologisk synpunkt nu? Kvinnan är värdefull – mannen är kanonmat. Sedan att manssituationen förbises av såväl politiker som den generella massan är en helt annan sak, som vi tyvärr aldrig kommer upp.

  Unga män är i en epidemi av självmord, droger, brott och depression – i mycket större utsträckning än kvinnor. Jag förstår att du vill skylla på patriarkatet – du är ju ledsen, men känslor bör läggas åt sidan när man diskuterar om samhällsproblem.

 92. Anna

  Blir uppriktigt ledsen för den upplevelse du haft. Jag hoppas på att du har det bra idag.
  Men det finns sådana som jag som haft turen och träffa och ha underbara män i mitt liv. Jag har haft fyra långa förhållanden och måste erkänna att ha någon varit taskig så är det jag. De har alla varit fina män. Idag är jag gift med ännu en underbar man. Vårt liv är väldigt manligt/kvinnligt nästan förutom att han tar fult ansvar för matlagning och handling som väl kanske är typiskt kvinnligt. Men vi lever efter att det jag är bäst på tar jag ansvar för och det han är bäst på tar han ansvar för. Vi struntar i vad som är normen. Nu blir det väldigt ofta så att det är han som gör de ”manliga” uppgifterna och jag de ”kvinnliga”. Jag känner mig omhändertagen av honom och jag tycker om det. Det som gör mig förbannad och ledsen är när man klankar ner på MÄN överlag för att de är just män. Vi är människor individer. det finns kvinnor som både ger stryk och lurar, tror minst lika många som män. Men våra män vågar inte riktigt berätta sådant låt allt det komma fram i dagsljuset så kanske man inte är lika stolt över sitt kön längre. Nä fram för att vi är människor vilken färg vi har vad vi har mellan benen spelar ingen roll. Det som spelar roll är vårt beteende.

 93. Sören Olsson

  Tack!
  Ett fantastiskt starkt och viktigt inlägg!
  Dina ord berör verkligen.
  Det är helt ofattbart att kränkningar ska kunna fortsätta utan att fler människor ställer sig upp och säger ifrån.
  Det är ALDRIG okej att kränka en annan människa. Vare sig sexuellt eller på annat sätt.
  Det är fullständigt ofattbart att det i vårt så kallade ”upplysta” samhälle fortfarande finns människor som anser att jämställdhet har ”gått för långt”.
  Det finns ingenting som kan gå för långt!
  Jämställdhet är en så fullkomlig självklarhet att det borde präntas in i varje enskild individ från spädbarnsåldern!
  Alla människor är unika. Aldrig lika. Men alltid lika mycket värda!

  Tack för att du tog mod till dig och skrev inlägget! Det behövs. Tyvärr.

 94. Kim

  ”Alltså, jag blev tyyp våldtagen av honom…”. Idag känns en våldtäckt som ett påhitt, något som inte existerar eller aldrig sker. Det är så många tjejer som missbrukar det ordet. Himlar med ögonen varje gång någon påstår sig blivit detta. Tyvär, men det är sånna som dig som får mig att tänka så när du faktiskt inte vet om du blivit det, Av vad som framgår o texten.

 95. Therese

  Fantastiskt skrivet, även jag fick tårar i ögonen av att läsa din historia. Skammen är inte din, den borde va deras. De är dem som förstör och förödar, inte du.

  Det är typiskt att någon förklarar hur hon mått dåligt i flera år av en händelse och att folk inte TROR på hennes historia. Hur ska vi komma någonstans om vi inte tror på varandra? VARFÖR tror alltid folk att kvinnor ljuger?

 96. Thomas Stenberg

  Det var modigt av dig att gå ut och skriva om din upplevelse som överhuvud taget inte ska hända en tjej/kvinna.
  Jag har nolltollrans mot svin som håller på med sånt,dom är inte män i mina ögon utan kackellackor som man ska trampa ihjäl med en ggn.
  Min sambo blev våldtagen av en god vän till hennes familj när hon var 9 år och det blev aldrig anmält till polisen. Denna våldtäkt har satt så djupa spår i henne,spår som aldrig försvinner eller bleknar bort.
  Det tog lång tid innan hon berättade för mig om det som hänt då hon var orolig att jag skulle dra mig bort men då jag ej är en sån person så lyssnade jag och har sedan dess stöttat och hjälpt henne för det har varit många tårar och långa samtal om detta och att jag gång på gång fått visa min otroligt fina sambo att jag älskar henne av mitt hala hjärta och stöttar henne till 110%.
  Det är ju inte bara svenska män som beter sig så utan även invandrare med en kvinnosyn som hör hemma på stenåldern. Vi måste skärpa lagstiftningen vad det gäller våldsbrott av alla slagit för det är ju inte rätt att en våldtäcktsman ska bara få som i ”hagamannens” fall 12 år i fängelse och komma ut efter 9 år.
  Jag har en god vän i USA vars far är domare och när JAG berättade vad han hade gjort så sade han att han skulle ha fått ett straff på minst 45 år om inte livstid.
  Jag har inget emot att det ska bli mer jämlikhet i samhället för det är inte mer än rätt. Men det finns ju yrken där kvinnor inte får jobba och kan inte jobba pga olika orsaker men mer kvinnor i yrkeslivet välkomnar jag. Mvh Thomas

 97. Tess

  Grymt skrivet. Fem av mina vänner har redan delat detta på fejjan och nu jag lika så! Man tror att man inte kan påverka andra så himla mkt men DET KAN MAN! Heja dig! Heja Zara!

 98. Lise

  Hej Elisabeth.
  Tack för din text, jag kan gissa att den inte varit enkel att skriva, men jag tror, precis som många skriver här att en text som denna gör skillnad. Den värker, stärker och belyser, och den är så otroligt viktig för vägen mot ett mer jämställt samhälle.
  Jag beklagar att du får läsa vissa av kommentarerna. Män som vill bortförklara, skjuta skulden på dig eller berätta att det minsann är synd om dem också. Som inte bara kan säga, wow vilken viktig text, nu måste vi alla hjälpas åt att ändra detta skeva och orättvisa samhället så att vi alla kan må bättre. De förstår inte att feminismen är bra för alla, för att vi och våra barn ska kunna få en bättre värld att vistas i, men de bevisar tyvärr varför den finns och att den behövs.
  Jag är så glad att du skrev Elisabeth! Du är modig och du hjälper många. Tack!
  Kampen fortsätter.
  Kram!

 99. Jan-Olof Jönsson

  Jag skäms över mitt kön när jag läser detta. Vårt samhälle är långt ifrån jämställt, det handlar inte om att göra oss ”könlösa” som införandet av ordet ”hen” innebär. Det handlar framför allt om respekt och integritet.

 100. Madeleine

  Stor cred till dig som vågar berätta!
  Förstår precis hur du känner då jag varit med om liknande o heller aldrig pratatvom det p g a såna egna känslor samt dessa allmäna inställningar o uppfattningar runtomkring… Mer förståelse o rätt inställning från andra gör att kvinnor inte behöver anklaga sig själva o känna det är deras eget fel i sådana o andra situationer…

 101. Anna-Maria

  Jag vet inte vad jag ska skriva..jag läste ditt inlägg precis efter du la ut det men jag blev så tagen, berörd och arg att jag blev helt stum. Det är såhär det går till alltså…jag är så förbannad att det kokar i mig!!!!
  Du är stark som delar med dig och jag hoppas att det inte bara hjälper andra utan också dig själv att läka <3

 102. Caroline Å

  BackaElisabeth (och alla världens kvinnor som behandlas på liknande sätt)! Tragisk men värdefull läsning.

  Kommentarer från tex Jonny mfl bekräftar bara vilken skev verklighet vi lever i, oavsett om vi nu är ”världens jämställdaste land” eller inte.

  Allt gott önskar jag dig!

 103. Fanny

  Väldigt starkt av dig att berätta din historia. Tyvärr är den inte ovanlig. För de som är intresserade av att veta mer om hur våldtäkt behandlas på en samhällsnivå kan jag starkt rekommendera Katarina Wennstams böcker ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman” som till stor del startade debatten för tio år sedan om varför kvinnors klädsel och berusningsgrad skuldbeläggs mer än våldtäktsmännen. Otroligt intressant, ögonöppnande och förargelseväckande läsning.

 104. Cicci H

  Jag blir alldeles torr i munnen av det du skriver o varit med om. Har inte varit med om detta själv så jag kan aldrig förstå vidden. Men att bli så utsatt och inte få nån hjälp på så länge…. Och aldrig aldrig ska du skämmas. Kram!

 105. Marianne Johansson

  Heja dig Elisabeth, ett offer för det patriarkaliska samhället. I vårat hierarkiska patriarkaliska samhälle uppbyggt på vårld, brutalitet, girighet, avundsjuka och maktgalenskap är det många som far väldigt illa där man trampar på varann för att komma uppåt i hierarkin. Motsatsen är matriarkat som tex prärieindianerna har. Matriarkat betyder hos dem att det är balans mellan könen. Detta samhället fungerar offantligt mycket bättre. Tyvärr har även vårat patrarkaliska vålds- plundrar och utsugar samhälle massakrerat prärieindianernas underbara kultur och samhällsformer till mycket stora delar. Men de ger inte upp och kämpar mot alla odds. Där våldtas indankvinnor, även barn och lämnas döende på gatan eller kastas i någon älv och polismännen bryr sig inte ens när de ser tex en våldtagen, svårt skadad indiankvinna på tex 15 år liggandes på gatan. Däremot om det kommer en vit alkoholpåverkad man i samma ögonblick tar de hand om honom. Jag hatar våran patriarkaliska samhällsform som plundrar och förstör jorden, naturfolk, kvinnor, djur, människor och naturen. Ett samhälle där galenskapen och egoismen härjar och där Mammon är Gud och där ingen tänker ens så långt näsan räcker och definitivt inte på nästa generation. Prärieindianerna tänker 7 generationer framåt innan de fattar viktiga beslut eller var så i alla fall tills Europeerna kom dit och gjorde massaker.

 106. KN

  Tack Elisabeth, vi behöver fler historier. För så är det, sanningen är att kvinnor blir särbehandlade. Vi är fostrade ur patriarkatet. Vi är fostrade till att anpassa oss. Till att skämmas. Till att förminska oss själva. Till er som försvarar myndigheter och ifrågasätter historien – självklart bör man vara källkritisk gentemot virala förtingelser, MEN i det här fallet handlar det inte bara om Elisabeths historia. Utan det handlar om att det här är en sanning och en livserfarenhet i många kvinnors liv. Om Elisabeth delar med sig, löper det ut i att fler som tystats ner kanske också får styrka att våga komma till tals. Ni som inte anser att kvinnoförtrycket är ett samhällsproblem, ni är bara rädda för att se sanningen i vitögat. Det är ett faktum.

 107. minna

  Jag blev också våldtagen när jag var 18 år av en man 30 år äldre än jag. Minns så väl hur mina muskler inte funkade, hur jag skrek men rösten kom aldrig, hur jag försökte ta mig därifrån krypandes mot bilarna som åkte 20 meter från ängen. Hur han skrattade när han sparkade ner mig igen och upprepade våldtäkten igen med orden det spelar ingen roll hur du än försöker du kommer aldrig härifrån levande. Där slutade min kropp fungera, där valde jag att koncentrera mig på min mamma mina syskon och alla dom som aldrig skulle få se mig igen. Men jag överlevde. Blev både dåligt behandlad av vissa men fick också stor hjälp av andra. Men jag lovar, 18 år senare så minns jag det som igår. Jag förstår dig, jag förstår alla andra tjejer och jag hoppas på en stor förändring.

 108. Anon

  Elizabeth!
  Jag förstår att det måste vara fruktansvärt att bli utsatt för något sånt här. Jag känner verkligen med dig. Samtidigt förstår jag inte paralleller du drar. Vad har ett våldsbrott som detta med jämställdhet att göra? Det är ju uppenbart att gärningsmannen är sjuk i huvudet. Men jag tror knappast att detta är en person du kan påverka med någon slags arg text mot ”patriarket”. Detta handlar om en sinnesrubbad person. Bemötandet du fått genom polisen är givetvis också oproffesionellt, och visar att uppenbart fel person hanterade detta fallet. Du hade en kille som ville stötta dig genom denna anmälan, men hans känslor sket du i och avfärdade som han satte orimliga krav på dig. Detta förstår jag inte riktigt.
  Du skriver också ”några år av män som behandlade mig värdelöst”. Jag förstår inte vad samhället har för ansvar i att du väljer att ha relationer med killar som inte respekterar dig. Det är ju givetvis olyckligt, men hur är det alla mäns fel vilket umgänge du väljer?
  Dagens Sverige är väldigt jämställt. Vi har i nästan alla fall lika rätt inför lagen. Jag känner idag ingen människa som tycker att en kvinna är mindre värd än en man. Det är möjligt att det finns gamla rötägg med föråldrad syn som är kvar i maktposition. Dessa kan jag lova är omöjliga att påverka. Men vänta 20 år. När tiden har sin naturliga gång sorteras gamla värderingar bort och de moderna träder i kraft. Så har det alltid varit.

 109. Gustav

  Så enormt PINSAMT att försöka utnyttja något sånt här till att vurma för den typen av extremister!

 110. Dijana

  Det är alltid lika underhållande att läsa de som leker duktiga och säger att de minsann aldrig skulle gå iväg med en främling. Har ni glömt vad alkohol gör med era kroppar och hjärnor? Saker som man aldrig skulle göra nykter är plötsligt helt ok. Hur många har inte galna historier från fyllan, vissa ”råkade” bara ha en idiot till människa som begick övergrepp i samband med det! Hela poängen med alkohol är att det förändrar hur du tänker och känner! Samtidigt är det ju helt vrickat att man ska behöva neka en drink från en bekant. I inläggsskrivarens berättelse är det ändå en respekterad man i staden. Som alla känner och som hon pratat med. Inte sjutton skulle jag heller få för mig att neka en drink av någon jag pratat med förr och är välkänd. Och hur kränkt hade inte den karln varit om jag hade förklarar att ”nä alltså man vet ju aldrig du kanske kan droga mig så nej tack till den drinken!”.

  För övrigt, en drink är väl för sjutton ingen sexinvit. Lika lite som om någon köper mig en vitapro. Varför tror folk det?

 111. Rolf Torgersen

  Stark berättelse. Jämställdheten kan aldrig gå för långt…. Önskar ingen att gå igenom det du har gått igenom..

 112. Annie

  Kändes som det kunnat varit jag som skrev det här! Har varit med om en väldigt liknande händelse och blev dumpad samma dygn av min dåvarande kille då jag inte anmälde på en gång . Jag var 14 och fattade inte fören efter någon vecka när chocken var över vad jag blivit utsatt för. (Då jag även var oskuld och inte så kunnig inom detta). Jag anmälde men det blev nedlagt i brist på bevis och att det stod ord mot ord (så som det oftast blir).
  Jag blev väldigt berörd av din text, så därför delar jag den!
  Hoppas du har det bra nu! Och att du får den hjälp du förtjänar för att kunna hantera att leva med dessa minnen!
  Stor kram

 113. Harald M

  Tänkte komma med kritiska synpunkter och egna reaktioner om hennes inlägg.

  Så fort hon skrev ”PolisMANNEN” försvann en hel del tillförlitlighet till den drabbade personen. Vad har polisens kön med detta att göra?

  Såklart illa det som har hänt henne, men jag tycker inte det är klokt att göra sig själv till ett olycksoffer för att sprida extremfeministiska budskap som inte hör till saken. Att en sjuk man våldtar en mentalt svag kvinna ger henne inte rätten att dra alla över en kam. Det är väldigt få som säger att ”jämställdheten har gått för långt!”. Däremot säger ett större antal att ”feminismen har gått för långt!” [Gudrun Schyman-versionen av feminism]. Jämställdhet och liberalfeminism vill otroligt många av svenska män ha, dock inte extremfeminism. Feminism har flera definitioner som i vissa fall inte är detsamma som jämställdhet; man måste därför definera feminism innan man diskuterar det.

  Övriga synpynkter (Det är dock svårt att få en klar tidsuppfattning så dessa är mina spontana reaktioner):
  Pojkvännen gjorde rätt i sitt ultimatum.
  Polisen verkar ha betett sig konstigt men jag vet inte om personen begått tjänstefel rent juridiskt, det borde hon ha kollat upp. Rätt oproffsigt gjort av polisen oavsett.
  Bloggerskan gjorde fel i att inte anmäla för misshandel (drogad) och våldtäkt.
  Zara Larsson är en extremfeminist som missbrukar sin otroliga talang till att sprida extremfeministiska budskap i vänsterdriven media.

  Jag har blivit utnyttjad av droger, och det var en kvinna som utnyttjade mig. Att människan utnyttjar en är inget nytt och det gäller båda könen. Man löser inte ett samhällsproblem om ”jämställdhet” genom att enbart kritisera det ena könet. Börja diskutera och kritisera båda könen om du vill se en förbättring. Börja diskutera liberalfeminism!

  Ha det bra!

 114. Leo

  Tung läsning!
  Den där jävla idioten till polis vill jag veta namnet på.
  Jävla svin att säga som han sa!

 115. Reidar Söderin

  Wow! Jag är glad att jag tog mig tiden att läsa din text. Du är en stark kvinna! En fantastisk förebild! Tack!

 116. Felix

  Är så sjukt ledsen att höra vad du varit med om. Ingen förtjänar att bli behandlad så illa. Hoppas du har en bra dag och att du inser hur viktig denna texten är!

 117. Sebbe

  ”Det är alla män som behandlat mig illa.”

  Men vafan har det med kön att göra? Idioter är idioter. Börjar bli less på att man drar in hela manssläktet i den här skiten pga rövar som dessa. Jag har inte ett skit med det att göra.

  Rikta ilskan mot individen som gjorde det och inte mot hela jävla världen.

 118. Dag

  Väldigt intressant läsning i detta kommentarsfält. Här finns alla typer av människor, Kvinnor som blivit våldtagna, kvinnor som tror att alla män är våldtäktsmän, kvinnor och män som är omtänksamma, män som inte verkar tro att våldtäkt inte existerar samt mer. I mina ögon är vi alla ansvariga för gott som ont, skulle alla uppfostra barnen med moraler och vad som är rätt och fel så skulle världen vara en bättre plats, för mig är det helt otänkbart ens att tafsa på en kvinna som inte vill det, ännu mindre våldta. Det är mycket som är otänkbart att göra i mina ögon för att det helt enkelt är fel, men det har jag helt och hållet mina föräldrar att tacka för, mor och far, kvinna och man. Det spelar ingen större roll om man är han eller hon, svart eller vit, har man blivit lärd från första början att man inte alltid kan få sin vilja igenom, att inte skada andra och att betrakta alla som likvärdiga, att helt enkelt vara en god människa, så är oddsen för att man växer upp o blir våldtäktsman, mördare eller terrorist väldigt små. Det är klart att det finns annat som spelar in, exempelvis att en snäll omtänksam kvinna som blir våldtagen av någon hon litar på, kan bli en bitter manshatande feminist. Jag anser att vi alla är ansvariga för alla ruttna rötägg som existerar, för människor formar människor och vi borde kunna göra bättre ifrån oss.

 119. Hanna

  Du har INGET att skämmas för. Det är så hemskt att samhället är uppbyggt så att vi blir itutade att det är vårt fel, att det är vi som ska bära skammen. Indirekt gör det ju också att män går med på att se sig själva som intelligensbefriade apor som inte behöver ta något ansvar för sina handlingar. Det är en av de saker som förvånar mig mest, att de inte ser hur lågt de går med på att sätta sig själva när de skyller kvinnovåld och sexuella övergrepp på kvinnan. Hoppas du har fått hjälp att bearbeta det du utsattes för och att du verkligen förstår: Det var INTE på något sätt ditt fel. Varma hälsningar Hanna

 120. Carina

  Jaha, du följde med en kille med pengar hem, sedan ångrade du dig när du kom ihåg att du hade kille. Sedan blev det alla andras fel utom ditt. Ta ansvar för ditt liv och sluta anklaga för dina egna misstag. Inte konstigt att så många av oss tjejer föredrar manliga vänner istället för dramalamor av din sort.

 121. Per

  Jag känner igen berättelsen om poliser som inte tar offret på allvar, från en kvinnlig släkting till mig. Det var både män och kvinnor som utan belägg antog att allt helt och hållet var hennes fel. Förminskade henne och övergreppet. Man tappar tron till rättsväsendet och samhället. Det här är ett stort problem.

 122. Towe

  Tack för din berättelse! Jag blir ledsen av att läsa om så många liknande händelser i kommentarerna. MEN jag blir samtidigt arg. SNÄLLA medkvinnor, sluta vara så naiva och godtrogna. Min mamma lärde mig att alltid tänka kritiskt. Det tänker jag lära min dotter: Ta inte emot ”gratis”-någonting från en okänd person, följ inte ensam med personer du inte känner. Betala din bio/mat/drink själv. Kräv lite jävla respekt och ta ingen skit! Får du en komplimang, tacka och ta emot, men du är inte skyldig att ”betala tillbaka” på något sätt. ANMÄL alltid då du utsatts för ett brott. Tyvärr är det ju inte alltid lätt att göra det, men det finns professionell hjälp att få. Våga kräva den hjälpen. Styrkekramar till alla som behöver.

 123. Johannes Winqvist

  Snälla, Snälla Elisabeth.

  Jag tror du har misstolkat hela saken med varför personer (inklusive jag själv) är så himla trötta på personer som Zara Larsson. Det har aldrig handlat om att vi tycker kvinnor och män ska behandlas annorlunda. Det handlar om de otal gånger som dessa människor under namnet ”FEMINISTER” försökt förstört saker (SPECIELLT saker som för det mesta män gillar) som är viktiga för hundratals människor. Det finns en anledning varför Feminister har blivit ett glåpord och det är inte för att människor inte vill ha det jämställt utan för att många inuti den rörelsen är som en cancer för allt dom rör. (#GamerGate, #KillAllMen och Anita Sarkeesian är uppenbara exempel på där feminister och SJW’s försökt förstöra saker som folk håller kära.)

  Detta är anledningen varför folk är trötta på feminister. Om du verkligen tror anledningen till att dom är trötta på feminister såsom Zara är för att majoriteten av människor är kvinnohatare så har du fel.

  Såklart finns det saker som är fel i vårt samhälle som borde rättas till, men det är därför mänskliga filosofier såsom Egalitarism som stödjer helt enkelt jämställdhet. Inget speciellt fokus på kvinnor. Våldtäkt är inte ett kvinnoproblem, det är ett människoproblem. Att försöka rätta till dessa saker med en rörelse som Feminism som bara strävar efter att ena könet ska bli tillfredsställt kommer helt enkelt inte att fungera.

  Din text är rörande, ja. Men den misslyckas att se hela poängen med varför folk är så jävla trött på både Zara och Feministerna.

 124. Daniel

  Johnny undrar om du hade skrivit den kommentaren om det hade handlat om din syster, mor eller flickvän?!

 125. Morten Norskevits

  Ingen riktige mannfolk invaderer kvinners intimgrenser og neddoping er omtrent så lavt som man kan komme. Man frarøver sitt offer muligheten til å protestere. Du sa ikke nei fordi du ikke kunne snakke.
  Likeverdet mellom kjønnene kan aldri gå for langt. Og du har selvsagt ingenting å skamme deg over.

  Håper din reise videre i livet blir en riktig god opplevelse. Take no shit! 🙂

 126. Joel

  Hej Elisabeth, vill inte på något sätt vara otrevlig men förstår inte vad våldtäkten och din dåvarande pojkvän har med jämställdhet att göra? Förstår att du är ledsen över vad som har hänt men att du har omgivit dig med dåliga personer gör inte detta till en jämställdhetsfråga.

 127. Mamma Mia

  Vilken fin text. Tack för att du delar med dig. Kanske får din text mig att våga skriva om saker som jag har varit drabbad av som panikångest. Tack för att du delade med dig

 128. Sara

  Starkt av dig! Jag känner igen mig i det du skriver. När jag var 16år och var ut och hade roligt ihop med folk jag kände och inte kände. Så tappa jag kontrollen, antagligen av en drog. Inget jag fatta. Jag somna och vakna om vart annat. Det var bara jag och en kille där. Han tog på mig och hitta på vad han ville. Jag var så borta Så jag visste inte vad som hände. Berätta aldrig för någon. Knappt Så jag fattar att det har hänt än idag fast det är över 13 år sen. Har bara berättat det för en person och det är pappan till mina barn och det var han som berätta för mig att jag blivit våldtagen. Men jag hade svårt att acceptera det. Idag inser jag att jag blev drogad och utnyttjad sexuellt mot min vilja.

 129. Anki

  Så många vi är som aldrig sagt ett ord om det hemska som hände då, då för längesen. Så många vi är som dras än idag med ångest för att vi varit med om det onämnbara. Så många vi är som i alla år tagit på oss skulden för det som hänt oss.
  Jag läste din text, kände igen en del och reagerade med ilska, nu är det fan dags att vi säger ifrån!

 130. Hasse

  Hej Elisabeth!
  Jag vill börja med att beklaga det du varit med om och även tacka för att du tog mod till sig och berättade om din historia. Det är mycket viktigt att andra tjejer blir medvetna om de risker som finns runt dem och hur otroligt lätt det är att bli drogad på det här sättet. Det går oerhört fort, och det finns mycket ondskefulla människor i vår omgivning.
  Med det sagt undrar jag om denna fråga verkligen hänger ihop med feminism? Jämnställdhet och alla människors lika värde handlar det så klart om. Men tar inte det då bort feministperspektivet egentligen?

  Jag blir även lite upprörd av argumenten här att det är SAMHÄLLET som formar barn. Det är föräldrar som formar barn. Samhällets påverkan är nog marginell. Sedan är det så klart viktigt att hålla debatten om barnuppfostran och vikten av att ta med saker i uppfostran som kanske inte är självklara och börja tidigare med att förklara hur man skall behandla sina medmänniskor utan att tänka på kön.

  Till sist vill jag säga att jag djupt föraktar varje föerkomst av övergrepp, trakasserier eller diskriminering av kvinnor, eller någon människa alls.

 131. Sara

  Din historia gör en gråtfärdig och det du varit med om är hemskt!
  Men tyvärr finns det ett stor MEN i de hela.. du backar Zara för det du varit med om, Zara är INGEN feminist hon är en ren manshatare! Sen jag var 14 år har jag blivit misshandlad, våldtagen och blivit utsatt för otroheter ( av mina dåvarande pojkvänner ), idag är jag 19 år och kan prata om det med rak rygg. Klart det du beskriver tar på mig då jag känt exakt samma sak men jag hatar inte män för det, man kan inte fastna i en bubbla att alla män är skit för det stämmer inte!!
  Även fast jag varit med om mycket HATAR jag Zara Larssons åsikter och det börjar bli mer feministiskt snack men vissa människor ser inte skillnaden på feminister och manshatare och det gör mig förbannad, feminister har jag inget emot de är manshatarna jag inte tycker om, din historia är gripande, hemsk och får mig att gråta, då jag förstår dig fullt ut. Hoppas inte det du varit med om gör att du aldrig mer kan lita på det manliga könet för det är inte värt det.

 132. Mathilda Bäckström

  Perfekt text. Jag, som är 16 år och jobbar på McDonalds, fick häromdagen höra killar i 20-25 års åldern vissla efter mig när jag hade lämnat deras mat utanför DriveThru:n. Har man någonsin hört tjejer vissla så? Och varför tänker de ens på att vissla på en 16-åring? Förmodligen för att de med den stilen inte får några tjejer i sin egen ålder…

 133. Linn

  jag blir så otroligt imponerad av det du har skrivit.
  Jag har själv blivit utsatt för män som har gått alldeles för långt och med våld har JAG fått sagt ifrån, utan att mannen i fråga lysande på det.
  För det första så är jag så glad över att du ville dela din historia med andra, för det är så viktigt att visa att sånt faktiskt har hänt. Många unga kvinnor sitter med sin ångest för sig själv. Därför tycker jag det är så bra att du berättar.
  För det andra, så är Zara Larsson en liten tjej med alldeles för stor käft! Hon snackar alldeles för mycket utan att förstå vad hon hon faktiskt säger. Så enligt mig, bör hon börja lära sig att hålla käften stängd!

  1. Emma

   Jag tycker Zara förstår en hel del, mer än många andra. Hur kommer det sig att du tycker att en 17-årig tjej ska sitta tyst och se på när hon tycker något är fel?

 134. Ulf

  Backar både dig o Zara. Hela vägen. Skäms över att tillhöra samma kön som detta skrämmande antal som behandlar andra på ett så fruktansvärt nedvärderande, kränkande, sadistiskt och ondskefullt sätt.
  Enda trösten är att jag vet att det finns många män som tycker likadant som jag. Trots allt.

 135. Sofia J

  Men alltså fruktansvärda värld! Jävla människor som gör sånt här!
  Alltså fy fan för att bära på en sån här hemlighet och ja såklart måste det ju vara ännu jävligare att måsta vara med om det!
  Starka du! Hoppas nu att du känner en befrielse nu när du berättat iaf. Många många kramar till dig

 136. Amanda

  TACK för denna text! Att tala om våldtäkt och de många offer som finns är så viktigt, och ännu mer att belysa hur dessa bemöts. Att fortsätta traggla och tala om feminismen i allmänhet. Tillsammans är vi starka och tillsammans gör vi skillnad!

 137. Mårten

  Fy fan vad hemskt och vidrigt. Och fy fan vad starkt av dig att orka dela med dig av detta. Heja dig! Heja Zara!

 138. Ke

  Grymt starkt av dig att skriva den här texten. Öppenhet borde för alla vara respekt och att verkligen lyssna inte döma någon efter deras erfarenheter eller historier. För vare sig med eller motgångar så behöver folk få höra dessa berättelser för att förstå verkligheten och för att få ett perspektiv av hur vi är och beter oss i samhället.

  Jag tror att ett stort problem med att diskutera jämställdhet är att folk inte är beredd att ändra på sig, för att man är för nonchalant men även människor med för stort ego för att bry sig om någon annan. Enligt mig är ett bra sätt att diskutera jämställdhet att börja från en neutral plattform där alla är lika och därifrån helt enkelt utvärdera de problem som finns och hur de uppstått från bådas sidor.

 139. Angelica

  Åh, vilken bra text! Tack för att vi får läsa. Jag är så ledsen att du fick vara med om allt det där. Är dock jätteglad över att du har insett att det aldrig var ditt fel. Du är värd all lycka här i världen! Skickar massa frivilliga kramar till dig <3

 140. Marcus

  Tack för att du tar steget att berätta din berättelse även om det självklart är jobbigt på flera sätt.

  Det är inte bara bevisfrågan som gör att inte alla våldtäktsmän åker fast. Dom flesta våldtäkter blir inte ens anmälda. Tragiskt och hemskt när det till viss del ska bero på att poliserna inte kan uppföra sig på ett professionellt sätt.

  Fortsätt kämpa för kvinnors rätt att synas och ha minst lika mycket makt som männen.
  Jag är på din sida! Kram

 141. Bertil Gralvik

  Starkt skrivet Elisabeth!

  Säkert bra för många andra som läser din berättelse, och själva varit utsatta för övergrepp. D blev som så många ndra fruktansvärt illa behandlad, tyvärr också av polisen. Det borde förstås inte alls fungera så att den viktigaste frågan är om du vill anmäla eller inte. Vid en anmälan som din, borde ett stödteam kopplas in direkt, och frågan om polisanmälan komma senare, efter att den drabbade fått psykologiskt stöd av proffs.

  Lev väl!

 142. Emma

  Så modig du är och stark!!! Önskar jag oxå vågade gå ut och berätta och stå upp för mig själv och alla kvinnor o unga tjejer som varit utsatta för övergrepp. Konstig är den skammen som kommer efter ett övergrepp, känslan sitter i starkare än förnuftet.

 143. Andres huerta

  Gud vad bra skrivet. Jag kan tänka mig att det var jobbigt att skicka iväg texten. Men den rörde mig…jag håller med dig och Zara! Kram! Och tack.

 144. Magnus

  Tack, Elisabeth, för din starka berättelse!! Modigt av dig. Sådant här behöver belysas ytterligare, innan vi närmar oss ett jämställt samhälle! Den som tycker att feminismen gått för långt fattar antingen inte vad det handlar om, saknar egen tankeförmåga, eller vågar helt enkelt inte saker som de är. Hej dig! Och heja Zara, förstås!

 145. Linda

  Tack för att du berättade….
  Jag hoppas du förstår hur viktigt det du skrivit är och hur otroligt många det berör.
  Det är inte alla som vågar, men du gjorde

 146. Malin

  Jag tycker du är modig och stark som väljer att dela med dig av din historia. Det ger styrka och nummer (dessvärre) bakom argumenten som förs. Gör mig lite arg också, att du, och andra utsatta med dig, ska behöva dela med er av något som är så privat och tungt, för att stödja argument och belysa problem i samhället som folk skulle se om de bara släppte sin trångsynthet och envishet och vidgade sina vyer utanför sin egna lilla bubbla. Tack för att du delade med dig.

 147. Linda

  Hej
  Gjorde ont i mitt hjärta att läsa din text. Du är inte ensam. Det har tagit mig år att komma över liknande händelse. Min nuvarande sambo fick gå igenom mycket med mig i början av vårt förhållande-för att jag skulle kunna lära mig att våga lita på honom. År av psykologhjälp och bearbetning men har ändå ibland mardrömmar. Jag blev behandlad ungefär som du blev och det finns inga ord för hur jäkla fel det är

 148. Joppen

  Wtf? Varför sa du inte till din pojkvän vad våldtäktsmannen hette
  Shit han hade verkligen inte pungkulor
  Hade någon gubbjävel våldtagit min brud hade jag kapat hans kuk och kört ner din i halsen på han

 149. bodil

  Bra där du är i dag dryga 30 år. Jag 60+ som var ung på 70 talet blev feminist under kvinnoåret 1973 och som har fortsatt med det genom alla år, har sett hur kvinnor genom åren har övergivit feminismen eller aldrig tagit den till sig. Det har gjort så att deras döttrar aldrig har fått en uppfostran till självständighet, ta hand om sin egen ekonomi, få känna friheten att kunna leva själv med jobb och studier och inte behöva vara beroende av en man. Det är det viktiga som jag har uppfostrat min dotter till att bli. Visst ska vi ha män i våra liv, som pojkvänner, makar. älskare och vänner men det ska vara män som accepterar dig som du är. Man måste vara stark för att kunda mota bort töntar och svaga män som för att göra sig starkare utnyttjar kvittnor. Det finns män där ute som respekterar kvinnor, inte alla tilll 100 % men som är på god väg att acceptera jämlikhet. Zara Larsson är fantastisk och jag önskar att flera 17 åriga tjejer stod upp för sig men så är det tyvärr inte, ännu. Vi haar långt kvar.

 150. Alfons

  Ska jag vara helt ärlig så förstår jag inte historien. Du beskriver att din kille var en känslokall jävel som inte visade empati, du beskriver att du tog ett riktigt dåligt beslut under fyllan (du minns det så det kan inte ha varit så illa), du vaknar och tror att du blivit drogad och våldtagen? Jag hoppas du utelämnar delar som får dig att tro det. Alt nr är att han lät dig sova över för att du var så full. Du kan ju byta snubbe istället som inte tog ditt parti.

 151. Cat

  Tack för att du delar med dig. Jag är 63 år, aldrig upplevt ngt sådant som du har…lyssnade på Zara i går o tänkte att en sådan ung tjej har så rätt….jag har försökt dra mitt strå t stacken sedan jag blev vuxen…har tre söner som är uppfostrade med att aldrig göra ngn människa ont
  tyvärr blir man lite tröttare med åren när man får höra saker som ”rödstrumpa” mm men att Zara med sitt sommarprat fick mig att vakna upp o inse jag kan faktiskt göra ngt…att ALDRIG acceptera att bli behandlad som en andraklassens människa för att jag är kvinna.

 152. anonym

  Hej Elisabeth!
  Jag är ledsen över det som hände dig för 12 år sedan. Det är en hemsk händelse som hände.
  Men att behöva katigorisera personer efter kön är det som är det verkliga problemet med samhället. Det faktum att polisenMANNEN som ringde dig var enligt din uppfattning hotfull/taskig kunde lika gärna varit en kvinna.

 153. Hannah

  Så fantastiskt starkt av dig att dela med dig! Skulle vi alla göra detsamma skulle det nog, tyvärr, finnas en hel del liknande historier att ta del av. Tack för att du vågade!

 154. Man

  Hemskt det som hände dig och otroligt bra att du vågar berätta om det! Även fast jag inte känner dig så känner jag mig stolt över dig! Du är fantastisk och alla som säger någonting annat är tappad bakom en vagn, KRAM

 155. Anon

  Anledningen till att många män tar illa vid av såna här texter är för att det alltid känns som att författaren drar alla män över en kam, som om att vi bör skämmas (för nåt vi inte gjort). Dessutom är det så uppenbart att du är sjukt hatisk mot män, att du var tvungen att lägga tonvikten på polisMANNEN är bara löjligt, det kunde lika väl ha varit en poliskvinna som inte skötte sitt jobb, men det hade du inte betonat om det var fallet.

  Sen ser man något sånt här varenda dag, att det börjar bli tröttsamt, inte för att jag har något emot feminism, riktiga feminismen det vill säga, inte skiten Zara Larsson säger. Hon är sjuk i huvudet på riktigt. Istället för att fokusera på riktiga ämnen inom jämställdhet mellan könen som t.ex. löneskillnaden, så fokuserar hon på att gnälla om hur många kvinnor jämfört med män som spelas på en konsert eller visas på affischer.

  pce

  1. Emma

   Anon. Feminismen pratar om ”gruppen mäns” våld mot ”gruppen kvinnor”. Det görs därför att gruppen män utsätter gruppen kvinnor för våld. Mycket våld. Jag, som kvinna, har inte blivit utsatt. Det innebär inte att jag inte ser problemet. Det innebär inte att jag, varje gång jag läser en erättelse som Elisabehts, vill skrika ”MEN HALLÅ!! INGEN HAR VÅLDTAGIT MIG JU!! JAG KÄNNER MIG UTPEKAD SOMVÅLDTÄKTSOFFER FÖR JAG OCKSÅ ÄR KVINNA!!”. Om feminismen bara och nebart skulle verka för att utjämna löneskillnaderna så skulle löneskillnaderna aldrig bli utjämnade. För de beror av patriarkatet som är ett strukturellt fel. Och eftersom patriarkatet verkar på bred front måste det också bekämpas på bred front. Av oss alla, tillsammans.

 156. Tönt

  alltså gör något med ditt liv, din snorunge.
  Folk dör 5 minuter bort ifrån oss och det här e ditt största problem

 157. Roger

  Jag blir så trött och förbannad på alla ”män” /småpojkar som ser ner på kvinnor/tjejer. Vi lever i en värld där oftast män utövar våld i olika former. Fysiskt,psykiskt,sexuellt,verbalt, i skrift mm. Det händer i Sverige och i övriga världen. Varje dag. Jag har träffat på en hel del av dessa kvinnohatare. Ofta skäller de över människor från andra länder och kulturer. I nästa ögonblick kommenterar de kvinnliga politiker/artister7idrottare med könsord eller andra nedsättande titlar. Jag vet inte vad som rör sig i huvudet på dem. Är de rädda för starka kvinnor? Eller är de alla så osäkra att de måste trampa på kvinnor för att kunna hävda sig. Man undrar hur de skulle reagera om deras dotter eller syster blev drogad och våldtagen? Jag är man. Jag avskyr sexismen/kvinnoföraktet. Jag har ofta gått i klinch när jag hör skitsnacket. Det är inte uppskattat. Vissa håller med men säger inget. Vi män måste sluta att stoppa huvudet i sanden. Ställ er själva frågan: Hur skulle du reagera om din dotter,syster,mamma,flickvän,fru,sambo blev utsatt för våldtäkt,könsdiskriminering eller sexistiskt skitsnack?

 158. Michaela

  Du hällde just tändvätska på min eld. Tack för att du delar med dig och får fler personer att förstå allt detta, att du sprider budskapet. Du är en stjärna, fortsätt kämpa och var stolt över dig. Det här är en av de bästa texterna jag läst om kvinnortryck. Du är SÅ stark<3

 159. Elin

  Fina, fina Elisabeth! Jag har följt dig sedan GVFV och har sedan första stund förundrats över din styrka. Jag kan inte för mitt liv förstå, sätta mig in i eller ens försöka begripa vilken smärta du och Leif har genomgått i och med första graviditeten. Jag kan tänka mig att eran lilla Åke (som för övrigt måste vara jordens sötaste) har bidragit till att du/ni har orkat er genom detta MEN det är inte bara det. Det är jag helt säker på. Jag har tänkt tanken förut, och efter denna text (tack för att du delar med dig av det då det till trots hjälper många andra tjejer) känns det ännu tydligare – det är DU som är anledningen till att du ler idag. Det är DU som så beundransvärt stark och efter allt det mörka som har hänt dig så tror jag att du har fått ännu mer av den styrkan. Jag säger absolut inte (VERKLIGEN, VERKLIGEN INTE!!!) att det som har hänt dig på något sätt är bra. Tvärtom! Men det lillalillalilla som är positivt med detta, och som jag hoppas att du för all framtid kommer att bära med dig, är att du förhoppningsvis har vetskapen om hur stark du faktiskt är. För du står upp idag, har drivit eget (om jag inte missminner mig?), har världens finaste lilla familj och har ett enormt varmt och smittande leende. Jag tror inte att någon man (eller kvinna) som har behandlat någon annan illa ens är i närheten av att vara så stark som dig och resten av oss som har hjärtat på rätta stället och hjärna nog att förstå hur fruktansvärt sjukt och vidrigt det är att gå på en annan människa på ett sätt som denne inte vill. Den styrkan är något som INGEN ska få ta ifrån dig (igen)! Låt ingen trampa på dig och fortsätt, tillsammans med Leif, att vara de absolut bästa tänkbara föräldrarna för er lilla söting. Du är guld och bör behandlas som så också – kom ihåg det!

 160. Roya

  Helt underbart skrivet! Tack för att du delade med dig. Det var sorgligt att läsa hur illa du har blivit behandlad. Blev extra arg på polisMANNEN du skrev om!!! FY SKÄMS PÅ HONOM….

 161. Malin

  Tack för att du delar med dig av din hemska berättelse, du ska veta att du ger hopp och styrka till oss andra som inte vågar träda fram! Har varit i ungefär liknande situation men tycker än idag att det är mitt fel eftersom de två mycket nära vännerna jag anförtrodde mig åt lade skulden på mig. Jag försöker hela tiden att förtränga att det har hänt, det är lite mer än 4 år sedan men jag tror det kommer att förstöra hela mina framtida förhållanden och sexliv. Blir så jävla arg av att allt det här ens förekommer i ”jämställda Sverige”, och håller med om i allt du skriver om att jämställdhet inte kan gå för långt. Kan någon snälla förklara HUR det skulle kunna gå för långt med allas lika värde? Förstår ärligt talat inte.

  Tack igen för att du delar med dig och tusen kramar! Tillsammans är vi starka. <3

  1. H

   Jämnställdhet kan aldrig gå för långt. Dock kan er så kallade ”feminism” göra det. Manshat är dess egentliga betydelse, rent generellt sett.

 162. Ebba

  SÅ. JÄVLA. BRA SKRIVET AV DIG! Jag håller med dig till 100%, allt du skriver är så sant och du har inget att skämmas för. Du borde hänga ut männen här, ange deras namn så ska vi se vem som får skämmas!!!!!

 163. Yoyo

  Så himla himla bra skrivet. Tack, tack, TACK för att du skrev det här. Har inte lyssnat på Zaras sommarprat än men vet redan innan att det kommer vara så jävla epic! Har själv varit utsatt som tonåring, inte för våldtäkt, men för upprepade mordhot och förföljelse. Något som låter helt sjukt när jag skriver det, för att det känns som att det har hänt någon annan. Inte mig. Det drabbade mig i flera år, panikångest, depression, utvecklade tom sjukdomen struma pga detta. Jag kommer aldrig förlåta honom för det han gjorde mot mig, men jag är på god väg att förlåta mig själv. Jag skämdes också, precis som du. Jag anklagade mig själv för att ens ha pratat med killen från första början. Anklagade mig själv för att inte kunna sätta stopp för honom. Det var ju för fan inte mitt fel någonstans!? Att det ska vara så svårt att inse det. Nej. Fuck patriarkatet säger jag bara!

 164. Mamma t våldtäktsoffer

  Tack o grattis till dig som berättar! Jag tror att det är det enda som kan få det här kvinnoförnedrande samhällsklimatet på knä. Du är så modig o du hjälper många genom att berätta. Jag har gjort en resa med min dotter som varit utsatt o utan att ifrågasätta din berättelse alls vill jag bara säga att polis, åklagare och advokat gjorde ett fantastiskt jobb för henne, så våga tala, anmäl! Skulden ska ligga på rätt ställe o det är INTE hos offret! Jag blir så himla glad när jag hör Zara o läser din historia. Ingen regering el myndighet kommer att göra så att jämställdheten blir verklighet. Vi, kvinnor o män med ett friskt tänkande, vi får fixa det. O det kommer att bli verklighet!

 165. Sussi

  Så otroligt fint skrivet. Du lämnar ut allt, berättar hur det var, hur det är. Vilken otroligt stark människa du är. Tack för att du delade med dig.
  All kärlek och värme ger jag dig.

 166. Samuel

  Hej! Jag vill börja med att säga att jag är extremt imponerad att du vågar prata om det (antagligen) mörkaste som hänt dig och dela med dig av en kvinnas känslor i relationer efter en våldtäkt. Som man så kan jag aldrig förstå fullt ut men rädsla, skam och orättvisa är några av de känslor jag absolut förstår och hatar att du tvingats utsättas för.

  Det finns dock en sak som jag inte riktigt höll med om eller snarare din tolkning (vilken absolut troligast är den bästa) av din pojkväns reaktion. Jag skulle nog aldrig acceptera att en våldtäkt gick oanmäld i min vardag, brott o straff är helt bundet för mig. Jag tycker dock inte om det han antydde… Att du antingen vänstrat eller blivit våldtagen, det är bara sjukt att lägga den absoluta sanningen på ett offer i den situationen. Jag är dock tyvärr en ”okänslig man” i vissa avseenden och anser att även som offer så har man ett ansvar att anmäla brott, speciellt de som är så extremt grova. Jag vill se ett samhälle där en anmälan av våldtäkt inte stoppas av vidriga poliser eller skammen, som inte borde finnas, vid brott.
  Jag hoppas att jag inte varit allt för vidrig =P

 167. Linnea

  Jag vill bara säga att ditt inlägg berörde mig oerhört.

  För ett och ett halvt år sedan var jag i Turkiet med min mamma och dåvarande pojkvän. Vi bodde på ett 5stjärningt all inclusive hotell. På hotellet jobbade en bartender som var några år äldre än mig. Han var väldigt trevlig och bjöd mig på drinkar (vilket visserligen var gratis, men han blandade dem och gav dem till mig utan att jag bett om det). Jag blev väldigt smickrad av hans uppmärksamhet, han var söt och trevlig. Men jag talade om för honom att jag var där med min pojkvän. En kväll satt jag, min pojkvän och min mamma nere i baren och spelade kort och drack ett par drinkar (jag och pojkvännen med alkohol och mamma utan då hon är nykterist). Jag skulle då gå på toaletten som låg bakom baren och påvägen tillbaka stoppade bartendern mig och frågade om jag inte kunde följa med honom och prata. Eftersom vi var på ett hotell, jag visste hans namn och min mamma och pojkvän satt och väntade på mig, så tänkte jag att jag kunde följa med honom. Vi går in i ett rum som liknar ett konferansrum. Han låter mig gå först in och stänger dörren bakom oss och släcker sedan lampan i taket. Då börjar mitt hjärta rusa och jag blir riktigt rädd. Han kommer fram till mig och säger åt mig att sätta mig på golvet, trots att det finns massor av stolar i rummet. Men jag gör som han säger trots att jag inget annat vill än att rusa därifrån, men jag kan inte, jag är helt låst. Då börjar han kyssa mig och försöka att knäppa upp mina byxor. Då får jag panik och reser mig upp och försöker gå därifrån. Men han ställer sig i vägen för mig och släpper inte förbi mig. Han tvingar mig att kyssa honom. Som tur är, var inte hans jobbpass slut, så han låter mig tillslut gå med löftet att träffa honom där igen när hans pass är slut.

  Självklart gick jag inte dit igen och som tur var åkte vi hem dagen efter. Men jag tänker fortfarande på var som kunnat hända. Och jag är glad att han fortfarande jobbade och inte kunde vara borta längre från sitt pass, att jag lyckades göra motstånd så pass länge.

  Efter händelsen fick jag en utskällning av min mamma. För hon hade ju sätt att jag visst ”flörtat” tillbaka med bartendern. (hon fick dock något dåligt samvete efter det hela) och likaså min dåvarande pojkvän skällde på mig. Jag gjorde heller aldrig en anmälan. ”inget” hade ju hänt, och hur mycket var min del i det hela, egentligen? Alla hade ju ändå sett mig prata med honom och smickrat ta emot hans drinkar.

  Kram

  1. anonym

   Varför säger man inget som kvinna? Du hade väl en pojkvän som hade kunnat rycka in om du bara hade öppnat käften?

 168. Sara

  Jag blir så arg när jag läser sådant här! Att folk kan behandla andra så!! Speciellt arg blir jag på polismannen!! Vilken idiot!!!

 169. Ingela Skogström

  Starkt skrivet av dig! Det är för jävligt det som du och andra blir och blivit utsatta för. Jag ska lyssna på Zaras program och jag kommer säkert också att bli förbannad över det hon berättar.

 170. Lovisa

  Hej! Plötsligt blev det så tydligt varför vi måste #backazara. Det är ju inte bara henne vi backar utan allas vår rätt att ta plats. Utan att dömas eller bedömas. Tack för att du gjorde det så kristallklart.

 171. J

  Tack! Och all heder! Tack för din berättelse! Har just läst även kommentarerna och alls de berättelser som delats där. All heder åt er styrka, alla ni som delat er berättelse! För våra döttrar <3

 172. melvin

  hej jag heter melvin, jag börjar med att ursäkta mig då jag helt enkelt inte förstår hur det här är ett problem som har med just jämställdhet att göra. om jag ser på detta objektivt så verkar det som om du själv inte är säker på att du blivit våldtagen av denna man du fann förtroende i. hur ska din pojkvän veta vad som har hänt om du själv inte vet, den enda informationen han verkar inneha är det att du försvann in i en lägenhet med en man varpå du inte vet vad som väl hände där inne. han kanske inte litar på dig helt enkelt och jag vet inte men erat förhållande var nog inte menat att hålla ändå för han verkar ju inte ha litat på dig. det här med polisen, det verkar som om du själv inte var säker på vad som hade hänt, hur ska de då sätta dit denna man för våldtäkt, som för övrigt värkar vara ansedd som en viktig person vilket försvårar situationen ännu mer. det verkar som om polisen ansåg att detta enbart skulle bli en lång och jobbig process för dig som skulle kunna hålla på jättelänge med minimal chans att äns sätta dit denna äldre herre för våldtäkt eller dylikt.

  jag ser i kommentarosfältet här att flera kvinnor berättar om liknande händelser där de följt med folk de känner samt folk de inte känner hem vilket har lett till att en gräns har överskridits till någon nivå, vissa värre än andra, i ett perfekt samhälla borde man ju kunna följa med vem man vill vart man vill utan att behöva oroa sig men människor är ju generellt inte att lite på helt enkelt

  det är ju inte ett jämställdhetsproblem att människor utnyttjar varandra utan det är något som händer inom allt

  det handlar om att någon som har mer makt än en annan använder detta för egen vinning och det är problem med det mänskliga egot men kan även ses i djurriket också, vad jag försöker säga att detta är väl inte ett jämställdhetsproblem utan ett problem i allmänhet helt enkelt

  där jämställdheten kommer in är väl där en man rent objektivt har ett övertag över en kvinna rent kroppsligt/ biologiskt, jag menar att din average man har en starkare fysik än en kvinna, det är väl ren fakta? det är så det har blivit genom evolutionen liksom så därför har män en större chans att unyttja kvinnor och därför förekommer detta mer mot kvinnor, problemet är väl att man utnyttjar varandra helt enkelt

  jag vet inte dels känns det som om polisen försökte skydda dig från hela rättprocessen vilket skulle troligtvis visas i den anklagades fördel då det helt enkelt saknas bevis utan blir ord mot ord helt enkelt

  sen förstår jag inte hur det här är handlar om jämställdhet för det känns som det är ett allmänt problem att folk blir uttnytjade och tja jag anser väl att man inte borde lite på någon annan än sig själv för människor är själviska

  förlåt om jag har fel eller är oförstående men jag vet inte om det är pga att jag är en man som detta blir svårt att förstå

  om någon kunde beskriva hur detta är ett jämställdhetsproblem just med uttnyttjande så skulle det underlätta

  jag förstår att mannens fysiska övertag ger fördel åt män i utnyttjande men jag vet inte jag förstår väl inte hur det här har med feminism att göra antar jag

  det är bra att vara försiktig och dåligt att vara oförsiktig och det är svårt att vara ensam men alla är faktiskt ensamma och det är så världen är uppbyggd och nånstans måste man ju tänka på sitt eget bästa och att dricka för mycket eller följa med okända människor är inte alltid så smart men det är inte lätt att vara ensam och man kan inte alltid göra rätt val och att någon är elak mot en själv är aldrig ens elak fel men att man hamnar i en position där man tillåter någon att vara elak mot en handlar helt enkelt om ett dåligt val

  man kan inte leva utan att göra dåliga val så är det bara, men att lida av dåliga val resten av livet är inte särskilt bra det spelar ingen roll om du är man eller kvinna man måste få göra fel utan att straffas liksom och jag skenade visst iväg nu men jag hoppas att min kommentar gör något gott iallafall jag vet inte

  1. Ylva

   Jag tycker det här var ett jävligt bra inlägg! Jag tycker iochförsig att du har halv- eller helfel på vissa punkter, men DET GÖR INGET för du framför dina tankar på ett respektfullt och sakligt sätt.

   Det jag tror folk främst reagerar på i ditt inlägg är stycket om att man ska vara försiktig. Det är jävligt sant men det är också väldigt självklart. Läs de utsattas historier, i princip alla nämner skammen över att de borde varit försiktigare. Även om du har så rätt och jag förstår att du bara vill dela dina tankar, tror jag att det är förnedrande för alla som känner sig träffade att detta sticks in i samtalet. Jag tycker du gjorde ett bra inlägg, men alla är olika med olika erfarenheter och tolkar saker olika och vissa formuleringar har snurrat länge i debatten och blivit lite svåra att använda med önskad effekt utan god känsla för sammanhang. Du lägger en bit av skulden på tjejen med de orden, och det behövs inte för hon har redan tagit på sig skulden. Du har inte fel i ditt uttalande att handling har konsekvenser, men fundera på vad effekten är av att man oftare säger ”man måste ju vara försiktig också” än att tala om lösningar där man själv är en aktiv aktör såsom ”man borde vara vaksam på sina kompisar” och ”man borde inte låta helt redlösa tjejer gå iväg med en till synes nykter man”

   Jag hoppas jag får förståelse från båda läger, för jag tycker det är jävligt viktigt att komma ihåg att det blir en jävla massa missförstånd och att vi INTE vill skrämma bort en intresserad person från debatten. Oavsett om hen inte verkar förstå hur ”vi” tänker. Jag fattar då inte ens hälften och ändå fundilurar jag på saken ofta.

 173. Fredrik

  Jag är en man som blivit våldtagen av 2 olika kvinnor.
  Men jag är man och kvinnor kan bara vara offer.

  1. Julia

   Snyggt. Ta en tjejs berättelse om hur hon råkat ut för övergrepp och vänd den till att handla om dig. Var i texten står det att bara kvinnor kan vara offer? För gärna den diskussionen där den hör hemma. Inte här.

 174. Frida

  Här ovan kan man läsa hur det alltid är kvinnors fel. Antingen det kvinnliga offrets eller offrets MAMMA. Något kan absolut inte vara skevt i mansbilden. Hey, inte alla svenska vita män! Herregud denna jävla värld. Att vi orkar leva i den är fan ett under.

  Bra text Elisabeth!

  1. Elias

   Även du gjorde ett felsteg. Varför bara svenska vita män? Varför inte bara svenska män? Eller män? Varför etnicitet? Gör inte samma logiska felsteg som de personer du kritiserar.

   Mvh
   Elias

 175. Catarina

  Vilken stark text! Jag tycker liksom du att jämlikheten inte kan dras för långt. Jag tror att åtgärder såsom kvoteringar in på utbildningar eller arbeten – som en del ser som överdrivna och fel – behövs för att målet med jämlikhet ska uppnås. Jag hoppas att du kan känna att du har gjort rätt som har skrivit det du har gjort. Jag tycker att du har gjort rätt och att du inte ska skämmas. Vid varje given tidpunkt i livet gör vi det som vi är i stånd att göra just då. Det tjänar ingenting till att vara efterklok och kritisera sig själv. Ingen kan veta om det skulle ha fått dig att må bättre, om du hade valt något annat alternativ. Älska dig själv och se ditt inlägg här som en sorts upprättelse mot dig själv som 21-åring och som ett stöd till andra kvinnor i liknande situationer! Stor kram!

  1. anonym

   Har fan inget med jämställdhet att göra… skulle en man bli våldtagen skulle ingen bry sig. Att fler kvinnor blir våldtagna än män har inget med att männen ser kvinnorna som mindre värda att göra utan att dom helt enkelt har större sexuell drift än kvinnor. Hade kvinnor haft lika mycket testosteron och styrka som män hade det begåtts lika mycket våldsbrott åt båda hållen.

 176. Lisa

  Tack för att du delar med dig av din hemska upplevelse. Jag har varit med om ungefär samma när jag var ung. Jag hade ute en tanke på att anmäla. Däremot gjorde jag och mina tjejkompisar upp om hur vi skulle ta hand om varandra om någon blev full. Som att om man blev full var man ett fullt lovligt byte. fruktansvärt! Jag kommer definitivt lätta min dotter att våga säga nej om chansen finns!

 177. Elin

  Du är så modig och tapper!

  Tack för att du delar med dig av detta fruktansvärda som hänt dig, tänk att detta kommer säkert rädda någon annans hela liv. Det är viktigt, så viktigt att man vågar prata.

  All kärlek till dig, tack för din styrka!

 178. Micke

  Galet stark text – och ofattbart starkt av dig att dela med dig av den!
  Slutade faktiskt andas emellanåt, då jag läste den.
  Skummade igenom kommentarerna, men lessnade efter ett tag – för även om de som skriver positiva saker vida överstiger resten, så är det bara tragiskt då man hittar de där som pratar om ”offerkoftor” (ja, Jonny, jag menar dig… Hur fan är du funtad egentligen?!), och de där – tragiskt nog ganska stora antalet – som tror att de är solen, och att världen alltså kretsar kring dem, och svarar med att ”alla är faktiskt inte så……”.
  Hursomhelst, STORT tack för att du delade med dig av detta!
  Nu ska jag gå tillbaka till Facebook, där jag såg denna länk – delad av en vän – och dela den vidare så att fler får chans att läsa den! Det behövs nämligen!!

  1. anonym

   Har fan inget med jämställdhet att göra… skulle en man bli våldtagen skulle ingen bry sig. Att fler kvinnor blir våldtagna än män har inget med att männen ser kvinnorna som mindre värda att göra utan att dom helt enkelt har större sexuell drift än kvinnor. Hade kvinnor haft lika mycket testosteron och styrka som män hade det begåtts lika mycket våldsbrott åt båda hållen.

    1. anonym

     Typ så ja. Du vet hur en kvinna blir när hon har pms. Inte mycket logiskt tänk där då. Samma sak händer oss män. Ingen rätt att bete sig och skada andra men förståelsen till varför vi gör som vi gör ska vara lika självklar hos båda könen.

     1. Emma

      Har faktiskt aldrig slagit eller våldtagit någon när jag har PMS. Eller gjort något annat brottsligt heller för den delen. Ibland blir jag sugen på choklad. Men hade jag behövt droga chokladkakan för att kunna äta den hade jag avstått.

     2. Micke

      Men för h-vete!!
      Blanda inte andra i ditt patetiska analyserande!
      Om du inte kan kontrollera dina impulser och därmed blir våldsam/våldtäktsbenägen bara för att du råkar ha ”mycket testosteron” , så får det stå för dig.

      -Vissa människor alltså… *skakar på huvudet*

   1. Micke

    Nr.1:
    Ingenstans i mitt svar nämner jag jämnställdhet, jag skriver uteslutande om hur starkt det är att dela en så här pass vidrig upplevelse med omvärlden.
    Ska du vara lat och copy/paste’a så se i alla fall till att det har något sammanhang.

    Nr.2 under ditt andra svar…

    1. anonym

     Jag sa inget om vad jag har problem med men era snabba ogenomtänkta svar visar hur mycket förutfattade meningar ni har. Om ni använder huvudet så kan ni kanske börja förstå varför det är skillnader mellan män och kvinnor. Det går inte att få det jämställt eftersom att vi är olika. Kvinnor kommer nog aldrig förstå oss män däremot är det så jävla viktigt för oss män att förstå er kvinnor med era ”bekymmer”

 179. Elias

  Det är hemskt att läsa det du har upplevt och hur du har blivit behandlad. Ingen, inte en endaste, ska bli behandlad så som du har blivit. Modigt gjort av att skriva din historia och hoppas de män som är riktiga idioter tar åt sig av detta.

  Med det sagt; jag håller inte med dig om att jämställdheten aldrig kan gå för långt. Skulle jag påstå att det var ditt fel att du blev våldtagen? Nej. Tycker jag att du har blivit rättvist behandlad? Nej.
  Jag som inte håller med dig om att jämställdheten aldrig kan gå för långt, kan inte jag lära ut till mina barn om allas lika värde? Om hur fel det är att våldta? Alla de moraliska frågorna du har nämnt, är personer som inte är för en obegränsad jämställdhet inkapabla att lära ut dem? Nej.

  Du målar ut ett skrämmande scenario där man antingen håller med din syn om obegränsad jämställdhet eller så kommer konsekvensen vara att våra barn antingen blir våldtagna eller våldtar, där man inte kan lita på myndigheterna. Du målar upp ett ”vi och dem” tänk. Onda och goda. Och jag förstår dig; det är klart att din syn på män och myndigheterna påverkas starkt av dina upplevelser. Vi är alla olika då våra erfarenheter formar oss och våra värderingar. Men det betyder inte att det är sanningen för för mig eller andra personer.

  Jag håller inte med dig om att jämställdheten inte kan gå för långt. Jag tror på friheten att anställa den person man vill för att hen passar bättre på detta yrke för att hen är bättre lämpad för arbetsuppgiften eller är mer kompetent än en annan sökande. Kvotering tar bort friheten. Jag är för att män ska få vara män, kvinnor ska få vara kvinnor, transsexuella får vara transsexuella, homosexuella får vara homosexuella. Alla ska få vara den man är. Men rättigheten om att få vara vem man är betyder inte alla alla är lika bra på allting. Lika värde betyder inte lika kompetens.

  Däremot är jämställdhet en extremt viktig fråga. Ingen ska behöva bli kränkt pga sitt kön. Vad du än gör, håll den eld som nyss startats brinnande ett bra tag. Låt ingen släcka den. Låt den dock inte bränna upp all konstruktiv kritik eller motargument som kommer mot den.

  Ha det gott.
  Mvh
  Elias

  1. Kristin

   mycket bra skrivet, Elias. Håller med om varenda ord. Tummen upp för att du som kille vågar skriva det som många av oss höger-tjejer tänker. 🙂

  2. Emma

   Elias. I ett jämställt samhälle behövs ingen kvotering. Tills det jämställda samhället är uppnått är det ett nödvändigt ont. Män kvoteras redan in för att de är män (tänk bastuklubb) och därför, som motvikt, behövs kvotering. Självklart ska den mest kompetenta anställas. Kvotering handlar om att om det finns två lika kompetenta sökanden ska jobbet gå till den som bäst utjämnar könsfördelningen på arbetsplatsen/för den aktuella posititionen. Ibland tror jag at MÄNniskor VÄLJER att missförstå feminismen.

   1. Elias

    Till Emma. Hur ofta uppstår det ett scenario där en chef som försöker fylla en position på sitt företag mottager två stycken individer som uppfyller varenda krav han ställer, är exakt lika välutbildade och skulle passa precis lika bra in i arbetsgruppen?

    Det uppstår extremt, extremt sällan. Ifall det endast vore i detta fall som det skulle vara kvotering så vore det fortfarande vara en urbota dum idé.

    ”Män kvoteras in för att de är män”…. Visa gärna de källor du har på ett detta är ett faktum som kan appliceras på arbetsmarknaden där absolut inte fanns några andra faktorer som spelade in.

    1. Olle

     En studie som gör det väldigt tydligt med könsdiskriminering är den här: http://www.uh.edu/~adkugler/Goldin&Rouse.pdf
     Män anses bättre så länge bedömarna vet om att de är män. När skärmen används så försvinner snedvridningen och både män och kvinnor bedöms likvärdigt; dvs baserat på kompetens och inte kön.

    2. Emma

     Elias. Rätt ofta uppstår situationer där flera sökanden har samma, objektiva, kvalifikationer. Det svåra kommer vid de subjektiva bedömningarna ”passa in i gruppen”. Där väljer män män och kvinnor likaså. Män upplevs vara bättre än de är och kvinnor upplevs vara sämre än de är. Källor på det? Jag antar att du skämtar. Men kolla upp din närmsta bolagsstyrelse. Kolla upp chefspositionerna på närmsta företag och se om de är jämt könsfördelade utifrån könsviktningen på de anställda. Och när du håller på så kan du ju fundera över varför du beskriver chefen i ditt exempel som en ”han”.

 180. Karin

  Nu blev jag förbannad! Över att höra vad du blev utsatt för och hur du blev bemött av polisen. Starkt att du delar med dig!

 181. Ellen

  Fy fasen vad modigt och starkt av dig att dela med dig av det här! Jag blir så fruktansvärt arg och ledsen över hur du blev behandlad, att det inte finns ord nog att beskriva det. Jävligt svinigt agerat av polismannen.

  Jag känner tyvärr igen mig så otroligt mycket i din berättelse, för jag har också blivit våldtagen. Jag känner igen mig i den starka skammen, i hatet gentemot sig själv, förnedringen och ja, det mesta du beskriver. Blir jävligt ledsen över hur din pojkvän behandlade dig. För mig skedde våldtäkten på liknade sätt som för dig och jag har aldrig mått så dåligt som jag mådde då, och en lång tid därefter. Ett stort jävla mörker. Men jag har lärt mig så sjukt mycket om livet och allt däromkring av det här. Jag känner mig inte som ett offer länge och kan känna en slags acceptans kring det som hände, även om det var, och fortfarande är, förjävligt att det hände. Varför skriver jag det här? Jo, delvis för att visa att det går att må bättre än vad du gör just nu efter nåt sånt här. Jag har varit där du är nu, känt det du känner men efter att ha pratat med en terapeut (många, långa samtal) så känns det som hände lättare att bära. Jag vill inte pracka på dig något (typ, allvetande ”gör du så här så kommer allt bli såååå bra”) utan bara berätta att det aldrig är försent att bearbeta.

  Återigen, fy fan vad stark du är!

  Idiotiska kommentarer som Eriks här ovan är ju bara ett bevis på allt det du ville förmedla!

  Det är, och kommer aldrig vara ditt fel att det hände!

  Kram på dig och alla andra fina som kämpar där ute! <3

 182. anki

  Sen jag läst de fruktansvärda berättelserna ovan undrar jag varför ni inte är ur förbannade på era mammor som tydligen inte inpräntat i er sen späd ålder vad det är för samhälle vi lever i. Hur en mamma kan tiga om detta är obegripligt. Ni låter er bjudas på drinkar av okända män på allmänna serveringar – har inte eran mamma kunnat säga att det finns inga gratis drinkar. Vad är det för mesproppar till morsor som inte har mål i mun? Nu klänger ni på Zara Larsson som om detta vore den behövda morsan. Granska mamma, kräv rätten att av samhället veta din rätt efter en våldtäkt. Skolan borde åläggas – om där finns något ämne med plats för relationer – att om och om igen påminna om vad lagen säger och hur man agerar efteråt trots chocken och rädslan att möta polisens klumpigheter när du hävdar din rätt ända in i att inte duscha bort sperman. Det borde framför allt finnas en våldtäktsjour som även ställer upp som stöd vid anmälan hos polisen. Ursäkta min upprördhet. Jag är förtvivlad inför vad ni har gått igenom.

  1. Julia

   Mamma? Pappa då? Har inte han någon ansvar? Är det inte männen som borde stå till svars för att lägga droger i unga tjejers drinkar? Skäms på er, flickor och kvinnor, för att ni är så godtrogna. Hur kan ni.

 183. Lotta

  Starkt av dig att våga berätta! Så länge som våldtäkter förekommer behövs prat om jämställdhet och jag hoppas att vi blir fler och fler för varje dag som protesterar. Ingen kvinna eller man ska behöva utstå det som du varit med om.

  Jag önskar dig allt gott i framtiden <3

  1. anonym

   Har fan inget med jämställdhet att göra… skulle en man bli våldtagen skulle ingen bry sig. Att fler kvinnor blir våldtagna än män har inget med att männen ser kvinnorna som mindre värda att göra utan att dom helt enkelt har större sexuell drift än kvinnor. Hade kvinnor haft lika mycket testosteron och styrka som män hade det begåtts lika mycket våldsbrott åt båda hållen. Ge kvinnorna steroider så kan vi prata jämställdhet.

   1. Linda

    Vi vill inte ha MER våld, utan MINDRE… så en obligatorisk sänkning av mäns testosteron skulle lösa jämställdheten. Bra tips där!

    1. anonym

     Ja i princip. Förutom att ni kvinnor skulle börja gnälla över att det inte finns några riktiga karlar kvar i världen som kan bjuda er på allt ni vill och ta hand om er.

 184. Maria

  Jag vet hur svårt det är att dela med sig. Blev själv utsatt för våldtäkt för 6 år sedan. Tänkte länge att det var mitt fel, jag var påverkad, hade för urringade kläder. Hade dock turen att prata med en kvinnlig polis som inte förnedrade mig mer. Dom fick aldrig tag på personen som var svarttaxi chaufför. Hade skyltar o allt utom äkta taxileg. Tog mig lång tid att bearbeta men med kvinnojouren och samtalsterapi mår jag nu bättre. Jag är glad att det finns personer som du att få igång oss andra som gömt sig i skuggorna. Tack.

 185. Viktor

  Starkt. Mycket starkt. Mycket välskrivet…
  Fan fick en klump i magen…. hoppas vi snart når en framtid där ingen upplever eller utsätter någon annan för det du var med om. Hoppas, hoppas, hoppas!

 186. Erik

  Låt mig sammanfatta, du drar ut och dricker, träffar en främling, blir bjuden på dricka som du släpper ur sikte och sedan avslutar. Du hänger med främlingen istället för att leta upp dina vänner och säga att du mår dåligt. Du GÅR HEM till honom för att du är törstig.

  Du kan inte ligga med röven i vädret sådär. Det finns alltid våldtäktsmän och en anledning till att vissa inte blir våldtagna. Samma sak som bedrägeribrott, du kan inte slänga ut dina personuppgifter på internet och sen gråta när någon beställt en pall dildos i ditt namn. Hur kan du vara så blåögd och att en äldre man går ut och dricker och sen bara vill ”prata” med en mycket yngre tjej. Frågan är ju egentligen varför du ens gick fram till honom. Gratis dricka? ”Åh hoppas han bjuder mig på en god drink så jag inte behöver spräcka min fattiga ica-budget”.

  Detta kanske inte går att appliceras på dig då jag inte känner dig men det låter som att du utnyttjade honom och han dig (dock extremt mycket grövre). Fucking ägd

  1. Lotta

   Ett tips för framtiden Erik: När en människa berättar om något otäckt/sorgligt som personen varit med om, är det lämpligt att visa empati och trösta människan. INTE att skuldbelägga personen.

   Jag vet inte hur du läst texten men jag uppfattar det inte på något sätt som att Elisabeth varit uppmuntrande. Men det spelar faktiskt inte någon roll om offret har gjort ditt eller datt, för det är den som begår brottet som är skyldig och ska skämmas!

  2. Julia

   Jaha? Och om hon nu faktiskt varit uppmuntrande till hans inviter (menar du nu samtidigt att en man inte kan vara vänlig mot en kvinna utan att ha sexuella avsikter? Befinner ni er män fortfarande på den primitiva nivån eller är det bara du, Erik?). Menar du då att detta uppmuntrande rättfärdigar att han DROGADE henne? Att han utan hennes godkännande eller medvetande lade piller eller pulver i hennes drink, tog med henne hem och hade sex med henne, trots att hon kanske knappt förstod vad som pågick? Det här är alltså enligt dig ett helt normalt händelseförlopp; en tjej är tillmötesgående och tackar ja till en drink är därför sedan ”fucking ägd”(??) när mannen drogar och våldför sig på henne.
   Hur skadad är du? Vad hade du tänkt om det var din mamma som delade med sig av den här historien? TIPS! Om du frågar så har hon säkert en berättelse eller två att dela med dig! Hon är ju kvinna och som bekant har majoriteten av världens kvinnor, inklusive jag själv, varit med om och utsatts för otäcka män (som dig? Du är ju uppenbarligen en förespråkare av metoden) någon gång under livets lopp. Det kanske är lite lättare för dig att känna sympati med offret om det är någon närstående till dig?
   Fan, att du inte skäms.

  3. Anonym

   Oh herregud, finns det ens människor som dig? S L U T A S K U L D B E L Ä G G A O F F R E T. Sluta skuldbelägga offret. SLUTA SKULDBELÄGGA OFFRET. Sluta SKULDBELÄGGA offret. SLUTA skuldbelägga OFFRET. Är det klart nog eller hur jävla många gånger ska man behöva skriva det?

   Om någon gjorde inbrott i ditt hus och rånade dig, då är det ju ditt eget fel för att du köpte så många fina prylar och hade ett så lättrånat hus. Eller hur? Det är ditt fel att du var borta över dagen och lät någon ta dina saker, dina dyra fina saker. Sluta klaga när du inte ens köpt larm till ditt hus!!!!!!

   Hoppas någon klankar lite vett i din skalle. Sluta vara ett fucking käpp i samhällshjulet och börja se verkligheten.
   Hade velat avsluta med en fuck-you-finger emoji, men man kan ju inte få allt.

 187. Katta

  Starkt av dig att våga berätta ❤️ Jag är så inni fanders upprörd över alla dessa människor som utnyttjar andra – vare sig det är killar eller tjejer faktiskt. Känner en kille som blev våldtagen av en tjej. Han berättade det för mig – den första han berättade för. Det var fruktansvärt och han hade mått dåligt över det i 5 år ungefär…

  Nu ser jag det lite som ett ”uppdrag” att varna tjejer för mannen som bor här omkring som jag tror jag berättat om tidigare. De där som har ”ett bra socialt nätverk” är nog bland de värsta eftersom ingen vågar anmäla 🙁

  Fruktansvärt vad du varit med om – tack för att du delar med dig ❤️

 188. bettyspaghetti666

  asså nää. JAG BLIR SÅ JÄVLA ARG.
  Här har hon precis delat med sig av något sjukt traumatiskt ur hennes liv som ruinerat henne,
  OCH NI HAR MAGE ATT SÄGA ”men dra inte alla män över samma kant”. ASSÅ HERREGUD.
  Snälla berätta hur det påverkar dig i ditt vardagliga liv att du känner att du blir generaliserad? ÄR DET TRAUMATISERANDE? GÅR DU HEM I RÄDSLA AV ATT BLI PÅHOPPAD AV EN KVINNA EFTER EN KROGKVÄLL?
  VI HAR HÖRT DET 500 TUSEN GGR NU stackars er män!!! BEVISA DÅ ATT NI INTE ÄR DOM ALLA DE HÄR VÅLDTÄCKMÄNNEN OCH SPEAK UP FÖRHELVETTE NÄR NI SER EN KVINNA BLI DÅLIGT BEHANDLAD.
  Vet ni vad problemet är???? NI ÄR FÖR FÅ SOM SÄGER IFRÅN NÄR JAG BLIR KALLAD HORA PÅ GATAN BARA FÖR ATT JAG ÄR KVINNA!!!!
  MÄN: Sluta tycka synd om dig och börja krossa machokulturens alla äckel slem!
  VI VET ”INTE ALLA MÄN”! VI VET ”KVINNOR GÖR OCKSÅ”!

  Elisabeth, du är så jävla modig och stark som delar med dig av detta <3 <3 <3 <3

  1. anonym

   Fattar inte vad det har med jämställdhet att göra. Hade det hänt en man hade antagligen polisen bara skrattat och saken och sagt åt han att bara vara glad av händelsen..

   1. Jess

    Mm anonym, det är därför patriarkatet är dåligt för a l l a, för att det föder såna sjuka machobeteenden.

 189. Ella

  Vill bara krama om dig! Och tacka för att du lyfter min hjärtefråga och det ämnet, som aldrig kan bli lyft för många gånger (!), än en gång ❤️ Kram!

 190. Erik

  Johnny och många andra män, när ni skriver ta er tid till att skriva, annars framstår allt som meningslöst hat. Jag är en man på 21 år och jag ska måla upp bilden för alla feminister här. Som tjej verkar man tro att det bara är sitt kön som har problem och när ni beskriver era situationer är det inte riktat till individer (man måste vara efterbliven för att våldta) utan det är riktat mot ”män” ”killar” oss alla i helhet dvs, inte menat så men när ni skriver så blir killar enkelt arga för det ser ut som ni har tunnelseende. Nu till den medt chockade delen i min text, och håll i er nu tjejer ”its going to be wild”. Vi killar har problem precis som ni(VAAAA!?!?) och dom är inte mycket roligare. Gruppmisshandel, man vågar inte gå inom vissa områden och gömmer sig om man ser vissa personer.
  Man måste i princip vara manlig 24/7-365dagar om året, får inte vara svag/känslig och liknande, påfrestande yes. Vi kan även bli mentalt attackerade av andra män(då vi fått en konstig bild av hur män är) även av kvinnor förekommer det. finns så mycket mer men min energi är slut nu när det kommer till skrivandet. Använd fantasin, så kanske ni förstår att vi killar också har problem, och att ”femenister” som jobbar för jämställdhet kanske borde hjälpa båda könen i så fall, om dom nu är intresserade av jämställdhet.

  1. Anna-Marie

   Äntligen någon som förstår, jag är själv kvinna med kan se detta hos andra män i deras vardag. De flesta här verkar vara väldigt ignoranta, eller har fullt upp med att tycka synd om sig själva och generalisera alla män som våldtäktsmän,

  2. Anja

   Snälla Erik, har du läst Elisabeths historia?

   Alla förstår att även killar kan ha det jobbigt men jobba mot det då. Du menar alltså att för att får driva kvinnofrågor/jämnställdhetsproblem så måste jag samtidigt driva och lösa mäns problem?! De känns som att du missat hela poängen. Läs på lite.

   1. anonym

    Problemet är just att så fort en kvinna råkar ut för något så är direkt pga att kvinnan är nedtryckt. Samma sak som en mörkhyad skyller på att han blir tagen av polisen pga att han är svart. Män gnäller inte lika mycket och händer något oss blir det inte samma uppståndelse.

    1. Emma

     Vet du vad anonym. Vita män gnäller inte lika mycket för ni har inte lika mycket att gnälla över. De strukturella problem som drabbar oss andra drabbar inte er. Grattis!

     1. anonym

      Du fattade tydligen inte poängen i det jag sa. Tillhör man denna så kallade utsatta gruppen blir man paranoid och utnyttjar den positionen.

  3. johan

   Erik. Feminismen är ett vapen mot precis det du beskriver. Självklart har vi män också problem men det går ändå inte att neka att kvinnor överlag är mer utsatta än män överlag, att vi måste vara manliga för att inte åka på stryk eller vad det nu är stämmer till fullo. Men det är just sånt som feminismen ogillar. För det är just den här ”manligheten” som skapar de här våldsamma situationerna

   1. Meow

    Tack Johan!! Blev glad att jag såg ditt svar, var irriterad när jag såg hur okunniga vissa är om detta, och om feminismen. Jag ser inte någonstans i texten att Elisabeth nekar att män har problem.

    Det är så sjukt många män som tänker precis som Erik också. Vi vet att män har problem. Alla har problem! Men jag skriver blogg om att jag har blivit våldtagen, så är det väl ganska rimligt att man inte skriver om att min katt har gått bort. Problemet existerar, bara inte relevant.

  4. Anonym

   Aaaaaah, feminismen som grundform vill ”få bort” den där macho-kulturen du snackar om när du ”i princip måste vara manligt 24/7 lalala”. Det är väl klart som korsvsbad att man fattar att män också har problem, det är ju precis vad feminismen belyser också, eller har du missat det helt? Ta du och lyssna på Zara Larssons sommarprat så får du en verklig bild av vad feminismen kämpar för, dvs BÅDE kvinnor OCH män.
   Anledningen till att man riktar kritik/rädsla mot män är väl rätt självklart? Förstår inte varför killar blir arga för det faktiskt, för om du som kille inte har gjort något sådant, eller någonsin skulle kunna göra det, varför tar du åt dig? Det blir en försvarsmekanism, man kan inte SE på någon att den kommer göra en illa och våldta en. OFTAST är det män som våldtar när kvinnor blir våldtagna (vet inte hur ofta i statistiken som en kvinna överfaller en annan tjej eller drogar en annan tjej och kränker henne???), DÄRFÖR drar kvinnor män över en kant för att helt enkelt skydda sig själva. (Det är min teori i allafall). Det är bättre att se alla som ett potentiellt hot och inte lite på någon, det känns mer safe. Och visst är det sad? Tyvärr. Det är så jäkla sämst så det finns inte. Men jag förstår verkligen inte varför du som kille/killar generellt blir arga och bara måste skrika ut”inte alla män”. Det beteendet blir ett käpp i samhällshjulet.

 191. Ludde

  Läser ditt blogginlägg och blir så ledsen över hur du blev behandlad. Att människor som de 3 männen i historien finns förvånar mig inte alls då man läser om det dagligen. Dock finns det en sak som stör mig och anledningen till att jag avskyr Zara Larsson. Jag är allt för jämställdhet och feminism men människor som Zara är inte det utan de är det som internet har dubbat till ”feminazi”. Paraphrasing från ett inlägg Zara skrev för ett tag sen, ”nu har kvinnorna blivit nedtrycka länge nog, nu är det männens tur”. Hur är detta rätt? Jämställdhet innebär att det ska vara lika, inte att männen ska få sona för sina brott.

  Polisen i denna historian hade lika gärna kunnat vara en kvinna för det händer precis samma sak där. Jag tycker ni drar alla män över en kam och blir ledsen av det för alla är inte såna här svin utan många stödjer jämställdheten. Jag stödjer det men jag kommer inte stödja en önskan om förtryck av män.

  Tack så mycket för att delade med dig, otroligt starkt av dig.

  1. Tobias

   Klart männen som har begått brotten skall sona. Dom som har begått brotten, det vill säga. Inte Jonas som sitter i ett starbucks kafé och slurpar på sitt kaffe.

   1. Joel

    Jag tycker Fan att Jonas kan ta ansvar även han. Alla män är skyldiga att reagera på och emot det jävelskap vi män ställer till med.

    En riktig man säger inte ”men inte alla män…”. En riktig man säger ”detta är fördjävligt, det måste förändras NU.

 192. Natha

  Gud, vad frustrerad jag blir när jag läser din historia! Jag vet att det är många som har råkat ut för sådant, men det är lika hemskt att läsa om varje gång. Det är starkt av dig att berätta din historia.

  Nu har jag inte lyssnat på Zara Larssons program (kanske borde göra det), men vill ändå dela med mig av ett alternativt perspektiv. Visst finns det folk som klagar på att ”jämställdheten har gått för långt” och då verkligen menar att det inte är ett problem när män och kvinnor behandlas olika. Jag tror dock att de flesta klagar på att feminismen har gått för långt och med det menar att man använder ineffektiva eller skadliga metoder för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor.

  Jag har läst mycket forskning om våldtäkt och förstår därför precis varför du oroade dig så mycket för att din pojkvän skulle göra slut – och även varför han (tyvärr) reagerade som han gjorde. Din självbild av att vara ”skadat gods” efteråt förstår jag också. Det finns mycket saker man skulle kunna göra för att underlätta för offer och deras partner, men då måste man ju erkänna att dessa reaktioner finns och förstå varför de uppstår. En av de viktigaste åtgärderna är bättre bemötande från polis och rättssystem, vilket förespråkas av feminister.

  Det finns dock mycket annat man kan göra, om man förstår att evolutionen har format kvinnor till att (1) må väldigt dåligt av våldtäkt (då man riskerade att bli gravid med en man vars gener man inte hade valt och riskerade att få uppfostra barnet själv, då våldtäktsmannen knappast ville stanna kvar och hjälpa till med det), (2) göra allt för att övertyga sin partner att det inte var frivilligt sex (till den grad att kvinnor som har en partner mår sämre än singelkvinnor av våldtäkt och kvinnor som har fysiska bevis på att de har blivit slagna mår mindre dåligt än kvinnor som inte har sådana bevis) och även format män till att må dåligt när deras kvinnliga partner blivit våldtagen, dels pga. risken att få uppfostra våldtäktsmannens barn och dels pga. att de måste lista ut om kvinnan talar sanning eller ljuger (då det bara rör sig om otrohet ifall kvinnan ljuger, vilket betyder att risken att få uppfostra en annan mans barn är mycket större). Mer om detta kan läsas i boken ”A natural history of rape” av Randy Thornhill och Craig Palmer.

  Psykologer som är inriktade på just våldtäktsfall skulle kunna vara till stor hjälp, tror jag. Om både offret och offrets partner fick träffa en sådan psykolog, skulle man kunna reda ut den här frågan om offret ljuger och partnern skulle då få mer att utgå från än sitt eget omdöme. Man skulle också kunna reda ut det här med bilden av att vara skadad och komma på sätt för offret att känna sig tryggare i framtiden (då många blir rädda för att bli våldtagna igen). Thornhill och Palmer föreslår att man låter kvinnliga domare döma i våldtäktsfall, för att förhindra att en manlig domare tar ”partnerns perspektiv” och använder sina medfödda tankemönster i sin bedömning. Detta skulle säkert fungera, men jag är tveksam, med tanke på att det kräver att man diskriminerar mot manliga domare. En kultur som fördömer kvinnor som anmäler falska våldtäkter hårdare tror jag skulle förbättra situationen, då det säkert skulle leda till att färre falska anklagelser görs och fler av de våldtäktsanmälningar som kommer in är verkliga (vilket påverkar domares och polisers erfarenheter och därmed ändrar deras agerande).

  Hoppas att detta har fått dig att se ett nytt perspektiv och en insikt om att många som är emot feminism inte är emot förändring, utan kanske bara har andra lösningar.

  1. Johanna

   Det märks att din verklighet är en faktabok.

   Forskning visat att ytterst få våldtäksanmälningar är falska, snarare tvärt om – endast ett fåtal av faktiska våldtäkter anmäls, mörkertalet är ENORMT! Läs bara kommentarerna här.

   Dessutom handlar inte rädslan om att bli gravid för de flesta jag känner till iaf, det handlar om att någon tagit sig rätten att utnyttja min kropp! De har gjort inbrott i min person, gjort intrång i mitt intimaste och kränkt min rätt att få bestämma själv.

  2. Emma

   Såvitt jag kan se av din text kommer du inte med några förslag som jag, som feminist, tycker är felaktiga. Så jag förstår inte riktigt hur du tänker med det. Fram till ”En kultur som fördömer kvinnor som anmäler falska våldtäkter hårdare tror jag skulle förbättra situationen, då det säkert skulle leda till att färre falska anklagelser görs och fler av de våldtäktsanmälningar som kommer in är verkliga (vilket påverkar domares och polisers erfarenheter och därmed ändrar deras agerande).” vill säga…… Du som läst så mycket forskning på ämnet får väldigt gärna berätta hur vår kultur INTE fördömer kvinnor som anmäler våldtäkter. Alltså våldtäkter överhuvudtaget. Jag tycker snarare att det är ett mycket stort problem att vår kultur misstror de kvinnor som anmäler och väldigt starkt jobbar för att skuldbelägga kvinnan.

 193. Jennifer

  Tack för att du berättar! Som du säger, det är inte du som ska skämmas. Sträck istället på dig i vetskapen om att dina ord kanske har hjälpt en annan tjej i samma situation som du var i. Kram

 194. Nathalie

  Fyfan! Det gör mig både ledsen och förbannad att läsa din text! Jag har själv blivit utsatt flera gånger. Första gången som ett litet barn på ~8år. En vän till min mormor tog alla tillfällen han kunde till att tafsa på mig, fråga massa kränkande frågor, köpa mig röda genomskinliga spetstrosor (rakt framför min mamma och mormor ska tilläggas). Ofta ringde han och ville prata med mig. Han frågade alltid om jag fått mens, bröst och hår med ett skratt i rösten. Han utnyttjade att jag älskade att fiska och köpte därmed massa fiskegrejer till mig. Jag var livrädd för honom, men kände hela tiden att det var JAG som var dum och otacksam för han ”skojade nog bara”. Vad visste jag? Ingen sa ju ifrån, alla tyckte bara att han var så snäll….
  Efter den händelsen, som för övrigt pågick några år, har jag haft det så fruktansvärt svårt med relationer och framför allt närhet. Jag har råkat ut för så mycket obehagligt och jag har aldrig sagt nej (jag för skylla mig själv). Jag har alltid trott att det enda sättet för mig att duga är att skänka bort min kropp. Jag kan inte räkna på handens alla fingrar hur många gånger jag varit livrädd, velat säga nej men i stället blivit som paralyserad för att sedan sitta i duschen, hysteriskt gråtande, beskyllt- och hatat mig själv för att jag är så vidrig, för att jag bara är en kropp utan personlighet, någon man kastar i soporna efter användning.

  Jag är idag 28 år och har inte fått till en enda relation. Anledningen är att jag är LIVRÄDD. Jag vet att jag kommer bli utnyttjad och att jag inte kan sätta gränser. Jag är så rädd att jag tänker ”det är snart över, snart över” som ett mantra.
  Det känns ofta som att min kropp inte är min kropp. Den är bara till för alla andra.

  När jag läser texten jag skrivit nu ekar det i mitt huvud att jag ska skylla mig själv som går med på det. Jag är en idiot helt enkelt. Jag säger ju aldrig nej och då måste man ju skylla sig själv?

  1. Sarah

   Hej. Fick ont i hjärtat av att lösa vad du varit med om. Det där är exakt vad som formar oss kvinnor till varelser som enbart ska behaga och ifrågasätta oss själva och inte den andre när något känns fel.
   Jag blir fruktansvärt förbannad på din familj som inte markerade när du var barn. Du gjorde bara det du trodde var rätt.
   Men det är inte försent. Du behöver börja säga nej och välja själv vad du faktiskt vill göra.
   Jag har varit likadan som du av ungefär samma orsaker och vet att det går att ändra på synen på sig själv.
   Önskar dig all styrka!

  2. M

   Du äger din kropp, ingen annan. Det är inte ditt fel, du var ung. Jag sa inte heller nej när det hände mig. Men visade att jag inte ville, jag drog mig undan osv. men det är inte nog för de att sluta, ett nej hade inte räckt heller. För dessa män respekterar inte vad vi vill/inte vill. Jag var 6-7 år när det hände mig första gången. Jag tänkte precis som du. Men jag anade tillslut att nåt var fel för han ville alltid göra det i smyg. Jag fick nog och berättade för min mamma. Hon blev jätte ledsen, dock visade inte hon det inför mig då. Hon berättade det när jag blev äldre. Jag tycker så synd om henne. Men det ska inte hindra dig från att berätta sanningen för världen. Det kommer aldrig att sluta om vi fortsätter att vara tysta.

   Det sorgliga är att han fortfarande är fri. Vi anmälde honom inte, jag visste inte som barn vad jag skulle göra, och det tror inte jag min mamma visste heller. Därför är det så viktigt att vi pratar om det.
   Du är ingen idiot, de är.

 195. Putte

  Modigt att du delar med dig. Men, otroligt viktigt. Historier som denna får inte tystas ner. Det finns så otroligt många män som utnyttjar sin maktposition. Vidrigt. Tyvärr verkar det finnas en otroligt stor kunskapslucka hos många människor. Kommentarer som ”pojkar är pojkar” osv. Det är samhället och vi som formar pojkar till pojkar och flickor till flickor. Förhoppningsvis vaknar fler människor till liv om hur könsroller skapas, först då kan vi förändra dem. Kämpa på alla ni som fattar hur det ligger till.

  1. anonym

   Har fan inget med jämställdhet att göra… skulle en man bli våldtagen skulle ingen bry sig. Att fler kvinnor blir våldtagna än män har inget med att männen ser kvinnorna som mindre värda att göra utan att dom helt enkelt har större sexuell drift än kvinnor. Hade kvinnor haft lika mycket testosteron och styrka som män hade det begåtts lika mycket våldsbrott åt båda hållen. När kvinnorna börjat med steroider då kan vi börja prata jämställdhet.

   1. Arg feminist

    Det har allt med jämställdhet att göra för i helvete! Mäns våldtäkter mot kvinnor är en maktutövning och inget annat. Män har inte större sexuell drift än kvinnor, men du låter som en riktig jävla mansgris så förstår att du kanske tror det. Läs på lite innan du uttalar dig nästa gång!!!!

   2. Johanna

    Är du ens på riktigt? Hela din text är baserad på rens faktafel!

    1. Kvinnor kan mycket väl ha lika mycket eller tillochmed högre sexdrift än män.
    2. Även män som blir våldtagna blir oftast våldtagna av andra män, inte av kvinnor.
    3. Våldtäkt handlar inte om sexualdrift, det handlar om makt.
    4. Hur i helvete tänker du? Så bara för att mannen är sugen på lite knull så är det okej att droga ner en kvinna och våldta henne ”för att hon har lägre sexualdrift”?!

 196. Fanny

  FY FAN VAD DU ÄR BRA!!!!!!!! Så jävla bra text, så jävla, jävla bra. Du har väckt lågan i mig nu också, och säkert många fler. FY FAN VAD BRA DU ÄÄÄÄÄR!!!!!!

 197. Emma

  Så stark text, massa kärlek och styrka till dig, måste varit tufft att skriva den. Heja dig och heja Zara!

 198. Marie

  Kära Elisabeth! Kan bara beklaga hur du blev bemött av polisen , du visade upp klassiska beteenden efter övergrepp och ingen i din omgivning visste hur dom skulle agera..tyvärr vanligt. Efter att en i min närmsta omgivning råkat illa ut så kunde jag agera fort med polisens hjälp (som i detta fall var fantastiska trots att hon inte var trevlig emot dom,hon ville inte anmäla och bara det är ett tecken av trauma klassiskt) jag arbetar i skola och har nu varje år samtal med tonåringar om dessa beteenden och hur man som vän/anhörig skall gå till
  väga. Alla borde få information och att skippa kompis grejen och agera trots att personen inte vill man kan ta anmälan själv åt någon. Jag tycker att du ska gå och prata med någon KBT terapeut idag kan man få remiss från husdoktorn. Sen kan man faktiskt anmäla det fast det gått så många år , jag lovar dig att du inte är ensam tjej som råkat ut för honom. Det är det ytterst sällan då det verkar vara en fetish hos dessa. Gå inte runt med detta längre se till att bli hel han har påverkat ditt liv allt för länge.
  Varm kram Marie

 199. Ida Hedström

  Fantastiskt inlägg Elisabeth!
  Jag är så glad för din och Leifs skull att ni har hittat varandra❤️

 200. George Larsson

  Skönt att du blir förbannad det behövs i detta fortfarande patriarkala samhälle som vi lever i och inte minst myndighetspersoner som inte vet hur de ska handskas med saker som våldtäkt och misshandel både i hemmen och ute. Först och främst är vi människor allesammans vilken nationalitet, sexuell läggning eller man/kvinna som finns här på denna planet men tyvärr så finns det alltid och kommer alltid att finnas människor som inte kan handskas med det men det har med uppfostran och vänner att göra man vill inte gå mot strömmen utan vara en i gänget. Jag gillar också Zara inte bara för att hon är en bra sångerska och ser bra ut, utan för att hon vill få upp ögonen för saker som behöver förändras i samhället. Jag är man och då menar jag man, 58 år men jag vill verkligen att tjejer kvinnor ska ta för sig mer och få lika lön för lika arbete och att man lyssnar på dom i vilken situation det än är. Samhället har förändras under de senaste 50 åren men än finns det mycket att göra. Stå på er och hoppas du mår bättre nu än på länge med tanke på den avskyvärda upplevelsen du fick uppleva. Kram

  1. Anonym

   Ursäkta, vad sa du? Du gillar Zara (bla) för att hon ser bra ut? Och du är 58 år gammal? Varför lägger en trevlig man som du, som är gammal nog att vara hennes farfar, så mycket uppmärksamhet på en 17årings utseende? På ett barns utseende?

   1. Krister

    Herregud, läs hans kommentar ordentligt. Han skrev ”inte bara för att hon är en sångerska och ser bra ut”.
    Varför måste ni feminister alltid ha taggarna utåt mot alla män, det är faktiskt inte alla av oss som är våldtäktsmän och svin. Din attityd riskerar att göra så att man inte tar dig på allvar.

    1. kokochi

     ”ni feminister”…
     Ok, hen läste fel. Men om du inte vill bli dragen över samma kam som våldtäktsmän, så dra inte alla feminister över en kam heller då. Finns fler som hojtar ”feminazis” än vad som faktiskt ens finns.

   2. en annan snubbe

    Jag gillar också hur Zara ser ut. Så mycket snygga, halvnakna bilder som hon lägger upp så får hon nog leva med det. Även om hon råkar vara 17 istället för någon annan siffra.

    Sedan motsäger inte det att jag också gillar hennes personlighet, och att jag hoppas att hon fortsätter provocera och ta plats och belysa patriarkala samhällsproblem.

    Och tack Elisabeth, för att du fick mig att må lite sämre och bli lite mer förbannad. Hoppas din text och alla stöttande kommentarer skänker någon sorts lättnad och upprättelsekänsla. Ta hand om dig!

   3. Ivar

    Håller helt med dig. Totalt irrelevant i sammanhanget och går helt emot resten av kommentaren att han nämner det här. Usch, mycket som har med Zara att göra blir extra obehagligt just eftersom hon juridiskt sett är ett barn. Fyfan.

    1. Suck!

     Håller inte alls med dig Ivar. Usch, din kommentar blir extra obehaglig eftersom du uppenbarligen inte vet något om juridik. Den legala åldern att ha sex är 15. Femton. Etta femma. INTE 18. Zara är en för åldern mycket mogen och attraktiv ung KVINNA och inget barn. Fyfan.

   4. Suck!

    Ursäkta vad skriver DU? Det är helt naturligt för ALLA män OAVSETT ålder att tycka att Zara är snygg!! Den legala åldern att ha sex i Sverige är 15. Femton. Etta femma. INTE 18. Så kom inte dragandes med ditt ”barn”. Den individuella mognaden spelar så mycket större roll i den åldern än en siffra på ett papper. Punkt.

 201. Mimmi - flygvärdinna

  Sitter på gymmet & läser ditt inlägg mellan set:en & får tårar i ögonen. Helt fruktansvärt det du var med om 🙁 stor bamsekram till dig först & främst! Modigt av dig att skriva detta! Kampen fortsätter !

 202. Stefan

  Jag blir både förbannad och ledsen. Jag har två döttrar jag älskar över allt annat. Två värdefulla varelser, som förtjänar att ha det lika väl förspänt som vi män alltid haft det. Som förtjänar samma respekt, samma självklara rättighet att kunna vistas överallt utan att behöva se sig om över axeln. I bästa fall.
  Jag tänker fortsätta göra det jag kan för att de och alla deras medsystrar inte råkar ut för sådana svin som du gjorde.
  Du är värdefull. Du är viktig. Tack för din berättelse.
  Och jag hoppas den där makthavaren fick vad han förtjänat.

 203. skammen

  Min historia liknar din. Det är över tio år sen sista gången (skammen, att ha varit med om det flera gånger, och känner honom, gör att jag klandrar mig själv gång på gång)

  Orden som ekar i huvudet. Jag kommer aldrig bli något annat än en hora, som han och andra kan göra vad de vill med. Det var det sista han sa, efter att han hotat mig med skam om det här skulle komma ut.

  Jag är en högst vanlig person. Gift, akademiker och två barn. Han är mångmiljonär, kan det där med att föra sig i de fina rummen. Charmig och eftertraktad. Och det var vad han sa också. Han behöver inte våldta må. Han kan få vem han vill. Ingen skulle någonsin tro på mina ord.

  Det värsta är att det är sant. Jag möts med misstro. Han har kvar gemensamma vänner som ”inte vill välja sida”. För han är ju så rolig. Givmild och snäll.

  Jag skäms än. Fast jag vet att han gjorde fel. Han spräckte mig sönder och samman. Förstörde mina kräkreflexer helt. Jag hade skrubbsår och blåmärken. Men ändå känns det som jag gjorde fel.

 204. C

  För 6 år sedan var jag med om en liknande händelse. Han var en nära vän till mig och min sambo sedan 5 år valde att ”stötta” mig genom att vara otrogen kvällen efter. Jag anmälde inte för att vi har för många gemensamma vänner. Jag tänkte att jag aldrig skulle kunna bevisa något och han skulle ”vinna”, då skulle alla mina vänner vända mig ryggen och säga att det var jag som ljög, särskilt eftersom det samtidigt tog slut med sambon. Jag lämnade stan, tappade kontakten med nästan alla och pratar inte om det. Idag är jag 32 år och mamma till en 8 månader gammal flicka, har en underbar sambo. Men varje dag är jag livrädd för vad min dotter kommer råka ut för genom livet.
  Feminism och jämställdhet är så viktigt. Fast jag ständigt möts av människor som vill kämpa emot och trycka ner mig tillbaka i skorna kommer jag ALDRIG sluta kämpa och sprida kunskap om jämställdhet!
  TACK för din text, din historia är viktig! KRAM ❤️

 205. Catarina

  Herrejävlar, vilken stark text. Mitt hjärta värker av ilska. Besvikelsen inför godtyckliga lilla Sverige, där hälften av alla invånare fortfarande går omkring och tror att vi är det mest jämställda landet i världen, är total. Att föra över skulden och skammen till offret i ett våldtäktsfall kan ju vara det absolut vidrigaste jag vet. Och man skulle kunna tro att det förbättrats under de senaste 12 åren, men det har det inte. Offren beskylls fortfarande. Och även om gärningsmannen fälls i vissa ärenden blir straffen ofta patetiskt tama. Några månader, kanske. Högt något år. Sen är de fria igen. Det är som en extra spottloska i offrets ansikte.
  Och på något skumt sätt blir jag dessutom väldigt sorgsen när jag tänker på männen som våldtar. Planerade dessa att bli våldtäktsmän? Vilken liten 7-årig grabb säger ”när jag blir stor, då ska jag bli våldtäktsman!”? Väldigt, väldigt få misstänker jag. Någonstans på vägen måste ju något ha gått jävligt fel? Varför får inte killar lära sig att behärska sig? Varför växer vissa av dem upp och blir monster istället för män?
  Patriarkatet MÅSTE krossas. För allas skull.

 206. Marie

  Jag känner inte dig, men jag kan inte låta bli att bli berörd av denna berättelse. Starkt och modigt av dig att berätta din historia, det behövs fler som vågar stå upp mot dessa idioter som finns därute. Tack för att du fick mig att tänka både en och två gånger!
  /Marie

 207. Irene

  Otroligt starkt det du skriver och de ska inte förekomma för någon vare sig flickor eller pojkar! Jag anser att vi måste stärka ungas självkänsla att jag är värdefull och betydelse full jag är viktig oavset kön etniskbakgrund eller sexuell läggning. De jag kan se utan att få en helvärld på mig, är att en gör ett brott och de blir snack om att hen är säkert utlänning eller hen är säkert rassisr för att man sagt något. Eller alla som är gay är fjollor. De jag hade önskat att vi börjar bygga på vår självkänsla så att alla kan känna att jag duger som jag är för att jag är jag, även om jag inte vill dricka sprit och hänga på stan som mina kompisar, så är det mitt eget val och de måste andra acceptera
  Bara för jag är invandrare så betyder det inte att alla invandrare är brottslingar eller bara för att jag är gay så betyder det inte att jag är en fjolla! Jag är jag och jag är stolt för den jag är, även om jag inte tycker lika som dig så betyder de inte att jag accepterar dig ändå!
  Du är du och du duger som den du är för du är betydelsefull och världefull för att du är du

 208. Torbjörn Hanö

  Bra! Vi är många män som också hatar patriarkatet! Stå på dig, det är inte du som ska skämmas.

 209. Elisabeth

  Det kräver mod att berätta. Jag var med om nästan samma sak. Satt i en bar, drack en drink, och pratade med en äldre man som kändes rätt harmlös. Inte flirtig stämning alls. Plötsligt börjar jag svettas, jag minns att det rann svett. Sedan vet jag inget mer. Men min pojkvän hittade mig när jag försökte ta mig ut ur klubben. (Mådde dåligt och ville ta mig utomhus i sällskap av han från baren) I och med att min pojkvän dök upp försvann gubben.

  Min pojkvän ägnade natten åt att ringa sjukvård, badda min panna och tro att jag skulle dö. När jag vaknade till ordentligt nästa dag var han så förtvivlad. Jag tror att hans beskrivning av hur drogen påverkade mig skulle få de flesta att förstå att det inte finns någon aktiv del av sig själv kvar. Den som dras till att utnyttja människor i ett så utsatt läge är vidriga. Och jag är så evigt tacksam att min dåvarande pojkvän hann se att jag försökte gå därifrån.

 210. Jonas

  Oerhört obehaglig berättelse. Det är starkt av dig att berätta, Som man skäms man för hur vissa män beter sig. Vi är alla jämlika och ska behandlas med respekt. Svårare än så är det inte. Det är tragiskt att det finns män som inte inser det.

 211. Solsippan

  Rakt i magen. Bara sådär.
  Ibland vet jag inte om det är skammen som gör mest ont, eller det man varit utsatt för. Eller alla män som berättar för en att man inte borde må dåligt över det längre. Eller vara orolig för att det ska hända igen. Så många tankar, så mycket skam, så förbannat mycket ilska.
  //Solsippan

 212. Bettan

  Mycket bra skrivet Elisabeth! Jag är en 50+ kvinna och har också blivit utsatt för både det ena och det andra när det gäller sexuella övergrepp och som du och många andra tagit på mig hela skulden. Konstigt är det att de flesta tjejer/kvinnor känner någon som blivit utsatt för våldtäkt eller annat övergrepp, men i stort sett så känner ingen man någon som är en förövare!

 213. Ewa Brobäck

  Jag läser rubriken/taggen och blir helt förvirrad. ”Backa Zara” – tänkte först att det är en uppmaning till henne att backa (i sin argumentering). Sedan fattar jag att ”backa” också betyder stötta. Många i min ålder och äldre gör (förmodligen) inte den kopplingen helt klockrent och med detsamma. Bara en tanke …

 214. Rebecca

  Jag vet hur du känner! Jag var med om en liknande sak när jag var 16 år 🙁 att man skämms för andras vidriga beteende är så sjukt men det är svårt att borsta av sig! Stå på dig!

 215. Victor

  Otroligt starkt av dig att berätta Elisabeth! Särskilt som det är något som något som är svårt att prata om och ett stort trauma för dig. Jag kan förstå dina skamkänslor. En lägger ju väldigt ofta skulden på sig själv i sådana sammanhang. Men du har ingenting att skämmas för. Ditt 21 åriga jag hade, precis som alla skall ha, och som en önskar att alla fick ha kvar. En naturlig tilltro till världen och människor. Skammen tillhör våldtäktsmannen och alla de män som behandlat dig illa. Jag är glad att du mår bra idag och har en blogg där du vågar skriva om vad som hänt dig. Jag är också lite extra glad att det är Zara Larsson som inspirerat till kraft och mod.
  PS. Jag tror inte heller du behöver skämmas inför svärmor eller andra kvinnor i din släkt. Eftersom din berättelse och andra övergrepp tyvärr är så himla vanlig, så har de nästan alldeles säkert en historia att berätta. Som de gömt eller förtträngt av rädsla och skam för en omvärld som många fall fortfarande dömmer kvinnan och inte förövaren.
  Mvh, Victor.

 216. Emelie

  Det gör mig så ont att läsa detta och jag känner för dig! Mina ord kan inte få dig att må bättre, men jag skriver ändå för jag vill att du ska veta hur mycket jag bryr mig och vill stötta dig!

  Det är så otroligt ledsamt att höra historier som denna som tyvärr inte är ovanliga.
  Vart gick det fel ?
  Varför finns denna kvinnosyn hos så många män ?
  Jag har själv en son och kommer att lägga den största vikten i förståelsen vad ett nej betyder, vikten av att respektera Alla människor ! Kvinnor, män, barn, äldre!

  All styrka till dig Elisabeth som vågar och orkar dela med dig !
  Du är en fantastiskt klok och stark person!

 217. Gunnel Gomér

  Ja, bit huvudet av skammen, anmäl alltid!
  Vi orkar om vi håller ihop och hjälper varandra – systematiskt i lokala grupper. Men ensamma klarar vi det inte.
  Don´t cry, organize.

 218. Josse

  Såååå vidrigt!!!!! Skäms typ för att vara en homo sapien. Mange läste också, han skäms för att vara man. Kanske karma funkar, isåfall hoppas jag att däcket lossnar när gubbäcklet cyklar i en nedförsbacke. Och att någon bajsar i hans brevlåda…. Jävla svin!!!

  Fortsätt vara du, skäms INTE!! Kram

  1. Tobias

   Mange skäms för att vara man? Varför skall han skämmas för något någon annan jävla gubbstrutt gjort?

 219. Karin Paulin

  Fantastiskt att du delar med dig av detta. Vi måste sluta skämmas för att vi behandlas illa. Du är stark! En av mina vänner har också blivit våldtagen av en känd person. Får sån lust att hänga ut honom. Han är producent på TV4 numer.

 220. Josefin Larsson

  Du är min nya idol! Otroligt starkt att dela med dig av detta, det kan förhoppningsvis få fler kvinnor att sluta skämmas och inse att det är aldrig offrets fel och det finns ingenting att skämmas över!

 221. Anita BJ

  Ursäkta språket, men vilka mängder med rövhål det finns. Jag jobbar på att förtränga en del för vetskapen kan ju nästan äta upp en emellanåt. Starkt av dig att berätta! Kram/Anita

 222. Alexandra

  Har noga läst igenom ditt inlägg och alla fina kommentarer. Wow vilken grej och så många delningar redan! Jättebra! Så otroligt jobbig läsning, samtidigt så otroligt nödvändig! tyvärr. Skickar massa kramar till alla er, tyvärr också till mitt yngre jag, som varit utsatta! Ett inlägg värt att reflektera över. Tack.

 223. Josefine

  Brukar vanligtvis inte kommentera (är mer av en ”tyst läsare”), men känner att jag måste lämna något spår denna gången. Jag blir SJUKT ARG när jag läser detta, verkligen så jävla arg. Du är fantastisk som skriver och berättar, och trots att vi inte ens känner varandra blir jag ändå så himla stolt över dig. Tack för dig!

 224. Mathilda

  FINNER INGA ORD!!!! Ditt sätt att skriva på, din ärlighet, ditt mod, jag blir bara helt golvad! Tack för att du alltid delar med dig av dina känslor på ett så fantastiskt sätt Elisabeth! Du har hjälpt många vet jag. Jag skickar stöd och en lång kram till 21-åriga Elisabeth och önskar att hon kunde fått mer hjälp att förstå att hon inte gjort något fel utan att det är idioterna hon mött som inte haft något vett i skallen! Du är bäst Elisabeth, glöm aldrig att du är gryym och alltid förtjänar det bästa! <3 <3

 225. Lilly Krantz Magnusson

  Den viktigaste texten på länge som beskriver vad jag själv varit utsatt för förr och vilka skador det blir – ibland för livet

 226. Mattias

  Bra , hoppingivande – och så otäckt. Du ska veta att vi är många män som står bakom dig och som vågar säga ifrån.

 227. Elin Nilsson

  Hej, vilken jävla skit du varit med om och vad bra att Zaras sommarsnack gjort dig starkare. Ville bara skriva att du borde anmäla den som gjorde det mot dig om du inte redan gjort det. Jag vet inte när det hände men preskriberingstiden för våldtäkt verkar vara 10 år vad jag kan se efter att ha googlat.

  Styrkekram / Elin

 228. Elin Lundmark

  Tack för att du blev så aaaaarggg att du skrev denna text och delade med oss! Låt elden brinna! ❤️ Jag delar vidare.

 229. Helena

  Tack för att du delar med dig. Jag blev rörd till tårar….
  Vi är många som står på din sida, glöm aldrig det! ❤️❤️❤️
  ”Var besvärlig. Tag plats. Höj din röst och backa inte. Vi håller varandras händer när det blir läskigt.”

 230. Luna

  Tack för att du delar med dig. <3 Behövde verkligen läsa att jag inte är ensam just nu. Har flera våldtäkter bakom mig, den första inträffade när en vuxen var på besök hos oss, jag var 9 år då. Är så rädd för att folk omkring mig ska se mig som svag om de får veta.. Att mina nuvarande vänner kommer ta avstånd från mig eller att jag själv ska distansera mig för att minska risken för att bli sårad, eftersom det hänt så ofta under de depressiva och ibland destruktiva perioder jag genomlevt, just pga allt det jag varit med om. Jag är rädd för att ses som ett offer, förmodligen för att jag själv då måste erkänna det som skett och att jag i dessa situationer inte kunnat försvara mig. I mitt tycke ska ingen någonsin behöva stå ensam i detta. Det är aldrig ok att forcera sin vilja på någon annan utan deras samtycke. Det är en skam av både rättsväsendet och psykiatrin att de inte tar en på allvar – alla mina förövare har alltid gått på fri fot och fortsatt utnyttja andra. Det gör mig arg och ledsen. Du är modig som vågar berätta, på så vis uppmärksammar du ett svårt samhällsproblem och samtidigt bygger stärkande broar genom att dela med dig av dina upplevelser. Jag är som sagt väldigt tacksam.

 231. Pär

  Respektlöst Jonny! Du skriver och recenserar något du inte har den blekaste aning om, eftersom du ju inte var där!
  Styrkekram till dig Elisabeth och stå på!

  1. Julia

   Men hallå, om Jonny inte har en blekaste aning vad som hände där ( eftersom han ej var där ) Varför skriver du då Styrkekramar och att hon skall stå på sig? Det kanske är exakt så det hände som Jonny skrev. Det ju inte du eftersom varken av Jonny eller du var där.

 232. Anica Norman

  Superbra artikel/blogg. Zara är en fantastiskt människa som får oss kvinnor att fatta. Känns skönt för en 55taggare att lämna över till zarorna

 233. Jennie

  Så rätt och modigt att berätta. Eller förresten, varför ska man behöva vara modig för att kunna berätta, det borde vara självklart att kunna berätta. Men det är det inte, det är fortfarande massa människor som har åsikter om att det är ens eget fel att man blivit våldtagen. Så länge som det är så här så måste vi fortsätta kämpa för att feminismen ska få verkligt genomslag!

 234. Sofie

  Åh Elisabeth! Lika arg som Zaras sommarprat gjorde dig, lika arg gör ditt inlägg mig. Jag sitter med gråten i halsen och skriver detta med min 3 månader gamla dotter bredvid mig. Min 3 månader gamla fina, oskuldsfulla, fantastiska dotter som så många gånger under sitt liv kommer att behöva värja och försvara sig enbart för det fysiska kön hon föddes med. När jag läser din text börjar jag fundera och reflektera över hur många gånger jag själv blivit utsatt på olika sätt, hur många gånger män utnyttjat situationen av att få mig att känna mig osäker, det kan vara så ”små” saker som att man blir tutad på när man står ensam på en mörk busshållsplats, visslad på när man är på väg till mataffären i gårdagens smink eller tafsad på på krogen. Jag vill uppfostra min dotter till en stark person som inte accepterar att hon behandlas sämre för att hon är tjej och inlägg som ditt, Zara Larssons kamp och diskussion i sociala medier är så viktig!! Hur kan man säga att kampen om jämställdhet har gått för långt? Kampen är inte över förenn kvinnor inte behöver vara rädda för att gå ut på kvällen eller behöver åka tjejtaxi hem från krogen. Det är helt enkelt inte acceptabelt. Tack för ditt inlägg fina du, du är fantastisk och synd att de svinen till män tidigare i ditt liv gick miste om dig och Grattis Leif 🙂 Många kramar

 235. Jonny

  En brud som dricker, blir lite pilsk och sen bedrar hon sin kille.

  Sen kommer valsen om att hon blivit ”våldtagen” när ångesten kryper på och hon inte vill stå för det hon gjort och riskera att förlora sin pojkvän.

  Slutligen åker offerkoftan på, ryggdunkningarna åker fram och allt i hela världen är männens fel.

  1. SUCK

   alltså hur kan man ens ha så jävla lite insikt om hur världen ser ut? vet du hur många kvinnor som har samma erfarenheter som elisabeth det finns? men nä, just det, våra berättelser spelar ju aldrig någon roll. våra berättelser är ”perspektiv”, medan männen sitter på den objektiva sanningen……….. snälla gå och dra nåt som är lika gammalt som din vidriga världsbild över dig

   1. Cecilia

    Jag önskar eller hoppas inte detta, men tänk om din dotter en dag kommer hem och berättar att en man drogat henne och haft sex med henne när hon inte varit medveten. Hade du då skyddat henne eller sagt att hon får skylla sig själv? Hur hade du reagerat om en man tagit för sig av den du älskar mest i världen utan hennes tillåtelse? Snälla, förklara för mig.

   2. Mogge

    Problemet är att vi som utomstående inte vet vad som är sanningen. Vi baserar vår syn på historien på vilka personliga erfarenheter vi har och vilket förtroende vi har för de inblandade parterna. Kvinnor, flickor och tjejer ljuger också. Polisen bör inte lägga fram nån egen värdering inför en anmälan. Polisen skall ta upp anmälan punkt slut. Sen skall utredning göras. Där kommer oundvikligen obehagliga frågor att tas upp, både med offer och gärningsman, samt vittnen och karaktärsvittnen. Alla kommer att granskas och ifrågasättas av åklagare och advokater i jakt på sanningen i form av bevis för och emot händelseförloppet. Det är deras uppgift. Tror ni att det är roligt att bli falskt anklagad för våldtäkt? Att folk blir våldtagna rättfärdigar inte att oskyldiga blir straffade för brott de inte begått bara för att stilla blodlusten hos media och offer för andra våldtäkter. Rättvisan måste ha sin gång. Tyvärr är det så att många våldtäkter inte går att bevisa beroende på att ord står mot ord, då det sällan finns vittnen. Där kommer allt ifrågasättande in och att man drar upp saker som i sig inte har med det egentliga fallet att göra annat än att förbättra och försämra offer och förövares förtroendekapital.

    1. Wilhelm Osterman

     Mogge:

     Bra poäng, men du missar något.

     Polisen lägger sig i anmälan genom att fråga Elizabeth om hon verkligen vill göra anmälan eller ej. Dom mer eller mindre uppmuntrar henne till att inte göra en anmälan. Precis som att dom kanske inte ska ta ställning vid en anmälan, så ska dom ju heller inte verka åt andra hållet.

  2. Maria

   Hej Jonny! Hon har ju skrivit som det var. Det du skriver är något helt annat. Jag får känslan att du själv kanske blivit sårad och besviken någon gång, och nu försöker göra andra ledsna och besvikna. Hoppas du kan komma underfund med vad som fattas dig, så du sedan själv kan stötta människor omkring dig som behöver hjälp och förståelse. Ha en bra dag!

   1. Anna

    Älskar din kommentar som visar respekt för den person (i det här fallet Jonny) som skriver nedlåtande. Du markerar, det du (och jag) anser vara felaktigt, på ett mkt empatiskt vis.
    Ju fler sådana kommentarer desto snabbare lyckas vi utplåna näthatet.
    Kärlek till dig <3

  3. László

   Jonny din sorgliga individ. Noll empatisk förmåga. Du tror inte på kvinnorna som nu trätt fram och avslöjat Bill Cosby som serievåldtäktsman heller antar jag. Skit ner dig!

   1. Anonym

    Bara för att Elisabeth skriver på ett sätt betyder det inte att det är sant, lika lite som att Jonnys text inte heller är det. Jag tror inte på någon absolut sanning, det existerar sällan. Alla som sväljer den här typen av virala nyheter bör ta sig en tankeställare, oavsett vad man tycker. Jag tror mycket stämmer i Elisabeths text men förstår också om hon vill måla upp saker på ett visst sätt. INGEN av oss vet. Vi var inte med när det hände. Därmed bör man inte heller komma med kränkande kommantarer.

    1. Ett svin?

     Kära anonym, att skriva ett vettigt inlägg i en tråd där (ofta) utsatta tjejer uttrycker sin ilska över något är nog rätt meningslöst. Självklart så vet vi inte VAD som hände i just Elisabeths fall, det gör hon ju inte ens själv i sitt eget inlägg om man läser det ORDENLIGT och inte bara mellan raderna.
     ”Jag tror att jag har blivit våldtagen.” är hennes egen beskrivning men de flesta som läser hela storyn med att hon (förmodligen) blivit drogad drar nog samma slutsats.

     Visst har Jonny rätt att det finns tjejer som ljuger om liknande händelser men hur troligt är det att de skulle sprida en sådan lögn efter så många år? Nä, det är troligare att det är PRECIS som hon skriver och att hon faktiskt råkat ut för ett svin som har förstört hela hennes liv.
     Alltså var Jonnys kommentar jävligt olämplig och stötande i just denna tråd och speciellt då han indirekt antyder att författaren är en otrogen lögnare. På annan plats hade den haft en annan legitimitet då det faktiskt att folk har blivit friade efter flera år i fängelse som oskyldigt dömda. Det sorgliga är att i många kvinnors syn så är de indirekt skyldiga ändå eftersom de ju är män, och alla sådana är skyldiga.

     Det märkliga i denna tråd är dock att vi skall ”backa” Zara som tydligt tar ställning för en person som hetsar så grovt mot en av hennes medsystrar? https://www.youtube.com/watch?v=FniPbtihi_Y

     Detta är den utsatta tjejen: https://www.facebook.com/louisehoska.bodin/videos/10153042044297602/?hc_location=ufi

     Alla människor är individer och bör behandlas som sådana. Feminism och nån eventuell manlig motsvarighet motverkar sitt syfte när det är JÄMLIKHET mellan individer som bör eftersträvas.

     Zara har säkert rätt när hon påstår att ”manshat” uppstår pga ”kvinnohat” men tycks inte inse att motsatt förhållande också gäller. Tyvärr har jag bara läst ETT vettigt inlägg i denna tråd från en kvinna (Elina) och övriga gör istället sitt bästa för att ODLA precis det som är ORSAKEN till kvinnohat från vissa osäkra individer. Själv tror jag inte att ”kvinnohat” är direkt vanligt. Det är snarare vissa kvinnors beteende eller uttalanden som vissa män hatar. Att kvinnor oftare är smartare än män gör att hat är det enda de kan komma med då de inte kan vinna en argumentation. Män som hatar kvinnor hatar nog lika ofta andra män. Hatet har inte med kön att göra men känner man sig misslyckad så är det lätt att rikta sitt hat mot andra grupper snarare än individer.

     Ingen hatar t.ex. Åsa Linderborg pga att hon är en kvinna. Hon hatas av samma anledning som Täppas på ring P1. De har makt att trycka ned andra utan att de får möjlighet att bemöta dem, och GÖR det dessutom. 😉

     1. elisabethlindroth

      Tack för en intelligent kommentar! Länka gärna till ditt mindre smörjiga inlägg som fått nästan 9000 delningar är du snäll! Ha en underbar dag, du modiga, anonyma person! /Elisabeth

   2. Mathias

    Varför skriver du så där Alexandra? Klart att sannolikheten att en sådan kommentar kommer från en kille. Men snälla dra inte oss över samma kam. Jag tycker hans kommentar är motbjudande och han visar att han är allt annat än en normalt funtad människa. Jag är uppfostrad av min mamma på ett vis som jag tror många inte vet hur det skulle vara idag. Att man måste låta alla få visa vem är. Och i det här fallet är du inte en bättre människa du och jag är ledsen om du har varit utsatt och märkt att ingen fanns för dig. Men din kommentar är precis som de rasister som drar alla mörkhyade över samma kam och är oförstående. På exakt samma sätt drar du alla män över samma kam. Men det finns faktiskt snälla goda män också Alexandra. Och det är det här jag menar med att viss feminism har gått för långt. Det har blivit en extremism. Så hur ska man få de männen som har blivit dåligt uppfostrade att tänka om? Jag vet inte än men jobbar på det. En sak vet jag dra inte alla män över samma kam för då kommer du förlora många av de som inte vet vad de ska säga istället för att gemensamt kämpa för jämställdhet som äkta feminism står för. Det är inte manshatet som är nyckeln det kan jag lova.

    1. Johanna

     Mathias, ingen har skrivit ”alla män”, vi har hela tiden talat om gruppen män, feminismen talar om patriarkatet och manskulturen, inte om ”alla män”. Alltså drar feminismen inte på något vis alla över en kam. Säg inte att feminismen gått för långt om du inte är påläst.

    2. Alexandra

     Mathias : ja min kommentar blev lite fel. Var inte meningen att det skulle ”låta” som att jag drog alla över en kam. Blev bara så förbannad och det blev fel.

    3. Marre

     Håller med dig. Det sårar om man skriver så. Jag har två söner som respekterar kvinnor så alla killar är inte lika.

   3. Elina

    Jag är av könet kvinna men jag förstår hans resonemmang. Jag har hjärna nog att
    känna med Elisabeth och tycka det är jävligt tragiskt att MÄNNISKOR kan ta sån makt över någon annan,
    inte könet, jag har varit med om många dumma män, men nog fan har jag varit med om bästa vänner
    som varit riktiga jävla svin med, – kvinnliga kön ska påminnas, och hämnd visar bara att ni gett upp,
    gett upp den värld där alla ska få leva i fred, hur tror ni det känns om jag går runt och säger att alla tjejer är idioter, för att jag haft kompisar som rånat mig på pengar som bedragit mig som flirtat med min kille?
    Ska jag gå runt och bara TYPISKT KVINNOR att vara så jävla äckliga lögnaktiga bitchmänniskor,
    och skriva upp en massa historier och rikta in mig på just hur KVINNOR behandlat mig?

    Just saying.

    Och som sagt, erat ”klart det är en kille som skriver det” visar ännu mer på er inkompetens.
    Hat har aldrig någonsin löst någonting, inte hämnd eller, tillräckligt bra terapi gör att du kan leva bland människor som mördar våldtar slår rånar eller vadfan de nu gör, utan att DÖMA ut en hel grupp
    för att vissa har begått brott, man kan gärna avsky polisen Elisabeth skrev om, men hata inte mot mina bästa vänner som är män, hata inte mot min pappa som är man, hata inte mot ett helt kön, det visar bara hur rädda och maktlösa ni är vare sig ni har 1000 00000 miljoner miljarder som hatar män med er,
    för varje hat är ni ett steg längre bort det ni egentligen vill ha, fred.

  4. Eva Celik

   Ja då kom alltså det ”manliga” svaret. Som mycket väl bevisar hur ”mannen” tänker (?) Skäms gosse lilla skäms.

   1. Anna-Marie

    Du menar alltså att alla män generellt tänker på det viset?
    Det är du som borde skämmas ditt jävla smuts.

    1. Johanna

     Nej, det skrev hon inte utan det är dina egna ord. Dessutom är det du som kom med personliga påhopp. Alltså, är det någon som ska skämmas är det du.

  5. C

   Så du menar att våldtäkter inte sker? Konstigt att man inte vågar berätta när man blir bemött av sånna som du!

  6. Anders

   Jaaa, lite som när någon uppenbart är sugen på kniv och sen ångrar sig när det är dags att hugga. ”Mordförsök? Hah, hans bröstkorg bara skrek ju efter att blöda!” Sen kommer den där valsen om att han inte ville och så är det du som är skurken! Typiskt! De vill bara ha uppmärksamhet!

   Precis som kvinnorna som blir drogade, fasthållna, tafsade på, misshandlade och våldtagna. Som berättar och blir svikna, utnyttjade igen, misstrodda och anklagade. Vad skönt att vi lever i en värld som ger våra systrar, mödrar och döttrar möjligheterna att uppleva alla dessa fantastiska saker! Eller NEJ!!!

   Jonny och ni som backar honom: Tänk efter lite! Det här är en personlig berättelse om en hemsk upplevelse som en riktig person har varit med om. Ni kan gissa så ni blir blå om hur händelsen hade sett ut ur någon annans perspektiv, men ni kommer ändå inte ifrån att det här är någons verklighet. När ni kommenterar negativt så misstroendeförklarar ni en berättelse där ni inte har något som helst eget att bidra med. Det enda ni har att gå på är det Elisabeth berättar. Med andra ord ställer ni er i praktiken hellre på en anonym förövaren sida än sympatiserar med någon som blivit utsatt, utifrån den informationen ni har. Vad säger det om vårt samhälle? Vad säger det om er? Bara tänk lite.

  7. Patrik

   Jonny…. det är såna som du som får mig som man att skämmas över att vara det, du måste vara tappad vid födseln om du verkligen är allvarlig med det du skriver, skärpning ditt troll…

   1. Meow

    Jag blir så glad att ni (som iaf jag vill kalla riktiga män) talar upp! 🙂
    Ni visar för de att ni inte stödjer eller delar samma syn på kvinnor som de. Vi är inte ensamma, vi är många men många är tysta.

    Vi vet till 100% att alla män inte är som Jonny, men de syns och hörs och alldeles för många som lyssnar och delar samma syn. Det är lätt känna sig ensam, och försvagad, men det är precis det de vill. Så patetiskt att de försöker trycka ned andra män som talar emot, kallar er ”white knights”, att ni endast är på vår sida för att få ligg. Men vi vet bättre. Därför älskar jag när ni syns!

  8. christian

   Det är väl snarare så att ”Jonny” själv tar på sig offerkoftan just för att han råkar vara av samma kön som de som är kapabla att utföra vidriga handlingar. Kanske är det lättare att reagera på det viset än att rakryggat ta avstånd från vidrigheten. Kanske ömmar det lite med snarlika erfarenheter som man inte riktigt vill kännas vid, och att man därigenom är benägen att skriva om händelser som den som berättas i texten. Beklagligt, men varje ögonblick ger en ny unik möjlighet att göra om och göra bättre.

  9. Caroline

   Men så hemsk du är! hur kan man ha så lite medkänsla! Du är ett solklart exempel på vad som är fel i detta samhälle. Hoppas innerligt att du har lite mer respekt för din egen mamma, flickvän eller dotter! Skäms!

  10. Trött på troll

   Jonny finns inte. Han är ett av sverigedemokraternas många konton de har på nätet för att sprida vad ”vanligt folk” tycker blandat med hat och provokationer. Tryck på stora ignoreknappen. De har fördigskrivna argument förcdet mesta.

  11. Per

   Jag väljer att tro att Jonnys inlägg enbart var till för att provocera och väcka uppmärksamhet. Har nämligen svårt att tror att någon kan ha de åsikterna på riktigt..

  12. Linda

   Jonny.. Första negativa kommentaren jag ser kommer ifrån dig. En man. Du inser hur de ser ut va? I detta sammanhang? Om du verkligen menar det du skriver, Jonny, så hoppas jag innerligt att du en dag får besök av det som kallas Karma.
   Jag känner inte dig, men du verkar vara en ytterst obehaglig och vidrig liten, SÅ LITEN, människa. Fyfan, du borde skämmas över hela ditt manliga jävla väsen ditt förbannade rövhål. USCH

   1. Stefan

    Fel Linda. Han är ingen man. Bara en misslyckad stackare som endast vågar brösta upp sig anonymt vid ett tangentbord. Jag skäms verkligen för sådana som han och ber alla kvinnor om ursäkt – på alla riktiga mäns vägnar.

  13. Anonym

   Ursäkta, ska bara gå och spy lite. Fyfan för människor som du, på riktigt. Ja, det FINNS fall där någon blivit falskt anklagad, det gör det. MEN MAN SKA FAN INTE FÖRMINSKA NÅGOT SÅNT HÄR. Du fattar inte och du kommer ALDRIG att fatta, just för att du är man. Du är UPPENBARLIGEN inte medveten om hur verkligheten ser ut för måååånga många kvinnor. Jag önskar att vi kunde ta en dag på jorden där kvinnor och män bytte plats med varandra, så ska du få uppleva hur jävla roligt det kan vara att vara tjej. FATTA NÅGON JÄVLA GÅNG.

 236. Elina

  Fy fan va vidrig händelse du råkat ut för! Och vilken vidrig polis sen. Jag blir så himla jävla skitförbannad på sånt här!! Faan!!! Du gör nått bra när du delar med dig av detta. Sånt här ska fan inte få ske!! Kramar till dig, finaste Elisabeth!!!

 237. Maria

  Tack för att du vågar dela med dig. Gråter nu, känner med dig. Så länge vi backar varandra är vi starka. Kram /en syster i kampen

 238. Maria "Mawiia"

  Vill ge dig världens längsta och varmaste kram och en high five, för fy fan vad grym du är! Det du (och så himla många andra) varit med om ska aldrig någonsin normaliseras eller bli okej-stämplat. Jag kan inte förstå hur man, som dels polis men också som medmänniska, kan vända på historien till att bli något du ska bära ansvaret för. Och hur man som pojkvän väljer att stötta dig sålänge det är på hans villkor (=ej stöttning, bara vidrighet). Jävla fega idiotsvin som utnyttjar kvinnor och kommer undan för att han är ”känd” och ”viktig”?!? Tillåt mig att kaskadspy rakt ut och sen: låt oss bestämma oss för att aldrig släppa varandra om ryggen. Du, fina himla människa. Tack för att du berättade, hoppas det känns rätt. Tycker det är otroligt häftigt gjort. Bra att du fick användning av ilskan och hoppas det kunde övergå i något slags ny energ! Kram igen. Heja dig och alla oss. <3

 239. Ylva

  Tack Elisabeth för att du berättar. Strongt gjort! Det betyder så himla mycket att du delar med dig, för alla oss kvinnor som på ett eller annat sätt alltid har behandlats annorlunda, bara för att vi är kvinnor. Jag kommer kämpa för och hoppas att min lilla flicka kommer få växa upp i ett mer jämställt samhälle.

  /Gravid v 22

 240. La Linda / Better Bloggers

  GAH vilken bra text. Jag ÄLSKAR att Zara gör oss så förbannade, så att vi inser vad så många av oss varit med om, när vi alla bara trodde att ”det är sånt som händer”. TACK för dina ord, du är stark och grym!

 241. Linda

  Starkt att dela med dig av din berättelse.
  Jag har varit med om liknande saker och många andra mildare händelser,och fy vad det har satt spår i mig.

  Tur att allt löste sig för dig 🙂 kram

 242. Sonia

  ÅÅÅÅÅH. Bästa inlägget hittills. <3 Vet knappt vad jag ska säga, är mållös. Fantastiskt skrivet.

 243. Anna

  Åh Elisabeth, så modigt av dig att berätta! Detta påminner mig om en egen situation i min ungdom som slutade utan samma svåra konsekvenser tack och lov, men som jag har hanterat på samma sätt. När jag var 20 så följde jag och en tjejkompis med några okända killar hem på efterfest. Jag hade blivit förtjust i en av killarna under kvällen, och efter en stund följde jag med honom in i ett sovrum. När vi var nakna ser jag plötsligt en rörelse i ögonvrån – en av de andra killarna hade smygit in och stod och filmade oss med sin mobil. Jag frågar vad fan han sysslar med och ber honom att gå ut. Han fortsätter istället att filma och kommer fram och försöker ta på mig. Jag fortsätter protestera och då går den första killen ut med orden ”äh va fan, hon är inte intresserad”, och lämnar mig ensam med den stora obehagliga killen (hur fan kunde han bara gå ut och lämna mig där?) som fortfarande försöker filma och klämma mig mellan benen samtidigt. Tack och lov lossnar stelheten och rädslan till att jag plötsligt blir fly förbannad och börjar skrika rakt ut som en jävla galning. Killen stannar upp någon sekund av chock och jag sliter åt mig mina kläder och springer ut. I hallen möter jag min vän som med rädda ögon kastar sig upp ur soffan och säger ”nu sticker vi” (den tredje killen hade tafsat på henne). Det sjuka är att jag är aktiv feminist sedan flera år tillbaka, men gällande denna händelse har jag bara tänkt ”hur fan kan man vara så dum att man följer med okända killar hem? Jag borde vetat bättre. Det kunde ha slutat illa. Hur kan jag ha gått in i ett rum för att ligga med en okänd kille på fyllan, så jävla billigt, det klart att de trodde att någon fler fick vara med” osv osv. Hjärnan har liksom aldrig kopplat det jag predikat till andra tjejer till mina egna erfarenheter. Zara Larsson är fantastisk som är så insiktsfull trots sin unga ålder. Fantastiskt att det finns sådana människor som hon (och du) som använder sin plats i offentligheten för att stötta andra i den kamp som faktiskt måste utspelas innan förbättring kan ske.

 244. elin

  Det finns inte ens ord. Jag blir både stum, matt och förbannad. Ni är alla fantastiska kvinnor. Som inte gjort något fel. Ingen ska få röra oss utan tillåtelse. Vi ska vinna det här.

 245. Jessicaia

  Kram och AMEN! Bär själv på en skam, skapad av en man, som när jag pratat om det blivit ifrågasatt. Vi får höja våra röster,inte backa och när det blir läskigt får vi fatta varandras händer!

 246. Caroline

  Tack Elisabeth!! Tack för att du är modig och berättar detta, som egentligen borde vara helt självklart att berätta!! Jag har själv blivit utsatt av en kille – i Umeå. Jag var 21-22 år och pluggade i Umeå. Jag följde med på efterfest (alltså måste det varit mitt fel), väl där fick jag ett dricksglas med ren sprit. Under skrattande ”hot” tvingades jag dricka upp det. Efter en stund när jag blivit ordentligt onykter hamnade jag i hans säng. Till en början lite halvt med på det (så det måste varit mitt fel), men efterhand blev det mer och mer hårdhänt. Minns att jag sa sluta upprepade gånger, men han fortsatte. När han efter ett tag lyckligtvis somnade sprang jag därifrån. Vågade inte säga något till någon – har aldrig vågat det. Jag älskar dig för att du tar ordet. Det är inte vårat fel och man ska inte ta skulden på sig själv. Och framförallt inte skämmas och hålla tyst!!!

 247. e

  Alltså man blir så matt! Hur många sådana här historier ska jag behöva ta del av under mina år? Jag blir så ledsen, besviken, trött, arg, alla känslor på en gång. Jag tror inte jag har en enda kvinna i min omgivning som inte har varit med om liknande händelser, jag själv inkluderad. När ska det få ett slut?! Jag är så tacksam för alla offentliga kvinnor som ställer sig upp, berättar sina historier och kämpar för alla kvinnors rätt till våra egna kroppar. Tack tack tack för att du delade med dig av din historia. Aldrig ska vi behöva skämmas för vad någon annan utsätter oss för. All kärlek till dig!

  1. V

   Tro inte att du kan komma med detta snacket ”E” . Du tjatat om att kvinnor har det så, så himla dåligt i samhället. Men har du tänkt på att det inte handlar om er tjejer elr kvinnor bara. För det finns nämligen något som heter jämställdhet. O det min kära vän saknas hos både män och kvinnor. Det finns även något som kallas våldtäkt. Och det förekommer nämligen hos BÅDE tjejer /kvinnor o killar/män…

   Så med denna kommentar vill jag att du ska passa dig jävligt noga med vad du skriver på nätet. Det saknas jämställdhet hos båda könen. Och det är även lika många i samhället som blir våldtagna som är killar som det är tjejer. Och det finns jättamång kvinnor som våldtar killar/män med. Så snälla ta i passa dig för guds skull

   1. Anonym

    ÄR DU FULLT SERIÖS? ”lika många” NEJ DET ÄR INTE LIKA MÅNGA!!!!!! Vad i hela världen baserar du det på?!?!?

    1. Sillen

     Här har du lite ”kul” fakta: I USA t.ex. våldtas fler män i fängelserna varje år än kvinnor i övriga landet.

   2. Emelie

    Ja, män våldtas också. AV MÄN. 2% av våldtäkterna begås av kvinnor. Läs på innan du höjer rösten, tack.

 248. Caroline

  Fy fan, blir så arg och ledsen när jag läser detta, och att detta hänt dig, och hänDER andra fortlöpande…! TACK för att du berättar om detta och lyfter detta så viktiga men tyvärr ofta ”bortviftade” ämne! Du är så jädrans bra, fortsätt med det! Kram!!

 249. Sanna

  Stark text som och modigt att du delar med dig av denna händelse. Som någon kommenterat tidigare att hon varit full i en soffa och någon taffsat och tagit på henne, men skriver sedan att det inte hände något. Det säger en del om hur felvriden bilden av hur man behandlar kvinna är/blivit. Förväntas vi tycka att det är okej att någon taffsar och tar på en?! Jag hoppas inte det.

  Stor kram till dig.

 250. Lotta

  Jag får ont i magen och blir så fruktansvärt arg när jag läser dina ord! Hur ska jag någonsin kunna slappna av för sin egen skull, men nu också för mitt barns skull?! Fy fasen vad du är stark som orkar berätta!

 251. Kajsa

  Tack för att du skriver om det vi andra inte vågar berätta
  Det är så viktigt och du är så modig!

 252. Sara

  Elisabeth. Vill bara krama om dig, och ge en FET jävla SMÄLL till samhället och alla vidriga människor! Hur många är vi som tysta sitter och lider?
  Min historia är nästintill identisk med din, iaf delen med polisen. Min egen mamma sa till och med att för min egen skull skulle jag låta bli att anmäla.
  Min pojkvän på den tiden stannade en taxi för att jag säkert skulle komma hem, mannen som satt fram i taxin hoppade av på samma gata och ville låna toaletten. Bodde i en lägenhet där vi var två lägenheter på en toalett, så det kändes säkert. Men när han var klar så slog han upp dörren till min lägenhet och misshandlade mig. Jag skrek allt vad jag hade, men grannarna var alla borta då det var sommarlov. När han började med våltäkten så hade jag stängt av, just detta tog polisen fasta vid. Att jag inte längre gjorde motstånd. Tårarna rinner av skammen fortfarande. Det spelade ju ingen roll vad jag gjorde, förstod dom inte det?
  Den här killen är en känd fotbollsspelare här, och dagen efter när pojkvännen fått reda på vad som hänt och konfronterade mannen. Så blev han nerslagen på öppen gata av mannen och några ur fotbollslaget. Polisen sa att den här ”skandalen” skulle förstöra mannens fotbollskarriär.
  Ville bara få ur mig att vi är fler. Det här samhället är alltid mer på männens sida.
  Jag mår illa av alla kommentarer till Zara, allra helst av kvinnor som tycker att jämställdheten gått för långt, för nej det har den inte.
  Kram

  1. Julia

   Fy fan alltså. Styrkekramar till dig, och till alla ni andra som fått utstå liknande. ”Skada karriären”, så äckligt.

  2. Robert

   Fy fan asså! Sjukt att fotbollslaget kunde ge sig på honom och att de backade det svinet och att polisen försvarade honom. Tacka fan att hans karriär skulle vara slut, men det kunde han ju tänkt på innan.

 253. Emilia

  Gah! Blir så arg och ledsen. Ingen ska få bli behandlad så, någonsin! Du är helt fantastisk och så modig. Heja jämställdhet och heja dig Elisabeth!!

 254. Anna

  Fy fan Elisabeth vad jag grinar nu! Jävla skit att det kan gå till sådär och att du inte vågat säga nåt, och också jävla skit att det fortfarande inte är bättre i samhället så att du känner dig ”tvungen” att berätta nu. Jag hoppas att du ändå känner att du mår bra av att berätta till slut. Jag tror och hoppas också att det hjälper andra, och att din nyfunna eld kommer föra så mycket gott med sig. Sitter här och bara svär och säger så fula ord inombords men det hjälper ju inte så mycket.. vill bara säga att du är grym och härlig och värd allt fint och bra – jag vet att du vet det nu men det tål att sägas! Kram

 255. Helene

  Med tårtar i ögonen.. Jätte bra text!! Hemskt hur världen ser ut och att visa bara blundar för hur detta samhälle ser ut med våldtäckskulturen osv…

  Mer feminism/jämnställdhet åt folket!

  1. Oh god

   Här visar du ju enbart att du vill ha större makt än män. ”Feminism/jämnställdhet” Det är samma sak.

   1. Rebecca

    Hej ”Oh God”,
    Jag förstår verkligen inte hur du menar med ”större makt än män”. Det verkar helt taget ur sitt sammanhang och har inte alls att göra med det Helene ovanför skriver. kan du vara vänlig att förklara?
    Mvh

   2. Christoffer

    Jämställdhet är just vad det låter- dock förstår Jag inte varför folk blir provocerade av att kvinnor kräver mer makt och i flytande. Men det är väl som du förstår en del av förtrycket mot kvinnan.

 256. Mb

  Hej fina du. Tack för ett mycket bra skrivet inlägg. Detta får även mig att tänka på saker som hänt i tonåren man glömt/förtängt. Som när jag 14 år ligger full i en soffa på fest lååångt bort hemifrån. Hur någon börjar taffsa o ta på mig och hur det är en porrfilm igång . fyfan. Han var äldre. Tack o lov hände inget men det kunde göra det…..det värsta är…även nu…15 år senare…känns det ändå som det va mitt fel. Hur jävla hemskt är inte det??? Jag va full, kanske uppmuntra etc…ne fyfan. Alla killar som taffsat eller sagt äckliga saker.

  Nu tändes min eld också. Tack!

 257. Josefin

  Du är så stark och klok Elisabeth. Jag beundrar verkligen dig. Ville bara säga de. Fortsätt va så jäkla bra som du är, sluta aldrig me de! Stor kram/Josefin ❤

 258. Anna

  Fy fan fy fan fy fan! Jag blir så jävla upprörd över att det är så här. Jag blir så ledsen för din skull och ditt 21-åriga jag som blivit så kränkt och illa behandlad. Tack för att du delar med dig och jag håller med dig till 100 procent – jämställdheten kan inte gå för långt. Kram!