Ecochicas

Bästa heta middagstipset till Fars dag – här är du receptet som garanterat gör succé!

bild-33
Smått unik chiligryta som går hem hos männen
Det här är inte svårt att laga – men det är däremot  inget man svänger i hop på en kvar. Det krävs mycket kärlek… och det märks på resultatet kan jag säga. Receptet är från min kompis Magnus – en matkonstnär som opererar  i det tysta men som förmodligen hade kammat hem priset i Sveriges Mästerkock om han varit med.
Och vad är det med karlar och rökig chiliröra egentligen?!
Jag har kört den på landet bland manliga vänner, mannen har kört den på sina ”grabbkvällar” – alltid samma succé!
Tillagningen är som att adoptera ett husdjur som man går och ”klappar” lite då och då i ca: ett dygn. Osedvanligt länge får man alltså umgås med den här rätten innan servering. Men så är den också osedvanlig god.
Därför tycker jag att den passar superbra att servera till ”Världens bästa pappa”! Pallar man inte göra egna chips så kan man givetvis köpa.
Vintips har du nedan också – inte så dyrt och ett rktigt fynd är det!
Lycka till!
bild-34
Bryn nötköttet, fläskfärsen, det skurna sidfläsket  och löken i olja, i omgångar. Salta och peppra ordentligt. Lägg i en stor gryta och tillsätt alla övriga ingredienser, förutom majsstärkelse. Koka upp, sätt på locket och sänk värmen. Låt småkoka i 12 timmar, och rör om då och då.2. Chilin är klar när den är tjock och när köttet är riktigt mört och faller isär. Om den verkar rinnig kan du reda av den med lite majsstärkelse. Smaka av med kryddor när den är klar – du kanske vill ha lite extra hetta.

Ugnstorkade tomater
3. Värm ugnen till 150 grader. Skär tomaterna i klyftor, och lägg i en liten ugnssäker form med skalet neråt. Ringla över olivolja. Strö över rökt salt, cayennepeppar och socker. Baka i ugnen i ca 1 timme – tomaterna ska börja se lite torra ut. Ta ur, häll över ett par matskedar vinäger, och rör om. Servera direkt eller vid rumstemperatur.

Dinkelchips
4. Blanda alla ingredienser i en bunke. Knåda i några minuter tills degen är smidig och elastisk. Låt jäsa i en lättoljad bunke övertäckt med plastfolie i 90 minuter eller tills degen har blivit dubbelt så stor.

5. Värm ugnen till 175 grader (varmluftsugn). Kavla ut degen så tunt som möjligt mellan två bakplåtspapper. Ta bort det övre pappret och för över det undre inkl. den utkavlade degen till en plåt. Spraya lite vatten över degen och strö över cayennepulver och havssalt. Skär eller sporra degen i rutor. Baka i ca 15-20 minuter. Låt svalna och bryt isär de gräddade rutorna.

Servera chilin med ugnsrostade tomater, hackad lök, crème fraiche, dinkelchips, färsk koriander och riven ost.

Inredienser.

1 kg  
500 gram  
2 st  
4 st  
2 st  
5 dl 
2 hela torkade ancho och chipotlechili   (2 v varje) – lägg i hela och låt koka med hela tiden. Plocka ur när det har kokat klart.
3 msk  
Ugnstorkade tomater
6 st  
1 tsk  
1 tsk  
1,5 tsk  
1 msk  
1 msk  
Dinkelchips
3,5 dl  
0,5 tsk  
0,5 tsk  
1 msk  
1 msk  
1 dl  
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.