Ecochicas

Nystart

Jaha ja, hur ska jag förklara det här då? Blir det ett kort eller rekordlångt inlägg?

Jag vet inte riktigt.

Jag är ju inte mycket för att folk ska gissa så jag tänker att jag säger väl bara som det är, rakt upp och ner?

Jag ”ligger i separation” vilket ungefär är lika osexigt och komplicerat som ordet…eh…”partipolitik” eller nått.

Beslutet är mycket genomtänkt och bearbetat från min sida och jag har vetat om det länge.
Långt innan vi köpte det här huset t.o.m att vi haft denna plan. Och vänner och familj har också känt till det länge.

Vi är helt ok vänner även om vardagen inte direkt är ett kapitel i skilsmässoboken ”Happy, Happy” ska erkännas.
Det finns heller inga andra med i bilden vilket såklart underlättar väsentligt skulle jag tro.

Och visst är det en sorg…..en stor sådan. Herregud, vi har tre små barn. Och visst är det även ett misslyckade någonstans att vi inte kunde få ihop det, jag och Levente.
Kanske mitt livs misslyckande?

Nu är jag funtad som så att jag dock inte försöker att se saker och händelser som ett misslyckande, vad ger det liksom? Nä, bättre att räkna det som fler erfarenheter och lärdomar – och på det kontot har det sannerligen rasslat till.

Det viktigaste av allt för mig personligen är att jag kan titta framförallt mig själv i spegeln, men även mina barn och säga ”vet du, jag har gjort allt. ALLT”.

Och det kan jag.

En annan övning är att vara förmögen att kunna, våga och ta steget att hissa vit flagg – att ge upp.
Jag som är född ”fighter” kan ju inte ens stava till att ge upp. Hur gör man det egentligen? Jag kanske är världens sämsta på att ge upp.
Jag kämpar och kämpar. Och kämpar lite till, det ligger inte i min natur att ge upp.

Det har varit det absolut svåraste – att ge upp. När vet man att flaggan faktiskt måste hissas?! När är det nog? När vet man att man har försökt och kämpat tillräckligt?

Men man går när man går som jag brukar säga. För en del tar det en kvart för andra väsentligt längre tid.

Nu har jag iallafall köpt mig ett nytt litet hus.

Det känns grymt bra faktiskt om än lite läskigt – jag är mycket glad för detta även om de dryga 80 kvm fördelat på två plan känns som en ”compact living tillvaro” – men det får gå in på ”nya erfarenheter- kontot” så att säga.

Den 15 april flyttar vi. Levente kommer att flytta med ett par månader så han hinner ordna upp lite saker – inte idealt för någon – men vi fixar det.

Sen blir det sommar och landet. Som vi har kvar i hop. Ingen varken vill eller har råd att köpa ut den andre.

Varför har det blivit såhär då?

Levente är ju snygg som bara den i mina ögon, är en bra pappa, har ett djup, är händig som få, städar och fixar (jämt…) och lagar mat som en gud.
Ändå får vi inte ihop det.

Jag tror att det handlar om att vi, i mina ögon, prioriterar så fruktansvärt olika, vilket leder till att vi har olika värderingar.

Detta kryddat med att respekt och tillit har suddats ut under årens lopp, en liten gnutta kulturolikheter, väldigt olika uppväxter- ja, då blir det svårt. Inte för alla kanske, men för oss har det blivit det.

Jag tycker att det är viktigt att man även ser sin egna skuld i en separation – det är så lätt att man bara skyller på sin andra hälft. Jag försöker verkligen göra det.

Jag och Levi har ju inte gjort det lätt för oss. Under dessa 8 år ihop så har det byggts 2 hus från grunden, vi har totalrenoverat (blåst allt!) 3 st lägenheter, vi har skaffat båt, hund och landställe.
5 missfall har kommit i vår väg, dödsfall av förälder, en evighets ivf-resa, fina Rufus med sin adhd-diagnos, vi har fått tvillingar….. Ja, ni förstår. När hinner man relatera här?!

Sa jag att vi även flyttat 10 gånger och att vi båda är egna företagare också?!

Och det är klart att jag bidragit till ovan och också har skuld i det.

Men jag är så oerhört tacksam att allt ovan har det varit ett rungande JA till – jag har faktiskt helhjärtat velat allt och ångrar inte en grej.

Självklart är jag både tacksam och ödmjuk inför att Levente givit mig det finaste jag har dvs Rufus, Franka och lilla Alba.

Mitt guld. Och jag gissar att just därför kommer jag nog alltid tycka att Levente är lite, lite bättre än alla andra.

Men det har blivit så tydligt för mig: Man har bara ett liv. Ett. Och det går så fort, så fort….. Jag tycker att man är skyldigt sig själv att make the most of it även om det är gupp och återvändsgränder på vägen.

Vaken jag eller Levente kommer från skilsmässofamiljer – och jag har alltid tyckt dvs innan jag fick barn ”folk kämpar inte tillräckligt hårt”.
Nu tror jag tvärtom- jag tror att en del par kämpar FÖR hårt och framför allt för länge.
”Hålla i hop för barnens skull”…. Vad är det för dumheter?!
I mina ögon är det att undervärdera barnen. Det förstår så mycket mer än man tror är min erfarenhet.

Nä, vi vill båda ge våra barn en sund inställning till en bra och kärleksfull relation (vilket vi är smärtsamt medvetna om att vi inte levererar idag och därmed är dåliga förebilder inom ämnet – tyvärr!) men tar därför ansvar för det genom att ta tag i det hela och helt sonika dela på oss.

I mitten av April går flyttlasset. Sen ska jag inte flytta på minst 5 år har jag lovatmig själv.

Om jag är rädd? Befinner mig i någon slags varannan dag tillstånd där. Jädrigt pepp och lugn en dagen och orolig och rädd nästa dag. Mest för ekonomin tror jag.

Men jag har klarat bra mycket värre grejer än det här tänker jag. Och jag har en hyfsat trygg tillit till det faktiskt.

Det ordnar sig. Jag landar på fötterna på något sätt.

Men du lovar att heja på mig lite i smyg va i vår? Hoppas det!

Här är en lite bild tagit på kvällen av huset… Inga mästerlika bilder direkt, men du kanske kan skapa dig en lite uppfattning?

Pyttigt som sagt – men fint som snus tycker jag såklart!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emelie

    Det värsta jag varit med om var min skilsmässa. Den var fruktansvärd (min kom som en chock med otrohet i bilden) men idag kan jag helt ärligt säga att det var det enda rätta. Jag är nu en så otroligt mycket lyckligare, starkare och piggare människa än de sista åren av vårt äktenskap (faktiskt även snyggare 🙂 ). Jag och exet är idag nära vänner och vi samarbetar bättre än någonsin.

    All styrka till dig och Levente. Det här fixar ni – starkare och bättre än någonsin!

  2. Helena

    Jag lovar att heja på dig!!! Hålla tummar och tår allt vad det går för att det går smidigt och bra!!
    Jag separerade själv under förra året efter att ha kämpat som ett djur för att laga äktenskap och komma på fötter. Tillslut kastade jag in handduken och det är det bästa jag har gjort även om det är både himmel och helvete även nu.
    Stor lycka till och många varma kramar❤️
    Helena

  3. Marie Jönsson

    Å vad jag känner igen mig själv i ditt inlägg… Jag kämpar som en galning i uppförsbacke!
    Jag vet att jag måste göra detta, men vad jobbigt det är. Delar du med dig av din styrka till mig så ska jag försöka göra det samma. Lycka till!

  4. Veronica

    Du verkar kunna ”reda dig själv” så det kommer att bli bra i slutänden! Men så klart även jobbigt! All styrka till dig/er!

  5. Ulrica

    Jag hejar på och skickar tankar! Klok och smart är du. Att visa respekt för sig själv är nog en av de viktigaste saker vi kan lära våra barn. Och om vi inte GÖR det gentemot oss själva så sänder vi fel signaler.
    Det kommer att bli bra. Säkert jobbigt, men bra.
    Stor kram!

  6. hejhejvardag

    Så fruktansvärt jobbigt, men ibland så otroligt nödvändigt! Önskar er all lycka till när ni nu startar en ny resa! Heja er!
    Kram
    Louise

  7. Linda G

    Ett bra beslut men ett jobbigt beslut. Du kommer att fixa det! Vi är många som håller på dig och kan peppa och ge styrka. Nu ska jag inte låta som en moraltant, men se till att du får lika mycke egentid som ditt ex. Jag personligen tycker han har haft lite för mycket kul grejer själv på senaste tiden.
    Stor kram till dig!

  8. Helén

    Åh vad tråkigt att det inte fungerar längre. MEN ni gör rätt att inte bara säga att ni håller ihop för barnens skull. Jag är själv skilsmässobarn. Och det värsta var väl i mitt fall att dom höll ihop FÖR länge. Dom skulle ha skiljt sig redan när jag var yngre. Dom skyllde på att vänta på tills jag och mina syskon var äldre. Så vi fick mer eller mindre ”lida” tills jag fyllt 18. Dom skulle gått skilda vägar redan när jag var 8. Visst dom bråkade aldrig så vi hörde. Men som ban märker man spänningen i huset. Så när min syster skulle skilja sig ville hon vänta tills barnen var större. Då sa jag bara vill du att dom ska lida som vi? Så hon gjorde det enda ”rätta” skiljde sig när barnen var små.
    Du ska se det kommer komma något bra av detta. Du är en stark kvinna och fina barn har ni också. Kram och lycka till